nettepet
nettepet

Shih Tzu Köpek Irkının Özellikleri, Bakımı Ve Tarihçesi

14 Nisan 2021
Shih Tzu Köpek Irkının Özellikleri, Bakımı Ve Tarihçesi

Sevimli süs köpekleri listesinde yer alan Shih Tzu köpek ırkı aynı zamanda "büyük kalpli köpek cinsi" olarak da bilinmektedir. Eski bir tarihe sahip olan Shih Tzu köpek ırkının süs köpeği kategorisine 1969 tarihinde girmeyi başarmıştır. Shin Tzu kelimesin küçük aslan anlamına gelir, fakat bu köpek ırkı saldırgan değidir. Sevgi dolu kalbi ile dikkatleri üzerine çeker.


Süs köpekleri 1960'lı tarihlerden sonra AKC tarafından süs kategorisine alınmışlardır. İlerleyen zamanlarda ise popülerlikleri artarak kendilerinden sık sık söz edilmişlerdir. Apartman hayatına uygun olan bu köpek ırkı sahibini sürekli takip eder, sahibine karşı şefkatlidir ve genel anlamda mutludur. Antik çağlardan itibaren insanların hayatında önemli bir rol oynayan Shih Tzu köpek ırkı, imparatorların bile kucağından inmemiştir. Asil ve köklü geçmişe sahip olan bu köpek ırkı, sahiplerine karşı her zaman itaatkar davranışlar sergiler.


Shih Tzu Fiziksel Özellikleri


Shih Tzu köpek ırkının en dikkat çeken fiziksel özellikleri arasında kesinlikle tüyleri bulunmaktadır. Oldukça uzun düz tüylere sahip olan bu köpek ırkının tüy rengi ise kahverengi, beyaz, krem ve kızıl rengindedir. Shih Tzu köpek ırkının boyu ise 20 cm ile 28 cm arasında değişiklik gösterir. Sağlıklı bir Shih Tzu köpeğinin ortalama ağırlığı 4 kilo ile 7 kilo arasında değişmektedir.
Ufacık burunları iki gözünün ortasına yakın bölümde yer alır ve siyah rengindedir. Kafaları ise yuvarlaktır, gözleri ise çekiktir. Bacakları kısadır, kuyrukları ise orta uzunlukta tüylüdür ve kulakları ise vücutları ile uyumludur.

Shih Tzu Köpek Irkının Tarihçesi


Shih Tzu köpek ırkının kökeni oldukça eskidir, gizemle ve tartışmalarla dolu olan geçmişi ile günümüzde bilinen en eski 14 köpek ırkı arasında yer almaktadır. Çin’de bulunan bir sarayda arkeolojik çalışmalar sonucunda shih tzu köpek ırkının kemiklerinin M.Ö 8.000 tarihine kadar uzandığı ispat edildi.


Shih Tzu köpek ırkının Çin’e gelme hikayesi ise zamanın Tibet Rahipleri Çin Kraliyet ailesine Shih Tzu köpek ırkını hediye olarak getirmişlerdir. Kraliyet ailesine hediye olarak verilmesinin ardından Lhasa Apso ve Pekinez köpek ırkları ile çiftleştirildiği de bazı kaynaklar arasında yer almaktadır. Cinsin nasıl ürediğine dair net bilgiler bulunmuyor. Çin'de MS 618 -907 seneleri arasında hüküm süren Tang Hanedanlığı'nın ressamlarının bu dönemlerde Shih Tzu cinsi köpeğin resimlerini eserlerine yansıttığı bilinmektedir. Shih Tzu köpek ırkına ait görsellere ve belgelere M.S 900 – 994 tarihleri arasında da rastlanmıştır.
Marco Polo 13. Yüzyılda Moğol İmparatoru Kubla Han’a Shih Tzu köpek ırkını hediye etmiştir. Kubla Han ise bu köpek ırkını eğiterek, aslanları sakinleştirmek amacıyla kullandığı tarih notlarında yer almaktadır.


Çin’de hüküm süren Ming Hanedanlığı (1368 – 1644) tarihleri arasında Shih Tzu köpek ırkını beslemişlerdir. Shih Tzu köpek ırkına  “krizantem yüzlü” ve “küçük aslan köpek” lakapları ile seslendikleri de bilinmektedir. Görünüş itibariyle aslanlara benzeyen Shih Tzu köpek ırkı zeki ve uysal karaktere sahiptir.


1700 tarihinden 1900 tarihine kadar Shih Tzu köpek ırkından hiçbir şekilde söz edilmemektedir. Fakat o dönemlere ait sanat eserlerinde bu köpek ırkının tablolarda tasvir edildiğine rastlanmıştır.


