nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Chow Chow Köpek Cinsi

4 Nisan 2021
Chow Chow Köpek Cinsi

Türkiye'de çin aslanı olarak da adlandırılan Chow Chow köpek ırkı, tamamen eşsiz görüntüsü ile çoğu insan tarafından fazlasıyla beğenilmektedir. Vücudu kaslı bir yapıya sahiptir, kaslı olmasından ötürü vücudu geniş görünür. Chow Chow (Çin Aslanı) Dünya'nın en eski köpek ırkı olarak bilinmektedir. Çok eski tarihlerde bekçi köpeği, kızak çekmek ve av köpeği olarak da kullanılan chow chow köpek cinsi en popüler köpek ırkları listesinde yer almaktadır.


Chow Chow köpek ırkı ilk olarak Moğolistan ve Çin'de görülmüştür. Zamanında göçebe yaşam süren Moğollar sefere çıktıklarında bu köpek cinsini de yanında getirmişlerdir. Yanlarında getirirlerken Çin hanedanları bu köpek ırkını gördükleri an beğenmişlerdir. Eskiden Çin'de "siyah dilli köpek" olarak adlandırılan bu köpek ırkının "kurt köpeği" ve "kanton köpeği" olarak da farklı lakaplar ile anıldığı bilinmektedir. Rivayete göre 18. yüzyıl sonlarına doğru İngiliz tüccarların taşıdıkları levazım malzemelerine chow chow denilmektedir, bu köpek ırkının ismini ıvır zıvır malzemelerden aldığı söylenmektedir.


Chow Chow (Çin Aslanı) Fiziksel Özellikleri


Bu ırkın en belirgin özelliği ise mavi, mor ve siyah dile sahip olmalarıdır. Dünya'da üzerinde sadece Spar - Pei köpek ırkında ve Chow Chow köpek ırkında bulunmaktadır. Diğer köpeklerde 42 adet diş bulunuyorken, chow chow köpek ırkında 44 adet diş bulunmaktadır. Orta boylu köpek ırkları arasında yer alan chow chow'lar, aslanı andıran görünüşe sahiptir. Büyük kafası ve sürekli dili dışarıda olması ile görenleri kendine hayran bırakır. Dış görünüşü itibariyle kare vücuda sahiptir ve kaslıdır. Bu ırkın en garip özelliği ise arka bacaklarının duruşudur. Arka bacaklarının yere dik basması karakteristik özelliğindendir. Chow chow köpek ırkının iki farklı yüz şekli bulunmaktadır. Kısa ve uzun burunlu olarak ikiye ayrılırlar.

 

  • Çin aslanı ya da Aslan köpek isimleri ile de anılmalarının sebebi başında bulunan yeledir.
  • Gözleri badem şeklindedir ve hafif çekiktir,
  • Burunları siyahtır,
  • Tüyleri ise orta uzunluktadır,
  • Çift katmanlı kürkü ile soğuk havalardan etklenmezler.
  • Bu köpek ırkının tüyü tek renkten oluşmaktadır.
  • Tüy rengi ise genellikle krem rengi, siyah, kızılımsı ya da çok az görülen beyaz renge sahiptir.
  • Sağlıklı bir Çin Aslanının ortalama vücut ağırlığı 21 ila 32 kilo arasında değişmektedir.
  • Chow Chow köpek ırkının boyu ise 45 ila 56 cm arasındadır.

Chow Chow Karakter Özellikleri


Chow Chow köpek ırkı inatçı bir ırktır. Bu inatçılığı doğuştan gelmektedir, sahipleri tarafından sert hareketlere maruz kaldıklarında aynı davranışlarla sahiplerine davranışlar sergileyebilirler. Bu köpek ırkı genellikle sakindir, özgüveni yüksek olan bu köpek ırkının ataları son derece saygılı bir ırktır. Sadece tek kişiye bağlı olan bu köpek ırkı sahibinden başkasına itaat etmez ve emirlerini yapmaz. Yavru olduğunda itaat eğitimi, sosyal eğitim ve diğer eğitimler mutlaka verilmelidir.


Chow Chow köpek ırkı gün içinde farklı ruh hallerine bürünebilir. Oyun oynadıktan sonra panda gibi sevimli hareketler yapabilir, sadakatini göstermek için sahibinin dizine uzanabilir ya da bir kedinin özgür ruhunu sahiplerine karşı yansıtabilir. Bu köpek ırkı başına buyruk hareketler yapabilmektedir, inatçılığından ötürü ne yazık ki bu özelliği baskındır. Yabancılara karşı her zaman mesafeli olan bu köpek ırkı yeterince sosyalleştirilmezse saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir. Bu köpek ırkı yavru olduğunda patronun kim olduğunu iyi öğrenmelidir. Daha önce köpek beslemeyen insanlar için bu köpek ırkını tavsiye etmiyoruz.


Atalarından miras kalan "bekçi köpeği özelliği" halen daha devam etmektedir. Koruduğu bölgeye hiçbir şekilde yabancı insan yaklaştırmazlar, yabancı kişi yaklaştığında anında uyarı amaçlı havlar.


Evcil hayvanlarla iyi anlaşır, çocuklarla da iyi geçinmektedir. Çocuklara karşı her zaman merhametli, saygılı ve naziktir. Çocuklarınızın yanına yabancı kişinin gelmesine asla izin vermezler. Evli çiftler için ideal köpek ırkı olan bu köpek ırkı, küçük çocuklarla yalnız kalmamalıdır. Küçük çocuklar bu köpek ırkına bazen sert davranışlar sergileyebilirler.

Chow Chow Köpeğinin Bakımı


Çin aslanı sessiz sakin ve fazla hareket etmeyen bir ırktır. Bir apartman dairesinde rahatlıkla bakılabilir. Chow Chow köpek ırkı çok fazla tüy döken bir ırk olduğu için düzenli fırçalanmalıdır. Bu köpek ırkı için özel fırça kullanmanız gerekecek, gövde kısmını fırçalarken orta büyüklükte dşli fırça kullanmalısınız. Bacaklarda bulunan tüyleri fırçalarken ise iğne uçlu köpek fırçası kullanılmalıdır. Haftada 1 kere yıkamanız yeterlidir.


Chow Chow köpek ırkı fazla hareket etmediği için kilo almaya meyilli bir ırktır. Düzenli egzersizlerini mutlaka yapmalısınız, günlük en az yarım saat yürüyüş yaptırmalısınız. Genellikle soğuk bölgeleri seven bu köpek ırkı sıcak havaları hiç sevmezler. Havanın serin olduğu saatlerde dışarıya çıkartmanız daha iyi olacaktır.


Yavruluk döneminden itibaren 1 yaşına kadar kontrollü egzersiz yaptırmalısısınz. Bu köpek ırkının vücudunda eklem problemine yatkın olduğundan ötürü yavruluk döneminde fazla zorlamamalısınız.


Chow Chow köpek ırkının sürekli dişlerine bakım yapılması gerekiyor. Diş eti problemlerine yatkın olan bu ırkın ağız bakımı düzenli olarak yapılmalıdır. Petshop'larda köpekler için özel üretilen diş macunu ve diş fırçasını alarak yavruluk döneminden itibaren ağız bakımını yapmalısınız.


Chow Chow Köpek Irkının Eğitimi


Chow Chow köpek ırkı hızlı öğrenebilen ve zeki olmasına rağmen atalarından miras kalan inatçılığı sebebiyle bu köpek ırkını eğitirken sabırlı olmalısınız. Kendisine saygı gösteren kişilere saygı gösteren bu köpek ırkının sert davranışlara karşı saldırgan davranışlar sergilediğini unutmamanız gerekir.


Chow Chow köpek ırkının tabiatında kendine düşkün olması ve emir almasını sevmemesi eğitim süreci boyunca sizi biraz zorlayabilir. Eğitim süresi boyunac komutları öğretirken sabırlı olmalısınız, bir komuta itaat etmesini sabırla beklemelisiniz. Komutları anlaması biraz zaman alabilir, anlamasını ve yapmasını bekleyin.


Eğitim uygularken sosyalleştirilmesi de gerekir, hayvanlara ve insanlara karşı agresif tavırlar sergilememesi için sosyalleşmesi şarttır. Aşırı koruyucu yapısı ile yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergileyebilirler.

 

Haber Yorumları