nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Pug Köpek Irkı Özellikleri

19 Nisan 2021
Pug Köpek Irkı Özellikleri

Ülkemizde bir zamanlar hiç  tanınmayan bu köpek ırkı bir televizyon dizisinde yer alarak ününe ün katmıştır. Dizide görülmesi ile popülerliği artan pug köpek ırkı herkesin beğenisini kazanmış ve en çok tercih edilen bir ırk olmasına vesile olmuştur. Kısacık boyları, koskoca gözleri ve basık suratları ile eşsiz güzelliğe sahip olan bu köpek ırkı evde en kolay bakılan köpek ırkları arasında yer alıyor. Pug ırkını sahiplenecekseniz bu köpek ırkının bazı sağlık sorunlarına yatkın olduğunu bilmeniz gerekiyor. Sizler için bu yazımızda pug köpek ırkının özelliklerini, tarihçesini, bakımını ve çocuklarla ilişkisi konularını ele alacağız. Sizlerde pug köpek ırkı sahiplenecekseniz mutlaka herşeyini bilmelisiniz.

 

Bu köpek ırkı tarih boyunca "Carlin" ve "Mospve" isimleri ile anılmıştır. Günümüzde ise "pug" ismi ile anılan bu kedi ırkı muhteşem sevimliliği ile en çok tercih edilen evcil köpek ırkı listesinde yer alıyor. Mutlu, sevecen ve huzulu bir yapıya sahip olan pug köpek ırkı


Pug Köpek Irkının Tarihçesi

Pug köpek ırkının tarihçesi
En eski köpek ırklarından birisi olan pug köpek ırkı, bazı tarih kitaplarında iki bin yıllık geçmişe sahip olduğu yazılıyor. Çin hükümdarları genellikle düz suratlı, ufak, minyatür köpekleri beslemişlerdir. Bir dönemler minyatür köpekler asil köpekler olarak adlandırılmıştır hatta. İlk pug köpek ırkı Çin'de hüküm süren Shang Hanedanlığına arkadaş olması için armağan edilmiştir. Bir dönemler İmparator ve soylu aileler tarafından bakılan bu köpek ırkı Çin soyluluğunun simgesi olarak tarih kitaplarında yerini almıştır.


Pug köpek ırkının bu kadar popüler olmasının asıl sebebi ise 1500 tarihinde Hollandalı tüccarların Çin'e gelerek bu köpek ırkını Avrupa'ya götürmesi ile başlamıştır. Bu ırkın Çin dışına çıkma serüveni böylece başlamıştır. Çin'de bir zamanlar hüküm süren Orange Hanedanlığı prensinin hayatını pug köpek ırkı kurtarmıştır. Tarih kitaplarında yer alan bilgiere göre prensin dikkatini havlayarak çeken pug köpek ırkı İspanyol askeri birliklerinin gelmesini pug köpek ırkı havlayarak uyarmıştır. Pug köpek ırkı hanedanlığın maskotu haline gelmiştir. 1688 tarihinde ise Prens William ve eşi Marry İngiltere'ye dönerken pug köpek ırkını yanlarında götürmüşlerdir. İngiltere'de pug köpek ırkı çok kısa sürede oldukça popüler bir ırk haline gelmiştir. Daha sonra tüm Dünya üzerinde artan popülaritesi sebebiyle bazı ülkelerde farklı isimler verilmiştir. İspanya'da Doguillo, Çin'de Lo-sze, Finlandiya'da Mopsi gibi isimlerle anılmıştır.


Pug isminin kaynağı konusunda ise bazı teoriler bulunmaktadır. Bu teoriler arasında Latince pugmus yumruk kelimesinden türediği, pug köpek ırkının yüzünün ise basık olması ile ilişkilendirilmesi söz konusudur.


Pug Köpek Irkının Fiziksel Özellikler

  • Oyuncak köpekleri andıran görünüşünün ardından kalın kürkü bulunmaktadır.
  • Erkek pug köpek ırkının ortalama boyu 29 santimetre ile 35 santimetre arasında değişir.
  • Dişi Pug köpek cinsi ise 25 cm ile 30 cm arasında değişmektedir.
  • Erkeklerin kilosu 6 kilo ile 9 kilo arasında değişkenlik gösterirken, dişi pug köpeklerinin vücut ağırlığı 6.5 kilo ile 8 kilo arasında değişmektedir.
  • Kafaları büyük olan pug köpeğinin burunları basıktır ve küçük burna sahiptir.
  • Gözleri daima koyu renklidir, oldukça büyük olan gözleri yuvarlaktır.
  • Kısa ve yumuşak tüylere sahip olan bu köpek ırkının tüy rengi genellikle siyah, sarı ya da kahverengi renklerinde görülmektedir.
  • Sağlıklı bir pug köpek ırkı ortalama 12 yıl ile 15 yıl arasında yaşam sürmektedir.

Pug Köpek Irkının Karakteri

Pug köpek ırkının karakter özellikleri
Minyatür köpek ırkları arasında en iyi huylu tür olan pug köpek ırkı insanlarla iletişim kurma konusunda çok profesyoneldir.En önemlisi de tatlı bir görünüşe sahip olan Pug köpek ırkı, akıllı olması, sosyal olması, uysal yapıya sahip olması, dikkatli - meraklı ve inatçı yapısı ile insanların hafızasında yer edinmiştir. Sahiplerine karşı sadakatlidir, asla sahibini yalnız bırakmayan bu köpek ırkı ailesi ile olmaktan çok mutlu olurlar. Ev içinde sessiz, sakin ve istikrarlı bir yaşam sürdürmeyi ister. En önemlisi sahibinin mutsuz olduğunu gördüğünde bu köpek ırkı farklı hareketler yaparak sahibinin gülmesini arzular.


Sürekli oyun oynamak ister, yüksek enerjisinden dolayı kolay kolay yorulmayacaktır. Oldukça sosyal bir ırk olan pug köpek ırkı çocuklarla ve yetişkin insanlarla iyi iletişim kurar, bu iletişim arkadaşlık ilişkisinin de ilerisindedir. Sürekli havlamaması ile apartman hayatına uygun bir köpek ırkıdır. Evinizde fazla başınızı ağırtmaz, şımarık köpekler gibi ikide bir birşeyler istemez.


Sürekli oyun oynamak ister, yüksek enerjisinden dolayı kolay kolay yorulmayacaktır. Oldukça sosyal bir ırk olan pug köpek ırkı çocuklarla ve yetişkin insanlarla iyi iletişim kurar, bu iletişim arkadaşlık ilişkisinin de ilerisindedir. Sürekli havlamaması ile apartman hayatına uygun bir köpek ırkıdır. Evinizde fazla başınızı ağırtmaz, şımarık köpekler gibi ikide bir birşeyler istemez.
Çocuklu ebevenyler tarafından gönül rahatlığıyla bu köpek ırkını besleyebilirler. Her ne kadar çocuğunuz yaramaz olsa da, bu köpek ırkı oldukça sabırlıdır ve çocuklara karşı saldırgan tavırlar sergilemezler. Yabancılara karşı ilk zamanlar biraz mesafeli davranır daha sonra aileden birisi olduğunu anlarsa arkadaşlık bağını kurar.


İlk defa köpek sahiplenecek kişiler için ideal bir tercih olan pug köpek ırkını uzun süre yalnız bırakmamalısınız. Diğer köpek ırklarında belirgin olarak görülen ayrılık aksiyetesi bu köpek ırkında da görülmektedir. Fakat diğer köpek ırklarına nazaran pug köpek ırkı ayrılık aksiyetesinden çok az etkilenir, günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirdiği için fazla etkilenmezler.

Pug Köpek Irkının Sağlık Durumu

Pug köpek ırkının sağlık durumu
Pug köpek ırkı sağlık bakımından çok zayıf bir ırktır. Yüz şeklinden ötürü bazı hastalıklara yatkınlıkları ile bilinmektedir. Her ne kadar sağlıklı bir ırk olsalar da ortalama bir pug köpeği 12 yıl ile 15 yıl arasında yaşamaktadır. Fakat yaşamlarının büyük bir bölümü ağrılı ve sızılı geçer.


Yaşadıkları hastalıkların asıl sebebi genetiktir. Pug köpek ırkının oluşmasında birden fazla köpek ırkı kullanılmıştır ve çapraz melez işlemine maruz kalmıştır. Basık burunlara sahip olması sebebiyle nefes darlığı problemi yaşar. Soğuk havada asla dışarıda bırakılmamalıdır. Soğuk havada üşüdükleri zaman anında hasta olabilirler. Çok kısa tüylere sahip olan pug köpek ırkı soğuk havalara asla dayanamaz. Pug köpek ırkının yanında kesinlikle sigara içilmemelidir ve ağır kokan kimyasal ürünlerinin kokusu içlerine çekmemelidir. Çok sıcak havalarda da dışarıda tutulmamalıdır, sıcak çarpmasından ötürü yaşamını yitirebilir.

Pug Köpeğinin Bakımı


Tüy bakımı en kolay olan köpek ırkları arasındadır. Kısa tüylerinin haftada bir kere taranmazı yeterlidir, ölü tüylerden tarandıkça kurtulur ve derisi parlak görünür. Ara sıra köpek kokusunu üretmeye başlamadıkları süre boyunca ya da kendilerini çok pisletmedikleri zaman haricinde ekstra yıkanmaya ihtiyacı yoktur. Kulaklarında kir birikintisi sürekli kontrol edilmelidir. Tırnakları düzenli olarak kesilmelidir, eğer ki tırnakları düzenli kesilmezse patilerine batar ve köpeğinize zarar verir. Dişlerini düzenli fırçalamalısınız. Yavruyken vereceğiniz eğitimler ilerleyen süreçte size çok faydalı olacaktır. Ara sıra başına buyruk hareket etmek istese bile hakimiyetin kimde olduğunu köpeğinize nazikçe bildirin.

Sizde pug köpek ırkını sahiplenmek istiyorsanız nettepet üzerinden pug köpek sahiplenme ilanlarına göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları