nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Himalayan Kedisi Özellikleri

22 Nisan 2021
Himalayan Kedisi Özellikleri

Eşsiz güzelliği ve iki özel kedi ırkının özelliklerini bünyesinde taşıyan Himalayan kedisi muhteşem görüntüsü ile insanları adeta büyülemektedir. İnsanlara karşı son derece sevecen tavırları ile tam bir ev kedisi özelliğini taşımaktadır. Dünya'da en yaygın olarak yetiştirilen kedi ırkları arasında yer alan bu kedi ırkı karakter özellikleri ile insanların gönlünde taht kurmuştur. Kendinden emin tarzı ve uysal tavırları ile isminden sıkça söz edilmektedir.


Sahibine son derece bağlı olan bu kedi ırkı, sahibi ile gezmekten ve oyun oynamaktan çok hoşlanır. Gününün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir, sahibi ile uyumak ister ve sahibinin kucağında uzanarak vakit geçirmeye bayılır.


Himalayan Kedisi Fars ve Siyam kedisinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkmış mükemmel bir ırktır. Dikkat çekici özelliği, fiziksel özellikleri, insanlarla uyumlu olması ve karakteri ile en popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Sizlerde himalayan kedisi sahiplenmek istiyorsanız bu kedi ırkının karakterini, özelliklerini ve tarihçesi hakkında bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Himalayan Kedisinin Özellikleri ve Bakımı

Himalayan Kedisinin Özellikleri


Fiziksel Özellikleri


Himalayan kedisi ile fars kedisinin fiziksel özellikleri hemen hemen aynıdır. Kısa ve sağlam bacaklara sahip olan himalayan kedisinin kafası yuvarlaktır ve yüzü düzdür. Tüyleri ise ipeksidir, bu özellik fars kedilerinden geçmiştir. Tüy rengi ve mavi gözlerini de siyam kedilerinin atalarından almıştır. Himalayan kedisinin yüzü renklidir, tüy rengi ise kırmızı, çikolata, eflatun ve mavi renginde görülmektedir.

Himalayan Kedisinin En Dikkat Çeken Fiziksel Özellikleri

  • Himalayan kedisinin vücudu kaslı görünüme sahiptir, sevimli yüz ifadeleri ve yuvarlak kafaya sahiplerdir.
  • Küçük kulaklara sahip olan himalayan kedisi vücuduna orantısız koskoca gözlere sahiptir ve burunları kısadır.
  •  Himalayan kedisinin sevimli görünmesini sağlayan en farklı özelliği ise dolgun yanaklarıdır.
  • Bacaklarının kısa ve ince olmasına karşın himalayan kedisi güçlüdür.
  • Kuyrukları vücudu ile orantılıdır.
  • Diğer kedi ırklarına nazaran kürkü parlak ve kalındır.
  • Boyun kısmı mükemmel tüylerle kaplı olan bu kedi ırkının ön bacaklara kadar inen yelesi dikkatleri üzerine çeker. Tıpkı bir aslan gibi yeleye sahiptir.
  • Gözlerinin rengi ise mavidir, derin ve parlak mavi renginde olan gözleri bu ırkın en ilginç özellikleri arasında yer almaktadır.

Himalayan kedi türü kendi içerisinde tür olarak ikiye ayrılır. Birincisi geleneksel görünüşe sahiptri ve bu kedi ırkı eski görüntüye sahiptir, yüzlerinin düz olmaması en ilginç özellikleri arasında yer alır ve nefes sorunu yaşamaz.


İkinci türü ise Extreme olarak bilinir. Extreme türünün yüz yapısı ise düzdür. Nefes sorunu yaşar bu tür.


Karakter Özellikleri

Himalayan Kedisinin Karakter Özellikleri
Son derece rahat tavırları ile bilinen himalayan kedisi aynı zamanda kıvrak zekalarıyla da tanınmaktadır. Ev içerisinde sahipleri ile uyumludur ve sizi üzecek davranşlar sergilemez. İnatçı yapıya sahip olmaması en iyi karakter özelliklerinden biridir. Eğlenceli yapıları ile dikkat çeken bu kedi ırkı çok naziktir. Ev içerisinde eşyaları kırmaz, dökmez ve zarar vermez. Evi bıraktığınız gibi bulmak istiyorsanız bu kedi ırkı tam size göredir.


Oyun oynayarak vakit geçirmeye bayılırlar. Sahipleri eve döndüğünde sahiplerinin kucağına zıplar ve hemen oyun oynamak isteyecektir. Günlük enerjisini atabilirse sizi rahat bırakır, eğer ki günlük enerjisini atamazsa yanınıza sokularak oyun oynamak istemesi an meselesidir. Uysal tavırlara sahip olan bu kedi ırkı siyam kedisi gibi emirleri harfiyen uygulamaktadır. Getir, götür ve bul onu gibi oyunları oynamaktan çok hoşlanırlar ve tüm emirlerinizi yerine getirir.

Aile bireyleri ile iyi anlaşırlar. Eve gelen yabancı insanlara ilk başta biraz mesafeli davransalar da, utangaç tavırları ortadan kalkınca iyi anlaşacaklarından emin olabilirsiniz. Sevgiye muhtaç olan bu kedi, sahibine her zaman sadakatli davranışlar sergiler. Huzurlu bir ev ortamını ister, kısaca sessiz ve sakin bir ev ortamı onlar için en ideal ortamdır. Çok gürültülü ortamlarda durmak istemezler, bu sebepten ötürü evde müziğin sesini çok açmamalısınız.


Çalışan insanlar için en ideal kedi ırkıdır. Bu kedi ırkı siz evde yokken kendi kendine zaman geçirebilir ve canı hiç sıkılmaz. Apartman hayatına uygun bir kedi türüdür.

Himalayan Kedisinin Tarihçesi

Himalayan kedisi doğal bir ırk değiltir. İnsan müdahalesi sonucunda geliştirilen bu kedi ırkının üretim amacı farklı genetik ırklar üzerinde araştırmalarda bulunmaktı. Yapılan araştırmalar sonucunda siyam kedisinin ve iran kedisinin ortak özelliklerini taşıyan bir ırk ortaya çıkmıştır. Himalayan kedisine bir zamanlar "himmy" ismi verilmiştir.


İsveçli genetik araştırmaları tarafından 1924 tarihinde ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar başlangıç noktası olarak kabul edilse de, 1930 tarihinde ilk çalışmalarda başarılı olunmuştur. 1931 tarihinde ise kedi yetiştiricisi ünvanına sahip olan  Virginia Cobb Harvard üniversitesinde araştırmacılar ile yaptığı genetik aktarım çalışmalarında bir ekrek siyam kedisi ve dişi siyam kedisi çaprazlama eşleştirilmiştir. Bu çiftleşme himalayan kedisinin ortaya çıkışına hiçbir şekilde katkı sağlamamıştır. Daha sonra melez kedi ırkları ile cinsiyetleri ters üretim denenmiş fakat yine olumsuz sonuçlar alınmıştır.


Bu eşleştirmelerden bir sonuç alınamadığınının farkına varan kedi yetiştiricileri ortaya çıkan yavruları çiftleştirmiştir. Bu çiftleşmes sonucunda istenilen ırk ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar uzanan himalayan kedilerinin ortaya çıkış hikayesi böyledir. İlk himalayan kedisinin ismi "Debutante" dir. İran kedisinin ve siyam kedisinin baskın özelliklerini taşıyan himalayan kedisi yetiştirme programlarına dahil edilmiştir. 2. Dünya savaşında yetiştirme programları askıya alınmıştır. 1950 tarihinde Marguerita Goforth iran renkleri ile aynı olan ve siyam kedisinin desenleri ile aynı kedi ırkı yeiştirmeye başlamıştır. Ortaya çıkan kedi ırkı 1957 tarihinde Cat Fanciers Association (CFA) ve  American Cat Fanciers Association (ACFA) tarafından resmen tanınmıştır.
Himalayalı ismi ve himalayan isimleri ile de bir dönemler anılan himalayan kedisi 1960 tarihinde saygın bir ırk haline gelmiştir.

 

Himalayan Kedisinin Bakımı

Himalayan Kedisinin Bakımı

Himalayan kedisinin uzun ve sıkı sıkı tüylere sahip olması sebebiyle hergün düzenli bakımı yapılmalıdır. Tüylerinin düğüm düğüm olmaması kediler için özel üretilen metal tarak ile taranması gerekiyor. Kediniz pislenirse banyo yaptırmalısınız.Himalayan kedi ırkının diğer bir problemi ise tuvalet sorunudur. Tuvaletini yaptığı an kedi kumu tüylerinin içine girer ve kürküne yapışır. Gözlerinin yaş akıtması sebebiyle ıslak bez yardımı ile göz çevresini temizleyebilirsiniz. Dişlerinin günlük fırçalanması gerekiyor.

Himalayan Kedisinin Sağlık Durumu


Himalayan kedisi safkan ve melez kedilerde görülen bazı hastalıklara yatkındır. Yatkın olduğu hastalıkları atalarından almıştır ve iran kedisinin yakalandığı birçok hastalığa himalayan kedisi de yakalanmaktadır. Aşağıda sıralayacağımız himalayan kedisinin yakalanabileceği hastalıkların hepsi kedinizde görülmeyebilir, fakat geçirmeyeceği anlamına da gelmez.


Himalayan Kedisinin Yakalanabileceği Hastalıklar

 

  • Hipertrofik kalp hastalığı
  • Bir Himalayan kedisinde boşaltım sisteminde taşlardan kaynaklı sorun ortaya çıkar. Bu hastalığa ise üroliyazis ismi verilmektedir ve 7 yaşını geçtiğinde ortaya çıkabilir.
  • Polikistik böbrek rahatsızlığı
  • Beyin çevresinde bir tümör türü ortaya çıkabilir.
  • Retina sorunu himalayan kedilerinde yavruluk döneminde görülebilir, erken teşhis edilmezse ilerleyen dönemlerde görme kaybına neden olabilir.
  • Saçkıran sorunu.

NOT: Yukarıda listelediğimiz hastalıklar himalayan kedilerinde ortaya çıkabilecek ve yatkın olduğu hastalıklardır. Sizinde kedinizde ortaya çıkacak diye bir kaide yoktur, fakat kedinizin sağlıklı yaşam sürmesi için düzenli veteriner kontrolüne götürmeniz şarttır.
Sağlıklı bir himalayan kedisi ortalama 9 ile 18 yıl arasında yaşamaktadır.

Himalayan kedisi sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları