nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Beagle Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

6 Mayıs 2021
Beagle Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

Beagle köpek ırkını hiç görmeyenler bu köpek ırkının av köpeği olduğunu düşünecektir. Bütün özellikleri av köpeğini yansıtmaktadır. Büyük burna sahip olan Beagle köpeğinin kulakları aynı av köpekleri gibi sarkıktır ve fit vücudu ile çok hareketlidir. Ciddi bakışları ile insanları korkutur.

Beagle Köpeğinin Özellikleri - beagle köpeği sahiplen
En şanssız köpek ırkı özelliğine de sahip olan Beagle köpeği, son derece tatlı görünüşe sahiptir. Beagle köpek ırkının şanssız olmasının altında yatan sebep ise çeşitli hayvan deneylerinde kullanılmıştır. Bu köpek ırkı tazı familyasından gelmektedir. Beagle köpek ırkı tüm köpek ırkları arasında insanarla en iyi anlaşabilen, hoşgörülü ve en nazik özelliği ile bilinmektedir. Tüm bu muhteşem özelliklere nazaran geçmiş senelerde onlarca beagle köpeği çeşitli deneylerden ötürü yaşamını yitirmiştir. Beagle köpeğinin bu mazlumca ölmesine birçok sivil toplum kuruluşu karşı çıkmış ve akabinde deneylerde kullanılması tamamen yasaklanmıştır.

Beagla köpek ırkının kökenine dair net bilgilere henüz rastlanılmamıştır. Bu köpek ırkına  benzeyen köpeklere M.Ö 400 tarihlerinde rastlanıldığı bilinmektedir. Dünya üzerinde bulunan diğer köpeklere nazaran çok eski bir tarihe sahip olduğu bilinir. Hem ev köpeği hem de av köpeği olarak kullanılan bu köpek ırkı geçmiş tarihten bugüne kadar popülerliğini günden güne arttırmıştır. Yalnız yaşayan insanlar için ya da kendine dost arayan insanlar için iyi bir dost olacağını belirtmeliyiz. Çevresine ve insanlara karşı her zaman sevgi dolu olan bu köpek ırkı insanların gönlünde farklı bir yer edinmiştir adeta. Çok zeki olması ile verilen eğitimleri çok hızlı şekilde tamamlar. Sizlerde hem ev köpeği hem de av köpeği istiyorsanız Beagle köpek ırkı tam size göre. Bu yazımızda beagle köpek ırkının bakımını, özelliklerini ve tarihçesi hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.


Beagle Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri

Beagle Köpeğinin Fiziksel Özellikleri
Atletik bir vücuda sahip olan Beagle köpeği orta boylu köpek sınıfında yer almaktadır. Dişilerde ve erkek cinslerde ise yükseklik ortalama olarak 32 ile 40 santimetre arasında değişmektedir. Erkeklerde ve dişi cinslerde vücut ağırlığı ise 9 ile 14 arasında değişmektedir. Kafasının ön kısmı uzun olan beagle köpeğinin kafa yapısı kubbeli bir yapıya sahiptir. Çene kısmından itibaren düz görünüşe sahiptir, düşük kulaklara sahip olan beagle köpeğinin öne çıkık burnu kare şeklindedir. Dikdörtgen vücuda sahip olan Beagle ırkının kuyrukları ise biraz uzundur, kuyrukları başlangıç olarak biraz yukarıda başlangıca sahitpir. Genellikle kuyrukları dik olarak durur, kuyruğunda kıvrıam dair bir iz yoktur.


Zor ve sert hava şartlarına karşı dayanıklıdır. Bu köpek ırkı eski tarihlerde kar, yağmur dinlemeden her zaman sahibi ile avlanarak avcıların gönlünde taht kurmuştur. Yoğun bir kürk yapısına sahip olan beagle köpeğinin sahip olduğu vücudunun renk tonu beyaz, bronz ya da siyah kombinasyonlarında görülmektedir.


Beagle Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Beagle Köpeğinin Karakter Özellikleri
Sevgi dolu bir köpek ırkı olan Beagle ailesine karşı son derece bağlı bir ırktır. Sadakati ile Dünya üzerinde nam sahibi olmuş bu köpek ırkı, etrafına neşe katar ve herkesin dikkatini kolaylıkla çekebilir. Koku alma yeteneği çok üst düzeydedir. Bu köpek ırkı birçok ülkede narkotik, askeri ve polis alanlarında görevlendirilmektedir. Sahip oldukları koku duyusu en gelişmiş özelliklere sahiptir ve bu özellik 3 köpek ırkında sadece vardır. Takip konusunda oldukça başarılıdır, kayıpları arama konusunda ya da aldığı kokuyu kilometrelerce ötede kolaylıkla bulabilir. Çok iyi iz sürmesi ile av yapıldığında avını çok uzaklardan sahibine getirir.


Her yaştan insanlarla iyi iletişim kurabilen beagle rkı aile üyeleri ile oyun oynamaya bayılır. Boş vakitlerinizde bu köpek ırkına çeşitli komutlar uygulayarak hem eğitimini geliştirirsiniz hem de zeka kapasitesini doğrudan arttırabilirsiniz. Eğitim konusunda sizi asla üzmez, yavruyken verilen eğitimleri kısa süre içinde uyuglamaya başlar. Uzun süreli yalnız kalmalara dayanamaz, eğer ki iş sebebiyle ya da farklı sebeplerden ötürü şehirler arası seyahat etme gibi planınız varsa bu köpek ırkını da yanınızda götürmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer ki yanınızda götürmezseniz ayrılık aksiyetesi ortaya çıkabilir.


Beagle ırkı doğuştan avcıdır. Çok eski tarihlerde insanların hayvan avladıkları zaman avcılara çok yardımcı olmuşlardır. Evinizde kedi ya da köpek varsa bu hayvanlarla iyi anlaşacağını hatırlatalım. Bu köpek ırkı kendinden küçük hayvanları, avcılık içgüdüsü sebebiyle avlamak isteyecektir. Tavşan, kedi ya da kemirgen bir hayvan gördüğünde peşine düşer ve onu öldürmeden bırakmaz.  Evcil kedilerle de çok iyi anlaşırlar, bu sebepten ötürü evcil kedi besleyen insanlar beagle köpek ırkını gönül rahatlığıyla sahiplenebilir.


Yüksek enerjiye sahip olan bu köpek ırkının günde en az yarım saat yürüyüşe ihtiyacı vardır. Saatlerce oynasa bile kolay kolay yürülmez, bir iz peşinde olduğunda onu bulmadan rahat duramaz. Eğer ki dışarıda iz bulması konusunda emir verdiyseniz, gözünüz köpeğinizin üzerinde olsun. Bu köpek ırkı farklı koku aldığında o kokunun arkasından gidebilir ve köpeğinizin yerini bulma konusunda zorluk çekebilirsiniz.


Beagle Köpek Irkının Tarihçesi

Beagle Köpeğinin Tarihçesi
Bu köpek ırkının tarihi hakkında net bilgilere ne yazık ki rastlayamadık. Beagle köpek ırkının geçmişi hep muammadır, tamamen tahminlere ve varsayımlarla bilinen bir geçmişe sahiptir.


Bazı köpek yetiştiricileri bu köpek ırkının "küçük" anlamına tekabül ettiğini ve beag kelimesinden türediğini tarih kitaplarında yazmıştır. Fransızca 'be' geule' kelinesinden türediğine dair çeşitli iddialar bulunmaktadır. M.Ö 55 yılında Antik Roma döneminde lejyonlar henüz Roma'ya gelmeden önce halk tarafından beagle köpeğinin yaban tavşanı avında kullanıldığı yazılı dökümanlarda yer almaktadır. 1500'lü tarihlerde ise İngiltere'de yüksek zümre bir kişi tarafından geyik ve yaban tavşanı avlarında kullanılmak maksadıyla küçük av köpekleri oluşturulmuştur. Bu grupta yer alan av köpeklerinin ise günümüze kadar uzanan Beagle ırkının ataları olduğu belirlenmiştir.


Orta çağ döneminde Kral II. Edward ve VII. Henry döneminde beagle köpeği av için kullanılmaya devam edilmiştir. Fakat I. Elizabeth tahta geçtikten sonra beagle köpek ırkının kaderi tamamen değişmiştir. Avda kullanılan bu köpek ırkı artık evlerde bakılmaya başlanmış ve ihtiyaç halinde ava gitmeye başlamıştır.

Beagle Köpek Irkının Bakımı


Pürüzsüz ve çift katmanlı kürk yapısına sahip olan beagle köpeğinin düzenli taranma ihtiyacı bulunmaktadır. Bir yıl içinde belirli zaman aralığında tüylerini döker, tüylerini döktüğünde de ölü tüylerden arınması için taranması gerekiyor. Parlak bir görünüme sahip olması için beagle köpeğinin haftada iki kere taranması gerekmektedir. Bu köpek ırkını metal tarak ile tarayabilirsiniz.
Kulaklarının içinde kir birikintisine dikkat edin, kulakları kir tutmaya çok yatkındır. Düzenli olarak tırnakları kontrol edilmelidir. Dişlerinin de düzenli fırçalanması gerekiyor.

Beagle sahiplenmek için ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları