nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Siyam Kedisi Özellikleri, Bakımı Ve Tarihçesi

31 Mart 2021
Siyam Kedisi Özellikleri, Bakımı Ve Tarihçesi

Siyam Kedisi, Tayland'ın Siyam bölgesinde ilahi tapınaklarda tapınak bekçileri tarafından beslenmiştir. Tapınak kedisi olarak da bilinen siyam kedisi tamamen doğal ve saf kedi ırkıdır. Diğer kedilerden tamamen farklı olan yüzü ise maske takmış görünümü ve masmavi gözleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Siyam kedisi Dünya üzerinde "popüler kedi cinsleri" listesinde yer almaktadır. Bunun sebebi ise eski bir tarihinin olmasıdır.

Tamamen köklü ırkların çiftleşmesi sonucu mutasyona uğrayan ve  genlerden oluşan siyam kedisi, üstün zekası, karakteri ve fiziki özellikleri ile insanlarda farklı bir etki yaratıyor. Siyam kedileri tamamen doğal bir kedi türüdür. Genetik yapısında hiçbir melezlik olmayan siyam kedisinin oluşmasında kullanılan kedi ırkları ise: Himalaya, Havana, Orintal, Tonkinese ve Balinese türleridir.


Siyam kedileri sahiplerine karşı her zaman sevgi doludur ve her zaman dost canlısı hareketleri ile bilinirler. Sahipleri ile konuşmayı seven bu kedi ırkını sahiplenecekseniz onlarla uzun uzun sohbetlere de hazırlanın.


Siyam Kedisinin Tarihçesi


Siyam Kedileri en köklü kedi türleri arasında yer almaktadır. İlk olarak siyami kedilerine 14. yüzyılda Tayland'da rastlanmıştır. Tayland'ın eski ismi "Siamese (siyam)" dır, siyam kedileri Tayland'a özgü ırk olarak bilinir. Tamamen farklı dış görünüşleri ve karakter yapıları ile yüzyıllar boyunca kraliyet ailesinin bir parçası haline gelmiştir. Siyam Kralı tarafından titizlilikle saklanan bu kedi ırkının neden saklandığına dair hiçbir ipucu bulunmamaktadır. Kraliyet ailelerinin hüküm sürdüğü dönemlerde siyam kedilerinin koyu mavi renkli gözlü olduğu tarih notları arasında yer almaktadır. Günümüzde ise siyam kedilerinin biraz daha değişik olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Günümüzde yaşayan siyam kedilerinin ise yüzyıllar önce mutasyona uğradığı ve bugünkü karakter özelliklerini aldığı bilinmektedir. Eski tarihlerde kraliyet ailesinin bir üyesi öldüğünde, siyam kedisinin ölen kişinin ruhunu aldığına inanmışlardır. Bu rivayet bile siyam kedilerinin ülkenin bir parçası haline geldiğinin apaçık göstergesidir. Siyam kedileri tapınaklarda beslenilir ve lüks şekilde bakılırlardı. Kraliyet ailelerinin önemle sahiplendiği bu kedi ırkına hizmette kusura hiçbir zaman rastlanmamıştır.


Siyam kedilerinin Tayland dışına ne zaman çıktığına dair bazı bilgilere rastlanılmıştır. 1884 tarihinde Tayland Kralı İngiltere başkonsolosu Mr. Owen Gould'e siyam kedisi hediye etmiştir. Tarihte ilk defa siyam kedisi kendi ülkesinin sınırları dışına bu sayede çıkmıştır. İngiltere başkonsolosu  Mr. Owen Gould ise yeni doğan yavrulardan bir çifti kız kardeşine hediye etmiştir. Kız kardeşi ise siyam kedisinin çok farklı bir ırk olduğuna kanaat getirmiş ve Tayland'a giderek siyam kedisinin yavrularından alarak bakmaya devam etmişlerdir. Zaman geçtikçe İngiltere'de siyam kedileri popüler ırk haline gelmiştir. İlerleyen zamanlarda ise Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde de görülmeye başlanmıştır.


Siyam kedileri 1890 tarihinde resmi olarak bir kedi ırkı olarak tanınmıştır. Uluslararası Kedi Kuruluşu (UCA) siyam kedisini "Thai" ismini vermiştir. Thai ismini vermelerinin sebebi ise siyam kedisinin anavatanının Tayland olmasıdır.

Siyam Kedisi Özellikleri


Siyam Kedisinin Bazı Batıl İnanç Hikayeleri


Batıl inanca göre siyam kedilerinin kuyruklarının kıvrık olmasının sebebi yere düşecek bir vazoyu kuyrukları ile kıvrayarak vazonun kırılmasını engellemeleridir. Bu sebepten ötürü siyam kedilerinin kuyruklarının kıvrık olduğuna inanılır. Diğer bir  batıl inanç ise kuyruklarının dik ve kıvrık gözükmesinin sebebini  prensesin yüzüğü ile alakalı olduğu anlatılmaktadır. Rivayete göre prensesin yüzüğünü korumak amacıyla görevli olduğu düşünülen siyam kedilerinin yüzüğün düşmesini engellemesi ile bu görüntüye kavuştuğu hikayeler arasında yer almaktadır.


Siyam Kedisinin Karakter Özellikleri


Diğer kedi türlerine göre siyam kedileri yüksek zekaya sahiptirler, sahiplerine karşı son derece sadıktır ve sevecen karaktere sahiptir. Siyam kedisi sahipleriyle sohbet etmeyi sever. Sağlıklı bir siyam kedisi ortalama 15 ila 19 sene arasında yaşamaktadır. Siyam kedilerinde erkek cinslerin 4 ila 6 kg arasındadır. Dişilerin vücut ağırlığı ise ortalama 2,5 kg ila 4,5 kg arasındadır. Siyam kedileri kaslı bir vücuda sahiptir, diğer kedilere göre daha çeviktir. Siyam kedilerinin beslenmesi son derece önemlidir, yakından takip etmek gereklidir. Obezite hastalığına yatkın olması sebebiyle ara sıra diyet uygulanmalıdır.


Müsaade etseniz de etmeseniz de biz siyam kedisiyiz.


Yukarıda yer alan cümle 1955 tarihinde Lady and The Tramp isimli çizgi filme aittir. Siyam kedilerinin ne denli karaktere sahip olduğunu bu sözle kolaylıkla anlayabiliriz. Son derece inatçı ve konuşkan olan bu kedi türü birşey istediğinde isteğini yüksek sesle dile getirmektedir. Evli ve çocuklu aileler için ideal kedi türü olan siyam kedileri sahipleri ile oyun oynamaktan ve sahipleri tarafından ilgi ister. Eğer ki evde siyam kedisi besliyorsanız ve ilgilenmiyorsanız bu şikayetini size net şekilde anlatacağından emin olabilirsiniz. Sahiplerinin yanında durmaktan hoşlanan bu kedi türü, uyurken bile yanınızda durmak isteyecektir.


NOT: Eğer ki bir siyam kedisi sahiplenecekseniz bu kedi ırkının sahip değişikliğinden nefret ettiğini de bilmeniz gerekmektedir. Ortam değişikliğini bile sevmeyen bu kedi ırkının sahip değişikliğine maruz kaldığında bazı psikolojik rahatsızlıklara davetiye çıkartacağını şimdiden sizlere söylemeliyiz.


Bir siyam kedisi sahiplendiğinizde size kolaylıkla uyum sağlayacaktır bundan emin olabilirsiniz. Bu ırk sahiplerinden ilgi gördüğünde anında dost bağını kurabilir. İlgiden çok sosyal bir kedi olan siyam kedisi, sahipleri tarafından ilgi görmediğinde mırıldar ve değişik hareketler sergilemeye başlar. Şehir dışına çıkacağınız zaman siyam kedisini de yanınızda götürmelisiniz, bu kedi ırkı yalnız kalmaktan nefret etmektedir. Ofis ortamında çalışıyorsanız bu kedi ırkını yanınızda gönül rahatlığıyla götürebilirsiniz.


Siyam Kedisi Geveze Türdür!


Siyam kedisi kendilerini ifade etmek ve sahipleri ile konuşmak için sürekli mırıldanır. Bu huyu hiçbir zaman değişmez. Örneğin: Ev içinde canı sıkıldıysa sizi gördüğünde sürekli mırıldanır durur. Yalnız olan insanlar için ideal kedi türü olan bu ırk, evde konuşacak birisi yoksa ideal tercih haline gelebilir.

Siyam Kedisinin Özellikleri


Siyam kedisi akıllı türler arasında yer almaktadır. Fiziki olarak yeterince çevik olan bu kedi türü tam bir oyun meraklısıdır. Bu kedi türü miskin, sürekli uyuyan ve rahatına düşkün değildir. Bu sebepten ötürü siyam kedisi beslemeye niyetliyseniz oyuncak ve top almanız gerekiyor.


Tam bir dost canlısı olan siyam kedisi insanlarla iyi geçinir. Eğitilmeleri kolay olduğundan verilen komutları zamanında öğrenir ve ne söylerseniz onu yapmaya çalışacağından emin olabilirsiniz. Köpeklerin uyguladığı birçok emri harfiyen uygular, kedinizi çağırdığınız zaman hemen emrinize uyar. Diğer kedi türlerinden zekası ve inatçılığı ile farklı olan bu kedi türü kendi isteklerinin de yapılmasını ister, bu istekler yapılmazsa eğer garip garip miyavlama sesleri çıkartabilir. Kısaca siyam kedisi diğer kedilerden çok farklıdır.

Siyam Kedisi Bakımı


Tüyleri kısa olduğu için diğer kedilere göre az tüy döken siyam kedilerinin bakımı çok zor değildir. Belirli zaman aralığında yapacağınız bakımlar bile yeterli gelecektir. Siyam kedisinin diş hastalığına yatkın olması sebebiyle düzenli olarak diş bakımı yapılmalıdır. Diş fırçalama işlemini ise haftada 3 ya da 4  kere yapmanız yeterli olacaktır.

Siyam Kedisinin Sağlığı


Siyam kedilerinin bazı hastalıkları genetiktir, atalarından miras kalan bu hatsalıklar yeterli bakım sağlanmadığında ortaya çıkması an meselesidir.
İşte siyam kedilerinin yakalabileceği bazı rahatsızlıklar: Retina Tembelliği, Mediastinal Lenfomai, Amiloidoz, Astım ve Kalça Displazisi gibi hastalıklara yatkındır.

 

 

Haber Yorumları