nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

European Burmese Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakımı

3 Mayıs 2021
European Burmese Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakımı

Orta boylu kedi sınıfında yer alan European Burmese kedi ırkı oldukça zarif ve dayanıklı bir vücuda sahiptir. Yuvarlak hatlara sahip fiziksel görünüşünün yanı sıra vücudu son derece kaslıdır ve ağır bir vücuda sahiptir. Köken ise kutsal kedi olarak bilinen Birman kedisine dayanmaktadır. 20. Yüzyılda Avrupa'ya göç ederek Avrupalı kedi ırkları ile melez işleminden sonra ortaya çıktmıştır. Bugün halen daha kutsallığı ile akıllarda yer almaktadır. Son derece sevecen olan bu kedi ırkı aynı zamanda neşelidir, naziktir ve sıcakkanlı özelliği ile tam bir aile kedisidir.


European Burmese Kedisinin Fiziksel Özellikleri


Orta boylu kediler sınıfında yer alan European Burmese kedi ırkı zayıf görünsede elinize aldığınızda ağırlığını çok kolay hissedebilecek ağırlıktadır. Son derece kuvvetli olan bu kedi ırkının kafa yapısı yuvarlaktır ve çıkık elmacık kemiği ile dikkatleri üzerine çeker. Birman kedisinden ayıran en önemli özelliği ise kulaklarının yuvarlak uçlu olmasıdır. Göz yapısı ise Birman kedsiine benzer, bakır rengindedir ve gözleri yuvarlaktır. İnce ve zarif bir vücudun ardında son derece kaslı ve iri kemikli bir vücut bulunmaktadır. Kucağınıza aldığınızda kas yığını olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.


European Burmese kedisinin en dikkat çekici fiziksel özelliği ise dolgun görünüme sahip tüyleridir. Parlak ve dolgun tüyleri insanları anında etkiler. Bu kedi ırkı farklı melezleme işlemlerine maruz kalırsa 8 ile 10 adet farklı renge sahip olabilmektedir. En çok görülen tüy rengi ise pudra rengi, kızıl, krem rengi ve kahverengi renklerinde görülmektedir.


Sağlıklı bir European Burmese kedi ırkının vücut ağırlığı ortalama 3 kilo ile 6 kilo arasında değişmektedir. Boyutu ise 24 ile 30 santimetre arasında değişiklik gösterir.


European Burmese Karakter Özellikleri


European Burmese kedi ırkının karakterini atalarından almıştır. Birman kedisi ile ortak karakter özelliklerine sahiptir, en önemli özelliklerinden birisi ise sosyal ve zeki bir ırk olarak dikkatleri çekmektedir. Evcil kediler arasında sahiplerine son derece bağlı bir ırk olarak bilinmektedir. Sahiplerinin dikkatini çekmekten ya da aile üyelerinin dikkatini çekerek aktivitelerde bulunmaktan son derece keyif alır.


Son derece enerjik tavırları ile çok hareketli bir kedi ırkı olan European Burmese, zekasını geliştirebileceği oyunlar oynamaya bayılırlar. Köpeklere verilen bul, getir ve tut gibi komutlar ile oynarken aynı zamanda eğlenir. Bu ufak eğitimleri ise yavruyken eğitim esnasında kedinize öğretebilirsiniz. Evcil kedi arayan insanlar için hayatlarında mükemmel bir arkadaş olabilecek karaktere sahiptir aynı zamanda. Yanınızdan bir arkadaşınızın ayrılmasını istemiyorsanız European Burmese kedi ırkı sizin için en ideal tercih olacaktır.


European Burmese kedi ırkı çocuklarla, yaşlılarla ve yabancılarla iyi geçinen bir ırktır. Her insanın hayatına enerji katar ve farklı koşullara göre de ayak uydurabilir. Yalnız kalmayı hiç sevmezler, uzun süreli seyahate gidecekseniz ya da bir yere gidecekseniz bu kedi ırkını da yanınızda götürmelisiniz. Aksi halde kedinizde yalnızlık kaygısı oluşabilir. Evde sahibini beklerken adımları duyduğunda kapı eşiğinde sahibini bekler ve sahibine bir güzel şirinlik yapar.

 

European Burmese Bakımı


European Burmese kedi ırkı kısa tüylere sahip olduğu için zahmetli bir bakımı bulunmamaktadır. Haftada bir ya da iki kere fırçalamanız yeterlidir, ölü tüylerinin vücuttan arınması gerekiyor. Parlak görünüme sahip tüylerinin canlı kalması için kediler için özel losyonları kullanabilirsiniz.


Günlük enerjisini atabilmesi için düzenli olarak yürüyüşe çıkartmalısınız. Bu kedi ırkı tıpkı ataları gibi yüksek enerjiye sahiptir. Bu kedi ırkı aynı zamanda temizliğine son derece düşkün bir ırktır. Banyo hijyeni konusunda ve tuvalet kumunun temiz olmasını ister, pis olduğunda ise dışarı çıkıp ihtiyacını gidermeki isteyecektir. Dişlerinin haftalık bakıma ihtiyacı bulunmaktadır, fakat bu kedi ırkını sahiplenecekseniz günlük olarak yaparsanız diş bakımını diş eti problemlerini en aza indirebilirsiniz. Burun ve göz bölgesinde akıntı, çapak ya da iltihap olduğunda temiz ve hafif ıslak bir bezle bu bölgeyi silebilirsiniz. Sildikten sonra bezi tekrar temizleyin, kedinizin mikrop kapmaması için. Kulaklarını ise ara sıra mutlaka kontrol etmelisiniz. Kulaklarını bir tutam pamuğu ıslatarak temizleyebilirsiniz.

European Burmese Tarihçesi


 European Burmese kedi ırkının geçmişi hemen hemen Birman kedisinin tarihi ile hemen hemen aynıdır. Geçmiş tarihlerde Myanmar bölgesinde Budist tapınaklarında yetiştirilen bu kedi ırkı o zamanlar kutsal bir kedi olarak ele alınmıştır ve insanlar tarafından saygı duyulmuştur. Birman kedisini ilk defa Amerika'ya götüren kişi  Dr. Joseph Thompson isimli kişidir. Amerika'da kedi yetişricileri European Burmese kedisinin Siyam ile benzerlik gösterdiğini düşünmüş ve tam olarak Birman ve Siyam kedisinin melezi olduğunun kanısına varmışlardır. Siyam kedisi ile aynı dış görünüşe sahip olan bu ırkı Dr. Thompson  Wong Mau isimli kişi tekrardan Siyam kedi ırkı ile çiftleştirmiştir. Billie Gers, Clyde Keeler ve Virginia Cobb önderliğinde yürütülen kedi yetiştirme programı sonucunda ise kahverengi tüylere sahip yeni bir kedi ırkı doğmuştur.


European Burmese kedi ırkı ilk defa 1985 tarihinde WCF ( World Cat Federation) tarafından resmen yeni bir kedi ırkı olarak tanınmıştır. Amerika'dan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de görülmeye başlamıştır. Bu kedi ırkı zamanla en popüler kedi ırklar arasında yer almıştır ve halen daha popülaritesini korumaya devam etmektedir.

European Burmese Kedi Irkının Sağlık Durumu

European Burmese kedi ırkı genel anlamda sağlıklı bir ırktır. Fakat her kedi ırkında olduğu gibi ne yazık ki kalıtsal rahatsızlıklara yatkınlığı bulunmaktadır. Kalıtsal hastalıklar ise dış etkenlere bağlı olarak farklı hastalıkları beraberinde getirebilir. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli veteriner kontrolüne götürmeniz şarttır.


European Burmese Kedi Irkının Yatkın Olduğu Bazı Hastalıklar


Korneal Dermoid

Kedilerde göz içinde ki kornea tabakasında kılların ortaya çıkması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ufak bir ameliyatla kediniz eski sağlığına kavuşacaktır. Bu hastalığın belirtileri ise kedinizin sürekli göz bölgesini kaşımak istemesi ile anlayabilirsiniz.


Eklemlerde Kireçlenme Sorunu


Kedi ırklarının çoğunda eklem sorunu görülmektedir. Eklemlerde kireçlenme sorunu oluştuğunda kediniz kolay kolay hareket etmeyebilir ve kedinizin ağrı çekmesine sebebiyet verebilir. Kediniz yürürken ani bir hareket ederken acı acı miyavlıyorsa bu hastalık sorunu ortaya çıkmış demektir.


Endokardiyal Fibroelastoz Hastalığı


Yavru döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlık kalp kasının gerilmesine sebebiyet verir.

European Burmese kedi ırkı sağlıklı ve bakımı yapıldığında ortalama 10 yıl ile 15 yıl arasında yaşamaktadır. Kedinizin ilgiye muhtaç olduğunu, sevgiye muhtaç olduğunu ve bakıma muhtaç olduğunu unutmayın. Tüm yukarıda yazdıklarımıza istianden, kedinizin belirli aralıklarla veteriner kontrolüne götürülmesi gerekiyor.

 

 

 

Haber Yorumları