nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı

29 Nisan 2021
Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Bombay kedisi görünüş itibariyle kara panteri andırmaktadır. Harika karakterleri ve insanlarla uyumlu olması ile en çok tercih edilen kedi ırkları arasında yer almaktadır. Birkaç sene öncesinde bombay kedisi pek yaygın değildi, hatta birçok ülke bombay kedisinin var olduğundan bile haberi yoktu. Bazı bu kedi bazı geçmiş dönemde bazı insanlar tarafından "kara kedi" , "kara pisi" ve "kara panter"  gibi isimlerle anılmaktaydı.


Sıradışı görünüme sahip olan bombay kedileri American Shorthair ve Sable Burmese kedi ırklarının çapraz çiftleştirilmesi ile elde edilmiştir. Bombay kedisi melez bir ırktır, kendine has karakteri ile birçok ülkede en popüler kedi ırkı özelliğini halen taşımaktadır. Biraz utangaç olması ve içe kapanık karakter özellikleri ile sürekli ilgiye muhtaç bir kedi ırkıdır. Bombay kedisini evde yalnız başına bıraktığınızda kendi kendine birşeylerle uğraşarak vakit geçirecektir.

Bombay Kedisinin Özellikleri
Bombay Kedisinin Özellikleri

Kediler arasında en koyu siyah rengine sahip olan bombay kedisi, olgunlaşma döneminden sonra tüyleri parlak ve sıkı görünüme kavuşur. Pençe araları bile simsiyahtır, ufak tefek görüntüsü insanları aldatmaktadır. Bir bombay kedisini hafif görseniz bile o kediyi kucağınızda aldığınızda ağırlığına şaşabilirsiniz. Bombay kedisinin vücudu orantılıdır, kaslıdır ve kemikleri iridir. Yürüyüşleri aynı panterlere benzer.

Bombay yavruları doğdukları andan itibaren 4  ay sonrasında belirleyici özelliklerine kavuşurlar. Doğum anında bombay kedisinin yavrusu olduğuna inanamazsınız. Yetişkin bir bomay kedisinin vücut ağırlığı ortalama 3 kilo ile 5 kilo arasında değişir. Birman kedisinin melezi olarak da bilinmektedir, fakat birman kedilerine nazaran uzun boya sahiptir ve daha kaslı vücuda sahiptir. Bombay kedisinin yavruları olgunluğa 2. yaşında erişmektedir.

Bombay kedilerinin boyları orta uzunluktadır ve kısa tüylüdür. Gözleri ise genellikle gri ve yeşil rengindedir. Kuvvetli vücudu aynı zamanda esnektir, tüm vücudu orantılıdır. Başı yuvarlak ve geniştir, alnı ise hafif öne doğru çıkıktır.
Kulakları ise biraz öne yatkın duran bu kedi ırkının kuyrukları sona doğru incelmektedir. Panterlerin kuyrukları gibidir aslında, kedinizin tüyleri arasında beyaz renk bulunmaz.

Bombay Kedisinin Karakter Özellikleri


Sessiz sakin yapısı ile apartman dairesinde rahatlıkla bakabilirsiniz. Sessiz sakin bir kedi arıyorsanız bombay kedisi sizin için iyi bir tercih olacaktır. Ev ortamına adapte olmakta  zorluk çekmeyen bombay kedileri, insanlarla iletişim konusunda çok profesyoneldir. Farklı mekanlara gittiğinde ise kolaylıkla ayak uydurabilir, etrafı hemen süzer ve incelemeye başlar.  Bu kedi ırkı diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır, uyum konusunda sorun yaşamaz. Aynı zamanda çocuklara karşı ve bebeklere karşı şefkat doludur, bu kedi ırkı çocuklarla oyun oynamaya bayılıyor. İnsanlarla vakit geçirmeyi, oyun oynamayı ve dolaşmayı çok sever bombay kedisi. Çok akıllı bir ırk olana bombay kedileri, etrafını sürekli takip eder ve yeni birşeyler keşfetmek ister.
Bombay kedi ırkı evin bir köşesinde vakit geçirmeyi çok sever, uzandığı yerden devamlı bir yerleri izleyerek saatlerce öyle durabilir. Sahipleri ile iyi iletişim kurmak ister ve sahibini sürekli rahatsız etmez. Gezdirme tasması ile yürüyüle çıkabilirsiniz, tasmaya kısa süre içinde alışacağından emin olabilirsiniz.

Bombay Kedisinin Tarihçesi

Bombay Kedisi

Tarih boyunca kedi yetiştiricileri farklı kedi cinsleri elde etmek amacıyla farklı renkte kedileri mutasyona uğratmış ve farklı kedi ırklarının ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Her kedi ırkı birbirinden tamamen bağımsız görünüşe, farklı renge ve farklı desene sahiptir. Kedi yetiştiricileri farklı desende kedi ortaya çıkartmak için epey bir süre çabalamıştır. Amerika'da kedi yetiştiricisi görevini üstlenen Nikki Horner'ın tek küçük ve parlak görünüşe sahip bir kedi ırkı üretmekti. Döneminde birman kedisinden etkilenen Nikki, karakteristik özelliklerinin birman kedisi ile aynı olmasını istemiştir.


Nİkki 1950 tarihinde bir Amerikan Shorthair kedisini farklı bir ırkla çiftleştirerek üretimine başlamıştır. Bir yıl sonrasında ilk yavrular doğduğunda tam istediği gibi fiziksel özelliklere sahip yavrular doğmuştu. Bu yavrular büyüdüğünde karakter özelliklerine hayran kaldığı tarih notlarında yer almaktadır. 1970 tarihinde ise amerikan shorthair (erkek) ve birman kedisi (dişi) çiftleştirerek ilk bombay yavrularının doğumu gerçekleşmiştir.


Bu doğum sonrasında Nikki Horner bombay yavrularının yeni bir ırk olarak kaydedilmesini sağlamak için uluslararası kedi severler derneğine başvuru yapmıştır, fakat bu başvuru başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Kedi yetiştiricisi Nikki Horner bu başarısızlıktan ötürü yılmamıştır ve 1976 tarihinde tekrardan başvuru yapmıştı, bu başvurusu ise olumlu karşılanmış ve bombay kedileri 1976 tarihinde resmen yeni bir ırk olarak kabul edilmiştir.

Bombay Kedi Irkının Bakımı

Bombay kedi türü kısa tüylere sahip olduğu için fazla bir bakıma ihiyaç duymaz. Haftada bir kere tarasanız bile yeterlidir. Bombay kedisinin tüylerinin parlak görünmesi için kediler için özel yağ ve losyon kullanmanız gerekiyor. Çok nadiren yıkayabilirsiniz, çok fazla pislenirse yıkamanızı öneririz.


Bombay kedi ırkının düzenli diş bakımı yapılması gerekiyor. Eğer ki kediniz diş bakımından hoşlanmıyorsa haftada bir kere yumuşak kedi fırçası yardımı ile fırçalamanız gerekmektedir. Bunlara ek olarak kedinizin göz kenarları ara sıra çapak tutabilir, çapakları ıslak bez ile temizleyebilirsiniz. Göz kenarlarını temizlerken farklı bez kullanmanızı öneriyoruz, olası enfeksiyon ihtimalini en aza indirmeniz için çok önemli bir detaydır.


Kulak içi kir tutuyorsa ya da pisleniyorsa birazcık pamuğu elma sirkesine bandırarak temizleyebilirsiniz. Hiçbir şekilde kulak çöpü ya da kulak pamuğu kullanmamalısınız. Bu kedi ırkı temizliğine önem verir, bu sebepten ötürü tuvaletini yaptığı kumluğu ara sıra temizlemenizde fayda var.

Bombay kedi ırkı sesli ortamları, yüksek sesleri asla sevmez. Bu kedi ırkını sessiz sakin bir ortamda tutmalısınız. İşitme duyularının gelişmiş olması sebebiyle en ufak bir ses bombay kedisi için bir yüksek sesli gelebilir.
Bombay kedi ırkı çok fazla yemek yemek ister, bu sebepten ötürü beslenmelerini takip etmelisiniz ve mama kabına her zaman aynı öğün doldurmalısınız. Bu kedi ırkının beslenmesine özen gösterilmezse obezite sorununu beraberinde getirebilir. Vereceğiniz mamanın kaliteli olması ve besin değerlerinin yüksek olduğundan emin olun, petshop'larda danışarak alabilirsiniz.

 

Bombay Kedi Irkının Sağlık Durumu


Her kedi ırkında olduğu gibi bombay kedisinde de bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bombay kedi ırkı safkan kedi ırklarına nazaran daha sağlıklı bir kedi ırkıdır.

İşte bombay kedi ırkının yatkın olduğu hastalıklar:

 

  • Göz iltihabı sorunu,
  • Diş bakımı yetersiz kaldığında diş eti iltihabı,
  • Kardiyomiyopati  (ilerleyen yaşlarda kalp yetmezliğine sebep olmaktadır),
  • Nefes alma sorunu

Yukarıda yazdığımız hastalıklar bombay kedisinin yatkın olduğu hastalıklardır. Bombay kedi ırkı sağlıklı bir ırktır, ne olur ne olmaz düzenli olarak veteriner kontrolüne götürün. Sağlıklı bir bombay kedisinin ortalama yaşam süresi ortalama 12 yıl ile 18 yıl arasında değişmektedir.

 

 

Haber Yorumları