Alman çoban köpeği diğer ismi ile halk dilinde alman kurdu olarak da bilinmektedir. Son derece cesur, söz dinleyen ve hareketli bu köpek türü tam bir dost canlısıdır.
Dünya'nın en zeki köpekleri listesinde yer alan Alman çoban köpekleri herkes tarafından beğenilen ve birçok kolluk kuvvetine hizmet eden köpek ırkıdır. Tüm Dünya üzerinde polis, jandarma ve asayiş görevlileri alman çoban köpeği sayesinde yasa dışı olaylara anında müdahale edebiliyor. Sahibini koruma içgüdüsü ile bekçilik yeteneği de üst seviyededir, sahibini ölümü göze alarak korur.
Alman Kurtlarının Karakteri
Alman kurtları doğada tek başına hayatta kalabilirler. Vahşi görüntüsünün arkasında son derece dost canlısı ve sahibine bağlı bir ırk bulunmaktadır. İnsanlarla arkadaşlık bağını kurma konusunda oldukça başarılı olan bu köpek ırkı sahibine karşı her zaman sadıktır. Sahibini hiçbir zaman bırakmaz ve ona ihanet etmez. Aile bireyleri ile iyi geçinen bu köpek ırkı ailenin tüm üyelerini tehlikeden korumaya çalışır.
Üstün zekası ile gönüllerde taht kuran ve kolay eğitilebilirliği ile nam salmış bu köpek ırkı farklı hünerlere de sahiptir. Gözleri görmeyen bir kişi için rehber köpeği görevini üstlenir, narkotik aramalarında dedektör görevini üstlenir ve kayıp bir kişiyi kokusundan kilometre öteden bulmayı başarabilir.
Sahibine karşı son derece bağlı olan bu köpek ırkı sahibinden ilgi ve şefkat ister. Eğer ki köpeğinize sevgi vermezseniz ve ilgi göstermezseniz havlayarak tepkisini göstermeye başlar ve yanına yaklaştığınızda size saldırgan tavırlar gösterebilir.
Tanımadıkları kişilere ise son derece saldırgan tavırlar sergilerler. Bekçilik görevi ile bahçede duran bir alman kurdu, ev bahçesine yaklaşan tüm tehlikeleri anında sezer ve bu tehlikeleri sahibine hareketler ile havlayarak bildirirler.
Köpek ırkları üzerinde yapılan araştırmalarda Poodle köpek ırkı ve Border Collie köpek ırklarından sonra en zeki üçüncü sırada alman çoban köpeği bulunmaktadır. Birçok görevde kıvrak zekası ile işini doğru yapmaktadır. Alman çoban köpeği ılıman ve serin iklimleri sever. Ev içinde uyumlu yaşar ve gerekli egzersizleri yapıldığında evde yaşamaya ayak uydurabilir.
Alman Çoban Köpeğinin Geçmişi
Halk arasında Alman Kurdu olarak adlandırılan Alman Çoban Köpeklerinin hikayesi 1899 tarihine uzanmaktadır. Max von Stephanitz Alman Çoban Köpekleri Derneğinin kurucusudur. Annesinin isteği ile orduya katılan Max von Stephanitz Berlin Veteriner Kolejinde eğitimini tamamlamıştır. Köpekler üzerine üretim ve bakım konusunda çeşitli araştırmalar yapan Stephanitz, 19. yüzyıl sonlarında Almanya'da büyük baş ve küçük baş süreleri gütme konusunda çoban köpeği eksikliğini görmüş ve Alman hükümetinden bir köpek ırkı geliştirmek amacıyla destek almıştır. İstediği köpek ırkının zeki olması, kolay öğrenmesi, sadık, becerikli, uysal, cesaretli ve bekçi özelliğine sahip olması en önemli istekleri arasındaydı.
1899 tarihinde istediği kriterlere uygun bir çoban köpeği alan Max von Stephanitz, köpeğinin ismini Hektor Linkrshein koymuştur. Daha sonralarında ise Horand von Grafrath olarak değiştirmiştirmiştir. Köpeğinin ise zamanla gelişimini gözlemlemiş ve yeni bir cins olduğunu kayıt ettirmiştir. Stephanitz sonunda istediğini elde etmiştir. Bu yeni köpek ırkı son derece güçlü, üstün zekaya sahip ve insanlarla iyi anlaşan bir tür olduğunu belli etmiştir.
Artur Meyer ve Max von Stephanitz aynı sene "Alman Çoban Köpeği" topluluğunu kurmuştur. Bu köpek ırkının geliştirilmesi ve üretimine ise son hız devam etmişlerdir. 1. Dünya Savaşı esnasında ise Alman Çoban Köpekleri askerleri koruyan ve karakol bekçiliği görevini üstlenmiştir.
Alman Çoban Köpeği'nin Sağlığı
Sağlıklı köpek ırkları arasında yer alan alman çoban köpekleri kolay kolay hastalanmazlar fakat bazı hastalıklara ne yazık ki yatkındır. Eğer ki bir alman kurdu (alman çoban köpeği) besleyecekseniz bazı hastalıkları bilmenizde fayda var.
Alman Çoban Köpeğinin Yatkın Olduğu Hastalıklar
Dirsek Displazisi: Dirsek bölgesinde tam gelişimini sağlamayan kemikler ve zayıflamış eklem ile sonuçlanan dirsek dizlazisi, alman çoban köpeklerinin gelişim esnasında yaşadığı sorunlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Köpeğiniz eğer bu rahatsızlığa yakalanırsa hafif topallayabilir. Dirsek Displazisi hastalığının çözümü ise diyet , ameliyat ve ilaçlarla mümkündür.
Kalça Displazisi: Bu rahatsızlığın tıbbi diğer ismi kalça çıkığıdır. Uyluk kemiğinin kalçaya eklemine tam oturmamasından ötürü kaynaklanmaktadır. Köpeğinizde bu rahatsızlık oluştuysa göremeyebilirsiniz. Fakat köpeğiniz yaşlandığında artrit gelişir ve köpeğiniz acısını size belirgin edecektir. Kalça eklemine tam oturmayan uyluk kemiğini X ışınını ile görebilirsiniz.
Eğer ki bir alman kurdu sahiplenecekseniz, yavrunun anne ve babasının kalça displazisini kesinlikle test ettirin ve problem olmadığını kanıtladıktan sonra sahiplenin. Kanıt niteliği yazılı dökümanla alınmalıdır. Kalça displazisi ne yazık ki kalıcıdır. Alman kurdu köpeğinize kesinlikle yüksek kalorili yiyecekler vermemelisiniz. Bunlara ek olarak köpeğiniz yere sert şekilde düşerse bu rahatsızlık oluşabilir.
Alerjiler: Tüm köpek ırklarında alerjiler yaygın olarak görülmektedir.
Üç Alerji türü bulunmaktadır
- Bazı yiyecekler sonucunda gıda alerjisi meydana gelebilir,
- Köpek şampuanları kimyasal olduğu için bazı ırklarda reaksiyona neden olabilir,
- Havadan bulaşan toz, polen ve küf gibi alerjenlerden köpekler etkilenmektedir.
Gastrik Torsiyon: Tıbbi olarak bilinen diğer ismi ise Gastrik Dilatasyon & Volvulus olarak bilinir. Büyük köpek ırklarında ve derin göğlü köpekleri kötü şekilde etkileyebilen bu rahatsızlık köpekleri derinden etkiler. Köpeğinizin karnını tam doyurmadan öğünleri az az vermelisiniz. Eğer ki köpeğiniz büyük öğünle besleniyorsa ve gerekli egzersizleri yapmıyorsa bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Yaşı ilerlemiş köpeklerde bu rahatsızlığa daha çok rastlanılmaktadır. Köpekler bu hastalığa yakalandıklarında midesi hava ile şişirilmiş gibi bükülür ve gaz sorunu ortaya çıkar. Bu durum ortaya çıktığında köpekler, midede bulunan fazla havadan kurtulmak için kusmak ister fakat kan akışı anormal seviyeye geldiği için engellenir bu hareket. Kan basıncının düşmesi ile köpek şoka girer, eğer köpeğiniz bu duruma maruz kalırsa ve ani müdahale yapılmaz köpek yaşamını yitirir.
Belirtileri arasında aşırı tükürme, kusma eğilimleri ve kalp atışının hızlanması gibi belirtiler bulunmaktadır. Köpeğiniz bu rahatsızlığa maruz kaldıysa zaten çok depresif olacaktır ve yerinden kıpırdamayacak hale gelecektir. Bu belirtileri gördüğünüz zaman derhal veterinere götürmelisiniz.
Alman Kurdu (Alman Çoban Köpeği) sahiplenmek istiyorsanız nettepet üzerinden ilanlara göz atabilirsiniz.