nettepet
nettepet

Yorkshire Terrier Özellikleri ve Bakımı

16 Mayıs 2021
Yorkshire Terrier Özellikleri ve Bakımı

Ufak boyutlu köpek ırkları arasında yer alan Yorkshire terrier köpek ırkı, son derece sevimli ve dost canlısı bir ırktır. Apartman dairesinde köpek beslemek isteyenler için en ideal köpek ırkı Yorkshire terrier ırkıdır. Sahiplerine düşkünlükleri ile hafızalara kaznıann bu köpek ırkı, aile üyelerine son derece nazik davranışlar sergiler ve herkese sevgisini belli eder.


Yorkshire Terrier Fiziksel Özellikleri


Yumuşacık tüylere sahip olan Yorkshire Terrier köpek ırkı çok minnoş bir görünüme sahiptir. Günümüde en dikkat çeken köpek ırkları arasında yer alan bu köpek ırkının tüyleri ipeksidir ve sırtı taranmış gibi ikiye ayrılır bir görünüme sahiptir. Küçük boyutlu olan bu köpek ırkı son derece sevimli ve heyecanlı bir yapıya sahiptir.


Vücudu ile tam uyumlu bir kafası bulunan Yorkshire terrier'in yüzü tamamen farklıdır. Kulakları ise genellikle hafif inik durur, orta uzunlukta sahip olduğu burnu keskin kokuları kilometrelerce ötede bulunan canlıları ayırt edebilmektedir. Birçok insan beslediği Yorkshire terrier köpek ırkına toka ya da marjinal hediyeler takarak görünümünü renklendirmektedir.


Başlıca Fiziksel Özellikleri

  • Bu köpek ırkı hassas yapıya sahip olduğu için soğuk hava şartlarına karşı dayanıksızdır. Uzun süre soğuk havaya maruz kalırlarsa hastalanmaları an meselesidir.
  • Eski tarihlerde şov köpeği olarak kullanılan bu köpek ırkı birçok güzellik yarışmasında liderliği ele almıştır.
  • Pati rengi siyahtır ve tırnakları siyah renk tonlarındadır.
  • Dişleri düzenli sıralanmıştır.
  • Yorkshire terrier köpek ırkının vücut yüksekliği 15 cm ile 18 cm arasındadır.
  • Vücut ağırlıkları ise ortalama 3 ile 4 kilo arasında değişir.
  • Yorkshire terrier köpek ırkının yavruları siyah renginde doğar. Yetişkin hale gelene kadar mavi ve ten rengi tonlarında görülmektedirler.
  • Gözleri her zaman sevecen bakan bu köpek ırkı oldukça neşelidir.
  • Ortalama yaşam süreleri 12 ile 15 yıl arasında değişmektedir.

Yorkshire Terrier Köpek Irkının Karakter Özellikleri


Yorkshire terrier köpek ırkının ufak boyuna sakın aldanmayın. Cesaretli bir yapıya sahip olan bu köpek ırkı sürekli başını belaya sokar. Eğer ki daha önce köpek beslememişseniz Yorkshire terrier köpek ırkını tavsiye etmiyoruz. Bakımı esnasında bile sahibinin terlemesine sebep olan bu köpek ırkı başını belaya sokmaktan ve macera aramaktan yerinde hiç durmaz. Sahibine ve aile üyelerine son derece sadık olan bu köpek ırkı ailesi ile ilgilenmekten ve sevgisini yansıtmaya bayılır.


Yabancı insanlara karşı mesafeli davranışlar sergiler, tehdit olarak algıladığında ise saldırma eğilimine yatkındır. Yorkshire Terrier köpek ırkı zeki olması sebebiyle eğitim boyunca sahibini hiçbir şekilde yormaz ve üzmez. Fakat dominant yapıya yatkın olduğu için kontrolün kimde olduğunu eğitimde sık sık hatırlatmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu köpek ırkı genel anlamda inatçıdır, istediğinin yapılmasını sürekli arzular ve aynı çocuk gibi inatçı hareketi devam eder. Bu geçici problemdir, zamanla aşılabilir.
Havlamayı fazla sevmez, gerektiği an havlar ve yeterli eğitim verildiğinde havlama problemi tamamen ortadan kalkar. Bu sebeplerden yavruyken eğitim verilirse komşuları pek rahatsız etmeyeceğinden emin olabilirsiniz.


Eğitim konusunda başarılı olmaları Yorkshire Terrier köpek ırkını iyi bir evcil köpek yapar ve bulunduğu bölgeyi koruması ile iyi bir bekçi köpeği olur. Çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar. Çocuğunuz varsa çocuğunuz ile iyi vakitler geçireceğinden emin olabilirsiniz. Fakat bebeklerle yalnız bırakılması tavsiye edilmez, gözlem altında tutmalısınız.


Yorkshire köpek ırkı yalnız bırakılmayı asla sevmez, uzun yolculuğa giden insanların yanlarında Yorkshire terrier köpek ırkını da götürmeleri tavsiye edilmektedir. Eğer ki sahibinden ayrı uzun bir süre geçirirse ayrılık kaygısı rahatsızlığı görülür ve bu hastalık köpeğinizin psikolojisini bozabilir.


Kısaca Tarihçesi


İlk defa İngiltere'de görülen bu köpek ırkı Endüstri Devrimi esnasında İngiltere'de bulunan maden ocaklarında, kömür ocaklarında ve tekstik atölyelerinde görülmüştür. Bu köpek ırkı iskoç işçilerinin yanlarında yer alarak madenlerde buluan fareleri yakalamak için görevlendirilmişlerdir. Bu köpek ırkı Clydesdale Terrier ve Paisley Terrier köpek türlerinin çiftleştirilmesi sonucunda elde edilmiştir. İsmini ise yaşadığı şehirden aldığı tarih notlarında yer almaktadır. Bu köpeğin gelişimi için  daha sonradan Skye Terrier ve Maltese Terrier köpek ırkları da kullanılmıştır.

Yorkshire Terrier Köpek Irkının Bakımı


İlk başta biraz zorlu bir bakıma ihtiyac duyduğu gibi bir izlenim bırakan Yorkshire Terrier köpek ırkı aslında o kadar zorlu bir bakıma ihtiyaç duymaz. İnce yapılı olan tüyleri aynı zamanda uzundur. Yumuşacık ve ipeksi tüylerini haftada iki ya da üç kere taramanız yeterli olacaktır. Eğer ki taramazsanız tüyleri birbirine dolanır ve düğümlenir bu durumda ise tıraş yapmanız gerekecektir. Diğer köpek ırkları gibi sürekli tüy dökmez ve etrafı pisletmez.  Sürekli ve düzenli tarama yaptığınızda köpeğinizin cildi hava alır ve kapalı gözenekler yok olur. Ev yaşamı için en ideal köpek ırkı olan Yorkshire Terrier köpek ırkı için tuvalet eğitimi biraz sıkıntılıdır. Bu sebepten ötürü dışarıda tuvalet bölümü yaparak bu sorunu giderebilirsiniz.


Beslenme


Yorkshire Terrier köpek ırkı ufak boyutlu olduğu için az yemek yer. Yavruyken sütten kesildiğinden itibaren günde tek öğün vermeniz yeterli olacaktır. Yetişkinliğe erişen yorkshire terrier ırkı için ise günde en az iki ya da üç defa yemek verilmelidir. Köpeğiniz için mama seçiminde bol vitaminli ve mineral dengesinin düzenlenmiş olan kaliteli mamaları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Yavru yorkshire terrier köpek ırkını bir yaşına kadar yaş mama ile besleyebilirsiniz, bir yaşını doldurduktan sonra ise kuru mama ile besleyebilirsiniz.

Yorkshire Terrier Köpek Irkının Sağlık Durumu


Yorkshire Terrier köpek ırkı ufak boylu köpek ırkları arasında yer aldığı için kalıtsal hastalıklara yatkındır. Bu sebeplerden ötürü eğer ki yorkshire terrier köpek ırkından sahiplenecekseniz mutlaka veteriner kontrolünde tutmanız gerekmektedir. Yatkın olduğu bazı hastalıklar ise şu şekildedir: Trake çökmesi, hapşırma sorunu, portosistemik şant, retina, hipoglisemi, patello lukasyonu gibi hastalıklara yatkındır. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız düzenli olarak veterinere götürmeniz gerekmektedir. Sıraladığımız hastalıklara kesinlikle yakalanacak diye şart koşmuyoruz fakat bu hastalıklara yatkın olduğu için dikkat etmenizde fayda var.


Soğuk havalara karşı savunmasız olan Yorkshire Terrier köpek ırkı için soğuk havalarda köpekler için özel üretilen kazaklardan giydirebilirsiniz. Böylelikle köpeğiniz soğuktan korunacaktır. Göz ve kulak çevresinde tüy dökümü görülür. Bu sebeplerden ötürü bakım esnasında göz çevresi temizlenmeli ve kulak tüylerinin de kısaltılması tavsiye edilmektedir.

 

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları