nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Scottish Fold Kedisi Özellikleri

4 Nisan 2021
Scottish Fold Kedisi Özellikleri

Kedi türleri arasında karakter özelliği biraz farklı olan Scottish Fold kedi ırkı sempatik, sakin, cana yakın ve uysal kedi ırkıdır. Son yıllarda popülaritesini arttıran bu kedi ırkı en çok tercih edilen evcil kedi ırkları listesinde yer almaktadır. Kulaklarının kıvrık olması ve değişik tatlı yüz ifadeleri ile insanların gönlünde taht kurmuştur adeta.


Scottish Fold kedi ırkını büyütmek çok kolaydır, bu kedi ırkı yaşadığı ortamda huzursuzluk oluşturmaz ve sürekli pozitif davranışları ile tercih edilebilir. Sahipleri tarafından ilgi bekleyen bu kedi ırkı, sahibinin onunla ilgilenmesi için elinden geleni yapar. Kendisini sevdirir, sahibinin dikkatini çeker ve sahibinin onunla oyun oynaması için odalardan oyuncak bile getirir. Evde tek başına kaldıklarında tek başlarına da oyun oynayabilir, canı sıkılmaz ve yalnızlık sorunu çekmezler.

Scottish Fold Tarihçesi


Scottish fold kedi ırkı İskoçya'da William Ross tarafından 1961 tarihinde bu kedi ırkına tesadüfen rastlamıştır. Coupar Angus kasabasında yaşayan çiftçi eş, çiftlikte kulakları kıvrık bir kedi fark eder ve bu kediye "Susie" ismini verirler. Buldukları kedi ırkı hakkında hiçbir bilgisi olmayan William Ross, bu kedinin çifleştirilerek güzel bir ırk çıkacağını düşünmüştür. Kendisine ait bir kedi ile "Susie"yi çiftleştiren William Ross, Scottish Fold kedi ırkının üretimine başlayan ilk kişi ünvanına böylelikle sahip olmuştur.
William Ross bu yeni yavrulara tavşan görünümden ötürü "lop kulaklı" ismini vermiştir. Daha sonralarda ise Scottish fold ismi ile resmi kayıtlara geçmiş ve resmen tanınmıştır.


Dr. Neild Todd tarafından 1970 tarihinde ilk defa Amerika'ya götürülen bu kedi ırkı Massachusetts (Etçil Hayvanlar Genetiği Araştırma Merkezi) tarafından incelenmiştir. Kulaklarının kıvrık olmasının mutasyon sonucu oluştuğu tespit edilmiştir. Yaptıkları araştırmalarda olumlu sonuca ulaşamayan Dr. Neil Todd, bu kedi ırkını kedi yetişricilerine vererek bu ırkın Amerika bölgesinde yaygınlaştırılmasını sağlamıştır.

Scottish Fold Fiziksel Özellikleri


Diğer kedi türlerine nazaran öne kıvrık şeklinde duran kulakları henüz üç haftalık olduğunda kıvrılmayı başlar. Kısa ve yumuşak tüylere sahip olan scottish fold kedi türünün çok nadir rastlanan uzun tüylü türü de bulunmaktadır. Scottish fold longhair kedi ırkının tüyleri biraz daha uzundur ve narindir. Scottish kedi ırkının orjinal tüyleri beyazdır, fakat birçok farklı renk ve desende scottish fold görebilmeniz mümkündür.

Scottish Fold Kişiliği


Scottish Fold kedi ırkı zekidir ve herkesle uyumludur. Sahipleri tarafından yavru olduğunda eğitim verilebilir, kolayca öğrenebilme yetisine sahiptir. Sahibinin kurallarına her zaman uyar. Titiz evcil hayvan bakıcıları genellikle  Scottish Fold kedilerini tercih ederler.  Scottish Fold kedi ırkı evde bulunan hiçbir eşyaya zarar vermez, kırıp dökmez ve yaramaz değildir.
Günlük enerjisini atmak istiyorsanız, kedinizi alın dışarı çıkartın ya da odada yumak verin onunla oynarsa bile enerjisini boşaltr. Bazı kedi türleri sürekli okşanmayı ve kucakta durmayı severler. Fakat Scottish Fold kedi ırkı kucağı pek sevmezler ve sürekli okşanmayı da kabul etmezler.


Çocuklara karşı iyi davranışlar sergilerler. Çocuklu ailelerin tercih edebileceği kedi ırkıdır. Çocuğunuz ile tam uyumlu olana kadar gözetim altında tutmanızda fayda var tabii ki. Diğer evcil hayvanlara karşı sıcak kanlıdır, kolay adapte olabilir ve evde ikinci kediyi beslemek istiyorsanız besleyebilirsiniz.


Scottish Fold kedisi oldukça inatlıdır bir o kadar da zekidir. Sahibine karşı isteklerini yaptırmakta kararlıdır ve istediği yapılmadığında miyavlama sesleri ile rahatsız eder. Marifetli patilere sahip olan Scottish Fold kedisi patileri ile dolapları ve kapıları rahatlıkla açabilir. Dolaplarınıza çocuk kilidi takarak açmasını engelleyebilirsiniz.
Scottish Fold kedi türü oturuşları ve yatışları ile komik görünüme sahiptirler. Birçok kedi ırkı sırt üstü yatışı tercih etmezken, scottish fold kedisi bu yatış pozisyonunu rahat bulmaktadır. Sahiplerine karşı sadıktır, dost canlısıdır ve en önemlisi sadece sahiplerine güvenirler.


Son derece meraklı olan bu kedi ırkı etrafında olanı biteni dikkatlice gözlemler. İki ayağının üstüne kalkarak ayakta durabilirler.
Bu kedi ırkını sahiplenecekseniz, apartmanda size sıkıntı oluşturmayacağını bilmelisiniz. Çok fazla miyavlamaması ve farklı seslerle insanları rahatsız etmediklerinden ötürü apartmanda gönül rahatlığyla bakılabilir. Yumuşak ses tonu ile insanlarla iletişime geçebilirler.


Scottish Fold Bakımı


Scottish Fold kedisinin haftalık en az 2 kere taranmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Dökülen tüylerin temizlenmesi ve canlı görüntüsü için tüy bakımı şarttır. İnatçı bir ırk olması sebebiyle tırnak kesme işlemini ve tüy bakımını henüz yavru olduğunda yapmaya başlamalısınız. Yetişkin olduğunda size zorluk çıkartabilir.


Scottish fold bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli bölge kulaklarıdır. Kulaklarının haftada bir ya da iki kere mutlaka kontrol edilmesi ve temizlenmesi gereklidir. Eğer ki kulak bakımını ihmal ederseniz enfeksiyon kapar ve kediniz için sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.


Scottish fold Sağlık


Scottish fold kedisi genetik olarak hastalıklara yatkın bir ırktır. Çeşitli sağlık sorunları yüzünden GCCF merkezi tarafından bu kedi ırkı kayıt altına alınmıştır. Daha sonralarında ise araştırmalarını bırakmıştır.


Yatkın Olduğu Hastalıklar


Polikistik böbrek hastalığı: Atalarından miras kalan bu hastalık böbreklerde farklı kistlerin oluşması ile meydana gelmektedir. İçi sıvı dolu kistler ufak ufaktır ve çoğalıp büyür, büyüdükten sonra ise böbrekler düzgün çalışmaz. Bu durum 2 yaşından 10 yaşına kadar gelişebilir. Bu hastalığın scottish fold kedilerinde görülme olasılığı %50 'dir. Eğer kediniz böbrek yetmezliği ile karşı karşıya gelirse, ölebilir.


Konjenital osteodistrofi: Doğuştan gelen bu hastalık kuyrukta kıkırdaklar, omurgada bulunan kemikleri ve kemikleri doğrudan etkileyen bir rahasızlıktır. . Bu hastalığa yakalanmasının belirtisi ise aşırı hareketsizliktir. Doğuştan bu kediyi etkileyen bu hastalığın vücudunda oluşturduğu diğer bir etki ise kulaklarıdır, kulaklarının kıvrık olması bu hastalıktan ötürüdür. Eğer kediniz bu hastalığa yakalanırsa çok ciddi ağrılar çeker ve çok acılı bir süreç onu bekleyecektir.

 

Haber Yorumları