nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

American Bully Köpeği Özellikleri ve Bakımı

21 Mayıs 2021
American Bully Köpeği Özellikleri ve Bakımı

Ürkütücü bir görüntüye sahip olan American Bully köpek ırkı, dış görüşünün aksine oldukça iyi mizaçlı karaktere sahip bir köpek ırkıdır. American Bully köpeği  ilk defa 90'lı yıllarda görülen bu köpek ırkı American Pit Bull Terrier ve American Staffordshire Terrier köpek ırkları ile çapraz eşleştirme yapılarak ortaya çıkmıştır.


Kaslı vücudu ile dikkatleri üzerine çeken American Bully köpeği karakter yapısı itibariyle iyi huyludur. Sadece mevsim geçişlerinde tüy döken bu köpek ırkı, diğer köpek ırkları gibi sürekli tüy dökmez. Evde beslenmeye uygun olan bu köpek ırkı apartman hayatına uygundur.


Amerikan Bully Köpek Irkının Tarihçesi


American Bully köpeği 1980 tarihinden 1990 tarihine kadar sürekli geliştirilen bir ırktır. Bu köpek ırkı ilk defa 2004 tarihinde United Kennel Club (UKC) tarafından resmen bir ırk olarak kabul edilmiştir.


Dogo Argentino köpek ırkından hemen sonra köpek yetiştiricilerinin ürettiği bir ırktır. Çok farklı özelliklere sahip olan american bully köpeği, genel özellikleri de göz önüne alındığında Pitbull Terrier ve Staffordshire Terrier köpek ırklarının tüm özelliklerini bünyesinde toplamıştır. American Bully köpeğinin geçmişi incelendiğinde daha zayıf bir kemik yapısına sahiptir. Fakat daha sonralarında ise yetiştiricier  American Staffordshire Terrier ve American Pitbull Terrier köpek ırklarının çapraz üretimi ile en iri yavruları ayırt edilmiştir. En iri yavrular daha sonralarında ise geliştirilerek American Bully köpek ırkının günümüze kadar gelmesi sağlanmıştır. Geçmiş dönemde ilk üretimlerde bazı hatalar meydana gelmiştir. Kırık kuyruk, undershot ve bazı bilinmeyen sağlık sorunları sebebiyle american bully köpeğinin üretimi bir süreliğine durdurulmuştur. Fakat net olarak bir tarih aralığı belirtemiyoruz ne yazık ki.


American Bully Köpeği Karakteri


Tam bir aile köpeği olan American Bully köpeği insanlara karşı sevecen tavırları ile bilinmektedir. Bu köpek ırkının üretilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de insanlarla uyum içinde olmalarıdır. Fakat görünüşü itibariyle pek dost canlısı bir görünüşe sahip olmadıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Karakter yapısını inceleyecek olursak sahibine son derece bağlıdır ve insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanmaktadır.

Bu köpek ırkını ilk defa gören insanlar ilk başta korkuyor, korkunç görüntüye sahip olan bu köpek ırkı adeta kaslı ve cüsseli vücudu ile insanları anında korkutmaktadır. Aile üyeleri ile iyi geçinirler, aile üyelerine karşı en ufak tehlike sezdiğinde hemen koruma içgüdüsü devreye girer ve aile üyesini korur. Çocuklarla iyi ilişkiler kurabilen bu köpek ırkı, çocuklarla oyun oynamaya bayılır hatta bahçeniz varsa American Bully köpeği çocuğunuzla hiç yorulmadan saatlerce oyun oynayabilir. Çocuklara ve aile üyelerine karşı son derece nazik ve sabırlı olan american bully köpeği zevkine düşkündür. Evde bir kenarda kuytu bir öğlen şekerleme yapabilir.

Son derece akıllı olan bu köpek ırkı eğitim boyunca size zorluk çıkartmaz. Eğitimde kontrolü elinizde tutmanızda fayda var, bağımsızlığına düşkün olması sebebiyle alfa özelliği ön plana çıkmaktadır. Yavruyken sosyalleşme eğitimi ve itaat eğitimi mutlaka verilmelidir. Yeterli derecede sosyalleştirilirse diğer evcil kedilerle ve köpeklerle iyi anlaşabileceğini de söylemekte fayda var.

American Bully Fiziksel Özellikleri


Fiziksel görünüşü ile kuvvetli ve sağlam yapıya sahip olan american bully köpeği son derece kaslı vücudu ile ön plana çıkmaktadır. Tek katmanlı kürkü son derece dayanıklıdır ve kısa tüylere sahiptir. Bu köpek ırkı tüy dökme zamanları haricinde çok fazla tüy dökmeyen bir ırktır, bu sebepten ötürü bakımı kolaydır. Atletik vücudu ile insanları büyüleyen görünüşe sahip olan bu köpek ırkının erkek cinslerinin boyu 17 ile 19 santimetre arasında değişirken dişilerde ise bu durum 16 santimetre ile 18 ssantimetre arasında değişmektedir. Erkek cinslerde vücut ağırlığı 30 kilo ile 55 kilo arasında değişmektedir. American Bully köpeği farklı renk tonlarında görülebilir. Bazı insanlar bu köpek ırkını farklı renk tonları sebebiyle bazen karıştırdıkları da görülmektedir.


American Bully köpeği 4 farklı türe ayrılır.


American Bully Kennel Club (ABKC) trafından American bully köpeği dört farklı türde kayıt edilmiştir. Standart, Pocket, XL ve Classic olarak dört farklı türe sahiptir.


Standart American Bully : American Bully köpeğinin Standart türünün boyu 43 ile 51 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise 40 ile 48 santimetre arasında boya sahip oldukları bilinmektedir.


Pocket: Daha iri cüsseye sahip olduğu için kolaylıkla fark edilebilir. Erkek cinslerde omuz yüksekliği 14 ile 17 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise bu durum 13 ile 16 santimetre arasında değişmektedir.


XL: Ekstra büyük olarak ele alınan American Bully köpek ırkı diğer boyutlara nazaran daha büyüktür. Genel anlamda vücut orantılıdır, erkek cinslerde vücut uzunluğu 50 ile 58 santimetre arasında değişirken dişilerde ise vücut uzunluğu 48 ile 56 santimetre arasında değişmektedir. ABKC tarafından bu tür en büyük boyuta sahip american bully türü olarak kabul edilmiştir.


Classic: Klasik vücut tipi standart yüksekliğe sahiptir. Bu tür daha az kasa sahiptir, XL ve pocket türlerine nazaran daha dar göğüs yapısı bulunmaktadır.

American Bully Sağlık Özellikleri


American bully köpeğinin genetik hastalığı bulunmamaktadır. Bu köpek ırkı sadece obeziteye yatkın bir vücuda sahiptir. Bu sebepten ötürü beslenmesine dikkat edilmeli ve her gün düzenli olarak egzersizleri yapılmalıdır. Göz ve kulak kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Gözlerde akıntı varsa temiz bez ile temizlenmeli ve kulaklarında kirlenme varsa ıslak bezle temizlenmelidir.

 

American Bully Köpek Irkının Sağlık Sorunları


Genel anlamda sağlıklı olsalar bile, bu köpek ırkında bazı rahatsızlıklar görülebilir. İşte o hastalıklar:


Kalça Displazisi: Köpeklerin yaşı ilerledikçe arka kalçanın yerinden çıkması ile meydana gelen hastalıktır.


Atopi : American bully köpeğinde en çok görülen cit problemleridir, en ufak bir polen gördüğünde alerjisi başlar.


Progresif Retinal Atrofi: Bu hastalığın ne yazık ki tedavisi bulunmuyor. Bu hastalığa yakalanan american bully köpeğinin ilk önce gece görüşü bozulur daha sonra ise gündüz görüş kaybı yaşanır.


American Bully köpeğinin çok güçsüz olduğu rahatsızlık gaz sorunudur. Bu köpek ırkı zayıf beslenme sebebiyle ve alerji sorunları ile bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Eğer ki köpeğiniz gaza maruz kalırsa köpeğinize daha kaliteli mamalar alarak bu sorunu çözebilirsiniz.


American Bully Bakımı


American Bully köpek ırkı kısa tüylere sahip olduğu için diğer köpek ırklarına nazaran bakımı daha kolaydır. Haftada bir ya da iki kere tüylerinin düzenli taranması yeterlidir. Bu köpek ırkının dişlerinin düzenli temizlenmesi gerekiyor. Tırnaklarını da iki haftada bir mutlaka kontrol etmelisiniz, tırnaklar uzadıysa kesilmelidir. Vücudu çok pislenmedikçe gereksiz yere yıkanmamalıdır.

Sağlıklı bir american bully köpeği 10 yıl ile 16 yıl arasında yaşam sürebilir. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli olarak veterinere götürmenizi tavsiye ediyoruz.

American bully köpeği sahiplenmek için ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

 

Haber Yorumları