nettepet
nettepet

Chihuahua Köpek Irkının Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

21 Nisan 2021
Chihuahua Köpek Irkının Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Chihuahua köpek ırkı son derece sevecen yapıya sahip minyatür köpekler arasında yer almaktadır. Hatta Dünya'nın en küçük köpek türlerinden birisi de Chihuahua köpek ırkıdır, yerden yükseklikleri en fazla 12 cm olan bu köpek ırkının ağırlığı ise 0,5 kilo ile 2,6 kilo arasında değişmektedir. Türkçe okunuşu ile "Şivava" şeklindedir. Yüz şeklini ilk defa gören insanlar biraz komik bulsalar da bu köpek ırkı insanlara karşı çok cana yakındır. Chihuahua köpek ırkının karakteri bu köpek ırkını tamamen değerli kılmaktadır.


Kulakları vücut boyutu ile orantısız olan bu köpek tüy rengi ise karışık renklidir. Meksika'da bu köpek ırkı çok değerlidir, en değerli olanları ise tüylerinin kahverengi ve beyaz rengine sahip olanlardır.

 

Chihuahua Köpek Irkının Tarihçesi

Chihuahua Köpek Irkının Özellikleri

Dünya üzerinde popüler olması ile birlikte herkesin sahiplenmek istediği Chihuhua köpek ırkının tüyleri farklı renklerde görülmektedir. Genellikle beyaz, sarı, krem rengi ve altın renkleri en yaygın görülen renklerdir.


Zarif ve narin yapısının arkasında son derece atletik, hızlı ve yüksek enerjiye sahip bir süs köpeği saklanıyor. Sağlıklı bir Chihuhua köpeğinin ortalama ağırlığı en fazla 3 kiloya kadar çıkabilmektedir. Boyları ise 23 santimetredir.
Kulakları vücutlarına göre orantıssızdır, kulakları oldukça büyüktür ve sinsi görünmesine sebep olur.

 

 

Chihuahua Köpek Irkının Tarihçesi


Chiuahua köpek ırkının nereden geldiğine dair net bilgiler bulunmamaktadır. Bazı bilgiler Meksika'dan geldiğini işaret etse de, bu köpek ırkının Meksika'da Kızılderili kabilesi tarafından yetiştirilmiş Techichi köpek ırkının ataları olduğuda iddaa edilmektedir. Meksika'da Chihuahua isminde bir bölge bulunuyor, Meksikalı'ların bu köpek ırkını ne denli sahiplendiğinin en temel kanıtıdır aslında. Yirminci yüzyıl'da Chiuahua eyaletinde bazı insanlar bu köpek ırkını satarak farklı bölgelerde görülmesine sebep olmuşlardır. Bu köpek ırkı Techichi köpek ırkının atası olarak bilinse de Techichi köpek ırkı olarak bir dönem ün salmıştır.


Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı uygarlıklarda bile bu köpek ırkının bazı eserlerde yer aldığına rastlayabiliriz. Şivava benzeri köpeklerin figürlerine rastlanılır, antik kültürlerde daha yaygın olarak beslenilen bu köpek ırkının Meksika bölgesine nasıl eriştiğine dair hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Büyük bir sır olarak kabul edilen kökeni ile halen daha en popüler köpek ırkları arasında yer almaktadır. İspanyol İstilacılar Aztek bölgesinde hüküm sürdüğü tarihlerde dönemin hükümdarlarından Montezuma'nın hazinesinde bu köpek ırkının tasvirleri yer almaktadır.


1800 tarihinde Amerika'lı halk bu türe çok fazla ilgi göstermeye başladı. Meksika'nın Chihuahua eyaletinde bu köpek ırkına benzer birçok farklı ırk yetiştirilmiştir. Chihuahua köpek ırkının Batı ülkelerinde görülmesi ise 1900 tarihine dayanmaktadır. Bu köpek ırkı 1904 tarihinde AKC (American Kennel Club) tarafından resmi olarak tanınmış ve 1932 tarihinde bu köpek ırkının korunması ve popüler hale gelmesi amacıyla Chihuahua Kulübü (CCA) resmen kurulmuştur. Kurulduğu tarihten itibaren bu köpek ırkı daha çok popüler hale gelmiştir.

Chihuahua Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Chihuahua köpek ırkının Karakter Özellikleri
Sibirya Kurdunun ve Shar Pei köpek ırklarının ortak karakteristik özelliklerine Chihuahua köpek ırkında rastlanmaktadır. Farklı karakterlere sahip olsalar da, uyum sorunu yaşamazsınız. Bu köpek ırkı oyun oynamaya bayılır, sahipleri ile sürekli oyun oynamaktan hoşlanır ve sevgi gösterisi olarak sahibinin elini yalayabilir. Yabancı insanlara karşı pek sıcak kanlı değildir, evde yeni bir sima gördüğünde hemen havlayacaktır ve hemen arkadaşlık bağını kurmayacağı da karakter özellikleri arasında yer almaktadır.


