nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

American Cocker Spaniel Köpek Irkının Özellikleri

15 Nisan 2021
American Cocker Spaniel Köpek Irkının Özellikleri

American ve İngiliz cocker spaniel yakın akrabadır, iki ırk Amerika’yla İngiltere’deki ırk standartlarının farklı olması sebebiyle 20. Yüzyılda farklı ırklar olarak kabul edilmiştir. Amerika’da bu ırk için “American” ibaresi kullanılmaz, sadece cocker spaniel denir. Ancak dünyanın başka yerlerinde de ülkemizde olduğu gibi İngiliz ve American cockerleri ayırmak için American tanımı da eklenir.

American Cocker Spaniel Fiziksel Özellikleri


İngiliz cocker spaniel ve American cocker spaniel ırklarını ilk gördüğünüzde kolayca ayırt edebilirsiniz. İngiliz cocker ırkından daha ufak burna sahip olan American Cocker'ın tüyleri siyah, beyaz - kızıl, krem-beyaz, siyah-beyaz renklerinde olmaktadır.

 

  • Dişi american cocker'lar 9 ila 12 kilo ağırlığındadır, erkeklerde ise bu durum 10 kilo ile 13 kilo arasında değişmektedir.
  • Uzun tüylere sahip olan american cocker ırkının tüyleri ipeksi ve düzdür.
  • Ortalama yaşam süreleri ise 14 yıl ile 16 yıl arasında değişmektedir.
  • Kulak kısmının tüyleri ise uzundur ve tüylüdür. Aynı zamanda göğüs bölgesi ve bacakları da tüylüdür.
  • Koyu renge sahip olan gözleri büyüktür.
  • Eski tarihlerde şov köpeği olarak ve spor köpeği olarak kullanılmıştır.
  • Narin ve hareketli bir yapıya sahiptirler.
  • Apartmanda bakılabilecek bir köpek ırkıdır.
  • Atalarından kalan avcılık içgüdüsü halen devam etmektedir.


American Cocker Karakteri


American cocker köpeğini sahiplenirken evcil hayvan sahipleneceğinizi bir kenara bırakın, bir dost edineceksiniz aslında. American cocker köpek rkı sevecen karaktere sahiptir, bugün tüm Dünya üzerinde en sevilen köpek ırkları arasında yer almaktadır.


American cocker köpeği yavruluk döneminden itibaren yeterli sosyalleştirme eğitimlerini almalıdır. Sosyalleşen american cockerler köpeklerle, kedilerle ve çocuklarla iyi anlaşır.

 

  • En zeki köpekler olarak tanımlanmaktadır.
  • Yalnız kalmayı hiç sevmezler, yalnız kaldıklarında psikolojik sorunlara maruz kalabilir. Eğer ki uzun süreli yalnız kalırsa ayrılık kaygısı bu köpek ırkında görüleceğini unutmayın.
  • Zeki olmaları sebebiyle eğitimlerde sahiplerine zorluk çıkartmazlar. Diğer köpek ırklarına nazaran daha kolay eğitilebilir bir ırktır.
  • American cocker köpeği fazla havlamaz..
  • Kavga, aşırı ses ve gürültü ortamları hiç sevmezler anında strese girebilir.

Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi


Neşeli ve eğlencesi yüksek bu köpek ırkı insanlara karşı sıcak kanlıdır. Yeterli sosyalleşme eğitimi verildiğinde çocuklarla çok iyi anlaşırlar, fakat çocuklarla yalnız kalmamalıdır. Çünkü çocuklar bu köpek ırkının tüylerini çekiştirerek köpeğe zarar verebiliyor. Diğer hayvanlarla da iyi ilişkiler kurmaktadır.


En iyi anlaştıkları hayvan ise evcil kedilerdir, eğer evinizde kediniz varsa ve american cocker sahiplenmek istiyorsanız hiç tereddüte kapılmadan gönül rahatlığıyla besleyebilirsiniz.


American Cocker Tarihçesi

Amerikan Curl Tarihçesi
American Cocker ırkı çok eski tarihe sahiptir. american ve İngiliz cocker olarak iki farklı türe ayrılmaktadır. İki ırk Amerika ve İngiltere'nin köpek standartlarına aykırı olduğu için 20. yüzyılda bir ırk olarak kabul edilmiştir. Amerika'da insanlar bu ırk için sadece cocker spaniel ismini kullanır. Diğer ülkelerde ise American cocker, İngiliz Cocker olarak bilinmektedir.


Amerika'da bulunan Spanieller'in kökeni 1620 tarihine kadar dayanmaktadır. Amerika'da ilk spaniel ırkı 1620 tarihinde Mayflower ile eşleştirilmiştir. 1878 tarihine kadar bir köpek ırkı olarak tanınmayan Cocker Spaniel, American Kennel Kulübü (AKC) tarafından 1878 tarihinde resmen bir ırk olarak tanınmıştır.


Amerika'daki Spaniel'ler 1620'ye ve Mayflower'ın inişine kadar izlenebilir. Bu gemi New England'a yaptığı yolculukta iki köpek, bir Mastiff ve bir Spaniel taşıdı. Bununla birlikte, on dokuzuncu yüzyılın başlarından önce soy ağacı ve damızlık kitapları bulunmadığından, günümüzün kanlı köpeklerinin atalarının bu iki köpeğe kadar izini sürmek imkansızdır. Ch. Obo köpek ırkının modern babası olarak bilinen american cocker köpek ırkı 1980 tarihinden itibaren en popüler köpek ırkı ünvanına sahip olmuştur.


Avcılık ve spordaki yetenekleri ile insanların ilgi odağı haline gelmişlerdir. American Cocker, bir grup İngiliz tarafından bir spor kulübünde spor etkinliklerinde kullanılmıştır. Bu sayede Dünya üzerinde daha çok taınmaya başlamıştır.


American Cocker Spaniel Bakımı


American Cocker köpek ırkı, uzun tüylere sahip  olması sebebiyle bakımına önem verilmelidir. Her gün düzenli olarak tüyleri fırçalanmalı ve taranmalıdır. Yılın bazı dönemlerinde tüy döker, ölü tüylerinden arındırılarak taranmalıdır.


Sık sık göz ve kulak çevresine dikkat edilmelidir. Göz bölgesinde akıntı varsa ıslak mendille temizlenmelidir, kulaklarda kirlenme varsa mutlaka temizlenmelidir. Çok aktif bir ırk olduğu için günlük 30-40 dakika egzersiz yaptırmalısınız. Düzenli olarak günlük yürüyüşler American Cocker köpek ırkına hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumlu etkilemektedir.


Karın ve bacak bölgesinde ki tüylerin düğümlenmesini önlemek amacıyla bu bölgeleri de mutlaka taramanız gerekiyor.


American Cocker Irkının Sağlık Durumu


American Cocker köpeği bazı hastalıklara yatkındır, sağlıklı bir ırk olduğu söylenemez. Uzun kulaklı köpek ırkları hemen hemen çoğu hastalıklara da yatkındır. Kulakları hava almadığından ötürü çok kolay enfeksiyon kapabilir. Eğer ki sizlerde american cocker sahiplenecekseniz bu köpek ırkının düzenli veteriner kontrolüne götürmeniz gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir.
Kulaklarına dokunduğunuzda köpeğiniz kafasını sürekli sallıyorsa, ağlıyorsa ya da kulağından akıntı geliyorsa köpeğinizin kulakları pislenmiştir. Kulaklarını düzenli kontrol etmeniz, temizlemeniz gerekiyor.


American Cocker Irkının Sağlık Durumu


American Cocker köpeği bazı hastalıklara yatkındır, sağlıklı bir ırk olduğu söylenemez. Uzun kulaklı köpek ırkları hemen hemen çoğu hastalıklara da yatkındır. Kulakları hava almadığından ötürü çok kolay enfeksiyon kapabilir. Eğer ki sizlerde American cocker sahiplenecekseniz bu köpek ırkının düzenli veteriner kontrolüne götürmeniz gerektiğini de bilmeniz gerekmektedir.


Kulaklarına dokunduğunuzda köpeğiniz kafasını sürekli sallıyorsa, ağlıyorsa ya da kulağından akıntı geliyorsa köpeğinizin kulakları pislenmiştir. Kulaklarını düzenli kontrol etmeniz, temizlemeniz gerekiyor. Bazı American cocker yavruları sağır olarak doğar, sağırlık tek kulakta ya da çift kulakta görülebilir. American cocker yavrusu 11 gün olduğunda seslere tepki vermeye başlar. Eğer ki tepki vermezse sağırlığından şüphelenmelisiniz ve acilen veterinere götürüp test yaptırmalısınız.


Göz Rahatsızlıkları


Amercan cocker köpek ırkı bazı göz hastalıklarına da yatkındır. Tıp dilinde keratokonjonktivit olarak bilinen göz kuruluğu gözyaşı bezlerinin gözyaşı üretmemesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Doğuştan göz hastalığına yakalanan American cocker ırkı, glokoma hastalığına yatkındır. Glokom hastalığına yakalandığında ise körlükle sonuçlanmaktadır.
American cocker ırkında katarakt hastalığı da görülebilmektedir. Erken tedavisi vardır, ilerlemezse köpeğinizin gözleri normale döner.


Cilt Hastalığı


American Cocker köpek ırkı dermatit hastalığına da yatkın bir ırktır. Dermatit, bir cilt hastalığı olarak bilinen sebore dermatit American cocker köpek ırkında kepekli, yağlı ya da kuru bir cilde sahip olmasının nedenidir. Dermatit hastalığına yakalanan American American cocker köpek ırkı çok ağır kokar.


Kalp hastalığı


Tıp biliminde dilate kardiyomiyopati ismiyle bilinen kalp hastalığına da ne yazık ki yatkındır. Bu hastalık köpeğinizde zamanla kalp yetmezliği sorununa da yol açar. Köpeğinizde 2 yaş ile 5 yaş arasında ortaya çıkan bu hastalık, solunum yetmezliği, öksürük gibi ciddi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.  Bu belirtileri gördüğünüzde acilen veterinere götürün köpeğinizi.

 

 

Haber Yorumları