nettepet
nettepet

İngiliz Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

20 Mayıs 2021
İngiliz Çoban Köpeği Özellikleri ve Bakımı

İngiliz Çoban köpeklerinin anavatanı Birleşik Krallık'lardır. Tüm köpek ırkları arasında ikonik görünüşü ile hemen aralarından sıyrılmaktadır. İngiliz çoban köpeği ırkı güçlü, dayanıklı ve sahibine karşı sadık bir ırktır.


Amerika'da çiftçilik görevini yapan insanlar çiftliklerini ve sürü hayvanlarını korumak amacıyla ingiliz çoban köpeğini aktif olarak yanlarında götürmüşlerdir. İngiliz çoban köpeği, aynı zamanda koruyucu yapısı ile zamanla bekçi köpeği olarak da insanlar tarafından beslenmeye başlanmıştır. Enerjik yapısı ile dikkatleri üzerine çeken ingiliz köpeği tembel değildir, yetenekli ve çalışkandır. Bu köpek ırkının resmen bir ırk olarak tanınması ise 1934 tarihine dayanmaktadır.


İngiliz Çoban Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

İngiliz çoban köpeğinin fiziksel özellikleri
Tamamen kendine has karakter özelliklere sahip olan ingiliz çoban köpeğinin diğer köpek ırklarından ayıran en önemli fiziksel özelliklerinden biri omuzdan kalçaya kadar olan bölümün çıkıntı şeklinde kavisli olmasıdır. Bu bölge bel ve kalça kısmına doğru hafif kavisli durmaktadır. Kare vücuda sahip olan ingiliz çoban köpeği büyük boylu köpek ırkları arasında yer alır. Kabarık kürkü ile dikkatleri üzerine çeken ingiliz çoban köpeği soğuk hava şartlarına karşı dayanıklıdır. İngiliz çoban köpeğinin tüy yapısı çift katmanlıdır ve kendi kendini izole eder. Genel anlamda güçlü olan bu köpek ırkı iri kemiklere sahiptir. Sert ve yoğun tüylerinin ardında son derece kaslı bir köpek bulunuyor.


İngiliz çoban köpeği geniş göğüse sahiptir, bacakları düzdür ve patileri ise küçüktür. Gri, Mavi, gri - mavi karışımı ve beyaz renk tonlarında görülmektedir. İngiliz çoban köpeğinin erkek cinsinin vücut ağırlığı ortalama 27 ile 54 kilo arasındadır, dişilerde ise vücut ağırlığı 25 ile 32 kilo arasında değişmektedir. Erkek cinslerin boyu ise 56 ile 61 santimetre arasında değişirken, dişilerde ise 53 ile 58 santimetre arasında değişmektedir.


İngiliz Çoban Köpeğinin Karakter Özellikleri

İngiliz çoban köpeği
İngiliz çoban köpeği muhteşem karakteri ile tanınan bir ırktır. Kendini sürekli sevdiren yapıya sahip olan bu köpek ırkı çok cana yakındır. İnsanlarla iletişim konusunda hiçbir zaman uyum sorunu yaşamayan bu ırk, sahibine karşı sürekli nazik davranışlar sergiler ve sahibini koruyucu özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Sahibine karşı en ufak bir tehdit algıladığında o tehditi bertaraf eder ve bu konuda çok başarılıdır. Birçok köpek ırkı tehdit olarak algıladığı insanların topuğundan ya da ayağından ısırır. Fakat ingiliz köpeği tehdit olarak algıladığı kişilere sert şekilde çarparak yere indirir. Birçok insan bu özelliğinin sadece ingiliz çoban köpeğine has olduğunun kanısına varmıştır.


İngiliz çoban köpeği çocuklarla ve yaşlılarla iyi anlaşır. Çocuklarla oyun oynamaya, komutları uygulamaya bayılır.  Yavruyken mutlaka itaat eğitimi ve sosyalleşme eğitimleri verilmelidir. İnatçı kişiliği ara sıra ön plana çıkar, inatçılığını yıkmanız için yavruyken gerekli itaat eğitimini vermelisiniz. Sahibine karşı çok sadık olsa da, standart çoban köpeklerinin kendi bildiğini yapmaları bu köpek ırkında da görülmektedir. Eğitim süreci boyunca zorluk çekebilirsiniz, bu köpek ırkı zeki bir ırk olduğu için eğitimde size dikbaşlı davranışlar sergileyebilir.


Yüksek enerjiye sahip olan ingiliz çoban köpeği, zor arazi yollarında, ağır hava şartlarında ve zorlu seyahatlerde sürüleri kolayca kontrol edebilir. Bu özellikleri ile geçmişten günümüze kadar iyi bir sürü köpeği ünvanı ile anılmaya devam etmektedir.


İngiliz Çoban Köpeğinin Geçmişi


İngiltere ve İskoçya'da çoban köpeklerinin torunu olan ingiliz çoban köpeği çobanların sürü gütme konusunda en iyi arkadaşlarıydı. Gösteri amacıyla Border collies köpek ırkı ve Collies ırklarının ortaya çıkmasına sebep bolan ingiliz çoban köpeği, yetenekli atalarından birçok özellik kapmıştır. Bu yetenekler arasında sadece hayvan gütme değil aynı zamanda avlanma ve koruma yetenekleri de üst seviyededir. 20. yüzyıla gelindiğinde ise köpek şovlarında yer alan ingiliz çoban köpeği birçok yarışmada birinciliği ele almıştır. Köpek şovlarında alınan birincilik sonrasında ise popülaritesini arttıran bu köpek ırkı zamanla birçok farklı ülkede talep görmeye başlamıştır. İngilizler çiftliklerine vahşi hayvanların gelmesini engellemek ve yabancı insanların yaklaşmaması için özellikle ingiliz çoban köpeğini beslemişlerdir. İngiliz çoban köpeği süslü geçmişe sahip değildir ve gösteri köpeği olarak ele alınmamalıdır. Çünkü bu köpek ırkının işlevsel olması, pratik olması bu köpek ırkını farklı kılan en etkili etmenler arasındadır.


John Holmes The Farmer's Dog kitabında İngiliz çoban köpeğinin çok farklı bir ırk olduğunu, gevşek olmayan gözleri ile her zaman dikkatl dikkatli baktığını belirtmiştir. Düz kafası ile dikkatleri üzerine çeken bu köpek ırkının özellikle çiftçiler için üretilmiş bir ırk olduğundan da bahsetmektedir.

Amerika'da 1800 tarihinde götürülen ingiliz çoban köpeği gittiği bölgede de çoban köpekliği yapmaya devam etmiştir. Çoban köpekliği görevini layıkı ile yapan ingiliz çoban köpeği 1905 tarihinde AKC tarafından resmen bir köpek ırkı olarak tanınmıştır. AKC tarafından sütü gütme köpeği adı altında sınıfa eklenmiştir.

İngiliz Çoban Köpeğinin Bakımı


İngiliz çoban köpeği düzenli bakıma ihtiyaç duyar, sıkı ve sert tüylerinin birbirine düğümlenmemesi için sürekli taranması gerekiyor. Haftada en az üç defa alt tüyleri paslanmaz metal tarak ile fırçalanmalıdır ve ölü tüylerden arındırılmalıdır. Eğer ki tüylerini taramazsanız çok kötü şekilde birbirime düğümlenir ve düğümlenmeler beraberinde köpeğinizi tıraş ettirmeye sebebiyet verebilir. Göz ve genital bölgede uzun tüyleri makas ile kısaltabilirsiniz. İlk bahar aylarında normalinden daha fazla tüy döker, bu dönemlerde tüylerini tarama işlemini arttırabilirsiniz.


Bu köpek ırkı için sürekli olarak bahsettiğimiz üzere " yüksek enerjili" yapısı dikkatleri çekiyor. Yüksek enerjisi sebebiyle bu köpek ırkını yoracak egzersizler yaptırmalısınız. Koşmayı ve oyun oynamayı çok sever. Oynama ve koşma egzersizleri ile günlük enerjisini rahatlıkla atabilir.


Bahçeli müstakil eviniz varsa bu köpek ırkını beslemeniz tavsiye edilmektedir. Yavruyken gerekli eğitim verildiğinde apartman hayatına da uyum sağlayacağını belirtmek isteriz. Çünkü geçmiş tarihlerde sürekli olarak doğa ile iç içe olan ataları bağımsızlığına düşkün bir ırktı. Bu sebepten ötürü yeşil alanlarda, hayvan gütme işlemlerinde bu köpek ırkını gönül rahatlııyla besleyebilirsiniz.

İngiliz Çoban Köpeği Sağlık Durumu


Genel anlamda sağlıklı olan ingiliz çoban köpeği bazı sağlık sorunlarına yatkındır. Aşağıda yazacağımız hastalıklar yakalanacak demiyoruz, fakat her ihtimale karşın bilgilenmeniz için yazıyoruz. İşte yakalanabileceği bazı hastalıklar:


Katarakt (CERF): Göz lensinin bir kısmı ya da tamamen opak olması şeklinde tanımlanmaktadır. Bu hastalığın belirtileri arasında görme kaybı oluşur. Köpeğiniz yavruyken bir yere çarpıyorsa bu hastalık belirtisi olabilir ve cerrahi müdahale ile gözleri tekrar görebilir.


Kalça Çıkığı (displazisi): Kalça çıkığı köpeklerde uyluk kemiğinin kalçaya tam oturmaması sebebiyle oluşan kalıtsal bir hastalıktır. Köpeğiniz üzerinde gözle görülmeyebilir, X ışınları ile ancak belirgin olur. Köpeğiniz kalorili besinlerle normalinden çok kilo alıyorsa ve yürürken denge kaybı yaşıyorsa bu hastalık ortaya çıkmış olabilir.


Sağırlık Sorunu: İşitme sorunu ingiliz çoban köpeklerinde çok yaygın olan bir hastalıktır. Ağır işitme sorunu olarak da tanımlanan bu hastalık ilaçlarla ve cerrahi müdale ile tedavi edilebiliyor. Bu hastalık kalıtsal olabilir, köpeğinize iyilik yapmak istiyorsanız "titreşimli tasma" almanız en doğru karar olacaktır.

Sizlerde çoban köpeği sahiplenmek istiyorsanız, ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları