nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Akita inu Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

2 Mayıs 2021
Akita inu Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Sadakati ile tüm Dünya'ya namını salan bu köpek ırkı son derece sakin, sevgi dolu ve cesur bir köpek ırkıdır. Sürekli havlama eğilimi olmadığı için evlere ve apartman hayatına uygun bir ırktır. Japonya'da sevilen ve saygı duyulan bir ırk haline gelen "Hachiko" köpeği Akita cinsli bir ırktır ve Japonya halk tarafından Hachiko heykelini yaptırılmıştır.

Akita Köpeği Özellikleri
Sahibine son derece bağlı olan bu köpek ırkı diğer hayvanlarla iyi geçinemezler. Evinizin bahçesinde ya da evinizin içinde koruyucu ve kollayıcı özelliği ile tam bir bekçi köpeğidir. Japonya halkı akita cinsi köpeğin sağlık sorunlarına ve şans getirdiğine seneler boyunca inandığı için bu bölgede en çok tercih edilen köpek ırkı haline gelmiştir. Hachiko köpeğinin hikayesi film olmuştur. Bu yazımızda Akita cinsi köpeğin özelliklerini, bakımını ve Hachiko köpeğinin hikayesini sizlere aktaracağız.


Akita Köpeğinin Fiziksel Özellikleri


Akita köpek ırkı büyük boylu köpek ırkları arasında yer almaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürdüğünde ortalama 10 yıl ile 12 yıl arasında yaşamaktadır. Daha da iyi bakıldığında 12 yıldan daha fazla uzun sürede de yaşamaktadır. Erkek cinslerin boyu 34 santimetre ile 54 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise vücut uzunluğu 33 santimetre ile 50 santimetre arasında değişiklik göstermektedir. Erkek cinslerde vücut ağırlığı 65 kilo ile 71 kilo arasında değişirken, dişilerde ise vücut ağırlığı 60 kilo ile 67 kilo arasında değişmektedir.


Güçlü ve kaslı bir vücuda sahip olan Akita İNU köpek ırkının tüm vücudu orantılıdır. Güçlü bir çenesi bulunur ve bu özelliği ile ağır maddeleri bile kolaylıkla çekebilir. Kalın bacak yapısına sahip olan Akita İNU köpeğinin göğüs bölgesi son derece iridir ve kaslıdır. Gözleri ise ufaktır ve çekiktir. Simsiyah burun yapısı ve üçgen gibi kulaklara sahip olması ile dikkatleri üzerine çeker. Akita İNU köpek ırkının ayakları yayvan şeklindedir, bu özelliği ile aynı zamanda iyi bir yüzücüdür.


Akita köpek ırkının tüyleri genellikle beyaz ve çizgilidir, kırmızı renginde de görümektedir. Tüyleri her zaman parlak görünüme sahiptir. Akita köpek ırkı bir senede iki kere tüylerini döker, tüyleri ise iki katmandan oluşmaktadır. Yumuşak, dayanıklı ve sıkı tüylere sahip olması ile soğuk hava koşullarından etkilenmezler. Akita köpek ırkınınn vücudunun üzerinde hiçbir şekilde nokta ya da benek bulunmaz.


Akita İnu Köpek Irkının Karakter Özellikleri

 

Akita inu köpek ırkının Fiziksel özellikleri
Akita İNU köpek ırkının en önemli karakter özelliği ise sadık olmasıdır, sahibine hayatını adayan bu köpek ırkı bu özelliği ile filmlere bile konu olmuştur. Yaşadığı alanı korur ve kollar, evde ve bahçede koruma iç güdüsü her zaman aktiftir. Sahibine karşı olası yapılacak en ufak bir harekette anında saldırma pozisyonuna geçebilir. Sahibi bir kişiye alıştırırsa, o kişiye zrar vermez. Zeki olması ile eğitimlerde sizi fazla zorlamaz. Eğitimi için sahibinin sabırlı ve özverili olması yeterlidir.


Akita İNU sevecen tavırları ile bilinmektedir. Yaşayacağı alanda sahibine her zaman sevgi dolu gözlerle bakar ve sahibi ile huzurlu bir yaşam sürmeyi arzular. Aynı zamanda ailenin tüm üyelerine karşı sevecen tavırlarını sürdürür, çocuklarla oyun oynamaya bayılır ve sahip olduğu zekası ile öğrenme oynarken aynı zamanda öğrenme yetisi güçlenir. Sürekli hareket halindedir, günlük olarak düzenli egzersizleri yapılmalıdır.


İyi bir gözlemcidir, çevresinde olanı biteni izlemeye meraklıdır. Dikkatli yapısı ile herşeyi en ince ayrıntısına kadar inceler.  Akita İNU köpek ırkının avlanma içgüdüdüsü atalarından miras kalmıştır, bu özelliği halen daha baskındır.


Akita Köpek Irkının Hikayesi

Akita köpek ırkı Hachiko filmine konu olmuştur.
Akita köpek ırkının hikayesi Hachiko hikayesi ile tüm Dünya'ya duyrulmuştur. Filmlerde rastladığımız Hachiko köpeği 1923 tarihinde Akita şehrinde doğmuştur ve cinsi akita'dır. O dönemlerde Tokyo Üniversitesi'nde profesör olarak görevini yapan Hidesaburo Ueno yeni doğmuş kızına Akita cinsi köpek alır. Hikaye tam burada başlıyor aslında. Kanji alfabesinde 8'in yazılışı ise şu şekildedir; "八". Daha sonrasında ise japonca 8 anlamına tekabul eden "Hachi" sözünü benimseyerek Akita cinsi köpeğine Hachiko ismini vermiştir.  Profesör akita cinsi köpeğine çok alışmıştır ve köpeği ile her gün üniversite yoluna kadar gelerek eşlik etmeye başlamıştır. Akşam mesai bitiminde ise köpeği evinden çıkarak profesörü karşılamak üzere istasyona kadar gelerek sahibini beklemeye başlamıştır. Her gün aynı saatlerde sahibi ile yola çıkar ve her gün aynı saatte istasyona giderek sahibini karşılar. Bu davranışı Japonya'da büyük yankı uyandırmıştır. O dönemlerde birçok gazete ve dergi Hachiko köpeğinin bu davranışını överek dile getirmiştir.

Bir akşam profesör kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir. Fakat Hachiko, yine istasyonda sahibini günlerce, gecelerce beklemiştir. Japonya'nın Shibuya kentinde yaşayan insanlar  profesörün ölümünden sonra Hachiko'nun tüm ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Shibuya sakinleri bu köpeği çok sevmişler ve saygı duymuşlardır. Sahibini inatla bekleyen hachiko, kar, kış ve yağmur dinlemeden tam 9 sene boyunca her akşam sahibini beklemeye gitmiştir. Bu sadakati dillere destan olmuştur. Hachiko, 9 mart 1935 tarihinde kendisi için yapılan heykelin dibinde yaşlılığından dolayı hayata veda etmiştir. Japonya'da her sene 8 Nisan tarihinde Hachiko heykelinin etrafında insanlar toplanarak güller bırakır ve bu köpeği anma merasimi düzenlerler.


Akita İNU Irkının Bakımı

Akita inu Köpek ırkının Bakımı
Akita İNU köpek ırkının düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Tüylerinin sert ve kalın olması sebebiyle haftada iki ya da üç kere metal tarak ile taramanız gerekmektedir. Bunların yanı sıra köpeğinizin tüylerini de mutlaka fırçalamalısınız. Günlük düzenli olarak egzersiz yaptırmanız gerekiyor, en az yarım saat koşması ve hareket halinde olması köpeğinizin ruhuna ve sağlığına iyi gelecektir. Dışarıda gezerken mutlaka köpeğinizi zincirle gezdirin, yabancı olduğu kişilere saldırabilir.


Yemek kabını sürekli temiz tutmalısınız, yoksa yemeğini yemez. Yavru olduğunda sahiplendiğinizde 4 ile 7 aylık süre içinde kaliteli mamalar vermelisiniz. Köpeğinizin kemik yapısına iyi gelir ve gelişimini destekler.


Akita İNU köpek ırkının tüylerinin parlak görünüme sahip olması için ara sıra yıkamanız gerekecektir, köpekler için özel üretilen yumuşak şampuanlardan kullanmanız gerekiyor.


Akita Köpeği Sağlığı


Akita İnu köpek ırkı sağlıklı bir ırktır. Fakat bu ırkın genetik rahatsızlıkları bulunmaktadır. Akita inu köpek ırkını sahipelenecek kişiler bu köpek ırkının yatkın olduğu rahatsızlıkları mutlaka bilmelidir. Her ihtimale karşın düzenli veteriner kontrolüne götürmelisiniz.


Akita İnu Köpek Irkının Yatkın Olduğu Hastalıklar

 

  • Polinöropati
  • Entropiyon
  • Kalça-dirsek çıkığı
  • Mide bükülmesi
  • Osteosarkom
  • Katarakt
  • Harada sendromu
  • Kortikal hipoplazi

Yukarıda belirtilen hastalıklar yatkın olabileceği hastalıklardır, köpeğiniz kesin bu hastalıklara yakalanacak diye bir kaide yoktur. Fakat her ihtimale karşın düzenli veteriner kontrolü şarttır. Köpeğiniz yavru olduğu dönemlerde sendeliyorsa ya da bir yere çarpyıorsa gözünde rahatsızlık olabilir. Sağlıklı bir akita inu köpek ırkı sahiplenmek istiyorsanız annesinin ve babasının sağlık durumunu belirten dökümanlara da ulaşmanız gerekiyor. Sağlıklı bir anne babanın yavrusu da sağlıklı olacaktır.
Nettepet üzerinden akita inu köpeğini sahipelecekseniz mutlaka alacağınız kişiden gerekli dökümanları talep edin.

Akita inu sahiplenmek için ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları