nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Bulldog Köpek Irkı Özellikleri

8 Nisan 2021
Bulldog Köpek Irkı Özellikleri

Bulldog köpek cinsi İngiltere kökenli köpek ırkıdır. Eski Asiatik masif ırklarından gelen bulldog köpek ırkı ismini 19. yüzyıla kadar serbest olan köpek - boğa dövüşlerinden almıştır. Muhteşem görüntüsü ile birçok dizi ve filmlerde rol almış ve insanların gözünde daha popüler hale gelmiştir.

İngiliz Bulldog Köpeğinin Özellikleri

Bulldog Köpek Irkının Özellikleri

Günümüzde birçok aile tarafından evcil olarak bakılan bu köpek ırkının geniş ve kısa ağızı sarkmış görünüme sahiptir. Yüz ifadesi ise genellikle gergindir ya da sinirli görünürler. Fakat oyun oynarken son derece heyecanlı yüz ifadesine sahiptir. Kuyruğu ve bacakları kısa olan İngiliz Bulldog köpek ırkı kaslı vücuda sahiptir.

Tam bir dost canlısı olan bulldog köpek ırkı kısa boylu ve geniş vücuda sahiptir. Boyunun kısa görünmesine sakın aldanmayın, vücut ağırlığı diğer köpek türlerinden daha ağırdır. Vücut ağırlıklarından ötürü bulldog köpek ırkı fazla hareket edemez, ağırlığı hareketini kısıtlamamaktadır. Bulldog köpek ırkı sürekli hareketlidir ve kuvvetlidir. Bulldog köpek ırkının birçok türü bulunur. Amerikan, Fransız ve İngiliz bulldog'ları 1900 tarihinde farklı köpek ırkları ile çiftleştirilmiştir. Farklı ırklar ile çiftleştirildiğinde farklı bulldog ırkları meydana gelmiştir. Bulldog ismini eski tarihlerden 19. yüzyıla kadar boğa ve köpek dövüşlerinden almıştır.
Tombul tombul yanakları ve mükemmel yüz ifadeleri ile insanlar tarafından sevilen bulldoglar tam bir ev köpeğidir. Ev içinde sürekli havlamaz ve yaramazlık yapmaz. Sahibini meraklı gözlerle takip eden bu köpek ırkı sürekli öğrenme eğilimindedir. Karakteri ve dost canlısı özellikleri ile insanların gönlünde farklı bir yer edinmiştir. Bu köpek ırkı diğer köpek ırklarına karşı saldırgan davranışlar sergilemez.

İngiliz Bulldog Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Vücut ağırlıkları ise erkeklerde ortalama 22 kilo ila 25 kg arasında değişir, dişilerde ise vücut ağırlığı 20-23 kg arasındadır. Vücut yükseklikleri ise 30 - 40 cm arasındadır. Sağlıklı ve bakımlı ingiliz bulldog köpeği 8 ila 13 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Günümüzde birçok aile tarafından evcil olarak bakılmaktadır.


İngiliz Bulldog Kökeni

Bulldog Köpek Irkının Tarihçesi
İngiltere'de üstün azmin ve inatçılığın simgesi olarak yıllar boyunca yaşamını sürdüren bulldog köpekleri yüzyıllar boyunca "Bandogge" ismi ile tarihi kaynaklarda yerini almıştır. Eski tarih kitaplarında ise "bulldog" ismine 1609 tarihli köpek ırkları kitabında yer verilmiştir. Bulldog köpek ırkı 2008 tarihinde en popüler köpek listesinde yerini almıştır.


Bulldog köpek ırkı yazımızın en başında da belirttiğimiz üzere öküzleri tutmak amacıyla kullanılmış ve çiftçilerin sağ kolu görevini de üstlenmiştir. Eski tarihlerde insanlar bu köpek ırkını, av köpeği, bekçi köpeği, sürü köpeği ve en yaygın olarak kullanım amacı dövüş köpeği kullanımında kullanmıştır. Eskiden köpek dövüşleri ne yazık ki çok yaygındı.


