nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Morkie Köpeği Özellikleri ve Bakımı

24 Mayıs 2021
Morkie Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Ufak boyutlu köpek ırkları arasında yer alan Morkie köpeği sevimli görünüşü ile gören kişilerin dikkatini bir anda üzerine çeker. Ailesine ve sahibine karşı son derece bağlı olan bu köpek ırkı ara sıra sahibini bile kıskanabilir. İnsanlardan sürekli ilgi bekleyen bu köpek ırkı son derece enerjik tavırları ile sürekli oyun oynamayı ister. Aynı zamanda yorulduğunda uyumaktan da zevk alırlar.
Bu köpek ırkının ortaya çıkış hikayesi ise bazı insanların ev köpeği için melez bir ırk istemesinden başlıyor. Çok fazla sorun yaratmayan ve kendi halinde sessiz, sakin bir köpek ırkı halkın eski dönemlerde en büyük istekleri arasında yer alıyordu.

Bu köpek ırkı sahibini pek rahatsız etmez, sahibi geldiğinde mamasını verdiğinde ve biraz da köpeğine vakit ayırdığında Morkie köpeği için yeterli olacaktır. Sizlerde kucağınızda taşıyabileceğiniz minnacık ve hafif bir köpek ırkı arıyorsanız bu köpek tam size göre! Bu yazımızda Morkie köpeğinin özelliklerini, tarihçesini ve bakımı hakkında tüm detayları sizlere aktaracağız.


Morkie Fiziksel Özellikleri

Morkie Köpeğinin Özellikleri
Morkie köpek ırkı minyatür köpek sınıfında yer almaktadır. Bu köpeğin boyu ise 24 ile 30 santimetre arasında değişmektedir, sağlıklı bir morkie ırkının vücut ağırlığı 4 ile 6 kilo arasındadır.


Yorkshire ve Malta köpek ırklarına fiziksel yönden benzeyen Morkie köpeğinin tüy rengi genellikle siyah ve kahverengi tonlarında görülmektedir. Tüyleri orta uzunluktadır, yumuşak ve ipeksi tüylere sahiptir. Uzun kulakları aşağı doğru sarkar,

heyecanlandığında ya da tedirgin olduğunda çember kulakları bir anda yukarı kalkar. İri gözlere sahip olan Morkie köpek ırkının gözleri badem görünümüne sahiptir. Siyah renk tonlarında olan Morkie köpeğinin gözleri kahverengi renginde de görülebilir. Yuvarlak ve küçük burna sahip olan Morkie köpeğinin burnu siyahtır. Kuyrukları ise orta uzunluktadır, aynı zamanda vücudu ile tam uyumludur ve kuyrukları tüylerle kaplıdır.


Morkie köpek ırkı ufak tefek bedene sahip olsalar da, son derece güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Morkie Karakter Özellikleri

Morkie Köpeğinin Karakter Özellikleri
Morkie köpeği son derece akıllı ve zeki bir köpek ırkıdır. Küçükken sahiplendiğinizde sosyalleştirme ve itaat eğitimi verdiğinizde diğer evcil hayvanlarla gayet iyi anlaşabilir. Sahibine karşı sadıktır, sahibini mutlu etmek en çok istedikleri arzudur. Ufak boyutuna aldanmayın sahibini ve aile üyelerini korur. Bu köpek ırkı aynı zamanda iyi bir gözlem yeteneğine sahiptir, etrafta olanı biteni dikkatli gözlerle takip eder ve herşeyi hafızasına kazır.


Bu köpek ırkı sevgisini çok kolay bir şekilde ifade eder. Mutlu olduklarında yanınıza yanaşır ve size kendisini sevdirir. Yalnız kaldıklarında ise sürekli havlarlar. Bu köpek ırkı çok fazla yalnız kalmamalıdır. Eğer ki uzun süreli seyahate çıkacaksanız morkie köpek ırkını yanınızda mutlaka götürmelisiniz. Eğer ki yanınızda götürmezseniz ayrılık kaygısı sorunu ortaya çıkabilir. Eşyalara ve çevresine zarar verebilir, eşyaların ve çevresinin zarar görmesi ise hiç umrunda olmaz.

Çocuklarla uyum sorunu yaşamayan Morkie köpeği ırkı, çocuklarla oyun oynamaya bayılır. Çocuklarla birlikte açık düzlük alanlarda top oyunları, yakalama oyunları ve birlikte koşma gibi farklı aktivitelerde hiç yorulmadan saatlerce yapabilir. Eğer ki çocuğunuza iyi bir arkadaş arıyorsanız bu köpek tam size göre!

Çocuklarınızı Morkie Köpeği İle Yalnız Bırakmayın


Çok yaramaz ve yerinde durmayan çocuğunuz varsa, bu köpek türü ile yalnız bırakmanızı tavsiye etmiyoruz. Gözetim altında tutarak kontrollü olarak bakabilirsiniz, fakat asla yalnız bırakmayın. Çünkü çocuklar bu köpek ırkını çok tatlı ve sevimli bulduğu için istemeden zarar verebilir. Bu durumda ise morkie köpeği ısırmaktan ve havlamaktan çekinmez. Çocuğunuzun canını acıtabilir, bu sebepten ötürü asla yalnız bırakmayın. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için erken yaşta sosyalleştirilmesi gerekir.

Morkie Tarihçesi


Malta köpek ırkı ile Yorkshire köpek ırklarının melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Morkie köpeği çok eski bir köpek ırkı değildir. Kuzey Amerika kökenli Morkie köpeği 1990'lı yıllarda tasarım özelliği tasarım işleriyle uğraşan bazı köpek yetiştiricileri kısıtlı olarak Yorkshire ve Malta köpeğini çiftleştirdiler. Bu çiflteşme sonucunda ise birbirinden tatlı köpekler ortaya çıktı. Birçok insan bu yavru köpekleri çok sevmeye başladı ve ilgi görmeye başladı. Zamanla daha da popüler hale gelerek Morkie ismini almıştır.


1990'lı yılların sonunda ise Amerikan Kennel Kulübü tarafından resmen bir köpek ırkı olarak tanınmıştır. Bu ırkın ilk başlarda geliştirilme amacı çok fazla tüy dökmemesi, sadık bir ev köpeği ve küçük boyutlu olmasıydı. Morkie köpeği tüm bu istenilen özelliklerin toplandığı bir ırktır. Amerika'da kısa süre içinde popüler bir ırk haline gelen Morkie köpeği, kısa süre içerisinde tüm Dünya üzerinde tanınmaya başlamıştır.


Morkie Köpeğinin Sağlık Durumu

Morkie Köpeğinin Sağlık Sorunları
Morkie köpeği genel anlamda sağlıklı ve dayanıklı bir ırktır. Fakat atalarıdnan genetik olarak kaldığı bazı hastalıklar bulunmaktadır. Morkie köpeği besleyecekseniz bu köpek ırkının yatkın olduğu hastalıkları da bilmeniz gereklidir, işte o hastalıklar:


Ters Hapşırma Hastalığı: Morkie köpeğinde genel hapşırma hastalığı bulunmaktadır. Hapşırma esnasında dışarı doğru hapşırmaz, içeri doğru hava çekmesi olayına ters hapşırma layı denilmektedir. Ters hapşırmayı tetikleyen etkenler ise: toz, parfüm, deterjan ve polen gibi faktörler tetikleyebilir. Bu sebepten ötürü evinizi temiz tutmalısınız ve evinizde temizlik yapacağınız zaman köpeğinizi dışarı çıkartmalısınız.


Trakeal Kollaps: Solunum güçlüğüne sebebiyet veren bu hastalık, kıkırdak bölgesinde bulunan kıkırdak halkalarının eksik olmasından ya da zamanla zayıflamasından ötürü ortaya çıkmaktadır.


Diş Hastalıkları: Morkie köpeğinin diş etlerinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir, bu sebepten ötürü düzenli olarak ağız bakımı yapılmalı ve düzenli diş kontrolü yapılmalıdır.


Göz Tansiyonu: Morkie köpeğinde göz tansiyonuna da rastlanılmaktadır. Köpeğiniz ara sıra sersem sersem hareketler sergiliyorsa ve ağrı sızı içinde görüyorsanız ailen veterinere götürmelisiniz.

Morkie Köpeğinin Bakımı

Morkie Köpeğinin Bakımı ve beslenmesi
Morkie köpeği hakkında yazımızın ilk başında da yazdığımız gibi, bu köpek ırkı çok fazla tüy dökmeyen bir ırktır. Bakımı oldukça kolay olan bu köpek ırkının haftada 2 kere tüylerinin taranması yeterlidir. Tüylerini temizlediğinizde ölü tüylerdende arındırırsınız köpeğinizi. Çok fazla kirlenmedikçe ekstra olarak yıkamanıza gerek yoktur. Birçok morkie köpeği sahibi bu köpek ırkını yılda 2 ya da 3 kere yıkamaktadır.


Yüksek enerjiye sahip olması sebebiyle günlük olarak egzersiz ihtiyacı duyar. Parklarda oynatabilirsiniz ya da doğa yürüyüşü yaparak hem kendinizin hem de köpeğinizin formda kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu köpek ırkını evde besliyorsanız mutlaka köpeğinize oyuncaklar almalısınız. Oyuncaklar ile sürekli hareket halinde olduğundan ötürü egzersiz ihtiyacını bu şekilde azaltabilirsiniz.


Morkie köpeğinin düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır. Çeşitli diş hastalıklarına yatkın olduğu için ve olası iç hastalıkları engellemek amacıyla dişlerinin her gün düzenli olarak fırçlanması gerekiyor. Eğer ki yavru olduğunda bu alışkanlığı kazandırırsanız, köpeğiniz yetişkin olduğunda size fazla zorluk çıkartmayacağını da belirtmemizde fayda var. Tırnaklarını ise ayda bir kere mutlaka kesmelisiniz, duruma göre kontrollerinizi sağlamalısınız.

Sizlerde muhteşem güzelliğe sahip Morkie Köpeği sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atınız

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları