nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Samoyed Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

7 Mayıs 2021
Samoyed Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Muhteşem görünüşü ile tatlılık abidesi olarak bilinen Samoyed köpek ırkının bembeyaz tüyleri tüm gözleri üzerine çekmektedir. Sibirya'nın soğuk hava şartlarında hayatta kalmayı başaran bu köpek ırkı ailesine ve çevrede bulunan kişilere karşı sevgi doludur. Bu özelliklerine ek olarak çocuklarla iyi iletişim kurabilme özelliğine sahiptir aynı zamanda tam bir av köpeğidir.


Samoyed Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri

Samoyed Köpeğinin Özellikleri
Orta boylu köpekler sınıfında yer alan Samoyed ırkı, güçlü yapısı, güzelliği ve çevikliği ile uzun zamandır insanlar tarafından çeşitli görevlerde kullanılmıştır. Kendine has yapısı, gülüşü ve karakteri ile diğer köpeklerden kolaylıkla ayrılabilir. Birçok insan bu samoyed ırkını gördüğünde hemen aşık olabilecek kadar sever.


Samoyed ırkının yetişkin erkek cinsinin ortalama vücut yüksekliği 52 ile 60 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise yükseklik 47 ile 53 santimetre arasında değişmektedir. Erkeklerde vücut ağırlığı 20 ile 30 kilo arasında değişir, dişilerde ise bu durum 15 ile 23 kilo arasında değişkenlik göstermektedir. Samoyed köpek ırkının burnu uzun ve geniştir. Burun ucu sona doğru incelmektedir. Kurt gibi yapıya sahip olan samoyed köpek ırkının kafası yuvarlaktır. Üçgen biçiminde kulakları her zaman diktir. Samoyed köpek ırkının boyu ne ufaktır, ne de büyüktür.  Kuyruğu ise yoğun tüylerle kaplıdır, diğer köpek ırklarına nazaran daha uzun bir kuyruğa sahiptir. Bu köpek ırkı sahibini gördüğü anda kuyruğunu sallamaya başlar, eğer ki tehlike sezerse kuyrukları dimdik olur ve hiçbir şekilde sallamaz kuyruğunu.


Samoyed köpek ırkını soğuk hava şartlarından koruyan çift katmanlı kalın kürkü bulunmaktadır. Çift katmanlı kürke sahip olması hareketli olmasını kısıtlamamaktadır, aksine çok hareketli olan bu köpek ırkının tüyleri sıkıdır ve yoğun olarak vücuduna yayılmıştır. Samoyed ırkının tüy rengi genellikle beyaz rengi tonlarındadır, krem renginde de görülebilir.


Samoyed Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Samoyed Köpeğinin Karakter Özellikleri
Samoyed köpek ırkının özünde halen daha avcı bir kişilik yatmaktadır. Kurt görünüşüne sahip olması ile "yalnız kurt" sıfatına uygun olmadığını karakter özelliklerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.


Sahibine son derece bağlı olan bu köpek ırkı ailenin tüm üyelsiyle çok yakın ilişkiler kurabilir. Yaşadığı her anı, mutluluğunu ve sevincini sahibi ya da tüm aile bireyleri ile paylaşmaktan gurur duyar. Son derece sevgi dolu olan kalbini herkese açar ve ilişkilerini kuvvetli tutar. Kendi halinde takılmayı sever, ev içerisinde ise sahibinin ayağının dibinde durmaz. Bu özellikleri sahiplerini çok rahatlatmaktadır. Yavruyken yeteri kadar sosyalleştirilirse yabancılarla iyi anlaşabilir ve evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilir. Kibar ve nazik yapıları bazen heyecanlanmasına sebep olur, her insanı yeni bir arkadaş olarak görür.


Bu köpek ırkının eğitimi çok önemlidir. Ele avuca sığmayan heyecanlı yapısı, sevdiği insanın üzerine atlama ya da yüzünü yalama gibi hoş olmayan davranışlara sebebiyet verebilir. Avcılık içgüdüsüne sahip olan bu köpek ırkı çok iyi bir gözcüdür aynı zamanda. Herşeye havlamaz, bir ses ya da yabancı bir kişi gördüğünde hemen havlama eğilimine girebilir. Bir mekanı ya da bir kişiyi çok iyi korur. Koruma köpeği olarak geçmiş tarihlerde kullanılmıştır. Bir hırsız ya da sahibine zarar verecek bir insan algıladığında hemen o kişiyi yakalar.


Çocuklarla da arası iyi olan bu köpek ırkı, çok iyi bağ kurmaktadır. Çocuklara karşı şefkatli ve nazik davranışlarını her zaman sergiler. Samoyed köpek ırkının sosyalleştirilmesi için, farklı mekanlara, parklara ve bahçelere götürülerek sosyalleştirilmesi sağlanmalıdır.


Samoyed Köpeğinin Tarihçesi

Samoyed Köpeğinin Tarihçesi
Dünya'nın en soğuk bölgesi olarak bilinen Sibirya'da birçok insanın ağır işlerini samoyed köpeği üstlenmiştir. Bin yıl öncesinde Asya'da yarı göçebe bir halk tarafından Sibirya'ya göçen Samoyed Halkı'ndan ismini almaktadır. Göçebe halk -60 derece soğuklarda bir yerde çadır kurarak bu çadırlarda günlerini geçirmişlerdir. Bu soğuklarda insanlar samoyed köpeği ile ısınmaya çalışmışlardır.


Sibirya'nın soğuk hava şartlarında kızaklarla ağır yükler çekerek insanların hayatını kolaylaştırmışlardır. Samoyed halkının bir dönemler ana besin kaynağı "ren geyikleri" idi. Soğuk havalardan korunmak amacıyla ren geyiklerinin kürkünden faydalanmışlardır. İlk başlarda ren geyiğini avlamak için samoyed köpeğini kullanmışlardır. Belli bir zaman sonra avcılık görevini bırakarak sürü gütme ve gözcülük görevlerini samoyed köpeğ üstlenmiştir.


19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında Sir Ernest Shackleton Antartika'ya düzenlediği seyahatte bu yolculukta karlı yollarda samoyed köpeğini kullanmıştır. Kaşiflerle birlikte çeşitli zorlukların üstesinden gelen Sir Ernest Shackleton ve ekibinin seyahatini başarıyla tamamlamıştır. Samoyed köpek ırkı soğuk hava şartlarına rağmen hayatta kalarak isminden sıkça söz ettirmişlerdir.
Samoyed köpek ırkı 1909 tarihinde bir köpek ırkı olarak tanınmıştır. 1923 arihinde ise Amerika Samoyed Kulübü kurulmuştur.

Samoyed Köpeğinin Bakımı

Samoyed Köpek Irkının Bakımı
Samoyed köpek ırkının düzenli taranmaya ihtiyacı vardır. Petshop'larda satılan metal tarak ile temizlemeniz ve ölü tüylerden arındırmanız gerekiyor. Muhteşem güzelliğini kaybetmemesi için kürk bakımı şarttır, taradıktan sonra fırçalayabilirsiniz. Düzenli diş bakımına da ihtiyaç duyar. Bu köpek ırkını dışarıda gezdirdiğinizde kulaklarında pislik birikebilir, bu sebepten ötürü kirlenme oluşmadan kulaklarını ıslak bezle temizlemelisiniz.


Samoyed köpeğinin aşırı egzersize ihtiyacı yoktur. Günlük yürüyüş yaptırmanız ya da hafif tempolu koşturmanız bile bu köpek ırkının enerjisini atması için yeterlidir. Samoyed köpek ırkı dışarıda oyun oynamaya bayılır, sahibi ile koşuşturmayı da çok sever.
Samoyed köpek ırkını besleyecekseniz, kaliteli mamalar tercih etmelisiniz. Eğer ki kalitesiz mamalar tercih ederseniz köpeğinizin sindirim sistemini bozabilirsiniz. Yüksek yağ içeren mamalardan kesinlikle uzak durun ve pişmiş kemik vermeyin.

Samoyed Köpek Irkının Sağlık Durumu

Samoyed Köpek Irkının sağlık durumu
Samoyed köpek ırkı genel anlamda sağlıklıdır. Fakat safkan ve melez köpek ırklarında da olduğu gibi bu köpek ırkının da yatkın olduğu hastalıklar bulunmaktadır.


Hipotiroid: Vücutta bulunan bir tiroid bezinin bozukluğu sonucunda ortaya çıkan rahatsızlık türüdür. Bu hastalığın belirtisi ise, göz akıntısı, zihinsel donukluk, kürkün kaba ya da seyrek olması gibi belirtilere sahiptir. Bu hastalığı iyi şekilde yönetmeniz için veterinere giderek tiroid replasman hapı almanız gerekiyor. Köpeğinizin içeceği suya bir adet hap atmanız yeterlidir.


Progresif Retinal Atrofi : Köpeğinizin gözünde ki retinanın bozulmasına sebebiyet veren bir göz hastalığıdır. Bu hastalık köpeğinizde ortaya çıkarsa geceleri görme zorluğu çeker ya da geceleri hiç göremez. Erken teşhis yapılmazsa gündüz saatlerinde bile görme zorluğu çekebilir. Bu sebepten ötürü köpeğiniz yavruyken bir yerlere çarpıyorsa ve yere düşüyorsa mutlaka veterinere götürün.


Patella Luksasyonu: Köpeklerin diz kapağının kaymasını ifade eder. Uyluk kemiği, diz kapağının ve kaval kemiğinin anormal şekilde dizilmesi sonucunda meydana çıkar bu hastalık.  Patella Luksasyonu olan bir köpek yürürken topallar ve anormal bir yürüyüş sergiler. Bu hastalık doğum esnasında oluşmaktadır, köpeğiniz yürümeye başladığı anda hemen fark edebilirsiniz.
Yukarıda yazılan rahatsızlıklar sadece yatkın olabileceği rahatsızlıklardr. Bu rahatsızlıklar alacağınız samoyed ırkında kesinlikle ortaya çıkar demiyoruz. Köpeğinizin düzenli aralıklarla veteriner kontrolüne gitmesi gereklidir. Sizlerde Samoyed köpek ırkından sahiplenecekseniz, üç nesil öncesine kadar sağlık raporlarını üreticilerden talep edebilirsiniz.

Muhteşem güzelliğe sahip Samoyed köpeği sahiplenmek için ilanlarımıza göz atın!

Haber Yorumları