nettepet
nettepet

Boxer Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

28 Mayıs 2021
Boxer Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Güçlü vücuda sahip olan Boxer köpeği son derece neşeli bir ırktır. Sahibine karşı sadık olan bu köpek ırkı sahibi ile sürekli oyun oynamak ister. Türkiye'de önemli bir yere sahip olan bu köpek ırkı popüler ırklar arasında yer almaktadır. Güçlü vücudu, estetik görünüşü ve mükemmel karakteri ile insanların dikkatini çeken Boxer köpeği tam bir aile köpeğidir.


Yapılan araştırmalar sonucunda  diğer köpek ırklarına nazaran daha zeki olduğu tespit edilen Boxer köpeği üstün zekasından ötürü köpek türleri arasında "köpek dünyasının Peter Pan'ı" olarak da bilinmektedir.  Kendine has karakteri ile geçmiş tarihlerden günümüze kadar uzanan zaman diliminde bu köpek ırkı kendinden fazlasıyla söz ettirmiştir. Bu yazımızda Boxer köpeği sahiplenmeden önce bilmeniz gereken tüm detayları yazacağız.

Boxer Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Boxer köpek ırkı iki farklı renk grubunda görülmektedir. Açık kahverengi tonlarında görüldüğünde "Fawn" ismi ile belirtilmektedir, "Brindle" ismi ile anılan renk tonunda ise koyu kahverengi üzerinde kaplan deseni gibi görünüme sahiptir. Bu farklı renk tonlarının yanı sıra albino ve siyah boxer'lara da rastlanılmaktadır. Tüm boxer köpeklerinde ana rengin yanı sıra beyaz bölgeler mutlaka bulunmaktadır.


Boxer köpeğinin erkek cinsinin vücut yüksekliği ortalama olarak 57 ile 63 santimetre arasında değişmektedir. Dişilerde ise yükseklik ortalama 53 ile 60 santimetre arasındadır. Vücut ağırlıkları ise erkek cinslerde 30 kilodur, dişilerde ise 25 kilo civarındadır


Boxer Köpeğinin Tarihçesi


Oldukça eski bir geçmişe sahip olan Boxer köpeğinin ataları Asur İmparatorluğu döneminde savaşçı köpekler olarak da bilinmektedir. Boxer köpeğinin 1800 tarihinin sonlarında ve 20. yüzyılın sonlarına doğru farklı bölgelerde izlerine rastlanmıştır. Öte yandan milattan önce 2500 tarihinde atalarının izlerine rastlanmıştır. Almanya'da Orta Çağ döneminde avcı Bullenbeiser köpek ırkı bir numaralı avcı konumundaydı.


Boxer köpeğinin ataları dönemin asilzade halkı tarafından beslenmiştir. Geniş arazilerde ve geniş düzlüklerde vahşi domuz, ayı ve diğer hayvanların yakalanması için kullanılmıştır. Boxer köpeğinin ataları o dönemlerde avcılar gelene kadar avını hiçbir şekilde bırakmazdı, avcı geldiğinde avının başından ayrılırdı. Bu sebeplerden ötürü avını tutabilmesi ve ısırabilmesi için keskin dişlere ve geniş bir ağza ihtiyacı vardı. Almanya'da 1800'lü tarihlerde politik sebeplerden dolayı sürekli değişimler meydana gelmiştir. Almanya'da yaşayan asilzadeler gözden düşerek, farklı eyaletlerde ki toprak bütünlüğü tamamen yok olma eşiğine gelmiştir. Bu esnada ise domuz avı birçok insan tarafından yaygın şekilde yapılmaktaydı. Asilzadelerin hayatının da tehlikeye girmesi ile Bullenbeiser köpeği sahipsiz kalacaktı.


Bu tarih diliminde İngiltere'den küçük mastiff tipi bir köpek ırkı getirtilmiştir. Mastiff tipi köpek ırkı ile çiftleştirilen Bullenbeiser, bu çiftleşme sonrasında büyük avlarda kullanılmak üzere köpek ırkı üretilmek istenmiştir. 1800 tarihinin sonunda ise günümüze kadar uzanan Boxer yavrualrı doğmuştur. Köpek yetiştiricileri için standart boyutlarda olan bu köpek ırkı, parlak tüylere sahip olması ve güçlü olması ile en iyi alternatif bir ırk olarak tanınmıştır.


Boxer yavruları büyüdükçe, vahşi hayvan avlarında kullanılmaya başlanmış ve birçok çiftçi tarafından bekçi köpeği olarak da görevlendirilmiştir. Boxer köpeği günümüze kadar: çobanlık görevi, polis köpeği görevi, savaş köpeği, rehber köpeği ve koruma köpeği gibi çeşitli görevlerde kullanılmıştır.

Boxer Köpeğinin Karakter Özellikleri


Boxer köpeği keskin işitme duyuları ile her zaman tetiktedir. Bu özellikleri ile mükemmel koruma bekçi özelliğini taşımaktadır. Sürekli tetikte olduğunda ise, agresif ve saldırgan davranışlar sergilemez. Sebepsiz yere havlamaz, sebepsiz yere agresif hareketler sergilemez ve gereksiz yere hiç kimseye saldırmaz.


İnsanları hisleri doğrultusunda tanıma yetisine sahip olan Boxer köpeği kötü ve iyi niyetli insanları kolaylıkla ayırt edebilecek hissiyata sahiptir. Davetsiz misafirleri pek sevmez, dost canlısı görünen insanlara karşı biraz temkinlidir. Sadece sahibini ve aile üyelerini tanır. Boxer köpeğinin diğer köpek ırklarından ayıran en önemli özelliklerinden birisi ise eşsiz yüz ifadesidir. Derin ve anlamlı gözlere sahip olan Boxer köpeği insanlarla konuşamasa bile, dikkatli olan insanlar için birçok şeyi sessiz sedasız anlatabilecek tepkiye sahiptir. Sahibi ile sürekli uyumludur, sahibi ile aynı hızda yürür, sahibini takip eder ve sahibinin uzandığında ayağının dibinde sessiz sedasız bir şekilde kıvrılarak yere uzanır.


Boxer köpek ırkı koruma özelliği ile mükemmel bir bekçi köpeğidir, ailesini ve sahibini canı pahasına korur ve her zaman cesur davranışlar sergilerler. İnsanlık tarihi boyunca onurlu ve ciddi görevlerde görevlendirilen bu köpek ırkı insanların en iyi dostu konumundadır. Bitmek bilmeyen enerjisi ile saatlerde fiziksel ve zihinsel aktiviteler yapsalar dahi, asla bıkmayacak enerjiye sahiptirler. Oyunculuk özellikleri ile evde ve bahçede sürekli oyun oynama isteği bulunur. Çocuklara karşı naziktir, çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar ve yaşlılara karşı şefkatli yapıya sahiptir. Birçok insan boxer köpeği için "evin neşe kaynağıdır" ifadesini kullanmıştır. Bu sözden anlayacağımız üzere boxer köpeği sürekli olarak sevecen tavırları ve insanların yüzünü güldürmesi ile bilinmektedir.


Boxer köpeği sahiplenecekseniz, öncelikle bu köpek ırkına sosyalleşme eğitimi ve itaat eğitimi vermeniz gerekiyor. Eğer ki sosyalleştirilmezse diğer köpeklere karşı agresif tavırlar sergileyebilirler. Çocuklarla da uyum sorunu yaşayabilirler, bu sebeplerden ötürü yavru döneminde gerekli eğitimler verilmelidir.

Boxer Köpeğinin Sağlık Durumu


Boxer köpeği dayanıklı yapısı ile bilinmektedir. Fakat bu köpek ırkı ne yazık ki genetik hastalıklara yatkındır, bu hastalıklar erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmelisiniz.


İşte Boxer Köpeğinin Yakalabileceği Rahatsızlıklar

 

  • Boxer köpeği farklı kanser hastalıklarına yatkındır. Bu hastalıklar arasında beyni direkt etkileyen kanser, kötü deri lezyonları, tiroid, meme bezi, kalp, kan gibi kanserler görülebilir.
  • Aortic Stenosis (Aot Darlığı) : Bu hastalık doğuştan gelmektedir, bir çeşit kalp rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir kalp rahatsızlığının ismi ise Aritmojenik Sağ Ventrikül Kardiyomiyopatisi'dir.
  • Degenerative Myelopathy (Dejeneratif miyelopati): Köpeğin omuriliğini ve hareket etmesini sağlayan ve direkt olarak sinirleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Köpeğiniz eğer ki yürürken aniden düşüyorsa bu rahatsızlık belirtisidir.
  • Kalça Çıkığı : Birçok kedi ve köpek ırkında görülen bu hastalık boxer köpeğinde de görülmektedir. Bu hastalığın belirtisi ise yürürken topallama ya da denge kaybıdır.

Bakımı & Egzersiz İhtiyacı


Boxer köpeği kısa tüylere sahip olduğu için haftada bir kere taramanız yeterli olacaktır. Bu köpek ırkı için özel taraklı eldiven alabilirsiniz ya da tımar fırçası ile tüy bakımını yapabilirsiniz. İhtiyaç halinde banyo yaptırmanız tavsiye edilmektedir. Köpeğinizin tırnaklarını ise ayda bir kere kesmeniz yeterlidir. Haftalık düzenli olarak dişlerini fırçalamalısınız. Dişlerin tartar oluşumunu önlemek için fırçalamanız gerekiyor.


Boxer köpeği yüksek enerjiye sahip olduğu için günlük düzenli olarak egzersiz ihtiyacına gerek duyar. Köpeğinizi dışarı çıkarttığınızda mutlaka tasma ile gezdirin, köpeğiniz ile yürüyüş yaparak egzersiz ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Oyun sever özelliği ile bahçede ya da müsait alanda köpeğiniz ile farklı oyunlar oynayarak egzersiz ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

 

Haber Yorumları