nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Labrador Retriever Özellikleri ve Bakımı

18 Mayıs 2021
Labrador Retriever Özellikleri ve Bakımı

Muhteşem güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken Labrador Retriever üstün zekası ile kolluk kuvvetlerinin en iyi yardımcısı özelliğine sahiptir. Üstün zekaya sahip olan bu köpek ırkı tam bir arkadaş canlısıdır. Nezaketi, güçlü olması ve sempatikliğin adeta vücut bulmuş halidir. Dünya'da en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alan Labrador Retriever muhteşem karakteri ile tanınmaktadır.

 

 

Labrador Retriever Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri

Labrador köpeği
Diğer köpek ırkları arasında üstün zekası ile ön plana çıkmaktadır. Sahibine karşı her zaman sadıktır ve sahibinin yüzünü güldürmek için çeşitli haylazlıklar yapmaktan kaçınmaz. Kürk rengi ise genellikle tek renk tonunda olan bu köpek ırkının burnu vücuduna nazaran biraz daha büyüktür. Labrador köpeğinin kulakları büyüktür ve sarkıktır. Kulakları hiçbir zaman dik olmaz, yalnızca uyarı anında orta kısmı biraz havaya doğru kalkar fakat tam kalkık olarak görünmez. Labrador köpeğinin vücut kürkü ise sıkıdır ve serttir. Orta boylu köpekler arasında yer alan labrador köpeğinin patileri ise perdeli yapılıdır. Perdeli yapıya sahip olması ile muhteşem yüzerler. Kafası vücudu ile orantılı olan labrador köpeğinin alın bölgesi geniştir. Uzun tüylere sahip olan labrador köpeğinin kuyruk tüyleri normal vücut tüylerine nazaran daha sıkı ve uzundur. İri kemiklere sahiptir, sahibine karşı daima sevimli davranışlar sergiler ve sahibini korumacı tavırları ile bilinirler.


Labrador Retriever Köpeğinin Tarihçesi

labrador köpeği özellikleri

Labrador köpeği Kanada'da ortaya çıkmış bir ırktır. Newfoundland eyaleti ile Labrador eyaletinin başkenti St. Johs kentinin adıyla anılan Water Dog köpek ırkının akrabasıdır aynı zamanda. Geçmişte ördek avı ve balık avında avcıların en yakın arkadaşı rolünü oynayan labrador köpek ırkı 1800 tarihinin başında popüler bir ırk haline gelmiştir. İngiliz asilzadelerinin ve soylularının Kanada ziyareti esnasında labrador köpek ırkını tanımaları ile daha da çok popülaritesini arttırmıştır. Bir dönemler devlet adamlarının ve soyluların beslediği bu köpek ırkı zamanla ismini daha da çok duyurmaya başlamıştır. İngiltere'ye dönen asilzadeler yanlarında labrador köpeklerini de götürmüşlerdir. İngiltere'ye 1800 tarihinin sonlarına doğru giriş yapan labrador köpekleri İngiltere'de de çok sevilen bir ırk haline gelmiştir. 19. Yüzyılın sonlarına doğru köpek yetiştiricilerinin çabaları ile bu köpek ırkının standartları belirlenmiştir.


Günümüze kadar uzanan bu köpek ırkının asıl amacı soğuk ve zorlu hava şartlarına uygun bir ırk oluşturulmasıydı. Bu köpek ırkının fiziksel ve karakter özellikleri aslında ilk defa ortaya çıkışını anımsatıyor. Çift katmanlı tüy yapısı ile soğuk hava şartları ve sert geçen Kanada kışında hayatta kalmayı başarabilmiştir. Eğer ki bu köpek ırkı Kanada'nın soğuk hava şartlarına dayanamasaydı muhtemelen günümüze kadar bu köpek ırkından eser kalmazdı. Kanada 'nın kışı oldukça serttir.


Labrador Retriever Köpeğinin Karakteri

Labrador köpeği bakımı ve tarihçesi

Tarih boyunca insanların yardımcısı niteliğinde çeşitli görevlerde başarılı işler yapan labrador köpeği son derece zekidir, sadıktır ve görevini yerine getirmekten mutluluk duyan bir ırktır. İlk ortaya çıkış döneminde avcıların yardımcısı olan labrador köpekleri üstün zekasının keşfedilmesiyle polis ve askeriye görevleri yanı sıra bomba imha ve narkotik gibi çeşitli görevlerde halen daha insanlara yardım etmektedir. Labrador köpek ırkı sürekli yeni birşeyler keşfetmeye bayılır. Bu özellikleri ise avcılık döneminden kalma huyudur. Sahibine son derece nazik davranışlar sergileyen bu köpek ırkı yemek yemeye adeta bayılır. Aynı zamanda bu köpek ırkı burnuna bir koku geldiğinde sahibinin yanından ayrılarak o kokuya doğru ayrılır. Bu şekilde kaybolan labrador köpek sayısı üst seviyededir. Eğer ki dışarıda gezdiriyorsanız mutlaka tasma ve zincir takmalısınız.


Sahibine karşı her zaman sadık olan bu köpek ırkı sahibine sevgi dolu tavırlar sergiler. Dünya üzerinde kolluk kuvvetleri (asker, polis), engelli köpeği, rehber köpeği, terapi köpeği, arama kurtarma köpeği gibi görevlerde Labrador Retriever köpek ırkı tercih edilmektedir. Sahibinin ya da eğitmeninin tüm komutlarını harfiyen yerine getirir ve tüm görevleri başarıyla tamamlar. Bağımsızlığına son derece düşkün olan bu köpek ırkı uzun süre yalnız kalmaya dayanamaz. Bir haftadan fazla yalnız kalırsa ayrılık kaygısı rahatsızlığı bu köpek ırkında görülebilir. Bunun sonucunda ise etrafa ve eşyalara zarar verebilir.

 

Uysal yapıya sahip olan labrador köpeği iyi bir bekçi köpeği olmasa bile çok iyi bir gözcü köpeğidir. Tehlike sezdiğinde sahibini havlama sesi ile uyarır. Bilim adamlarının hasta insanlar üzerinde yaptığı terapi etkisinde önemli bir rol oynayan labrador köpeği terapi esnasında insanlara iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu özelliği ile aynı zamanda "terapi köpeği" ünvanına da hak kazanmıştır.


Yüksek enerjiye sahip olması sebebiyle sürekli olarak gezdirmeniz gerekiyor ya da egzersiz yaptırmanız gerekiyor. Egzersiz hareketlerii yaparken zorluk çekmez ve sahibi tarafından "bul, getir, al onu" gibi komutları uygulamaya bayılırlar. Apartman hayatına uygun bir ırktır.


Labrador Köpeği Bakımı

labrador köpeği bakımı

Labrador köpeği sahiplenecekseniz, bu köpek ırkının bakımı biraz daha zordur. Bu köpek ırkı haftada üç ya da dört kere taranmaya ihtiyaç duyar. Tüylerinin parlak, canlı ve ölü tüylerden arınması için metal tarak ile taramanız şarttır. Çok fazla pislenmedikçe banyoya ihtiyacı yoktur. Labrador köpeğinin gelişimi için kaliteli mamalar vermenizi tavsiye ediyoruz.  Besin değerleri ve mineraller bakımından zengin mamaları tercih edebilirsiniz.

 

Egzersiz İhtiyacı


Coşkulu yapıya sahip olan labrador köpeği enerji dolu yapısı ile düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Günlük yeterli egzersizi yapmayan labrador köpeği agresif ve hiperaktif tavırlar sergiler. Bunun sonucunda ise etrafa zarar verebilir. Yaşadığınız şehirde deniz varsa, bu köpek ırkını yüzdürebilirsiniz. Deniz suyu köpeğinizin temizlenmesine ve enerjisini atmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yüzme sevdikleri en iyi aktiviteler arasında yer almaktadır. Doğa ile içe olmayı sever ve sahibi ile rutin yürüyüşlere bayılır.


Labrador köpeği erken yaşta sosyalleştirilmelidir. Yavruyken verilen eğitimler hayati öneme sahiptir. Çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır, çünkü çocuklar bu köpek ırkının tatlı suratına dayanamayıp köpeğe zarar verebilir.

Labrador Köpek Irkının Sağlık Durumu


Labrador köpeği genel anlamda sağlıklı bir ırktır. Genetik ya da kalıtsal hastalıklar rastlanmaz. Fakat bu köpek ırkını besleyecekseniz en ufak rahatsızlığında mutlaka veterinere götürmelisiniz. Labrador köpek ırkının yatkın olduğu bazı hastalıklar ise şu şekildedir:

  • Östeokondrit dissekans,
  • Patella luksasyonu,
  • Kalça çıkığı,
  • Entropiyon,
  • Distikiyaz sendromu,
  • Kalp sorunları

Yukarıda maddeler halinde listelenen hastalıklar labrador köpek ırkınnı yakalanabileceği rahatsızlıklardır. Bu hastalıklar gözünüzü korkutmasın, nadiren de olsa görülebilen bu hastalıkların tedavisi bulunuyor. Hiçbiri kalıtsal değildir kısaca. Labrador köpeği sahiplenecekseniz anne ve babasının üç nesil öncesine kadar sağlık raporlarını dökümanlar halinde alacağınız kişiden isteyebilirsiniz. Sağlıklı bir labrador köpeğinin ortalama yaşam süesi ise 10 ile 12 yıl arasındadır.

Labrador köpek ırkı sahiplenmek için ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları