nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Toy Poodle Köpek Irkı

10 Nisan 2021
Toy Poodle Köpek Irkı

Toy Poodle oyuncak görünümü ve küçük köpek ırkları sınıfında yer alması ile herkesi kendisine hayran bırakan bir köpek ırkıdır. Minyatür kaniş ismi ile bilinen bu köpek ırkı oldukça zekidir, herşeyi kolay algılar ve sahiplerinin verdikleri komutları anında uygularlar.


Köpek eğitmenleri tarafından eğitilebilriliği kolay köpek ırkı olarak tanınan Toy Poodle, kıvrak zekası ile eğitim boyunca zorluk çıkartmaz. İnsanlara karşı dost canlısı olan bu köpek ırkı sürekli güler yüzlüdür ve sahibinin mutlu olması en büyük arzularıdır. Sahiplerine karşı her zaman bağlı olan bu köpeğin en büyük özelliği ise hisleridir, hisleri kuvvetli olan bu köpek ırkı bir tehlike anında kendini anında korumasını bilir.

Toy Poodle Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Toy Poodle sahiplenmek istiyorsanız bu köpek ırkının üç farklı boyuta sahip olduğunu yazımızda da belirtmiştik. Minyatür, Toy ve Standart boyları olarak üçe ayrılan bu köpek ırkının özellikleri tüm boylarda aynıdır. Standart boyutta 45 ila 60 cm arasında vücut uzunluğuna rastlanırken, minyatür poodle köpek ırkının boyu ise 28 cm ile 45 cm arasında değişmektedir. Toy Poodler oyuncak lakaplı köpek ırkının ise boyu 24 ile 28 cm arasında değişmektedir. İnsanlar genellikle toy poodle (oyuncak poodle) boyutlu ırkı tercih eder. Bunun en önemli farkı ise ele avuca sığması ve hiç ağır olmamalarıdır.


Toy Poodle köpek ırkının yaşam süresi ortalama 12 yıl ile 18 yıl arasında değişir. Yaşam sürelerine bakımı ve sağlığı direkt etki eder. Vücut ağırlıkları ise ortalama 1,5 kg ile 3 kg arasında değişir.


Toy poodle köpek ırkının tüylerinin gelişimi 1.5 yıl süre içinde tamamlanır. Yetişkinliğe adım attıkça daha kıvırcık bir hal alır ve kalınlaşır. Tüy rengi ise değişkenlik gösterir, genellike poodle ırkı kırmızı ve turuncu tonlarında tüy rengine sahiptir. Siyah, beyaz, kahverengi ve siyah - beyaz karışık farklı tonlar ve kombinasyonlarda da tüy rengine sahip olabilir.
Burun bölgeleri hafif uzundur,  vücut yapısı ise kare şeklindedir. Patileri ise yuvarlaktır, uzaktan bakıldığında oyuncak görüntüsünü andırmaktadır. Küçük boylu köpek ırkları listesinde yer alsalar da bacak yapısı biraz uzundur ve hafif atletik olarak tanımlanırlar.


Toy Poodle Tarihçesi


Toy Poodle köpek cinsinin ilk defa Almanya'da üretilmeye başlanmıştır. Fakat bu köpek ırkı Fransız kökenli köpek ırkıdır. Toy Poodle üç farklı boya sahip olduğu bilinir. Standart boylu olan Toy Poodle genellikle askeri hizmetler, bekçi köpeği, rehber köpeği ve sirk oyunculuğu gibi farklı görevlerde kullanılmıştır. Verilen görevlerde üstün başarısı ile insanların dikkatini çekmiştir, ismini ise uzun bacaklarından ötürü almıştır. Fransa'da eski tarihlerde birçok avcı övdek avına giderken Poodle cinsi köpeği yanlarında götürürlerdi. Ördek avında oldukça başarılı sonuçlar sergileyen Toy Poodle köpek ırkına "chien canard" lakabı da verilmiştir. Fransa'nın ulusal köpeği olarak kabul edilen Toy Poodle, 19. yüzyıl sonlarında oyuncak boylu olanları da üretilmiştir ve gösteri köpeği olarak da kullanılmıştır.


Toy Poodle köpek ırkının ataları Barbet ve Su tazısı olarak bilinir, fakat bu cinslerin nesli günümüzde tükenmek üzeredir. Poodle köpek ırkının ataları ise 400 yıllık geçmişe sahiptir ve suyla aralarının iyi olduğu bilinir. Toy Poodle köpek ırkının popülaritesi 1920 tarihinin sonunda azalmıştır. Oyuncak boyları birçok insan tarafından halen daha tercih edildiği için kaybolan prestijini geri kazanmıştır son yıllarda.


Toy Poodle Cinsi Köpeğin Karakteri

Toy Poodle köpek ırkı zekidir, herşeyi meraklı gözler ile takip eder ve sahibinin ne yaptığını anlamak ister. Saldırgan olmaması ve sürekli havlamaması ile çocuklu aileler için tercih edilebilecek en iyi köpek ırkıdır. Çocuklarla oyun oynamayı severler, sahipleri ile vakit geçirmeye bayılırlar ve çok hareketlidir. Bu köpek ırkı çok şımarıktır. Yavru olduğunda eğer ki yeterli eğitimi vermezseniz, liderliği eline alacaktır. Minyatür ve oyuncak boylu türlerde şımarık olma ve alfa özelliği (evin lideri) özelliği daha sık görülür. Kısacası patronun kim olduğunu öğretin ve ısrarınızdan vazgeçmeyin.


Toy Poodle köpek ırkı sahiplerinden yeteri kadar ilgi görmediğinde psikolojik olarak çökerler ve stresse yol açar. Toy Poodle duygusaldır. Etrafında olup bitene anında duyguları ile cevap verebilirler ya da yüz ifadelerinden ne hissettiğini kolayca anlayabilirsiniz.


İşitme duyusu çok gelişmiş olan bu köpek ırkı çok kolay yön bulma duygusuna sahiptir ve sahibine karşı son derece itaat eden bir ırktır. Eğitim konusunda zorluk çıkartmaz ve verilen komutları eksiksiz yapmaya gayret ederler. Kedilerle ve köpeklerle iyi anlaşırlar. Atalarından miras kalan kollama özelliği ile tam bir bekçi köpeğidir.


Apartman dairesinde rahatlıkla beslenebilir bu ırk. Yabancılara karşı fazla agresif hareketlerde bulunmalar. Bu özellikleri ile Toy Poodle köpeği apartmanda beslenebilecek köpek ırkları arasında yer almaktadır. Fakat yeterli egzersizleri yaptırmanız gerekir. Günlük egzersiz ihtiyacını karşılamanız için dışarı çıkartıp gezdirmeniz ve hafif tempolu koşturmanız gerekecektir.

 

Toy Poodle Cinsi Köpeklerin Sağlığı


Toy Poodle köpeği Batı Avrupa'da 400 yıldan fazla geçmişe sahiptir, Fransa kökenli bu köpek ırkı doğru bir bakım ile 18 yıla kadar yaşam sürmektedir.


Toy Poodle köpek ırkında diğer köpeklerde olduğu gibi genetik hastalıklara rastlanmaktadır. Bu hastalıklar ise; diyabet, böbrek hastalıkları, göz retina rahatsızlıkları, hemofili, Epilepsi Legge Perthes hastalığı, Katarakt ve işitme sorunları atalarından miras kalmıştır. Söz edilen hastalıklar nesilden nesile kalıcılığını sürdürerek günümüze kadar aktarılmıştır.

Sıcak yaz günlerinde toy poodler köpeğinin kulakları enfeksiyon kapabilir. Kulak iltihabına maruz kalmaması için köpeğinizin kulak temizliğini ihmal etmemelisiniz. Kulakları her zaman temiz ve kuru tutmalısınız, banyo sonrasında ise hiçbir şekilde kulağı ıslak kalmamalıdır.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir sağlık sorunu ise obezite sorunudur. Köpeğinizin obeziteye yakalanmaması için dengeli şekilde beslenmesine özen göstermelisiniz. Köpeğiniz fazla yemek yememeli ve her besini dikkatlice takip edilmelidir. Vücudu ağır olduğunda aşırı hareketsiz düşer ve ihtiyaç duyduğu egzersizleri yapamaz hale gelebilir.

 

Toy Poodle Köpek Cinsinin Bakımı


Toy Poodle köpeğininin ilk dikkat çeken kısmı tüyleridir. Tüylerin yapılal bozulmalara uğramaması için haftanın belirli günlerinde düzenli taramanız gerekmektedir. Evinizde besleyecekseniz bu köpek ırkını her gün 2-3 defa dışarı çıkartıp gezdirmeniz gerekiyor. Gezdirirken de ihtiyacını giderecektir.


Çalışan insanlar bu köpek cinsini sahiplenecekse, evde zaman geçirebileceği ve oyun oynayabileceği bir alan oluşturmalıdır. Evde gördüğü oyuncakları kemirme alışkanlığı bulunduğu için bu köpek cinsine alternatif oyuncaklar bırakmalısınız. Evde kendisine özel tuvalet alanı bulundurmalısınız, su kabına rahatlıkla ulaşmalıdır ve oyuncaklarını özel bir alana bırakmalısınız.
Toy Poodle köpeğinin yaz aylarında sıcak havalardan etkilenmemesi için 2 haftada bir kere yıkayıp temizlemelisiniz.

Eğer sizlerde bu köpek ırkını sahiplenmek istiyorsanız Toy Poodle ilanlarına göz atabilirsiniz.

 

 

Haber Yorumları