13. yüzyılda vahşi dövüşler çok popülerdi. İnsanlar vahşet gördüğünde adeta zevk alıyordu. Spor arenası biçiminde uzun bir alan içerisinde at, boğa, vahşi köpekler ve boğa gibi zor kontrol altına alınan hayvanlar birbirlerini öldürene kadar birbirleriyle kavga ederlerdi. Bulldog köpeğinin saldırısında en dikkat çeken özellik ise boğanın burnundan tuttuğu an boğayı boğana kadar onu bırakmazdı. Boğa burnundan yakalandığı an nefes alamaz ve belli bir süre sonra yaşamını yitirirdi. Boğa ile dövüştürülen bu köpek ırkı 19. yüzyılda dövüşlerin yasaklanması ile rahat nefes almıştır.


Kanlı spor müsabakaları 1835 tarihinde Dünya genelinde tamamen yasaklanmış ve yasadışı kavgalarda yüklü miktarlarda cezalar kesilmiştir. İnsanların bu vahşeti bitirmeleri için birçok kolluk kuvveti caydıracak cezalar kesmiştir.


İngiliz Bulldog köpek ırkı resmen 1975 tarihinde Bulldog ismi ile anılmıştır.

İngiliz Bulldog Köpek Irkının Karakteri

Bulldog Köpek Irkının Karakteri
Kanlı ve vahşet dolu geçmişe sahip Bulldog köpekleri tüm bunlara rağmen en nazik ve güvenilir köpek ırkı olarak bilinmektedir. Çocuklara karşı her zaman sabırlı ve anlayışlıdır. Çocuğunuz bulldog köpek ırkına zarar verse bile sakince bekler ve saldırgan hale geçmez. Yavruyken oldukça hareketli olan bu köpek ırkı sahibi ile oyun oynamaya bayılır. Yaşı ilerledikçe hareketlerinde yavaşlamalar söz konusu olan bulldog köpek ırkı, sessiz sakin olmayı tercih eder.


Bulldog köpek ırkı uyuduğunda horlama sesi çıkartmaktadır. Bu sebepten ötürü evcil olarak sahiplenecekseniz bulldog köpek ırkını, odanızın biraz uzağına yuvasını koymalısınız. Sahibine son derece bağlıdır ve sahibinin verdiği emirlere uymaya çalışır. Sahibine karşı bir tehdit algıladığı zaman sahibini korur ve saldırgan hale bürünür. Ufak tefek olduğuna asla aldanmayın, oldukça güçlüdür. Kolladıkları eve yabancı kişilerin gelmesini hiç sevmezler, bekçi içgüdüleri atalarından miras kalmıştır. Bu özelliği ile evinizi ve malınızı canı pahasına kollamaktadır.


En ağır basan özelliği ise sahibinden sevgi ve ilgi beklemesidir. Ilık havaları sever, soğuk havalarda ise evde olmalıdır. Apartmanda bakılabilecek köpek ırkları arasında yer alır. Bulldog köpek ırkını sahiplenecekseniz bu köpek ırkını asla yalnız ve sevgisiz bırakmayın. Yeterli ilgiyi göremeyen bulldog'lar zamanla depresyona girebilir ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.

İngiliz Bulldog Bakımı


Senede iki kere tüy döken bu köpek ırkı tüy döktüğü zamanlarda düzenli taranmalıdır. Bunlara ek olarak ekstra bakıma ihtiyacı yoktur, haftada bir fırça  taranması yeterlidir. Dişleri ise düzenli olarak fırçalanmalıdır, eğer ki düzenli fırçalamazsanız dişlerinin tartar olma ihtimali yüksektir. İngiliz bulldog köpeğinin dış görünümünün canlı gözükmesi için temizlik kremi ve losyon kullanılabilir.

 

 

Haber Yorumları