Çin’de 1861 tarihinde bir kraliyet cariyesi T’zu Hsi, Çin İmparatoriçesi olduktan sonra Shih Tzu köpek ırkını yanından ayırmayarak bu ırkın popülerliğini sağlamıştır. İmparatoriçe ilk kraliyet fermanında saray köpeklerine hiçbir şekilde kötü davranılmayacağını ve kötü davranan kişilerin ölümle cezalandıracağını açıklamıştır. İmparatoriçe T’zu Hsi, hayvanlara karşı büyük bir sevgiye sahipti.
T’zu Hsi 1908 tarihinde vefat etmiştir. T'zu Hsi vefatından sonra birçok kraliyet ailesi en güzel görünüşe sahip bir köpek ırkı yeiştirmek için birbirleriyle yarışmaya girmiştir. Rekabet esnasında ise ıslah uygulamaları tamamen gizli tutulmuştur. Bu rekabet esnasında pazarlarda kalitesiz köpekler satılırdı. Kaliteli köpekler ise saraylardan kaçırılıp satılırdı.  Florida’da Amerikan Shih Tzu Derneği kurulmuştur daha sonra ise Texas’da Shih Tzu kulübü kurulmuştur. 1963 tarihinde ise Amerika Shih Tzu kulübü için Texas ve Florida Shih Tzu Dernekleri birleşmiştir. Shih Tzu köpek ırkı 1969 tarihinde American Kennel Club tarafından süs köpeği olarak kayıtlara geçmiştir.


Shih Tzu Köpek Irkının Karakter Özellikleri


Narin, sevecen ve uysal olmaları ile insanlarla iyi geçinmektedir. İnsanlarla iyi anlaşan bu köpek ırkı çocuklarla iyi geçinirler.
Oyuncu kişilikleri bulunmaktadır, sahipleri ile oyun oynamaya bayılırlar. Orta seviyede enerjileri ile sürekli hareket halindedir. Sahiplerine karşı koruyucudur, kendisine ya da sahibine karşı en ufak bir tehdit algıladığında saldırganlaşabilir.
Eğitimleri ise biraz zor geçer, genel olarak kibirli bir ırktır. İnatçı tavırları ile eğitimde zorluk çıkartır, kendilerini fazlasıyla beğenir ve yeterli ilgiyi görmediğinde sahibini sürekli rahatsız eder.


Sahiplerinin sürekli kucağında durmak ister, kucağında durduğu an en mutlu oldukları zamandır onlar için. Aileleri ile birlikte vakit geçirmekten mutluluk duyarlar.


Yabancılara karşı temkinlidir, eve yeni gelen bir insan için anında havlayabilir. Fakat kısa süre içerisinde arkadaşlık ilişkisini kurabilecek yetenektedir.


Shih Tzu Köpek Irkının Sağlık Durumu


Shih Tzu köpek ırkı genel anlamda sağlıklı bir ırk olarak bilinir. Fakat bazı kalıtsal hastalıklara da yatkındır. Shit Tzu sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu köpek ırkının sağlığı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.


Katarakt: Shih Tzu köpek ırkında genellikle 1 ila 2 yaş aralığında görülür, erken teşhis yapılmazsa ilerleyen zamanlarda köpeğinizin gözü kör olabilir. Katarakt sorunu yaşayan köpekler asla çiftleştirilmemelidir.


Hemeralopia: Yavrularda görülen bu hastalık gündüz körlüğü olarak da bilinmektedir. Yavru köpeğin ilk 2 ayında rahatlıkla fark edilebilir. Hemeralopia hastalığına yakalanan shih tzu köpek ırkı yürürken sürekli bir yerlere çarpar ve yere düşer. Güneş ışığını görünce sersemler. Güneş battığı zaman bu hastalık ortadan kaybolur, erken teşhis edilmesi çok önemlidir.


Kalıtsal Polinöropati: Bu hastalığa yakalanan evcil köpeğimiz sürekli yürüme bozukluğu yaşar. Köpekte dengesizlik durumuna yol açan bu hastalık, çok şiddetlidir. Köpeğiniz yürürken düşüyorsa bu hastalığa kapılmış olabilir.



Kalça Displazisi: Bu hastalık köpeğin uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturmamasından kaynaklanmaktadır. Bazı köpek ırklarında hiçbir şekilde belirgin olmayan bu hastalık çoğu zaman farkedilmemektedir. Genellikle kalça displazisi hastalığına yakalanan köpeklerin yaşlanması ile belirgin oluyor. Kalça displazisi hastalığına yakalandığına dair şüpheniz varsa röntgen çektirerek görebilirsiniz.


Hipotiroidizm: Tiroid hormonlarının aşırı derecede düşük üretilmesi sonucunda Hipotiroidizm hastalığı ortaya çıkar. Köpeğiniz bu hastalığa yakalanmışsa, nefes alırken sıkıntı, göz akıntısı ve aşırı halsiz durumları görülmektedir. Bu hastalık kalıcıdır, köpeğiniz yaşamı boyunca bu hastalıkla mücadele verecektir.


Yukarıda bahsedilen hastalıklar yalnızca Shih Tzu köpek ırkında görülmez, kalıtsal hastalık olarak tanımlanan bu hastalıklar çoğu köpek ırkında ortaya çıkabilmektedir. Sizlerde köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız yavru döneminden itibaren düzenli aralıklarla veteriner kontrolüne götürmelisiniz.

Shin Tzu köpek ırkından sahiplenmek istiyorsanız lütfen tıklayınız.

 

Haber Yorumları