nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Doberman Özellikleri ve Bakımı

14 Mayıs 2021
Doberman Özellikleri ve Bakımı

Doberman köpek ırkı, zarif görünümü ile Dünya üzerinde ve ülkemizde en çok bilinen köpek ırkları arasında yer almaktadır.  Doberman köpek ırkı muhteşem kuvveti, güçlü yapısı ve atik olması ile her bölgede kısa süre içinde ünlenmiştir. Genellikle agresif ve saldırgan tavırları ile yanlış bir algı oluşturulmuştur. Son derece sevgi dolu olan bu köpek ırkı, sadakatliği ile bilinmektedir.


Köpeklerle ilgili ağızdan ağıza dolanan şehir efsaneleri ne yazık ki yanlış bilgiler olarak bilinçsizce ve kulaktan doğma bilgilerle yayılmaktadır. Bu bilgiler ise asılsızdır. İnternettte ve gündelik hayatımızda doberman köpekleri ile alakalı saldırgan bir ırk olduğunu ve her insana saldırdığı gibi yazılara yer verilmektedir. Unutmayın ki kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Sizlerde doberman köpeği sahiplenmek istiyorsanız bu yazımızda doberman köpeğinin özelliklerini, karakterini, bakımını ve tarihçesi hakkında geniş bilgilere yer vereceğiz.


Doberman Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Doberman Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

  • Heybetli görünüşe sahip olan doberman köpek ırkı, orta büyüktedir.
  • Kaslı, zarif vücudu kare şeklindedir.
  • Son derece dik duruşu ile görenleri hayrete düşüren görünüme sahiptir.
  • Yetişkin bir doberman köpek ırkının erkek cinsinin vücut yüksekliği ortalama olarak 68 ile 72 cm arasındadır.
  • Dişilerde ise vücut yüksekliği ortalama 62 ile 69 cm arasında değişir.
  • Erkek doberman cinsi köpek ırkının vücut ağırlığı 40 ile 46 kilo arasında değişirken, dişilerde ise vücut ağırlığı ortalama 32 ile 36 kilo arasındadır.
  • Doberman köpek ırkının tüyleri ise kısadır, vücuduna yoğun şekilde dağılan tüyleri aynı zamanda serttir. Kusursuz şekilde dağılan tüyleri sıkıdır ve tüm vücuduna eşit olarak dağılmıştır.
  • Tek katmanlı kürke sahiptir, bu sebepten ötürü soğuk hava şartlarına elverişli değildir.
  • Doberman köpek ırkı genellikle siyah, kahverengi ve mat siyah renk tonlarında görülmektedir.
  • Vücudu ile tam orantılı bir kafaya sahiptir.
  • Çene yapısı ise çok kuvvetlidir, ısırma şekli makas şeklindedir ve 42 adet diş düzgün şekilde sıralıdır.
  • Orta büyüklükte olan gözleri oval biçimdedir ve koyu renk tonlarında görülür.
  • Tüm insanların en çok dikkatini çeken fiziksel özelliği ise derin bir göğsünün bulunmasıdır ve göğsü vücudu ile tam orantılıdır.
  • Kuyrukları ise yukarı kalkıktır ve hafif eğimli olarak dururlar.
  • Kulakları ise kafasına nazaran biraz büyüktür, sürekli kalkık kulaklara sahiptir.

Doberman Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Doberman Köpek Irkının Karakteri
Dünya'nın en zeki köpek ırkları arasında yer alan doberman köpeği muhteşem zekası ile eğitim esnasında sahiplerine hiçbir şekilde zorluk çıkartmazlar. Zeki olmasının yanı sıra bir o kadar da cesur olan bu köpek ırkı tarih boyunca insanların verdiği birçok görevde başarılı olmuştur. Muhteşem bir bekçi köpeğidir, bulundukları alanı canı pahasına korur ve hiçbir şekilde yabancı insan yaklaştırmaz. İnsanların hayatında hizmet köpeği, engelli ve hasta insanların yanında ise rehber köpeği olarak görev yapan doberman köpek ırkı insanların geçirebileceği tüm nöbet hastalıklarına karşı duyarlıdır. Verilen görevi en iyi şekilde yaparlar ve hiçbir zaman görevinde çekimser olmaz.


Eğer ki bir doberman köpeği sahiplenecekseniz yavruyken almanız sizin için ideal tercih olacaktır. Doberman köpek ırkı dominanttır ve bulunduğu yerde kontrolü elinde tutmayı sever. Yavruyken itaat eğitim ve sosyal eğitimler mutlaka verilmelidir. Köpeğinizin sosyalleşmesi için evcil köpekler ile birlikte gezdirilebilir ya da aile üyeleri ile birlikte dolaştırılabilir. Sosyalleşen doberman köpekleri tam bir aile köpeği olabilir. Doberman köpek ırkı yabancı insanlara karşı her zaman tedirgin davranışlar sergiler ve her zaman tetiktedir. Tanımadığı bir insan koruduğu çevreye yanaştığında ise anında agresifleşebilir, bu özelliği bu köpek ırkını muhteşem bir bekçi köpeği haline getirir. Sahibini koruma içgüdüleri her zaman aktiftir bu özelliği ile sahibine karşı en ufak bir şaka hareketinde bile agresifleşeceği muammadır.


Doberman köpek ırkı apartman hayatına uygundur, fazla havlama eğilimi olmaması sebebiyle komşuları pek rahatsız etmez.
Çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar, korudukları alan içerisinde çocuklarla çeşitli oyunlar oynayabilir ya da ev içerisinde aile üyeleri ile de oyun oynamaktan çok zevk alırlar.


Doberman Köpek Irkının Tarihçesi

Doberman Köpeği Tarihçesi
1834 ve 1894 tarihleri arasında Almanya'nın Thüringen kentinde vergi memurluğu görevini yapan Karl Friedrich Louis Dobermann asıl işinin yanı sıra Thüringen Belediyesi'nde deri yüzme görevini de başarıyla yürütmekteydi. Bu işlerinin yanı sıra boş vakitlerinde sokak köpeklerini toplamakla meşguldü. Yaşadığı kasaba ise köpekseverlerin bulunduğu bir yerdi. Her sene bu kasabada köpek şovları düzenlenir ve köpek ırkları satılırdı. Kasaba halkı ise farklı çeşitlerde köpek ırkı geliştirmek için birbiriyle yarışır ve rekabetli bir ortamda herkes daha fazla satış yapmak için müşterilerine farklı cinsler sunarlardı.


Karl Friedrich Louis Dobermann vergi memurluğu yaparken kendisine koruma görevi yapacak bir köpek arayışı içerisindeydi. İhtiyaç duyduğu özelliklerde bir köpeğe ise köpek şovlarında ve pazarlarda ne yazık ki rastlayamamıştır. Aradığı köpeğin ise atletik, cesur ve sürekli sahibini koruması önceliğiydi. İşte günümüze kadar uzanan Doberman köpek ırkının ortaya çıkış hikayesi böyle başlıyor.


Köpek üretmek için doğru bir alana ve geniş bir eve ihtiyacı vardı. Fakat o tarihlerde yaşadığı evde köpek üretmek olanaksızdı. 1874 tarihinde büyük bir eve geçen Karl Friedrich Louis Dobermann yine bu evde üretime başlayamadı. 1880 tarihinde müstakil ve büyük bir ev satın alarak ilk kez ciddi köpek üretimine bu evde başladı. Bu evde köpek üretimi için bir mezar kazıcı ve kilise çan görevlisi iki arkadaşı ile ilk üretimini o yıl içerisinde gerçekleştirmiştir.


K.F.L Dobermann, hem işi icabıyla hem de köpek pazarlarını sürekli dolaşması ile gözüne kestirdiği fiziki ve karakterini beğendiği köpekleri satın alarak istediği köpek türünü aklında hayal etmeye başlamıştı. O yıl içerisinde geliştirdikleri köpek ırkları kısa süre içerisinde tanınır hale gelerek birçok insan tarafından satın almaya başlanmıştır.


İki arkadaşının vakitsiz ölümünden sonra K.F.L Dobermann, Otto Göller isimli köpek yetiştiricisi bu ortaya çıkan köpek ırkı ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. Kısa süre içerisinde bu köpek ırkının üstün zekâya sahip olduğunu anlayan bu kişi bu köpek ırkının birçok özelliğini kısa süre içerisinde keşfetmeye başlamıştır. Bu özelliklerini kısa sürede anlayan Otto Göller, bu köpek ırkının vahşi ve sert olduğuna kanaat getirmiştir. Kısa süre içerisinde evcilleştirerek uysal bir köpek ırkı haline getirmiş ve bekçi özelliğini kaybetmeden itaatkâr bir ırk hale gelmesini sağlamıştır.


Kısa süre içerisinde "vergi toplayan köpek" ününe kavuşan Doberman köpeği, polis ve askeri görevlerde kullanılmaya başlanmıştır. Üstün zekası ile arama kurtarma ekiplerine de öndermiş etmiş ve 2. Dünya Savaşı esnasında “Amerikan Deniz Piyadeleri Pasifik Dobermanları” ünvanını kazanmıştır.


1970 tarihinde hatalı üretim sebebiyle beyaz albino dobermanlar ortaya çıkmıştır, fakat bu ırk beraberinde sağlık sorunlarını getirmiştir. 1977 tarihinde Amerika'da en popülerliğini zirveye taşıyan Doberman köpeği kısa süre içerisinde bekçi köpeği ve aile köpeği olarak beslenmeye başlanmıştır.

Beslenme


Doberman köpeğini beslemeye karar verdiyseniz öncelikle yaşına uygun ve besleyici mamalar almalısınız. Doberman köpek ırkı yüksek enerjiye sahip olduğu için, protein ihtiyacını karşılayacak mamalara öncelik vermelisiniz. Pişmiş kemik ve yüksek yağ içeren gıdaları köpeğinize kesinlikle vermeyin. Yavruyken ise kemik suyu kaynatarak köpeğinize verebilirsiniz, bu yemek köpeğinizin güçlü olmasına olanak sağlayacaktır.


Egzersiz İhtiyacı


Son derece enerjik ve atletik bir ırk olan doberman köpeğinin günlük düzenli egzersiz ihtiyacı bulunmaktadır. Doberman köpeğinizi günlük 30 dakika minimum hafif tempo ile koşturmalısınız. Eğer ki koşturmayı sevmiyorsanız köpeğiniz ile oyun oynayarak egzersiz ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz. Bu arada doberman köpeği günlük yürüyüşleri çok sever.


Bakımı


Doberman köpek ırkı kısa tüylere sahip olduğu için fazla bir bakıma ihtiyaç duymaz. Sürekli olarak ya da sık sık banyo yapmanıza gerek yoktur. Sadece haftada bir ya da iki kere rutin taramalar ile köpeğinizin ölü tüylerini temizleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra kulaklarının temizliğine önem vermelisiniz. Haftalık düzenli olarak dişleri temizlenmeli ve ayda bir kere tırnakları mutlaka kesilmelidir.

Nettepet üzerinden doberman sahiplenmek istiyorsanız, doberman köpek ırkı ilanlarına göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları