nettepet
nettepet

Balinese Kedi Irkının Özellikleri ve Bakımı

24 Nisan 2021
Balinese Kedi Irkının Özellikleri ve Bakımı

Siyam kedisi Balinese kedisinin atası olarak bilinmektedir. Balinese kedi ırkı siyam kedisinden tamamen farklı görünüşe sahiptir, karakterini atalarından alan bu kedi ırkı muhteşem görünüşü ile en çok tercih edilen kedi ırkları arasında yer alıyor. Tüylerinin uzun ve ipeksi olması ve mavi gözleri ile etkileyici görünüme sahiptir.

Tam bir arkadaş canlısı olan bu kedi ırkı üstün zekaya sahiptir ve doğaları gereği heyecanlı ve nefes kesici fiziksel görünüşe sahiptir. İsmini Balili dansçılardan alan balinese kedisi genetik mutasyon sonucunda ortaya çıkmış ve günümüze kadar farklı bir ırk olarak kabul edilmiştir. Siyam kedisi ile balinese kedisi sürekli aynı ırk olarak değerlendirilir fakat görünüş ve karakter özellikleri ile balinese daha farklı yapıya sahiptir.

Balinese Kedisinin Özellikleri

Balinese Kedisinin Tarihçesi

Balinese Kedisinin Tarihçesi
Balinese kedisinin Endonezya bölgesi ile hiçbir yoktur. Ataları siyam kedisi aslen Tayland'da yetişmiştir, bu kedi ırkını bir dönem Bali tapınaklarında yaşayan insanlar tapınak dansçılarının yansıması olarak yaratıldığını ifade etmişlerdir. Yaşanan savaşlar sonrasında hem insan nüfusu hem de hayvan nüfusu fazla zarar görmüştür. Bazı evcil kediler savaş zamanında ilgisizlikten ötürü yok olma eşiğine gelmiştir ve birçok kedi ırkı ne yazık ki günümüze kadar uzanamamıştır. Birinci Dünya savaşı esnasında savaşın hakim olduğu ülkelerde birçok kedi yetiştiricisi kedi ırklarının tehlikeye girdiğini ilan ederek kurtarabildikleri ırkları kurtarmaya çalışmışlardır.


Kedi ırklarının yaşamını devam ettirmesi için bazı eşleştirmeler yapılmış ve farklı cinsler ortaya çıkmıştır. Bazı kedi ırkları ne yazık ki sağlıklı ırk doğuramadığı için kendi ırkını devam ettirememiştir. Bazı kedi yetiştiricileri ise kedilerini çiftleştirdikten sonra saklama eğilimine girmiş ve kimseye göstermeden büyütmüştür. Bu anlattığımız istisnalar savaş zamanında hakimdi. Endonezya'da bulunan Bali adası o dönemlerde adada yaşayan dansçılara ilham olmuştur. Balinese kedisinin üretiminde hangi kedi ırkları kullanıldığına dair net bilgilere rastlanılmamıştır. Bazı tarihi kaynaklara göre balinese kedisinin oluşumunda fars kedisi, ankara kedisi ve siyam kedisi çapraz ilişkiye sokularak oluşturulduğu bazı iddaalar arasında yer almaktadır. Birkaç kedi ırkı da kullanılmıştır fakat bu üretim esnasında diğer kedi ırklarının isimleri bilinmiyor. 1961 tarihinde bir kedi ırkı olarak kabul edilen balinese kedisi zamanla Avrupa ve Amerika ülkelerinde popüler bir ırk haline gelmiştir. Bazı kedi yetiştiricileri bali kedisini uzun tüylü siyam kedisi olarak bilmektedir ve ısrarlı şekilde bu isimle tanıtmışlardır.

Balinese Kedisinin Fiziksel Özellikleri


Balinese kedi ırkı vücut tipi ve tüy renkleri ile dış görünüş itibariyle siyam kedisi ile hemen hemen aynı görünüme sahiptir. Balinese kedi ırkı geçmiş tarihlerde ilk evcilleştirme esnasında siyam kedisine nazaran daha ağır kemiklere sahipti ve kafası oldukça iriydi. Günümüz balinese kedilerine nazaran eski balinese kedileri daha uzun tüylüydü. Siyam kedisi ile tek farklı uzun tüylere sahip olması ve farklı kuyruk şeklidir. Uzun tüylü kediler arasında en az tüy döken kedi ırkı balinese kedisidir, en önemli özellikleriden biridir.


Zarif ve kaslı vücuda sahip olan balinese kedisi oldukça güçlüdür. Masmavi gözleri eğik görünüme sahiptir, yüz bölgesini çevreleyen alınları ise üçgen gibidir. Büyük kulaklara sahip olan balinese kedisinin kulakları sivridir. Siyam kedisi ile tüy, renk ve desen bakımından benzerlik göstermektedir.


Tüy ve renk bakımından siyam kedisi ile 4 farklı gruba ayrılır.


Seal point, Blue point, Lilac Point ve Seal point olarak 4 farklı türe ayrılmaktadır.

Balinese Kedisinin Karakter Özellikleri

Sahipleri ve ailesi ile vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. İnsanlarla iletişime geçmek balinese kedisinin en güzel hobilerinden biridir. En zeki kedi ırkları arasında yer alan balinese kedisi üstün zekasının yanı sıra uysal ve sevecen davranışları ile de bilinmektedir. Yüksek enerjiye sahiptir ve oyun oynamaktan kolay kolay yorulmazlar. Kediler için özel üretilmiş yapbozlar ve zeka oyunları balinese kedisinin dikkatini çeker ve zeka oyunları oynamaktan çok hoşlanır.  İnsanlarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar, çevrelerine karşı saygılıdır ve kolay kolay zarar vermez.


Hisleri kuvvetli bir kedi ırkıdır. Ev içinde birisi üzüldüğünde ya da değişik duygular sergilediğinde hisleri ile onun yanına giderek yanına sokulur, şefkat gösterisi ile gönlünü kazanmaya çalışır. Yavruyken sosyalleşme eğitimi kesinlikle verilmelidir. Bunun yanı sıra tırmalama eğitimini de vermelisiniz, tırmalama eğitimini vermezseniz evde bulunan eşyaları ve perdeleri sürekli yırtma isteği doğacaktır.

Balinese Kedisinin Bakımı

Uzun ve yumuşak tüylere sahip olan balinese kedisinin tüyleri düğüm düğüm olmaz. Kedinizi tarayacağınız zaman kediler için özel üretilmiş metal fırçaları kullanmanızı öneriyoruz.  Düzenli olarak taramanız yeterli olacaktır, haftada iki kere yeterlidir. Bu kedi ırkı uzun tüylüdür fakat çok tüy dökmez. Diş fırçalama eğitimini henüz yavru olduğunda vermelisiniz. Günlük diş bakımını mutlaka yapmalısınız, kediniz hiç alışık değilse ya da sorun yaşatıyorsa bile defalarca diretin ve alıştırın.


Tırnak bakımını ise haftada bir defa yapmalısınız. Uzayan tırnakları patisine zarar verecektir. Göz akıntısı olduğunda yumuşak ve ıslak bez ile silmeniz yeterli olacaktır.


Kulaklarının içi pis görünüyorsa pamuğu elma sirkesine bandırarak temizleyin. Kulak pamuğu kesinlikle kullanmayınız.

Beslenme


Diğer kedi ırklarında olduğu gibi balinese kedisi kilo almaya yatkındır. Kilo aldığında bazı sağlık sorunları ortaya çıkar, bu sebepten ötürü en ideal mamalar verilmeli ve ölçüsünü belirleyerek vermelisiniz. Yüksek proteinli mamalarla ya da düşük tahıl orantılı mama seçmelisiniz. Bu kedi ırkı yüksek enerjiye sahip olduğu için yediği mama kaliteli olmalıdır Balinese kedisinin istediği mamayı seçene kadar birçok mama deneyebilirsiniz, fakat hangisini tercih ediyorsa kararınız o mamadan yöne olmalıdır.

Balinese Kedisinin Sağlık Durumu

Balinese kedi ırkının kalıtsal hastalıklara yatkınlığı bulunmaktadır. Siyam kedileri ile akrabalık ilişkisi bulunan bu kedi ırkını sürekli veteriner kontrolüne götürmeli ve aşılarını da yaptırmalısınız.


Balinese Kedi Irkının Yatkın Olduğu Hastalıklar


Solunum Rahatsızlığı: Nefes alma sorununa yatkın olan bu kedi ırkının astım ve nefes darlığı rahatsızlıkları sıkça görülmektedir. Gerekli kontrolleri yaptırmalı ve kedinizin yanında kesinlikle sigara içmemelisiniz.


Göz Rahatsızlıkları: Balinese kedisinde en çok görülen rahatsızlıklardan  biri göz hastalığıdır. Şaşılık riski bu kedi ırkında zamanla görülebilir.


Nörolojik Sorunlar: Balinese kedisi çok fazla enerjiye sahip olduğu için ve aşırı sosyal bir kedi ırkı olduğu için bu kedi ırkı için gerekli ortam sağlanmalıdır. Kedinizin ruhsal sorunlar yaşamaması için ferah bir alana ihtiyacı olacaktır.


Karaciğer Amiloidozu: Doğru beslenme ve günlük aktiviteler ile bu hastalığı aşabilirsiniz. Bu hastalık ise karaciğerlerde amilioid proteinlerinin birikmesi ile oluşur, zamanla karaciğerin işlevi tamamen bozulur. Erken teşhisi çok önemlidir.

Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için temizliğine ve bakımına özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir balinese kedisi ortalama 18 yıl ile 22 yıl arasında yaşam sürmektedir. Kedinizin aşılarını zamanında yaptırmalı ve en ufak bir rahatsızlığında anında veterinere götürmelisiniz.

 

Haber Yorumları