nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Sibirya Kurdu Özellikleri ve Bakımı

28 Nisan 2021
Sibirya Kurdu Özellikleri ve Bakımı

 Sibirya Kurdu, tüm Dünya üzerinde insanların tercih ettiği bir köpek ırkıdır. Sibirya kurdu diğer yabancı ülkelerde "husky" ismi ile de bilinmektedir. Dünya'nın en soğuk ülkelerinden biri olan Rusya'nın Sibirya bölgesine dayanan geçmişi ile zor şartlar altında bile hayata tutunmuştur. Sibirya'nın yerli halkı eskiden ren geyiklerini çekmesi için ve bir yere seyahat etmek için sibirya kurtlarını kullanmışlardır.


Sibirya kurdunun insanlık tarihinde yeri çok önemlidir. Eskiden ne yazık ki soğuk bölgelerde ulaşım adına hiçbirşey yoktu. Bu köpek ırkı ile zamanında ilaç bekleyenlere ilaç götürülmüş  ve hasta olanları kızaklara bindirerek hastanelere nakil edilmiştir. Alaska eyaletinde eskiden difteri hastalığı salgınında sibirya kurtları ilaç sevkiyatı görevini üstlenmiştir.  Sibirya kurtları -50 derece ile -60 dereceye kadar dayanabilir.

Sibirya Kurdunun Karakteri

Sibirya Kurdunun Karakteri

Sibirya kurdu insanlık tarihi boyunca bir sürü köpeği olarak görevlendirilmiştir, bir insana ihtiyaç duyar ve  sürülere liderlik yapabilecek zekadadır. Eğitim esnasında çok kolaylık sağlayan bu özellikleri, zamanla köpeğinizin size saygı duymasını da sağlayacaktır. Sibirya kurdu zekidir, eğitim boyunca sizi üzmez ve kuralları öğrendiğinde uygulamaya çalışır. Bu köpek ırkında liderlik özelliği bulunmaktadır, temel itaat eğitiminde kontrolün kimde olduğunu iyi öğretmelisiniz.


Sibirya kurdu günlük enerjisini atabilmelidir, yüksek enerjiye sahip olması sebebiyle koşma ve egzersiz hareketlerini mutlaka yaptırmalısınız. Eğer ki sibirya kurdu beslenecekseniz ve bu köpek ırkını sürekli evde tutacaksanız bu köpek ırkı sürekli içeride durduğu için ve enerjisini atamadığı için agresif tavırlar sergileyecektir. Bu köpek ırkını sahiplendiğinizde soğuk yerde tutmanız tavsiye ediliyor, çünkü sibirya kurdu sıcak havaları hiç sevmez. Genellikle sibirya kurdu sahiplenen insanlar bu köpek ırkını betonarme yerde tutar.


Sibirya kurdu yalnız kalmayı pek sevmez, yalnız kaldığında evde bulunan eşyalara zarar verebilir. Egzersiz yapmadığında ise bahçeyi kazma eğilimine girebilir. Sibirya kurdu havlamayı sevmez, bu sebepten ötürü evinizde rahatlıkla besleyebilirsiniz. İyi bir eğitim verildiğinde apartmanda bile bakılabilir, tam bir dost canlısı olan sibirya kurdu uysal tavırları ile popülerliğini sürdürmektedir. Yabancı insanlara saldırgan davranşlar sergilemez, fakat bir insan kötü niyetli ise hisleri ile hareket edebilir ve saldırgan davranışlar sergileyebilir.


Diğer köpek ırklarında olduğu gibi Sibirya Kurdu'da yavruyken sosyalleştirm eğitimine ihtiyaç duyar. İyi bir sosyal eğitim ile insanlara saldırmaz, hayvanlarla iyi geçinir ve çocuklarla da iyi iletişim kurabilir. Henüz yavruyken diğer köpeklerle tanıştırabilirsiniz.


Sibirya Kurdunun Tarihçesi

Sibirya Kurdu Tarihçesi
Yüzyıllar boyunca kızak çekerek, ren geyiklerine, sürü hayvanlarına çoban köpekliği yaparak ve bekçilik görevlerinde kullanılmıştır. Sibirya kurdu 1950 tarihinde Alaska'da görülmeye başlanmıştır. Akabinde kısa süre içerisinde tüm Dünya üzerinde görülerek popülaritesini arttırmaya başlamıştır. Sibirya kurdunun DNA testlerinde bu köpek ırkının atalarının en eski köpek ırkları arasında yer aldığı tespit edilmiştir.


Eski tarihlerde safkan sibirya kurtları vahşi ormanda avlanarak yaşamını sürdürüyorlardı. İnsanlar bu köpek ırkını evcilleştirmesi konusunda yardımcı olmuşlar ve çıktıkları avda sibirya kurtlarını da beraberinde götürmüşlerdir. Son derece dayanıklı, enerjik ve güçlü bir yapıya sahip olan sibirya kurtları kilometrelerce yolu gittiklerinde fazla yorulmazlar. 1900 tarihinin ilk aylarında "All Alaska Sweepstakes" yarışmasına katılmışlardır ve üstün performansı ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Sibirya kurtları, kendi aralarında oluşan köpek grupları ile 1. Dünya savaşına kadar üstün performansları ile farklı dallarda birincilik ödüllerine layık görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri'nin de savaşa dahil olması ile birçok köpek yarışması iptal edilmiştir.


