nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Jack Russel Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

25 Nisan 2021
Jack Russel Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Tatlı görünüşü ile en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer alan Jack Russel Terrier ırkı son derece akıllıdır ve kolay eğitilebilir olması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Maske'nin köpeği olarak filmlerde yer alan bu köpek ırkı yüksek enerjiye sahiptir. Aynı zamanda oyuncu özelliğide bulunan bu köpek ırkı "toprak kazan köpek" ünvanına sahiptir.


Jack Russel Terrier köpek ırkı Oxford'da öğrenim gören bir öğrenci tarafından tilki avlama köpeği istemesi ile meydana geldiği bilinmektedir. Daha sonralarında ise 19. yüzyılda popülerliğini sürdürerek pek çok sinema filminde rol almayı başarmıştır. Ufak tefek vücuda sahip olmasına aldırmayın, oyuncu yapısı, sahibine sadık olması ve yüksek enerjisi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Sizlerde bu köpek ırkının görünüşünü beğendiyseniz ve sahiplenmek istiyorsanız Jack Russel Terrier köpeğinin tüm özelliklerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Jack Russel Terrier Köpeğinin Karakteri
Jack Russel Terrier Köpek Irkının Karakter Özellikleri


Köpek ırkları arasında Jack Russel Terrier ırkı kadar atılgan ve yüksek enerjili bir ırk yoktur. Bu köpek ırkı hiç yorulmaz, sürekli hareket halindedir ve oyun oynamaya bayılır. Eğlenceye olan arzusu ve hevesi ile yeni yeni heyecanlar arar. Terrier türleri arasında en iyi karaktere sahip köpek ırkı Jack Russel Terrier'dir, ailesine son derece sadık ve bağlı olan bu köpek ırkı sürekli ilgi beklemez. Bağımsız karaktere sahip olan bu köpek ırkı karakter özelliğini geçmişten günümüze devam ettirmeyi başarmıştır.


Jack Russel köpeği sahiplenecekseniz mutlaka yavru olduğunda alın. Yeteri kadar sosyalleşme eğitimi almış bir jack russel ırkı çocuklarla son derece iyi anlaşır ve evinizde huzuru korur. Sert oyunlardan asla hoşlanmayan bu köpek ırkı tehdit algıladığında saldırma eğilimine geçebilir. Bu sebepten ötürü çocuğunuzun bu köpek ırkının canını yakmamasına dikkat etmelisiniz. Yabancı insanlara karşı her zaman tedirgin davranışlar sergiler ve yabancılardan hiç hoşlanmaz. Fakat aile bireylerine karşı son derece saygılıdır. Bu sebepten ötürü evinize yabancı bir kişi geliyorsa köpeğinizi sakinleştirin ve köpeğinizi yabancı kişiye alıştırın.
İnsanlara karşı arkadaş canlısı olarak görünseler de av iç güdüsüne sahiptir. Bu sebepten ötürü tavuk ya da kuş gördüğünde hemen avlanmak isteyecektir. İlk defa köpek bakacak insanlar için bu köpek ırkını tavsiye etmiyoruz. Jack Russel Terrier köpeği üstün zekası sebebiyle otorite boşluğunda evin yönetimini kontrol etmek isteyecektir. Bunları göz önüne alarak eğitiminde gerekli itaat eğitimini vermeniz sizin yararınıza olacaktır.

Jack Russel Terrier Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Jack Russel Terrier Köpeğinin Fiziksel Özellikleri
Uzun bir vücuda sahip olan jack russel terrier ırkının kafası düzdür. Atletik vücuda sahip olması ve vücudunun esnek olması bu köpek ırkının en önemli fiziksel özellikleri arasında yer almaktadır. Burnun üst kısmı biraz kalın görünse de aşağı doğru incelir. Oldukça güçlü çeneye sahiptir ve çenesi geniştir. Fit olması tüm vücuduna etki etmektedir, göz kapakları sıkıdır ve siyah bir halka bulunmaktadır. Çok ilginç bir kulak yapısına sahiptir. İngilizce "Button Ears" terimi ile ifade edilen bu kulak türü, kafanın üst kısmından başlar ve dik olacakmış gibi aşağı doğru düşmüş görünüme sahiptir. Dinlenme halindeyken kuyrukları sarkıktır fakat köpeğiniz saldırı pozisyonuna geçtiğinde ya da avlanma içgüdüsü harekete geçtiğinde kuyrukları yay gibi dik konuma gelir.
Dişi ve erkek cinsiyetinin yüksekliği 25 cm ile 38 cm arasında değişmektedir. Vücut ağırlıkları ise 5 kilo ile 8 kilo arasında değişiklik gösterebilir.


Sert havalara karşı dayanıklı kürk yapısı ile soğuk havalardan pek etkilenmez. Atalarından miras kalan kürkleri zor şartlar altında kalmalarını kolaylaştırmaktadır. Tüyleri ise serttir, dağınık gibi görünselerde çok yumuşaktır. Tüy rengi beyaz ve bronz rengindedir genelde.

Jack Russel Terrier köpek ırkı diğer köpek ırkları hiç anlaşamaz. Bu köpek ırkı son derece cesurdur ve ufak göründüğüne sakın aldanmayın. Karşısında ki köpek isterse iki katı olsun saldırmaktan sakınmaz ve ölümcül kavgalara dahi girebilir. Bu köpek ırkı aynı zamanda koruma köpeği olarak da görev üstlenmektedir. Sahibini canının pahasına karşı korur ve sahiplendiği bölgeye hiçbir yabancının girmesine izin vermez. Evde birden fazla evcil hayvan besliyorsanız bu köpek ırkını eve götürmenizi size tavsiye etmiyoruz. Geçmiş tarihlerde birçok kemirgen hayvan avlayan bu köpek ırkı, kedilerden daha iyi fare avladığına rastlanmıştır.
Sürekli macera arayan ve keşfetme içgüdüsü yüksek olan bu köpek ırkı dağlarda gezmeye, ağaçlara çıkmaya ve denizde yüzmeye bayılır. Aile bireyleri olarak doğada bir aktivite planlıyorsanız bu köpek ırkı ile iyi vakitler geçireceğinizden şüpheniz olmasın. Dikkatini çeken herşeye havlar ve dikkatli gözlerle etrafı tamamen kontrol etmek ister. Çok iyi bir gözcüdür aynı zamanda ve yeteri kadar eğitilmediğinde sürekli havlama eğilimine girebilir.

Jack Russel Terrier Köpeğinin Tarihçesi

Jack Russel Terrier Köpeğinin Tarihçesi ve Kökeni
Jack Russel Terrier Köpek ırkı ilk başlarda ortaya çıkış hikayesi oldukça ilginçtir. İlk olarak bir köpek tipi olarak ele alınan jack russel terrier, dönemin din adamı ünvanına sahip olan JOhn Russel isimli kişi tarafından bir ırk haline getirilmiştir. Öncelerinde tilki avlarında kendisine yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bu köpek ırkı 1800 tarihinden itibaren birçok köpek şovunda yer almış ve popülaritasini genişletmiştir. Jack Russel hayatı boyunca avcı kişiliği ile tanınmış bir din adamıdır. Tek istediği ise av köpeği geliştirmekti. En nihayetinde amacına ulaşan Jack Russel 1819 tarihinde bu köpek ırkının üretimine başlamış ve farklı ülkelerde bulunan yetiştiricilere satmıştır.


Avlarda kullanılmak üzere geliştirilen bu köpek ırkı hızlılık bakımından atlara uyduracak hıza sahip olmalıydı ve tilki tazısı avında avcıya yardımcı olacaktı. Russel'in ilk geliştirdiği köpek türü tilki terrier'i görünümüne sahipti. Dönemin ilk Tilki Terrier kulübü kurucularından birisi de Jack Russel'dir.


Russel'in vefatından sonra İngiltere bölgesinde tilki terrier'larına insanlar çok merak salmıştır ve farklı tiplerde terrierler üretilmeye başlanmıştır. Jack Russel'in ürettiği tip popülerliğini sağlamış ve 1984 tarihinde ise ARthur Blake Heinemann isimli kişi tarafından ilk resmi kulübü kurulmuştur. Devpn And Somerset Badger Clup 1904 tarihinde kurulmuştur ve ilk Russel terrier köpek ırkı için resmi standartlara ayak uydurmuştur. İstenilen terrier türünün boyu standart olarak 14 cm olarak baz alınmıştır. Chihuahua, Corgi ve diğer terrier türler ile ortak gen havuzu oluşturulmuştur.  Bu karışım sonrasında ise avcılara ayak uydurabilecek, kısa ayaklı ve cesur bir ırk ortaya çıkmıştır. İngiltere'de ki halk ilk başlarda av köpeği olarak besleseler de, bu köpek ırkını evcilleştirerek evlerde bakılması mümkün hale gelmiştir. İngilizler hem av köpeği hem de aile köpeği olarak sahiplenmişlerdir.

Bakımı

Çok kısa tüylere sahip olan jack russel terrier köpek ırkının tüylerini arada sırada tarasanız bile yeterli olacaktır. Tırnaklarını uzamadan kesmelisiniz. Tırnakları uzarsa patilerine zarar verebilir. Bu köpek ırkı yüksek enerjiye sahip olması sebebiyle günlük düzenli olarak  egzersiz yaptırmalısınız. Köpeğinizin sağlıklı ve mutlu olması için egzersiz şarttır.
Köpeğinizde bir problem gördüğünüzde mutlaka veterinere götürün ve kontrol ettirin.

 

Haber Yorumları