nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Havanese Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

30 Mayıs 2021
Havanese Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Havanese köpeği son zamanlarda en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alıyor. Neşeli tavırları ile bilinen bu köpek ırkı, oyun oynamaya bayılır ve sahibine son derece düşkün bir ırktır. Kendi boyutlarında ki köpek ırklarına nazaran
Küba kökenli olan Havaenese köpeği, neşeli, oyun oynamayı seven, sahibine düşkün bir köpek cinsidir. Köpek cinsleri arasında kendi boyutlarında olan köpeklere göre çok daha güçlü bir yapısı sahiptir. Üstün zekası ile söylenilen tüm komutları yerine getirebilece zekaya sahiptir. Nazik yapıları gereğince havanese köpeği sahiplenecekseniz mutlaka yumuşak ses tonuyla hitap etmeniz gerekiyor. Aksi halde "küçük köpek sendromu"na yakalabileceklerini de belirtelim. Ailesine son derece bağlı olan bu köpek ırkı ailesi ile oyun oynamaktan ve zaman geçirmekten hoşlanırlar.


Sizlerde sadık ve oyun sever bir köpek ırkı arıyorsanız havanese köpeği tam size göre! Bu yazımızda bu tatlı ve şirin köpek ırkı hakkında geniş bilgiler sunacağız. Havanese köpek türü sahiplenecekseniz, bilmeniz gereken tüm hususları yazımızda bulabilirsiniz.


Havanese Köpeği Tarihçesi

Havanese köpeğinin özellikleri
İsminden de anlaşılacağı üzere havanese köpeği, görkemli evleri ve klasik otomobilleri ile ünlü olan Küba'ya özgü bir ırktır. İsmini ise Küba'nın başkenti Havana'dan almıştır. Havanese köpeğinin ortaya çıkış hikayesi ise İspanya'da başlıyor.


Kristof Kolomb keşfe çıktığı zamanlarda 1492 tarihinde Küba'nın İspanya topraklarında yer almasını talep ettikten sonra İspanya'da yaşayan halk kısa süre içerisinde adaya gelmeye karar vermiştir. Adaya gelen halk yanlarında küçük köpekler getirmişlerdir.Dönemin ufak boyutlu köpekleri ise geldikleri ada hayatında farklı köpek ırkları ile melezlenmeye başlanmıştır ve bu sayede havanese köpek ırkı ortaya çıkmıştır. Melezleme esnasında kullanılan bazı köpeklerin türleri ise, Bichon Frise türleri ya da Malta köpeği ırkları kullanılmıştır.


İnsanlık tarihi boyunca küçük ve zeki köpek ırkları her zaman rağbet görmüştür. Havanese köpeği ortaya çıkmasından sonra ise, birçok kaptan gittikleri ülkelerde bu köpek ırkını sevdikleri insanlara hediye etmişlerdir. Bu köpek ırkları ise çoğu ülkede gösterişin ve zerafetin simgesi haline gelmiştir. Havanese köpeği kraliyet ailelerinde ve asilzadeler tarafından beslenilmiştir. Havanese köpeği ise Küba halkını alt sosyal sınıftan ayıran en önemli özellikler arasında sayılmıştır.


1800 tarihinin başında bu köpek ırkı Avrupalı gezginler sayesinde İngiltere, Fransa ve İspanya'ya götürülmüştür. 1800 tarihinin ortalarında ise Avrupa ülkelerinde popüler hale gelen bu köpek ırkı Kraliçe Victoria ve Charles Dickens gibi ünlü kişilerin sahiplendiği bir ırktır.


Havanese Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Havanese Köpeğinin Fiziksel Özellikleri
Muhteşem görünüşü ile insanları anında etkileyen havanese köpeği şirin görünüşü ve mutlu ifadeleri ile insanların gönlünde yer edinmiştir. Uzun tüylere sahip olan havanese köpeğinin tüy yapısı ipeksidir ve yumuşaktır. Uzun ve dalgalı tüyleri ile güzelliğine güzellik katar.


Çok masum bir yüz ifadesine sahiptir, tıpkı çocuklar gibi masumhane görünüme sahiptir. Sahibi ile ilgilenirken, mutlu ifadeye bürünür, oyun oynarken ise çocuklar gibi sevinir.

 

  • Büyük gözlere sahip olan havanese köpeğinin gözleri vücuduna nazaran biraz büyüktür, badem ya da kahverengi renk tonlarındadır.  
  • Büyük ve geniş kulaklara sahip olan havanese köpeğinin kulakları aşağı doğru sarkıktır. Sadece tehlike anında kulaklarını hafif yukarı kaldırır, normal zamanlarda ise kulakları yere eğiktir.
  • Havanese köpeğinin vücut yüksekliği, vücut uzunluğu ile orantılıdır.
  •  Kaburgaları ise düzgün sıralanmıştır.
  • Kısa ve kaslı bel yapısına sahiptir, bel yapısı orta derecede kıvrıma sahiptir.
  • Kuyruğu ise sürekli yukarı kalkıktır. Başlangıç ve bitiş kısımları uzun tüylerle kaplıdır.
  • Sağlıklı bir havanese köpeğinin ağorlığı ortalama 7 ile 13 kilo arasında değişmektedir.

Havanese Karakter Özellikleri

Havanese Köpeğinin Karakter Özellikleri
Havanese köpek ırkı tam bir dost canlısıdır. İnsanlarla sürekli iletişim halinde olmayı seven bu köpek ırkı sevecen davranışları ile ön plana çıkmaktadır. Kendine dost arayan insanların gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir ırktır. Örneğin, yolda yürürken size eşlik edebilir, evde canınız sıkılıyorsa hemen yanınıza gelip çeşitli şirinlikler ile sizi eğlendirebilir ve yalnız yaşıyorsanız yalnızlığınızı dolduracak şirinliktedir. Fakat bu köpek ırkı yalnız kalmayı hiç sevmez, uzun süreli bir seyahate gidecekseniz mutlaka bu köpek ırkını da yanınızda götürün.


Sahibinin sürekli kucağında durmaktan çok hoşlanır, ağır olmaması sebebiyle omuzda kolay taşınabilir. Çocuklara ve yabancılara karşı şefkatlidir, insanları memun etmek için elinden gelen tüm oyunculukları evreye sokar. Eğitim sürecinde ise hiçbir şekilde zorluk çıkartmaz, zeki olması ile herşeyi hızlı ve kolay şekilde öğrenir.


Sıcak iklim şartlarına uygun olan bu köpek ırkı soğuk hava şartlarına karşı savunmasızdır.  Her yaştan çocukla oyun oynayabilen bu köpek ırkı çocuklarla ve bebeklerle uyum sorunu yaşamaz. Bu özelliği ile tam bir aile köpeğidir. Fakat çocuğunuz bu köpek ırkını sevdiğinde eğer ki kazara havanese ırkına zarar verirse istemeden de olsa agresif tavırlar sergileyebilirler. Bu sebepten ötürü çocuğunuzu yalnız bırakmamanız tavsiye edilmektedir.


Sahibi evde yokken yalnız kalırsa, herhangi bir nesneyi kendisine oyuncak haline getirerek zaman geçirebilir. Üstelil bu durumdan hiç sıkılmaz, fakat uzun süreli yalnız kalmaktan nefret ederler.


Havanese Köpeğinin Sağlık Özellikleri

Havanese Köpeğinin Sağlık Durumu
Havanese köpek ırkı genel anlamda sağlıklı bir ırktır. Fakat melez ırklar ne yazık ki bazı rahatsızlıklara maruz kalıyor. Sizlerde havanese köpeği sahiplenecekseniz, sağlık özellikleri hakkında net bilgilere sahip olmalısınız. İşte havanese köpeğinin yakalabileceği bazı hastalıklar ise şu şekildedir; Kalça eklemlerini doğrudan etkileyen rahatsızlık (Legg-Calve-Perthes ), kulak sorunu (sağırlık), Göz rahatsızlıkları ve patellar luxation gibi hastalıklara ne yazık ki yatkındır.


Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz. Sağlıklı bir havanese köpeğinin ortalama yaşam süresi ise 10 yıl ile 15 yıl arasındadır.


Havanese Köpeğinin Bakımı

Havanese Köpeğinin Sağlık Durumu
Havanese köpek ırkı küçük boyutlu köpek ırkları arasında yer almasına karşın son derece enerik bir ırktır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yaptırılmalı ve egzersiz ihtiyacını gidermeniz gerekmektedir. Yavruyken  verilecek sosyallik ve itaat eğitimi sonrasında apartman hayatına adapte olabilirler. Eğer ki gerekli eğitimleri vermezseniz insanlara ve diğer hayvanlara karşı agresif tavırlar sergileyebilirler.


Bu köpek ırkının yaşadığı çevreyi sürekli temizlemeniz gerekiyor. Atalarından gelen kötü alışkanlıklar arasında yavrusunun ve kendi dışkısını yeme alışkanlıkları bulunuyor. Eğer ki tuvaletini evde yapıyorsa, yaptıktan hemen sonra tuvalet kabını temizlemelisiniz.


Uzun ve ipeksi tüyleri göz kamaştırıcı güzelliğe sahip olsalar da , tüylerinin haftada en az üç kere fırçalanması gerekmektedir. Bazı köpek sahipleri genellikle uzun tüyleri kısatlayı tercih eder, fakat gösterişli  ve görkemli bir havanese köpeği istiyorsanız tüylerini asla kesmemelisiniz.


Havanese köpek ırkı senede iki defa tüy döker, bu aralıklarda ise tarama işlemini biraz daha arttırmanız gerekiyor. Kulak, ağız ve göz bölgelerinde herhangi bir akıntı varsa temiz bezle silmeniz yeterli olacaktır.


Havanese köpeğinin dişlerini ise haftada en az iki kere fırçalamanız gerekiyor. Eğer ki fırçalamazsanız tartar birikimi oluşur ve bakteriler zamanla yayılır. Ayda bir kere tırnaklarını kesmeniz yeterli olacaktır. Eğer ki köpeğiniz yolda yürürken tırnak sesi duyuyorsanız, köpeğinizin tırnakları uzamış demektir.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

 

 

Haber Yorumları