Sibirya kurtları difteri salgınında da insanlara ilaç götürme görevini üstlenmiştir. 1925 tarihinin soğuk ve sert kış aylarında Alaska'nın Nome şehrinde difteri salgını etkili olmuştur. Serumları çiftçiler Nome şehrine götürmek için 100 tane sibirya kurdunu 5 eşit parçaya bölerek 20 kızak ile 1.000 kilometre yol giderek Nulato şehrine götürmüşlerdir ve ilaçları teslim ettikten sonra geri dönmüşlerdir. Üstelik bu yolculuk çok zor şartlar altında yapılmıştır ve altı günden daha az bir sürede geri dönmüşlerdir. Bu yol esnasında ise ne yazık ki dört sibirya kurdu yaşamını yitirmiştir. Bu yolculuğun asıl kahramanı "Balto" isimli sibirya kurdudur, hiç yorulmadan seyahati tamamlamıştır.

Sibirya Kurdu Sahiplenmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

 

  • Sibirya kurtları çok az tüy döker, bu köpek ırkı bir yılda iklime bağlı olarak iki kere tüy dökebilir. İki ya da üç hafta boyunca tüylerini döker.
  • Sibirya kurdu apartman içinde beslenecek bir ırk değildir, fakat yeterli derecede sosyalleştirme eğitimi verilirse apartmanda bakılabilir.
  • Sibirya kurdu iklim değişikliğine bağlı olarak iç ve dış mekanda bazı olumsuz davranışlar sergileyebilmektedir. Eğer ki bu köpek ırkını sahiplenecekseniz ve evde bakacaksanız köpek yuvası ya da kafes almanızı tavsiye ediyoruz.
  •  Bu köpek ırkı sürekli kaçma eğiliminde bulunabilir, bu sebepten ötürü tasmalı ya da zincirli dolaştırmalısınız.
  • İlk defa köpek sahiplenmek isteyenler için sibirya kurdu tavsiye edilmemektedir.
  • Çok meraklı bir yapısı vardır, yeni birşeyler keşfetme konusunda uzmandır.

 

Sibirya Kurdunun Bakımı

Sibirya Kurdunun Bakımı

Sibirya kurdu sonbahar ve ilkbahar aylarında normalinden fazla tüylerini döker. Bu aylara tüy dökme sezonu ismi verilmektedir. Tüy dökme zamanlarında evin her yerini temizlemelisiniz.  Sibirya Kurdu yoğun tüy yapısına sahip olduğu için haftada iki kere taranmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Tüy dökme zamanlarında ise günlük taranması gerekir. Çok nadir banyo ihtiyacı duyar ve özel şampuan ile banyo yapmalıdır.


Dişlerinde bakteri oluşumuna engel olmak için ve tartar birikmemesi için haftada en az  üç kere dişlerini fırçalamalısınız. Diş eti rahatsızlığı bu köpek ırkında ortaya çıkabiliyor ve diş bakımı yapılmazsa kötü bir koku salgılar.

Sibirya Kurdunun Sağlık Durumu


Sibirya kurdu genel anlamda sağlıklı bir köpek ırkıdır. Fakat diğer ırklarda da olduğu gibi sibirya kurdunda bazı sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Sizlere sıralayacağımız hastalıklar görülmeyebilir fakat, bu köpek ırkını sahiplenecekseniz hangi hastalıklara yatkın olduğunu bilmenizde fayda var.


İşte Yakalanabileceği Hastalıklar


Korneal Distrofi


Sibirya kurtlarının gözlerinde görülen ve kalıtsal olan bu hastalık, enflamatuvar olmayan her iki gözde farklı kornea tabakası tamamen farklıdır, simetri değildir ve gözler bu hastalıktan doğrudan etkilenir. Korneal merkezine ve periflere yakın olan opak çoğu köpek ırkında zamanla ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık köpeğinizde ortaya çıkarsa köpeğinizin gözlerine dikkatli bakmalısınız, eğer anormal davranışları varsa hemen veterinere götürün.


Progresif Retinal Atrofi


Bu hastalık göz hastalığı türüdür. Retinada bölgesinde kademeli şekilde bozulan göz, zamanla gece körlüğü ve gündüzleri görme sorununu beraberinde getirir. Bu hastalık bir sibirya kurdunda ortaya çıkarsa, köpeğiniz yürürken sendeler ve yere düşebilir.


Katarakt (Canine Eye Registration Foundation (CERF)


Göz bölümü içerisinde bulunan lensin kısmi ya da tamamen opak olması şeklinde ifade edilmektedir. Köpek ırklarında ise bu hastalık görme sorununu beraberinde getirir. Erken teşhis çok önemlidir, yavrularda meydana geldiğinde yavrular yürüyemeden yere düşerler ya da bir yere çarparak oldukları yere dururlar.

Yukarıda yer alan bazı sağlık sorunları sibirya kurdunun yatkın olduğu hastalıklardır. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli veteriner kontrolüne gitmesi gerekiyor.

Sibirya kurdu sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

 

 

Haber Yorumları