nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Welsh Corgi Köpeği Özellikleri Ve Bakımı

17 Mayıs 2021
Welsh Corgi Köpeği Özellikleri Ve Bakımı

İlk gördüğünüz anda hareketli yapısını ve yaramazlığını çok kolay farkedebilirsiniz. Tam ismi Pembroke Welsh Corgi Cardigan  olan bu köpek ırkının günümüzde bilinen ismi Corgi 'dir. Corgi köpek ırkı görünüş itibariyle tilki'yi anımsatmaktadır. Küçük boylu köpek ırkları arasında yer alan corgi köpek ırkının kökeni İngiltere'ye dayanmaktadır. Yüzyıllar öncesinde sürü köpeği, av köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılan bu köpek ırkı insanlarla uyumlu yapısı ile ev yaşamına uygun bir ırktır. Zamanla popülerliğini arttırması ile Dünya üzerinde birçok ülkede en çok tercih edilen süs köpekleri kategorisinde yer almaktadır.

Welsh Corgi Köpek Irkı
Welsh Corgi ırkı ikiye ayrılmaktadır: Cardigan Welsh Corgi ve Pembroke Welsh Corgi Cardigan  türleri ile ikiye ayrılan bu köpek ırkının iki türünün fiziksel ve karakteristik özellikleri tamamen farklıdır. Welsh Corgi Pembroke ırkı ise genellikle sürü hayvancılığında kullanılan köpek ırkıdır. Welsh Corgi Cardigan  ise geçmişten günümüze kadar sürekli ev içerisinde beslenen bir türdür. Pembroke Corgi Cardigan türü evde beslenen corgi türüne nazaran daha iri bir yapıya sahiptir, fiziksel olarak daha büyüktür. Köpek kulüpleri corgi türünün iki farklı türe ayrıldığını 1934 tarihinde resmen kabul etmiştir.


Corgi Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Welsh Corgi Köpeğinin Karakteri
Corgi köpek ırkı son derece neşeli, canlı ve enerjik yapıya sahip bir köpek ırkıdır. Diğer köpek ırklarına nazaran zekası daha yüksek olan bu köpek ırkı yavruyken eğitimlere daha çabuk cevaplar vermektedir. Eğitiminde ise sorun yaşatmaz ve sahibinin (eğitmeninin) tüm isteklerini, arzularını ve verilen komutları eksiksiz yapar. Ailesine son derece bağlı olan bu köpek ırkı çok sadıktır ve ailesine karşı sevgi doludur. Apartman hayatına uygun olan bu köpek ırkı, sahibini sürekli takip eder, sahibini nereye giderse peşinden ayrılmaz. Aynı insanlar gibi hisleri algılama özelliğine sahiptir ve sahibinin mutlu etmek için çeşitli sevimli hareketleri yapmaktan asla çekinmez. Sahibine karşı her zaman itaatkar davranışlar sergiler ve koruyucu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Çocuklarla iyi geçinir, çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar ve yaşlılara karşı nazik davranır. Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda tam bir aile köpeğidir.


Evcil hayvanlarla çok iyi anlaşan Corgi köpek ırkı evcil kedi ve köpeklerle uyum konusunda sorun yaşamaz. En ufak bir tehlike sezdiğinde ise sahibine havlayarak haber vermektedir. Bu özelliği ile çok iyi bir bekçi köpeğidir. Kulakları çok iyi duyan bu köpek ırkı, kilometrelerce ötede en ufak bir sesi çok kolay işitir. Aynı zamanda hafızası çok kuvvetlidir, cesur ir karaktere sahip olan Corgi ırkı aynı zamanda inatçıdır. Bu köpek ırkı aynı zamanda çok inatçıdır, inatçı yapısını ise yavruyken verilen eğitimlerle engelleyebilirsiniz.

Fiziksel Özellikleri

Welsh Corgi Köpek Irkının  Fiziksel özellikleri
Welsh Corgi köpek ırkı muhteşem güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken bir köpek ırkıdır. Kısa bacaklara sahip olan bu köpek ırkının vücudu tilki vücudu gibi uzundur. Tilkiye benzer kafa yapısı ile diğer köpek ırklarına nazaran çok farklı bir görünüme sahiptir. Bu köpek ırkının sürmeli gözleri bulunmaktadır kulakları vücuduna nazaran biraz geniştir ve dik yapıya sahiptir. Kuyruk yapısı ise kısadır, hareket anında ya da birşey gördüklerinde hemen kuyrukları aşağı yukarı hareket etmektedir. Ufak tefek boyutuna rağmen son derece dayanıklıdır ve güçlüdür. Bacakları kısa olan bu köpek ırkı çok atletik yapıya sahiptir ve inanılmaz derecede hızlı hareketleri ile insanları şaşırtmaktadır.

Welsh Corgi Köpeğinin Tarihçesi


Welsh Corgi köpek ırkı çok eski bir geçmişe sahiptir. 800'lü tarihlere kadar geçmişe sahip olan Welsh Corgi köpeği bu tarih aralığında Vikingler tarafından Galler bölgesine getirilmiştir. Galler bölgesinde ise swedish Vallhound köpek ırkı ile çiftleştirildikleri ve günümüze kadar uzanan Welsh Corgi köpeğinin ilk ataları böyle ortaya çıkmıştır. Corgi köpek ırkı hakkında farklı tarih kaynaklarından edinilen bilgilere istinaden bu köpek ırkı M.S 1107 tarihleri arasında Galler bölgesine getirildiği bazı kaynaklarda yer almaktadır. Bu bölgede yaşayan halk, bu köpek ırkını zamanla daha çok sevmiş ve ismini boyundan ötürü aldığı bilinmektedir. 1930 tarihinden sonra ise bazı köpek yetiştiricileri corgi köpek ırkının farklı türü bulunduğunu keşfetmiştir. Daha sonralarında ise ayrı ayrı üretime devam edilmiştir.


Welsh Corgi Köpeğinin Bakımı

Welsh corgi köpeğinin bakımı
Corgi köpek ırkının tüyleri orta uzunlukta olduğu için haftada bir ya da iki kere taramanız yeterli olacaktır. Bu köpek ırkının tüyleri kolay kolay düğümlenmez, fakat her ihtimale karşın paslanmaz metal tarak ile rutin tüy bakımı yapılmalıdır. Son derece enerjik bir ırk olan corgi köpeği günlük en az yarım saat hafif tempolu koşu yapmalıdır. Bu köpek ırkı kilo almaya meyilli olduğu için egzersiz hareketleri kesinlikle ihmal edilmemelidir. Beslenme konusunda ise yavruyken yaş mama, yetişkin olduğunda ise vitamini ve proteini dengeli mama tercih edebilirsiniz.


Ataları sürekli sürü köpeği görevi yaptığı için bu köpek ırkı özgürlüğüne düşkündür. Dışarı çıkartıp gezdirdiğinizde, büyük kulakları çok kolay pislik tutar. Bu sebepten ötürü kulaklarını düzenli kontrol etmelisiniz. Kulak temizliğini ise bir tutam pamuğu ılık suya bandırarak temizlemeniz yeterli olacaktır. Corgi köpek ırkının göz akıntısı sorunu da vardır, göz akıntısı olduğunda ise temiz bir bezle göz kenarlarını temizleyin yeterlidir.


Welsh Corgi Köpek Irkının Sağlık Durumu


Welsh corgi köpek ırkı son derece sağlıklı bir ırktır. Bu köpek ırkının en önemli sağlık sorunu obezitedir, yemek yemeye bayılırlar ve asla doymazlar. Yavruyken öğünü fazla kaçırmamanız ve yiyeceği yemeği ölçerek vermeniz, ilerleyen zamanlarda obezite sorununa bir nebze olsun faydalı olacaktır. Küçük boylu olmasından ötürü fazla kiloyu taşıyamazlar ve obezite sorunu sırt problemlerini de beraberinde getirir.


Öncelikle daha önce köpek beslemeyen insanlar welsh corgi köpek ırkını sahipleneceklerse beslenme konusunda veteriner ile birlikte hareket etmek hem sizin yararınıza hem de köpeğinizin yararına olacaktır. Çünkü daha önce köpek beslememiş insanlar bu köpek ırkını beslediklerinde fazlasıyla zorluk yaşıyorlar. Köpeğiniz yetişkin olduğunda her öğününde belirli miktar vermelisiniz. Vereceğiniz miktar ise ortalama 170 gram ile 300 gram arasında olmalıdır.


Welsh Corgi Köpek Irkının Yatkın Olduğu Bazı Hastalıklar:

 

  • Katarakt sorunu
  • Retinal displazisi ve kalça rahatsızlığı,
  • Hemofili (kan pıhtılaşma sorunu),
  • Kireçlenme sorunu,
  • Epilepsi,
  • Dejeneratif miyopati (Omurilik rahatsızlığı),

Yukarıda sıraladığımız hastalıklar welsh corgi köpeğinin yatkın olduğu hastalıklardır. Eve neşe katan bu köpek ırkının ortalama yaşam süresi ise 12 yıl ile 18 yıl arasında değişmektedir. Sizlerde evinize neşet katmak istiyorsanız ve çocuğunuzla uyumlu bir köpek ırkı arıyorsanız welsh corgi köpek ırkını sahiplenebilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

 

Haber Yorumları