Birçok ünlü, sanatçı ve modacı bu köpek ırkına oyuncak muamelesi yapıyor. Fakat Chihuahua köpek ırkının asla bir köpek ırkı olduğunu unutmayın. Eğer ki oyuncak muamelesi yapacaksanız bu köpek ırkı sizin için iyi bir seçim olmayacağını söylememizde fayda var.


Sahiplerine karşı duygularını çok kolay ifade edebilen bu köpek ırkı, sahibine son derece sadık tavırlar sergiler. Sadece sahibine bağlı olan bu köpek ırkı sahibine bağlanır ve diğer insanlara karşı utangaç tavırlar sergiler. Yavru olduğunda sosyalleşme eğitimi vermelisiniz. Çocuklarla arası pek iyi değildir ve diğer evcil köpek - kedilere karşı iletişimi zayıftır. Gerekli sosyalleşme eğitimi ile bir nebze olsun bunun önüne geçebilirsiniz.

Chihuahua Köpek Irkının Bakımı

Bakım

Chihuahua köpek ırkının bakımı diğer köpek ırklarının temel bakımları ile hemen hemen aynıdır, ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktur. Haftada bir gün ölü tüylerinin temizlenmesi gerekir ve dişlerinin de fırçalanması gereklidir. Büyük kulaklara sahip olduğu için çok kolay pislik kapabilen kulakları sürekli kontrol edilmelidir. Eğer ki kulakları pislenmişse bir tutam bezi elinize alarak ılık suya batırın ve kulaklarını bu şekilde temizleyin. Kulaklarını temizlemezseniz kulakları enfeksiyon kapacaktır.


Hastalıklardan korunması için aşılarının zamanında yapılması şarttır ve düzenli olarak veterinere kontrolü şarttır. Apartman yaşamına uygundur, apartmanda bakıldığında komşularını rahatsız etmeyecek şekilde ara sıra havlayabilir. Yavru olduğunda gerekli itaat eğitimi verdiğinizde havlama eğiliminin önüne geçebilirsiniz.


Soğuk hava şartlarına karşı son derece savunmasızdır. Soğuk algıladığında vücudu anında titremeye başlar. Bunlara ek olarak son derece cesur bir yapıya sahip olan bu köpek ırkı sahplerinin bağırmasına ve kızmasına tahammül edemez. Psikolojik olarak çöküntüye girebilir ve bu psikoloji ile vücudu titremeye başlar.


Nasıl Beslenmelidir?


Sizlerde günün birinde Chihuahua köpek ırkı beslemeye karar verecekseniz önceliğiniz beslenmesine dikkat etmeniz olsun. Diğer köpek ırklarına nazaran hassas midesi olan bu şirin köpek ırkınıa yüksek yağlı yiyecekleri ve haşlanmış yemekleri kesinlikle vermemelisiniz. Bebek besler gibi bisküvi parçalarını sütün içine atın, mama kabının içine bırakın ufak dostunuza yetecektir. Yavruyken genellikle birçok köpek eğitmeni tarafından ödül maması olarak verilen günlük öğünü aşırıya kaçmadan vermelisiniz. Eğer ki aşırıya kaçarsanız obezite ile sonuçlanabilir.


Egzersiz İhtiyacı


Yüksek enerjiye sahip olan Chihuahua köpek ırkının enerjisini atabilmesi için boş bir alanda zıplaması gerekiyor ya da koşması gerekiyor. Koştuğunda yüksek enerjisini atabilen bu köpek ırkının egzersiz esnasında çok fazla efor sarfetmemesi gerekiyor. Köpeğinize egzersiz yaptırırken fazla zorlamamalısınız, eğer ki köpeğiniz nefes almakta zorlanıyorsa anında egzerszi bitirin ve köpeğinizi kucağınıza alın. Kısa bir yürüyüş enerjisini atması için bile yeterlidir. Yavru olduğunda egzersiz için zorlamayın. Kısa yürüyüşler ve oyunlar ile köpeğinizi sağlıklı tutabilirsiniz. Eğer ki egzersiz yapmazsa çok kolay kilo alabilir.

 


Eğitim


Dğer minyatür köpek türleri gibi küçük köpek sendromuna yatkın bir ırktır. Eğitim esnasında son derece istikrarlı davranmalısınız. Son derece zeki olan bu köpek ırkı eğitim esnasında sizi zorlamaz ve herşeyi meraklı gözlerle takip ederek öğrenmeye çalışır. Dünyanın kendi kontrolünde olduğunu düşünen bu köpek ırkı biraz bencildir. Eğitimden sonrasında sosyalleşmesi kontrol edilmelidir. Erken yaşta sosyalleştiğinde çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla gayet iyi anlaşırlar.

Bakım

Haber Yorumları