nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Sivas Kangalı Köpeği Özlelikleri ve Bakımı

4 Mayıs 2021
Sivas Kangalı Köpeği Özlelikleri ve Bakımı

Türkiye'ye özgü köpek ırkları arasında yer alan Sivas Kangalı, Sivas şehrinde ortaya çıkmıştır. Tüm Dünya'nın gıpta ile baktığı bu köpek ırkı koskoca cüsseye sahiptir, son derece cesurdur ve mükemmel karaktere sahiptir. Genellikle çoban köpeği olarak kullanılan Sivas Kangalı, sürüyü kontrol ve koruma görevini üstlenmektedir. Vahşi hayvanlara karşı her zaman cesurdur, hiçbirşeyden korkmaz ve sahibini ölümü pahasına korur. Bu özellikleri ile en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alır.

Sivas Kangalı
Köpek yetiştiricileri kangal köpeği üzerinde yaptığı çeşitli araştırmalar sonucunda kangal köpeklerinin üremesine dair net bilgilere ulaşamamışlardır. Kangal köpeğinin saf bir köpek ırkı olduğunu tespit edilmiş ve farklı bir ülkede bu köpek ırkı suni yollarla dahi üretilememiştir. Bu özelliği ise kangal köpeğini diğer ırklardan üstün kılmaktadır. Kangal köpekleri sadece kendi ırkları arasında üremeye devam eder, farklı bir köpek ırkına genlerini aktarmazlar. Sadece doğal yollarla üreyerek, sonra ki nesile genlerini ve özelliklerini aktarabilir. Sivas Kangalı soğuk hava şartlarına rağmen hayata tutunarak, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.


Sivas Kangalının Fiziksel Özellikleri

Sivas Kangalı Fiziksel Özellikleri
Sivas Kangalı görünüş itibariyle aslanı andıran görünüme sahiptir. Kıvrımlı ve yukarı doğru kalkık kuyruğu her zaman halka şeklinde görünüme sahiptir. Kuyruğunun başlangıç bölümü kalındır, uç kısma doğru yavaş yavaş incelmektedir. Kuyruğunun rengi vücut renginden biraz koyudur.


Yüz bölgesinde ise benek şeklinde karalık bulunur, sivas kangalının en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Kalın ve kısa enseye sahip olan Sivas Kangalının göz çevresi siyahımsı renge sahiptir. Çok güçlü bir çene yapısına sahip olan kangal köpeğinin boynu hafif eğiktir, kısa ve kalın enseye sahiptir. Göğüs bölgesi çevikliğini temsil eder, göğüsü ile bir hayvana çarptığında o hayvanı etkisiz hale getirebilecek güce sahiptir. Kangal köpekleri dövüş anında ya da saldırı zamanında göğsünü çok iyi kullanır. Kangal köpeklerinin ön ayakları çok güçlüdür ve kalındır, arka ayakları ise güçlüdür fakat ön ayaklar kadar güçlü değildir. Kavga anında genellikle ön ayaklarını kullanır sivas kangalı, iri yapılı ayak yapısı ile sert darbeler indirebilir. Ayaklarında siyahlık bulunur,  bazı sivas kangallarının pençesi çift tırnaklıdır. Çift tırnağı pençe darbesi indirmeye yarar.


Sıkı, kısa ve yoğun tüy yapısına sahip olan sivas kangalının göğüs bölgesinde adeta bir madalyonu andıran şekil bulunur. Bu özelliği uzaklardan bakıldığında bile çok net görülmektedir. Safkan Sivas Kangalının yüzünde benekler bulunur ve dilinin üst kısmında siyah leke bulunmaktadır. Orjinal sivas kangalı almadan önce bu özelliğine mutlaka göz atın.


Yetişkin sivas kangalının vücut ağrlığı erkek cinslerde 100 kiloya kadar çıkabilmektedir. Dişilerde ise vücut ağırlığı en fazla 75 kilodur. Erkeklerde boy oranı 70 ile 80 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise vücut uzunluğu 70 ile 78 santimetre arasında değişmektedir.

 

  • Sivas kangalının tüy rengi genellikle açık sarı, krem rengi, kirli beyaz, boz rengi ve kahverengi tonlarında görülmektedir.
  • Safkan sivas kangalının yüzü siyahtır.
  • Kulakları vücuduna nazaran biraz ufak görünür.

Sivas Kangalının Karakteri

Sivas Kangalı Karakter özellikleri
Sivas Kangalı'na aynı zamanda Anadolu Aslanı lakabı ile de bilinmektedir. Bu lakabın verilmesinin sebebi ise sivas kangalına verilen görevi canı pahasına olsun her zaman korumaya ve kollamaya çalışmasıdır. Son derece zeki olan bu köpek ırkı sahibinin her söylediğini yerine getirir. Vahşi hayvanlara karşı üstün zekasını kullanarak avantajlı duruma geçerler. Bir şehir efsanesi olarak bilinen kurtların kangalı görüp kaçması hikayesi gerçektir. Sivas kangalları korudukları hayvan sürüsüne ve koruduğu insana karşı kurt, çakal gibi saldırgan hayvanları asla yanaştırmaz. Güçlü yapısı ve üstün zekası ile tehlike anında tehlikeyi kolayca geri püskürtür.


Sivas kangal köpeği, çocuklarla iyi iletişim kurabilir. Çocuklu aileler için en ideal köpek ırkları arasında yer almaktadır. Diğer evcil köpek ve kedilerle de iyi anlaşabilmektedir. Bu köpek ırkını apartmanda beslemeniz mümkün gibi görünmeyebilir. Bu köpek ırkı iri cüsseye sahip olduğu için müstakil evlerde ya da bahçeli evlerde bakılması daha iyi olacaktır. Sürekli olarak doğa ile iç içe olmalıdır. Sürekli havlama eğilimi bulunmayan bu köpek ırkı sessiz sakin bir yaşam sürmeyi benimser.


Zeki köpek ırkları arasında yer alan kangal köpeğini kolaylıkla eğitebilirsiniz. Eğitim esnasında sahibini zorlamaz, yeni komutları öğrenme konusunda tutarlı davranışlar sergiler ve kesinlikle öğreneceğini garanti edebiliriz. Bu köpek ırkı eğitim esansında sahibinden ödül almaya bayılır ve daha çok isteği artar. Bu köpek ırkı bağımsızlığına çok düşkündür, bu özellik birçok çoban köpeğinde görülen bir özelliktir.


Dünya'nın en iyi bekçi köpekleri listesinde ilk sıralarda yer alır, gözlem yeteneği güçlü olan bu köpek ırkının koku duyuları çok fazla gelişmiş olduğundan dolayı her türlü canlıyı anında önceden hisseder. Bu özellikleri sivas kangalını muhteşem bir bekçi köpeği yapmaktadır. Sürü gütme ve hayvanları koruma konusunda en başarılı köpek ırkları arasında yer alır. Sivas kangal köpeğini Afrika'da, Brezilya'da, Suriye'de, İspanya'da, İtalya'da ve Amerika'nın birçok eyaletinde çok rahat görebilirsiniz. Birçok insan bu köpek ırkını Türkiye'den getirterek hayvanlarını sivas kangalına emanet eder.


İri cüsseye sahip olmalarının yanı sıra, sevgi dolu ve sakin bir karakteri ile öne çıkmaktadır. Sebepsiz yere havlamayan bu köpek ırkı kendisine kötülük yapacak canlının hareketlerini ve saldırmasını önceden hissedebilir.


Sivas Kangalı sahiplenecekseniz, apartman hayatına uygun olmadığını tekrar dile getirelim. Ufak bir bahçeniz bile olsa bu köpek ırkı için yeterli gelecektir.

Sivas Kangalının Tarihçesi & Kökeni

Sivas Kangalı Tarihçesi
Sivas Kangal köpeği hakkında çok farklı hikayeler bulunmaktadır. Sivas köpeğinin kökenini bazı kaynaklarda Mezopotamya olduğu tespit edilmiştir. Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgeden yani Irak topraklarından Türkiye'ye geldiği ve Türkiye'de üremeye başladığı tespit edilmiştir. Bazı arkeolojik araştırmalar sonucunda ise Sümerler, Asurlar, Akadlar ve Babiller döneminde madeni paralarda kangal köpeğinin figürleri yer almıştır. Yazı üzerinde bulunan figürlerin ise birebir sivas figürleri görülmüştür.
Diğer bir rivayet ise Sivas kangalının bir dönemler Orta Asya'dan gezginler sayesinde Anadolu'ya getirilme hikayesidir. Göçebe yaşamın hüküm sürdüğü o tarihlerde, Kangar Türk Boyu Anadolu'ya doğru göç ederlerken yanlarında sivas kangalını da getirmiştir. Sivas 'ta bulunan Kangal ilçesi ismini kangal köpeklerinden almıştır. Osmanlı İmparatorluğu arşivinde ise kangal köpeğinden bahsedilir. Sivas kangalının aslan kadar kuvvetli olduğu ve bir dönemler aslan dövüşlerinde kullanıldığına dair bilgiler yer almaktadır. Osmanlı Devletinde Yeniçeriler Sivas kangalını gittikleri savaşlarda da kullanmıştır ve askeri amaçlı da kullanmışlardır. Aynı zamanda Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde kangal köpeğinden bahsetmektedir.


Eski tarihlerde sürüye saldıran kurtlara sadece Kangal köpeği karşı koymuştur. Kangal köpekleri kurtları boğarak öldürmektedir ve bir kurt kangal köpeğini yenemez.

Sivas Kangalının Sağlık Durumu

Sivas kangalı genetik hastalıklara yatkın değildir, son derece sağlıklı ve dayanıklı bir köpek ırkıdır. Geçmiş tarihlerde hayata tutunması konusunda kürkü çok işe yaramıştır ve kürkü sayesinde soğuk havalarda hastalanmadan yaşayabilirler. Sağlıklı bir sivas kangalının ortalama yaşam süresi 12 yıl ile 15 yıl arasındadır.

Türkiye'nin lider hayvan sahiplendirme platformu Nettepet üzerinden kangal köpeği ilanlarına göz atmak için tıklayın.

Haber Yorumları