nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

1 Mayıs 2021
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Kendine has görünüşü ve muhteşem karakteri ile insanların gönlünde taht kuran ankara kedisinin anavatanı Türkiye'dir. Ülkemize ait kedi ırkları arasında yer alan ankara kedisi, birçok ülkede popülerliğini sürdürmektedir. Dünya üzerinde ise "Turkish angora cat" ismi ile tanınmaktadır. Safkan bir kedi ırkı olan ankara kedisi, Avrupa ve Amerika'da 1600 tarihinden itibaren üretilmeye başlanmış ve o tarihten itibaren popülerliğini korumaktadır.

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı
Gizemli tarihi ve gördüğü herşeyi okurmuş gibi bakan gözleri ile sanki sizlerle konuşuyormuş edasına sahiptir. Farklı miyavlama sesleri ile insan yaşamında önemli bir yer edinmiştir. Bulunduğu ortama neşe, huzur ve ferah havası kartarak varlığını açıkça belirgin etmektedir. Dünya üzerinde birçok insan halen daha ankara kedisini sahiplenmekte ve bakmaktadır. Son derece zeki olan bu kedi ırkı, karakteri ile dillere destan olmuştur. Avrupa'ya 18. yüzyıl'da soylular tarafından sahiplenilmiştir. Bu dönemlerde yine uzun tüylü kedi ırkı İran kedisi'nin görülmesi ile popülerliğini bir nebze olsun düşürmüştür.


Ankar Kedisi Fiziksel Özellikleri

Ankara Kedisi
Ankara kedisi atletik vücuda sahiptir, oryantal hatlara sahip olan vücudu çok esnektir. Tüyleri oldukça uzundur, parlak bir görünüme sahip olan tüyleri tek tabakalıdır. Aynı zamanda çene kısmının altından karın bölgesine kadar uzanan tüyleri vücuduna farklı bir hava katmaktadır. Bu görüntü ilk bakıldığında bariz belirgin olur. Uzun ve bembeyaz tüyleri ile muhteşem görünüme sahiptir. Ankara kedi ırkı, farklı renklerde de görülmektedir. Lavanta, çikolata, siyah, tekir ve beyaz renginde de görülebilir. Kafaları orta büyüklüktedir ve dik kulakları büyüktür. Koca gözleri yuvarlaktır. Göz rengi, mavi, sarı, kehribar ve yeşil renginde görülmektedir. Uzun ve tüylü kuyruğu vücudu ile tam orantılıdır.


Ankara kedisi genellikle ilk bahar ve yaz sezou tüylerini döker, tüylerinin en parlak görünümüne üçüncü yaşında kavuşur. Görünüş itibariyle İran kedisi ile karıştırılır. Amerika halkı ankara kedisini iran kedisi olarak da tanımlamaktadır. Fakat İran kedisi bir zamanlar Ankara Kedisinin mutasyona uğraması ile ortaya çıkmış bir kedi türüdür.


Bir erkek cinsi ankara kedisi ortalama 5 kilo ile 6 kilo arasında ağırlığa sahiptir. Dişilerde ise vücut ağırlığı 3 kilo ile 5 kilo arasında değişmektedir. Sağlıklı bakılan bir ankara kedisinin yaşam süresi 9 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterir.


Ankara Kedisinin Karakter Özellikleri

Ankara Kedisi
Ankara kedisi çok enerjiktir, hareketli ve aktif yapısı ile gözleri üzerine çeker. Sahibine karşı her zaman bağlı bir ırktır, bu sebepten ötürü sahibi nereye giderse sahibinin peşinde dolanır.  Diğer kedi ırklarından ayıran özelliği sahibine karşı sadakatidir. Bu kedi ırkı son derece akıllı ve zekidir. Eğlenceli yapısı ve sevecen kişiğiliyle bulunduğu ortama neşe ve huzur katmaktadır. Tam bir aile kedisidir, çocuklarla, yabancılarla ve yaşlılarla çok iyi anlaşır.


Ankara kedisi ailenin tüm faaliyetlerine katılma arzusuna sahiptir, bir yere gidecekseniz size çok iyi bir dostluk kuracağından emin olabilirsiniz. İlgilenmediğinizde ise dikkatinizi çekmek için farklı şirinlikler sergileyeceğinden emin olabilirsiniz. Çok ısrarcıdır, bu yapısı ile gerçek bir alfa kedisidir. Lider ruha sahip olması ile diğer evcil hayvanlara karşı üstünlüğünü anında ortaya koyacaktır. Yavruyken sahiplenmeniz gerekiyor. Gerekli itaat ve sosyalleştirme eğitimleri mutlaka verilmelidir. Bunların yanı sıra karakterinde alfa özelliği barındığı için patronun kim olduğunu iyi öğretmelisiniz.


Ankara kedisi bir yerde sürekli durmaktan pek hoşlanmaz, kısa süre içinde canı sıkılır ve odada yanınıza gelmeyi tercih eder. BU kedi ırkı konuşmayı sever. Sesli konuşabilir ve sahipleri ile iletişim kurma yollarını deneyebilir.

Ankara Kedisinin Tarihçesi

Ankara Kedisi Tarihçesi
Ankara kedisi  hakkında geçmişte birçok efsane söylemler bulunmaktadır. Bu teoriler ışığında ankara kedisinin ataları Asya yaban kedisi olarak bilinen uzun tüylü Pallas kedi ırkıdır. Pallas kedisi ise son derece vahşi ve agresif bir kedi ırkıdır. Fakat ankara kedisi ise son derece şefkatli, sevecen ve naziktir.


Uzun tüylü ankara kedisi Türkiye'nin Anadolu bölgesinde bulunan dağlık bölgelerinde bir mutasyon sonucu elde edilmiş bir kedi ırkıdır. İslam dininin kurucusu olarak bilinen Hz. Muhammed (579-632) tarihlerinde yola çıkarak gittiğinde kollarında bir ankara kedisinin uyuduğu halk tarafından rivayet edilmektedir. 1500 tarihinin sonlarında ise ankara kedisi İran, Rusya, Afganistan, Fransa ve ingiltere ülkelerine gönderilmiştir. 1700 tarihinin sonlarında ise Amerika ülkesine giderek tanıtılan ankara kedisi kısa süre içinde popülerliğini arttırmıştır. İran kedisinin ortaya çıkması ile ankara kedisine duyulan ilgi biraz azalmıştır. Ankara kedisi için zorlu bir süreç başlamıştır.ortaya çıkan yavrular pers kedisi ile benzerlik göstermeye başlamıştır. Bu melezleme işleminden sonra ise saflığını kaybederken 1900 tarihinde popülerliği en düşük seviyeye inmiştir. Türkiye Ankara kedisine sahip çıkmış ve harekete geçmiştir. O dönemlerde Türkiye'de yaşayan insanlar beyaz tüylü, mavi gözlü ve ilginç kedilere daha çok değer veriyordu. Ankara Hayvanat Bahçesinin faaliyete geçmesi ile Ankara kedisini korumak amacıyla dikkatli bir üreme programı başlamıştır.


Ankara kedisi koruma altına alındığından itibaren ülkenin çeşitli hayvanat bahçelerinde görülmeye başlamış ve kedi yetiştiricileri bu kedi ırkını sahiplenerek bu ırkın geliştirilmesine olanak sağlamştır. 1962 tarihinde Türkiye'de ABD ordusu tarafından görevlendirilen Albay Walter Grant'in eşi Lieasa F. Grant, soy sertifikası ile birlikte Amerika'da Ankara Kedisi ithal etmeye başlamıştır. Ankara Kedisi üzerinde yapılan özenli çalışmalar sonucunda 1968 tarihinde Cat Fanciers Association (CFA) resmen yeni bir ırk olarak tanımıştır.  1978 tarihinde ise tüm doğal renkleri ile kabul edilmiştir. Bundan önce kabul edilme beyanı, beyaz tüylü olanları kabul edilmiştir.


Türkiye Devleti Ankara kedisini koruma altına alarak bu kedi ırkının yok olmasına engel olmuştur.

Ankara Kedisinin Bakımı


Oldukça uzun tüylere sahip olan Ankara Kedisinin tüylerini ise haftada 2 kere mutlaka taramanız gerekiyor. Bu kedi ırkı için petshop'lar özel metal taraklar satıyor, o taraklardan alarak taramanız tavsiye edilmektedir.  Kulaklarını yumuşak ve nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz. Ankara kedisinin tüyleri 2 yaşına kadar uzamaktadır, 2 yaşından sonra daha uzamaz. Tırnak bakımına da dikkat etmelisiniz, tırnaklarını iki haftada bir kesmelisiniz. Sevimlilikleri ve sevecen tavırları ile tanınan ankara kedilerinin göz bakımı hassas şekilde yapılmalıdır. Göz kenarlarında çapak ya da leke varsa hemen silmeniz tavsiye edilmektedir.


Ankara Kedisi Sağlık Durumu


Ankara kedisi güçlü yapıya sahip olması ile kolay kolay hastalığa yakalanmaz. Fakat bu kedi türünde sağırlık sorunu zamanla ortaya çıkabilmektedir. Genel anlamda sağlıklı bir kedi ırkı olan ankara kedisinin genetik sağlık sorunları geliştirme olasılığı bulunuyor. Mavi gözlü ankara kedilerinde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Mavi gözlü olanlarda ise sağırlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Kalp hastalığı ise genellikle erkek cinslerde ortaya çıkmaktadır.


Sizlerde ankara kedisi alacaksanız annesinin ve babasının sağlıklı bir ırk olup olmadığını doktorlar tarafından gerekli işlemler ile öğrenin. Alacağınız kişi size sağlıklı olup olmadığını dökümanlar ile vermelidir.

Ankara Kedisi sahiplenecekseniz, kedinizi ara sıra veteriner kontrolüne götürün her ihtimale karşın. Veteriner kontrolü ile sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.

Muhteşem güzelliği sahip ankara kedisi sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atınız

Haber Yorumları