nettepet
nettepet

Sibirya Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

27 Nisan 2021
Sibirya Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

İlk defa Rusya'da görülen Sibirya Orman Kedisi en büyük kedi ırklarıa rasında yer almaktadır. Rusya'nın tayga ormanlarından çıkan ve çok tatlı bir görünüme sahip olan sibirya kedisi, en soğuk hava şartlarında bile hayatta kalabilmiştir. Diğer kedi türlerinde olmayan üç katlı kürkü ile dikkatleri üzerine çeken sibirya kedisi, kaslı vücudu ve sağlam yapsıı ile dikkatleri üzerine çekmektedir.


Sibirya kedisi son derece hareketli bir yapıya sahiptir. Bu kedi ırkının çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Atalarının vahşi ormanda yaşam savaşı vermesi, vahşi yaşama tutunması ve nehirlerde avlanma becerileri günümüze kadar gelmiştir. Bu kedi ırkının avlanma kabiliyeti oldukça yüksekti aynı zamanda vahşi doğada kendi başına ayakta kalabilecek güçtedir. 

Sibirya Kedisi sahiplen,sibirya kedisi özellikleri

Sibirya kedisi sudan korkmaz ve çok iyi yüzerler. Muhteşem güzelliği ile Rus edebiyatında bazı hikayelerde ve çocuk kitaplarında sibirya kedisinden sürekli söz edilmiştir.

Sibirya Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Sibirya Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Sibirya kedisinin en dikkat çekici fiziksel özelliklerinden biri tüy yapısıdır. Uzun tüylere sahip olan bu kedi ırkının tüyleri kabarık ve kalındır. Sibirya'nın soğuk ve zorlu hava şartlarına dayanabilmesinin tek sebebi kürküdür. Bu kedi ırkını evinizin önünde bıraksanız bile kışın üşümeyecektir. Vücudunun tüm bölümü orantılı şekilde dağılmıştır, sert bir gövdeye sahiptir ve kaslı yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. Kuyruğu orta boyludur, en güzel tüyleri kuyruk kısmındadır. Kafaları ise vücudu ile tam orantılıdır, kısa bir kafaya sahip olan sibirya kedisinin kafası biraz geniştir. Kulakları muhteşem duyar, algıları yüksektir. Vahşi orman hayatında hayatta kalabilmeleri için en ufak bir sesi bile duymaları gerekiyordu, kulakları vahşi hayatta önemli rol üstlenmiştir. Her tonda göz rengine sahiptir, en sık rastlanan göz rengi ise mavi ve yeşil renklidir.


Dişi bir sibirya kedisinin vücut ağırlığı 3 kilo ile 7 kilo arasında değişmektedir, erkek cinslerde ise bu durum 3,5 kilo ile 8 kilo arasındadır. Bir sibirya kedisi ortalama 15 yıl yaşayabilir. Bu kedi ırkının tüyleri hipoalerjenik yapıdadır, alerjiye karşı dayanıklıdır.

Sibirya Kedisinin Karakter Özellikleri

Sibirya Kedisinin Karakter Özellikleri

Anavatanı soğuk ülke olarak (Rusya) bilinen sibirya kedisi tam tersine çok sıcakkanlıdır. Sibirya kedisi insanlarla iyi anlaşmaktadır ve sürekli sahibi ile iletişim halinde olmaktan mutluluk duyar. Günün birinde sibirya kedisi sahiplenecekseniz bu bölümde karakter özelliklerine dair tüm bilgilere rastlayabilirsiniz.


Sibirya kedisi diğer kedi ırklarına nazaran daha zekidir, üstün zekası ile evde canı sıkıldığında evde bulunan bir nesne ile oyun oynayabilir ve can sıkıntısını oyun oynayarak dindirebilir. Banyo yapmaktan zevk alır, sudan korkmaması sebebiyle banyo yaptığınızda sizi izleyecektir ve yanınıza bile gelebilir. Evde çalışma masası üzerinde bilgisayarla işlem yapıyorsanız klavyenizin üzerine kıvrılarak uyuyacakmış gibi numara da yapabilir. Bu kedi ırkı insanlarla sürekli temas halinde olmaktan çok hoşlanır, mesela yemek yaparken sizin yanınıza gelir ve sizi seyreder. Duygularını ifade etmek için ara sıra mırıldanır, bunlar size karşı sevgisini dile getirme şeklidir aslında. Eve gelir gelmez, kapının önünde sizi bekler ve başını okşadığınızda onu mutlu edebilirsiniz.


Sibirya kedisi hiçbir şekilde utanmaz. Bazı kedi ırklarında utanma duygusu olsa da, sibirya kedisi için utanma kavramı birşey ifade etmiyor.


Uykuyu sever, aynı zamanda oynamayı da sever. Bu kedi ırkı belli bir süre uyuduktan sonra kalkar kendi kendine oyunlar oynar ve yorulduğunda istirahate çekilir. Köpeklerin komutlarını bu kedi ırkına uygulayabilirsiniz, getir, götür ve bul gibi değişik oyunlarla kedinizi hem eğitirsiniz hem de kedinizle zaman geçirmiş olursunuz.

Yüksek enerjisi ve hareketliliği ile bilinen sibirya kedisi sahibinin ilgisine her zaman muhtaçtır. Bu kedi ırkını sahiplenecekseniz onunla zaman geçirmek için vakit ayırmalısınız. Sibirya kedisinde ayrılık kaygısı bulunmaktadır. Eğer ki uzun süreli bir iş seyahatine gidecekseniz sibirya kedinizi de yanınızda götürün. Uzun süre yalnız kaldıklarında evde bulunan eşyaları kırabilir, dökebilir ve psikolojisi bile bozulabilir.

Sibirya Kedisinin Tarihçesi

Sibirya Kedisinin Tarihçesi - Kökeni

Sibirya kedisinin ilk görüldüğü yer Rusya'nın vahşi ormanı olan tayga'da görüldüğü bilinmektedir. Ancak ilk defa hangi tarih aralığında görüldüğüne dair net bilgi bulunmamaktadır. Bazı yazılı tarihi dökümanlarda sibirya kedisinin 1.000 yıl önce görüldüğü iddia ediliyor.


Rusy halkı sibirya kedilerinin avlanma kabiliyetini gördüklerinde bu kedi ırkını hem evlerde, hem de dükkanlarda beslemişlerdir. Sibirya kedisi tarih boyunca insanları koruma görevini üstlenmiştir. Bu görevler arasında evleri haşerelerden ve farelerden koruyarak insanların gönlünde taht kurmuştur. Sibirya kedisi dönemin çiftçileri tarafından tarlalarda beslenmiştir ve her türlü koşula ayak uydurması ile dillerden dillere geçmiştir. Bu süreç boyunca sibirya kedileri insanlara alışmış ve vahşi yaşantısını bir nebze olsun bırakarak yavaşça evcilleşmeye başlamıştır. Rus edebiyatında sibirya kedisinin hikayelerine çok sık rastlanılır. Çocuk kitaplarına da konu olmuştur.


Sibirya kedisinin Amerika'ya getirilmesi soğuk savaşın bitmesi ile gerçekleşmiştir. 1990 tarihinde Sovyetler Birliliği ile yapılan savaş son bulmuştur. Bu kedi ırkını Uluslararası Kedi Birliği ilk defa 1996 tarihinde yeni bir kedi ırkı olarak tanımıştır. Daha sonrasında ise Cat Fanciers Association (CFA) sibirya kedisini 1999 tarihinde resmen tanımıştır. Kısa süre içerisinde Avrupa ülkelerinde de popüler hale gelerek popülaritesini sürdürmüştür. Bilimsel kanıtlara rastlanmasa da sibirya kedisi hakkında, kedi tüylerinin alerjiyi engellediği öne sürülmektedir.

Sibirya Kedisinin Sağlık Durumu


Sibirya kedisinin bünyesi dayanıklıdır ve son derece sağlıklı bir ırktır. Çünkü bu kedi ırkı en soğuk hava şartlarında bile ayakta kalabilmişlerdir. Fakat atalarından miras kalan bazı sağlık sorunları yaşı ilerledikçe ortaya çıkabilir. Sibirya kedisinde genellikle böbrek hastalıkları, dişeti rahatsızlıkları ve hipertrofik kardiyomiyopati (kalp hastalığı) rahatsızlıkları görülebiliyor.
Sibirya kedileri sağlıklı bir ırk olsalar bile, veteriner kontrolüne götürün.


Sibirya Kedisinin Bakımı


Üç katlı bir kürke sahip olması ile uzun tüyleri bulunan sibirya kedilerinin haftada en az 2 ya da 3 defa taranması gerekiyor. Bu tüyler düğümlenmeye yatkındır, eğer ki düğümlenirse tüyleri traş etmek zorunda kalırsınız. Kedinizi tararken mutlaka metal kedi tarağı kullanın, kalitesiz tarak kullanarak kedinizin derisine zarar vermeyin.
Sibirya kedileri kış aylarında yeni kürke geçiş yapacağı için normalinden fazla tüy döker. Bu süreç zarfında tarama alışkanlığınızı biraz daha arttırabilirsiniz.

Sibirya Kedisini Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler


Vahşi doğamdan evcil yaşama entegre olmuş bu kedi ırkında vahşi yaşamın izleri görülmektedir. Bu kedi ırkı yüksek yerlere tırmanmak ister,  mobilyaların üzerine çıkarak etrafı izlemeye bayılırlar ve yüksek yerlerdeyken özgür ruh hali ortaya çıkmaktadır. Kediniz için tırmanma mobilyaları alarak kedinizin oyun oynamasını sağlayabilirsiniz.


Bu kedi ırkını küçük çocuklarla yalnız bırakmayın. Bebeğiniz sibirya kedisini severken belki canını acıtacak davranışlar sergileyebilir, birçok kedi yetiştiricisi çocuklar ile yalnız bırakılmasını tavsiye etmiyor.


Yüksek enerjiye sahip olduğu için sibirya kedisini sürekli dolaştırmalısınız ve koşmasını sağlamalısınız. Protein bakımdan yüksek mamaları tercih edebilirsiniz.

Haber Yorumları