nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Papillon Köpek Irkının Özellikleri

11 Nisan 2021
Papillon Köpek Irkının Özellikleri

Minik köpek cinsleri listesinde bulunan Papillon köpeğinin ufak tefek olduğuna kanmayın. Bu görüntünün ardından son derece agresif hareketlerde bulunan bir kişilik saklanıyor. Bu köpek ırkı yeterli eğitimi almadığında agresif tavırlar sergileyebilir, bu sebepten ötürü papillon köpeği sahiplenecekseniz bu köpek ırkını iyi eğitmeniz gerekecektir.


Kelebeği andıran kulakları ile çoğu insanın beğenisini kazanan bu köpek ırkı oyuncak köpek ırkları arasında tarihi eski dönemlere dayanan bir köpek ırkıdır. Ufacık gözleri, üstün zekası ile çevresinde kolayca fark edilmektedir. Bu ırkın eski tarihlerde de çizimleri Rembrant, Rubens, Boucher, Watteu  ve Van Dyke gibi ünlü ressamlar tarafından resmedilerek kağıda dökülmüştür. 16. yüzyıla kadar dayanan geçmişi ile itibar sahibi olmayı halen devam ettiren bu köpek ırkı küçük evcil köpek arayan insanlar için ideal bir ırktır.

...

Papillon Köpek Irkının Temel Özellikleri


Sırtında kıvrak şekilde uzanan tüyü bulunmaktadır. Bu kıvrak tüyü ile sincap'lara benzerler. Vücudunda belirli bölgelerde farklı desenlerde ve farklı renklerde şekiller de bulunmaktadır. Uzun kuyruğundan ötürü bir zamanlar papillon köpek ırkına "Sincap Spaniel" ismi verilmiştir. Bazı bölgelerde kulaklarının kelebek görüntüsünden ötürü "Kelebek Köpeği" ismi de verilmiştir. Tam bir dost canlısı olan bu köpek ırkı, oyun oynamayı sever ve süslü bakımından ötürü gösterişli gövdeye sahiptir. Yavru papillon köpek ırkı yetişkin papillonlar gibi herşeye meraklıdır ve sürekli dikkatli hareket ederler.


Vücut yükseklikleri 20 cm ile 28 arasında değişmektedir. Tüyleri oldukça yumuşaktır ve tüylerinin uzun olması bu köpek ırkına farklı görünüş katar. Kulakları ise sivridir ve tüylüdür. Koyu ve yuvarlak biçimindeki gözleri ve ufak buruna sahip olan bu köpek ırkının bacakları kısa olmasına rağmen hızlı hareket edebilir.

Apartmanda rahatlıkla beslenebilen bu köpek ırkı evde sessiz sakin dururlar ve sahiplerinin emirlerine harfiyen uyarlar. Sahipleri ile oynamaktan çok hoşlanan bu köpek ırkı sessiz yaşam sürmek ister, tanımadığı kişilere ise son derece mesafelidir. Ev içinde sürekli gördüğü kişilere ise sıcakkanlı davranışlar sergilerler. Bazı davranışlara karşı ara sıra sert tepki verdikleri de bilinir.
Eski bir köpek ırkı olan papillon köpek ırkı 700 yıllık soylu geçmişi ile Rönesans döneminde bile birçok ressam tarafından tablolarda yerini almıştır. 1600 tarihinde Polonya, İspanya, İtalya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Geçmiş tarihlerde asil aileler bu köpek ırkını besleyerek soylu olduklarını halka temsil etmişlerdir.


Papillon Köpeğinin Karakter Özellikleri


Bu ufak köpek ırkı oldukça zekidi ve genel anlamda kendilerine özgüvenleri tamdır. Yavruluk döneminden itibaren gerekli sosyalleştirme eğitimi verilmelidir ve eğitim almamış Papillon köpeği agresif tavırlarda bulunabilir. Eğitim süreci boyunca sosyal olması için elinizden geleni yapmalısınız. Bu köpek ırkının çocuklarla arası pek iyi değildir, diğer kedi ve köpeklerle iyi anlaşabilirler uyum sorunu yaşamazlar. Birlikte büyüdükleri kedi ve köpeklere karşı uyum sorunu yaşamayan bu köpek ırkı çocuklu aileler için pek tercih edilmez. Çok zekidir ve kolay eğitilebilir yapıya sahip olmasına karşın bekçi içgüdüsü halen daha varlığını sürdürmektedir. Öyle ufak tefek olduğuna kanmayın, gerektiğinde kendini savunmasını bilir ve ailesine karşı her tehdit anında saldırgan hale bürünebilir. Sahipleri ve ailelerine karşı son derece sadık olan bu köpek ırkı apartmanda beslenebilecek köpek ırkları arasında yer almaktadır. Çoğu papillon cinsi havlamaya yatkındır, bu sebepten ötürü besleyeceğiniz papillon köpeğini iyi seçmelisiniz.


Yukarıda anlattığımız bilgiler genel karakter bilgileridir her papillon köpeği bu karaktere sahip olmayabilir. Eğitim süreci boyunca hiçbir şekilde köpeğe zorluk çıkartmayın, liderin kim olduğunu belirleyin yeterlidir.

Papillon Köpek Irkının Bakımı

Diğer köpek ırklarına nazaran bakımı oldukça kolaydır. Papillon köpek ırkının tüyleri uzun olmasına rağmen çok fazla tüy dökmez. Haftada bir kere  köpek tarağı ile tüylerinin bakımını yapmanız yeterlidir. Tırnakları çabuk uzar, tırnakları uzadığı için patisine batabilir bu duruma engel olmak için düzenli olarak tırnaklarını kısaltmalısınız. Kulaklarının büyük olmasından ötürü dışarıya çıkarttığınız zaman yabancı cisimler girebilmektedir. Papillon köpeği sahiplenecekseniz premium kalitede köpek maması tercih etmelisiniz, köpeğinizin daha uzun yaşam sürmesi için mama önemlidir.

Papillon Köpeğinin Tarihçesi

Kökeni 16. yüzyıla dayanan Papillon köpeği Belçika ve Fransa'da ortaya çıkmıştır. İlk keşfedildiği zamanlarda yüksek zümre insanları tarafından göz bebeği olarak sahiplenen bir köpek türüydü. Bu dönemlerde ünlü ressamlar farklı kalem çalışmaları ile bu köpek türünü tablolara dökmüşlerdir. Papillon köpeğine eskiden "cüce spaniel" ismi verilmiştir, daha sonralarında ise "Kontinental Toy Spaniel" ismi ile anılmıştır. Ünlü ressamlar sayesinde bu köpek ırkı kısa sürede popüler hale gelmiş ve tercih edilmiştir. İspanya'da ve Avrupa'da saray hanımlarının favori arkadaşı olan papillon köpeği, İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde ticaret yapan insanların sepeti içine konularak farklı ülkelere yayıldığı biliniyor.

Bu ırk zamanla diğer Avrupa ülkelerinde de popüler ırk haline gelmiştir. Papillon köpeği ilk defa 1901 tarihinde İngilter'de tanıtılmıştır, 1923 tarihinde ise ismine özel kulüp kurulmuştur. Başta Amerika olmak üzere büyük ülkelerde en popüler köpek ırkı olarak beslenmiştir. Zekası, sevecenliği ve sadık olması ile insanları anında etkileyen bu ırk 1935 tarihinde resmen bir köpek ırkı olarak tanınmıştır. Papillon Amerika'da Kernel Club'ü tarafından tescil edilmiştir, 155 farklı köpek ırkından 35. sırada yer almaktadır.

Papillon Köpeğinin Sağlığı

Papillon köpek ırkı genel anlamda sağlıklıdır. Fakat diğer köpek ırklarında olduğu gibi bazı hastalıklara yatkındır. Papillon köpek ırkının hepsinde rastlanmasa da, atalarından kalma genetik rahatsızlıklar olabilir. Sizlerde eğer papillon köpek ırkından sahiplenecekseniz mutlaka anne ve babasının genetik rahatsızlığnı mutlaka araştırıp öyle sahiplenmelisiniz.


Papillon köpek ırkını sahiplenecekseniz;  kalça displazisi, hipotiroidizm, dirsek displazisi ve ortopedi kontrollerinin yapıldığına dair tüm belgeleri sahibinden almalısınız. Sağlıklı şekilde yaşayan bir papillon köpek ırkı 15 yıl yaşam sürmektedir.


Papillon Köpek Irkının Yatkın Olduğu Hastalıklar


Hipoglisemi: Tüm küçük boylu köpek cinslerinde genellikle yavrularda rastlanılmaktadır. Erken tedavi edildiğinde herhangi bir sorun yaşamazsanız, fakat tedavi edilmediğinde ölüm ile sonuçlanabilir.


Progresif retina atropisi: Köpeklerin gözünün arkasında bulunan fotoreseptör kaybı sonucunda körlükle sonuçlanabilen bu rahatsızlık Papillon köpeklerinde yaygın olarak görülmektedir.


Trake daralması: Papillon köpek ırkında kalıtsal diğer hastalık ise trakerin düzleşmesi ile havanın akciğere gitmesini zorlaştırmasıdır. Bu hastalık genetiktir.


Köpeğinizin sağlıklı şekilde gelişimini tamamlaması için ve sağlıklı büyümesi için düzenli aralıklarla veterine götürmelisiniz.

Haber Yorumları