nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

British Shorthair Kedi Irkının Özellikleri

16 Nisan 2021
British Shorthair Kedi Irkının Özellikleri

Evcil kedi sahiplenmeden önce o kedi ırkının fiziksel, ruhsal, kökünü ve karakter özelliklerini bilmek çok önemlidir. British shorthair kedi ırkı, sürekli duyduğumuz ve görünüşü ile herkesi etkileyen bir kedi ırkıdır.


Oldukça eski bir tarihe sahip olan British Shorthair birçok cinsin genini bünyesinde taşıyor. Atalarının avcı ruha sahip olması, gezgin olması ve dönemin asi kedileri olarak bilinmesi ile kökeninden sıkça söz ettirmektedir. Birçok filmde rol alarak ününe ün katmıştır. Alice's Adventure in Wonderland ve British Shorthair I Can Has Ceezburger gibi filmlerde rol alarak isminden sıkça söz ettirmiştir. Bazı insanlar tarafından "kedilerin bulldog'u" olarak da bilinen bu kedi ırkı ayıya benzer görünüşü ile çok tatlı görünüşe sahiptir.


British Shorthair Karakteri

British Shorthair Kedi Irkının Karakteri
Görünüşü itibariyle tembel görünse de, aslında çok hareketlidir ve sahipleri ile oyun oynamaktan asla yorulmayan bir ırktır. Ev içerisinde diğer yaramaz kedi ırkları gibi bir yeri kırıp dökmez. Bağımsız yapısı, sadık olması ve sakin olması ile tipik bir karakterini andırır. Sessiz sakin olmasına aldanmayın, ara sıra gıcırtılı ses tonu ile sizleri rahatsız edebilir. Sahiplerine karşı aşırı bağlı olan bu kedi ırkı sürekli olarak sahiplerinin peşinde dolanmak isterler, sahipleri nereye giderse peşinden gider.


British Shorthair kedi ırkını sahiplendiğinizde kediniz ilk günlerde size karşı biraz utangaç tavırlar sergileyecektir. Utangaç tavırları geçtikten sonra size sürekli şirinlikler yapacaktır, yanınıza gelip ayağınıza dolanacak ve okşamanızı dahi isteyecektir. Çok sevecendir fakat aşırıya kaçmaz. British shorthair için evinizde oyun alanı oluşturmalısınız. Ağaç tırmanma mobilyaları, top ve yumak gibi cisimlerle oyun oynamaya bayılırlar. Oyun oynarken diğer yandan öğrenmeyi de seven bu ırk bencil değildir. Yavruyken daha enerjik ve yumuşaktır. Fakat yaşı ilerledikçe aktifliği biraz da azalır.


Yabancı insanlara ve yabancı hayvanlara karşı her zaman temkinlidir. İlk başlarda alışma sürecini atlatırsa zamanla iyi iletişim kurabilir. Sessiz sakin oldukları için tanışma konusunda pek atılgan değildir. Fazla ilgi istemez, dengeli ve uyumludur.


British Shorthair Kedi Irkının Çocuklarla ve Hayvanlarla İlişkisi


Bu kedi ırkı sürekli kucağa alınmaktan hiç hoşlanmaz. Bazen çocuklar bu kedi ırkını kucağa alıp taşımak ister, british shorthair bu tür eylemlerde bazen ters tepki verebilir.


Çocuklu aileler bu kedi ırkını sahiplenecekse mutlaka çocuklarının bu kedi ırkını kucağına almaması gerektiğini çocuklarına güzel bir dille anlatması gerekiyor. Aksi halde istenmedik davranışlar ortaya çıkabilecektir.
İlk kez girdikleri ortamda biraz yabancılık çekseler de, ailesini iyi tanır ve çocuklarla ilişkisini iyi tutmaya bakar. Çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır, mutlaka ebeveynleri yanında olmalıdır.


British Shorthair Kedisinin Tarihçesi


Çizmeli kedi ve Alis Harikalar Diyarında gülümseyen Cheshire kedisi olarak ekranlarda popülerliğini arttıran British Shorthair kedi ırkı günümüze kadar çeşitli evrimlerden geçerek günümüze kadar gelmiştir. Romalı'ların Britanya'yı işgal ettiğinde bölgeye getirilen bu kedi ırkı o zamanlar avcılık yeteneğini kullanarak fareleri yakalamışlardır. Bölgede savaş komple bittiğinde, barış sürecinde bile British Shorthair ırkı Britanya'da kalmaya devam etmiştir. Britanyalı'lar bu kedi ırkını, ambarlarda kemiregenleri yakalamak için kullanmışlar, bahçede ve evlerinde de besleyerek sadık bir ırk haline getirmişlerdir.


British Shorthair, 1800'lü tarihlerin sonlarına doğru bir kedi ırkı olarak tanınmıştır. Yeni bir ırk olarak tanınmasının iki sebebi bulunuyor. Bunlardan birincisi Harrison Weir isimli kedi meraklısı 1871 tarihinde Crystal Palace'de british shorthair kedi ırkını sergilemiş ve birçok jüri tarafından beğenilmiştir. Beğenildikten sonra jüriler tarafından gerekli yerlere haber verilerek yeni bir ırk olarak tanınması sağlanmıştır. Diğer sebebi ise kısa tüylü kedilerin varlığını yavaş yavaş yitirmesi ile british shorthair kedi ırkının da sayısının azalmasıyla bağlantılıdır. 19. yüzyıl sonlarında kısa tüylü kedilerin popülerliği azalmış daha uzun tüylü kedileri insanlar tercih etmeye başlamışlardır. Dönemin kedi yetiştiricileri kısa tüylü kedilerin tekrardan sayı olarak artmasına ilişkin british shorthair ırkını bir kedi ırkı olarak tanıdıkları da tarih notları arasında yer almaktadır.


İngiltere'nin yerli kedisi olan British Shorthair kedi şovlarında birinciliği elde ederek vazgeçilmez bir ırk olduğunu ispat etmiştir. İkinci Dünya savaşında kedi ırkları yok olma eşiğine gelmiştir. Savaş sonrasında ise az sayıda british shorthair ırkı kalmıştır, tekrardan kedi yetiştiricileri bu ırkı koruma altına alarak yok olma eşiğinden kurtarmıştır.


Birinci Dünya Savaşı esnasında British Shorthair kedi ırkı İran kedisi ile çiftleştirilmiştir. Bu çiftleştirme işlemini Cat Fancy Yönetim Kurulu (GCCF), yeni doğan kedi yavruların british shorthair yavrusu olduğunu kayıtlara geçmedi. Daha sonra tekrardan çiftleştirilerek yeniden kayıtlara geçmiştir.


İkinci Dünya Savaşı esnasında da Russian Blue's kedi ırkı ve Chartreux kedi ırkları ile çapraz çiftleştirilen British Shorthair ırkının yavruları tekrardan kayıt altına alınmamıştır. İran kedisi ile tekrardan çiftleştirilerek bu ırkın devamlılığı sağlanmıştır.

British Shorthair Bakımı


British Shorthair kedi ırkının hiç bilmediğiniz özelliklerinden birisi ise, büyüdükçe olgunlaşmasıdır. Yaklaşık olarak 3 ila 5 yaş aralığına varıncaya kadar olgun olmayan british shorthair kedi ırkının yaşı ilerledikçe mizacının da değiştiğini söyleyebiliriz. Yaşı ilerledikçe beslenme düzeni ve bakımı tamamen değişiklik gösterecektir. Birçok kedi ırkına nazaran daha çok yün hacmine sahip olan british shorthair kedi ırkının haftada bir düzenli olarak fırçalanması gerekir. İlkbahar mevsiminde tüy döker ve bu süreç boyunca haftada iki kere taramanız yeterli olacaktır. Bu kedi ırkı sürekli taranmayı pek sevmez. Kediniz eğer ki pislenmişse ve çamurlu ise tüyleri banyo yaptırabilirsiniz. Banyoyu çok nadir yapmalısınız, sürekli banyo yapmaktan nefret ederler.
Tırnakları çabuk uzar, bu sebepten ötürü haftalık tırnak bakımını yapmalısınız. Göz ve kulaklarda kirlenme varsa ufak bir bez yardımı ile bu bölgeyi temizleyebilirsiniz. Bu kedi ırkının tuvalet kumu sürekli temiz tutulmalıdır.

 

British Shorthair Kedi Irkının Sağlık Durumu


Vücudunu çevreleyen sıkı kasları ve iri kemikleri ile kalın kürke sahip olan British shorthair genel anlamda sağlıklı bir ırktır. Bu kedi ırkı geçmiş zamanlarda çeşitli iklim şartlarına maruz kalmıştır ve farklı kedi ırkları ile çiftleştirilerek daha güçlü ve sağlıklı bir ırk haline gelmiştir. Fazla hareketi sevmemeleri sebebiyle kilo almaları çok kolaydır. Sağlıklı kalmaları için ve obezite olmamaları için diyet uygulanmalıdır, eğer ki kediniz kilo almaya başladıysa veteriner kontrolünde diyet uygulamanız gerekmektedir.


Yatkın Olduğu Hastalıklar


Yazımızda bahsettiğimiz gibi british shorthair ırkı farklı genlere sahiptir. Gen çeşitliliğinin fazla olması ne yazık ki kalıtsal hastalıkları da beraberinde getirmektedir. En bilinen yatkın oldupu hastalık ise Polikistik Böbrek hastalığıdır. Kistlerin gelişmesine sebep olan ve böbreğin normal işlevini yerine getirmemesi ile ilerleyen zamanlarda böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkabilir.


Sağlıklı bir british shorthair kedi ırkı 12 yıl ile 20 yıl arasında yaşam sürebilir. Nettepet üzerinden tanınmış ve sertifikalı british shorthair sahiplenirseniz, ömrünün daha uzun olacağını  unutmayın.

Haber Yorumları