nettepet
nettepet

İngiliz Mastif Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

5 Mayıs 2021
İngiliz Mastif Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

Kangal köpeğine benzeyen görünüşe sahip olan İngiliz Masttif köpeği Masttif köpek ırkları arasında en güzel görünüşe sahip ırklar arasında yer almaktadır. Tüylerinin rengi ve yüzündeki siyahlık ile Kangal köpeğini anımsatmaktadır. Fakat bu köpek ırkı İngiltere'de ilk kez görülmüştür.


İngiliz Mastif Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri

İngiliz Mastif Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri


Devasa büyüklüğe sahip olan İngiliz mastif ırkı, kaslı bir vücuda sahiptir ve simetrik yapısı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Heybetli ve ağırbaşlı olması ile kabadayıları anımsatan bu köpek ırkını ilk defa görüyorsanız büyük ihtimalle korkacaksınız.

Koskoca bir kafaya sahip olan İngiliz Mastifinin gözleri arasında mesafe bulunmaktadır. Bir ingiliz mastif köpeğinin erkek cinsinin vücut uzunluğu en az 77 santimetre olarak ölçülmüştür. Dişilerde ise vücut uzunluğu 68 santimetredir. Sağlıklı ve bakımlı İngiliz mastifi daha da uzayabilir, tamamen bakımı ile alakalıdr. Ortalama ağırlıkları ise erkeklerde 70 ile 100 kilodur, dişilerde ise vücut ağırlığı 65 ile 105 kilo arasında değişmektedir. Orta büyüklükte gözlere sahip olan bu köpek ırkının gözleri fındık kahverengisi tonlarındadır. Kulakları kafasına göre biraz küçüktür, ince deri yapısına sahip olan kulakları kangal köpeğinin kulakları gibi sarkıktır. Güçlü ve kaslı boynu saldırı anında çok işine yarar.


Ağız, kulak ve burun bölgesi siyahtır. Çift katlı kürke sahip olan ingiliz mastifi soğuk hava şartlarına dayanmaktadır.


İngiliz Mastif Köpek Irkının Karakter Özellikleri

İngiliz Mastif Köpek ırkının karakter özellikleri
İngiliz Mastif köpeği geçmiş zamanlarda korkusuz bir savaşçıyı temsil etmiştir. Sessiz ve sakin tavırları ile tanınan bu köpek ırkı çok soğukkanlıdır. Sahiplerine karşı sadakati ile ünlü olan bu köpek ırkı sahibini her türlü tehlikeleye karşı korur. İş seyahatine ya da bir yere gidecekseniz fazla uzun süre durmayın ya da ingiliz mastifini de yanınızda götürün. Çünkü, sahibinden ayrı kalırsa ayrılık anksiyetesine yakanabilirler. Ayrılık anksiyetesine yakalanan ingiliz masstifi farklı davranuşlar sergileyebilirler. Ev içerisinde film izlerken ya da diğer aktivitelerinizde sizi yalnız bırakmaz. Kapının eşiğinde sizi bekler, uyuduğunuzda ise kapının önünde uzanır bir yere ayrılmaz.

İngiliz Mastifleri bazen utangaç olurlar, utangaç yapıları hepsinde görülmese de ara sıra utangaç olanlara rastlayabilirsiniz. İngiliz Mastif köpeği bir insanla hemen arkadaşlık bağı kurmaz, mesafeli yaklaşırlar ve zamanla dostluk bağını kurar. Geçmiş dönemde sürü sahiplenme ve kollama görevleri bu köpek ırkının koruma içgüdüsünü ortaya çıkartmıştır. Kolladıkları eve yabancı insanların gelmesinden hiç hoşlanmaz ve her zaman tetikte beklerler. Tüm bunlara karşın saldırmayı istemezler. Fakat herhangi bir tehlike hissettiğinde anında saldırabilir. Eğer ki kolladıkları bir yere izinsiz birisi gelmeye çalışırsa o kişiyi bir yere sıkıştırır ve hareket etmemesini sağlar. Sahibinin gelene kadar yabancı insanın dibinden ayrılmaz ve hiçbir şekilde hareket etmesine müsaade etmez.


Çocuklarla çok iyi anlaşır bu köpek ırkı, hemen hemen her yaş grubu ile uyum sağlamaktadır. Yetişkin mastifler çocuklara karşı naziktir ve çocuklar istemeden de olsa canını yaktığında saldırmaz.Her ihtimale karşı İngiliz masstiflerini çocuğunuz ile  yalnız bırakmayın, gözlem altında tutmanızı tavsiye ediyoruz.


İngiliz Mastif Köpek Irkının Tarihçesi

İngiliz mastif köpeğinin tarihçesi
Dünyada binlerce yıldır varlığını sürdüren Mastifler çok eski bir kökene sahiptir. Antik Roma, Mısır, Tibet ve Çin'de arkeolojik çalışmalarda dev köpek ırkının izleri görülmektedir. Napoliten ve Tibet Masstifleri ise günümüze kadar gelmeyi başarmış masstif türlerindendir. Antik Roma döneminde Masstif köpeğinin ataları dövüş ve savaş köpeği olarak kullanılmıştır. O tarihlerde vahşi ayı ve fillerle dövüştürüldükleri tarih notlarında yer almaktadır. Antik Roma döneminde Julius Caser komutasında ki askerler İngiltere topraklarında savaşa önderlik eden ve kendilerini lejyonlara karşı savunan Masstiflerden çok etkilenmişlerdir. Askerler Roma'ya dönerken yanlarında İngiliz Masstif köpek ırkından bir kaç tane yanlarında götürerek Julius Caser'a takdim etmiştir. Arenada vahşi hayvanlarla dövüştürülen bu köpek ırkının gücü dillere destan olmuştur.


Ortaçağ İngiltere'sinde ise birçok insan ava giderken İngiliz Masstiflerini de yanlarında götürmüştür. İngiliz Masstifleri av esnasında üstün yetenekleri, gücü ve gözlemcilik özellikleri ile avcıların dikkatini çekmiştir.Eski tarihlerde Chaucer isimli yazar, "Canterbury Tales" isimli kitabında İngiliz Masstiflerinden söz etmiştir ve av esnasında bu köpek ırkının üstün performansını dile getirmiştir. 1415 tarihinde ise Agincourt Savaşı esnasında İngiliz Masstifleri savaşa önderlik etmiştir. Bu önderliklerini gören ünlü ressam Shakespeare tarafından İngiliz Masstifleri ölümsüzleştirilmiştir. Çeşitli tablolarda yer alarak popülerliğini dillere destan hale getirmiştir.


İngilizler İkinci Dünya Savaşı esansında yorgun düşmüşlerdir. O tarihlerde ise İngiltere'de sadce 14 İngiliz Mastif'i hayatta kalmıştır, diğerleri ölmüştür. Birçok köpek yetiştiricisi bu durumu ekren teşhis ederek İngiliz Masstiflerini koruma altına almıştır. Daha sonralarında ise Amerikalı üreticiler ingiliz masstifinin üretilmesi konusunda yardım ederek bu ırkı yok olma eşiğinden kurtarmışlardr. Günümüze kadar uzanan İngiliz Masstifleri ataları kadar korkusuz, güçlü ve cesurdur.


1800'lü tarihlerden itibarn İngiliz Masstifleri dövüşlerde kullanılmamıştır. Dövüşler yasaklanarak rahat bir nefes almıştır.


İngiliz Masstif Köpek Irkının Bakımı


Diğer köpek ırklarına nazaran İngiliz Masstiflerinin bakımı kolaydır. Haftada bir ya da iki kere yumuşak fırma yardımı ile ölü tüylerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Parlak bir görünüşe sahip olması için özel köpek losyonları kullanabilirsiniz. Çok fazla vücudu kirlenmediyse gereksiz yere yıkamanıza gerek yoktur. Göz çevresinde akıntı ya da çapak görüldüğünde ıslak bez yardımı ile hafifçe silmeniz yeterlidir. Kulaklarda kirlenme varsa mutlaka kulaklarını bir tutam pamuğu ıslatarak temizleyin. Kulaklarını temizlemezseniz kir çoğalır ve köpeğinizin az duyabilir. Tırnaklarını düzenli olarak kontrol edin, mümkünse iki haftada bir duruma göre tırnaklarını kesin. Tırnaklar uzadığında köpeğinizin etine batabilir ve köpeğinize acı çektirebilir. Haftalık düzenli diş bakımını da yapmalısınız.


İngiliz Mastifleri apartman hayatına uygun köpek ırkları arasındadır. Sürekli havlama eğilimine yatkın olmaması ile komşuları rahatsız etmez. Fakat düzenli olarak egzersiz yapması gerekiyor. Bu köpek ırkı dev cüsseye sahip olduğu için en iyi egzersiz yürüyüş olacaktır. Koştuğu zaman vücudu anormal derecede ısınır ve eklem yerlerine zarar verebilir. Yürüyüş için en ideal saat dilimi ise gün batımı olmalıdır, bu saat diliminde köpeğiniz fazla terlemez.  Ev içerisinde hijyen konusunda çok titizdir. Sürekli olarak temiz suyu olmalıdır, suyu pislenirse hemen temiz suyunu koyun.


Günlük 40 ile 60 dakika arasında yürüyüş ile köpeğinizi formda tutabilirsiniz.

 

Haber Yorumları