nettepet
nettepet

Norveç Orman Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

18 Nisan 2021
Norveç Orman Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Norveç Orman Kedisi, Orta Doğu ve Avrupa bölgelerinde geçmiş tarihlerde soylular ve kraliyet aileleri tarafından beslenilen kedi ırkıdır.


Norveç orman kedisi halk dilinde kısaca "Wegie" ismiyle bilinmektedir. Vikinglerin vahşi kedisi olarak anılan bu kedi ırkının kökeni iskandinav'ın başlangıcına kadar uzanmaktadır. Orjinal ismi "Skogkatt" olan bu masum bu kedi ırkı oldukça iri cüsseye sahiptir ve uzun tüyleri ile insanların dikkatini kolaylıkla üzerine çekmektedir.


Norveç orman kedisi aynı zamanda maine rakun kedi ırkının da ilginç özelliklerini taşımaktadır. Geçmişi Kuzey Avrupa'ya ve ismini aldığı Norveç'e kadar uzanan bu kedi ırkının Norveç mitolojisinde de önemli bir yeri vardır. Norveç mitolojisinde ismi geçen "Nordik Tanrıları" Freya'nın arabasını çeken kediler olarak bilinirler. Çok soğuk hava şartlarına bile dayanan bu kedi ırkı en çok tercih edilen "evcil kediler" listesinde yer alıyor. Kedi ırk araştırma görevlileri yaptıkları araştırmalarda Norveç Orman Kedisinin Ankara kedi ırkının atası olabileceğini düşünüyor.


Norveç Orman Kedisi Özellikleri


Norveç Orman Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Norveç Orman Kedisinin Özellikleri
Norveç orman kedisi, isminden de anlaşılacağı üzere zorlu şartlar altında hayatta kalabilmiş bir kedi ırkıdır. Vücut şekilleri ve tüylerinin yapısı ile diğer kedi ırklarından tamamen farklıdır. Soğuk hava şartlarına karşı vücut tüyleri olağanüstü koruma sağlar ve soğuk geçirmez. Görüntüsü biraz hantal olarak görünse bile norveç orman kedisi atletiktir, güçlüdür ve vücudunda bulunan kaslar orantılı şekilde dağılmıştır. Erkek cinsi norveç orman kedisinin vücut ağırlığı 5 kilo ile 10 kilo arasında değişirken, dişilerde ise bu durum 4 kilo ile 8 kg arasında değişmektedir. Dişi norveç orman kedileri erkek cinslere nazaran daha narin yapılıdır, görünüş olarak kolay fark edilebilir.


Norveç orman kedisinin tüy rengi genellikle zümrüt yeşili rengindedir ya da altın sarısı halkalar ile gözleri kamaştırır. Gözleri ise mavi olan bu kedi ırkının tüy renkleri farklı renklerde ve desenlerde görülebilmektedir.


Mevsimsel tüy değişimine maruz kalan norveç orman kedisi genellikle bahar aylarında ve yaz aylarında tüylerini döker. Soğuk havaların başlaması ile son bahar ve kış aylarında daha kalın bir kürke sahip olurlar.


Norveç Orman Kedisinin Karakteri

Norveç Orman Kedisinin Karakteri
Çok hareketli bir ırk olan norveç orman kedisi doğuştan atletik yapıya sahiptir. Doğa ile iç içe büyümeyi tercih eden bu kedi ırkı, sürekli yeni yerler keşfetmeye bayılır. Doğaları gereği meraklıdır ve keşfetme içgüdüsü her zaman ağır basar. Bu sebepten ötürü pencereden meraklı gözlerle etrafı seyreder ya da dışarı çıktığında ağaçlara tırmanarak etrafında olup biteni dikkatlice izler. Ev içerisinde besleyecekseniz mutlaka kedi tırmanma mobilyası almalısınız. Bu kedi ırkı yüksek zekaya sahip olduğu için nerede ne olduğunu hafızasına çok rahat kazıyabiliyor.


Doğada vahşi yıllara tanıklık eden bu kedi ırkının evcilleştirilmesi epey zaman alsa bile, insanlara ve çevresine karşı çok uyumlu bir kedi ırkıdır. Tırmanma konusunda çok başarılı olan bu kedi ırkı yüksekten aşağıya doğru inerken hiç zorlanmaz. Yüzyıllar boyunca vahşi ormanda yaşamını sürdüren bu kedi ırkı, çiftlik kedisi olarak da beslenilmiştir ve zıplama konusunda kendsini çok iyi geliştirmiştir. Geç olgunlaşan bu kedi ırkı 5 yaşına kadar olgunlaşma dönemindedir ve aynı bebekler gibi davranarak sahiplerinden ilgi bekler. Kibar kediler sınıfında yer alır ve sahiplerine karşı son derece saygılıdır.


Çevresini fazla rahatsız etmez, miyavlamaktan pek hoşlanmazlar fakat aç oldukarında mırlanarak seslerini duyururlar. İri ve kaslı yapıları güçlü yapıya sahiptirler. Sahipleri tarafından kucakta dolaştırılmaya pek sıcak bakmazlar. Çocuklara karşı şefkatli davranışlar sergiler, çocuklara kolay klay zarar vermezler. Çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar ve bu sebepten ötürü çocuğu olan aileler için en uygun kedi türüdür.


Norveç Orman Kedisinin Tarihçesi

Norveç Orman Kedisi Tarihçesi
Norveç'e özgü bir kedi ırkı olan norveç orman kedisi isminden de anlaşılacağı üzere Norveç'te ortaya çıkmıştır. Çok eski tarihlere dayanan kökeni ile en eski kedi ırkları arasında yer alır. Türkler tarih boyunca ticaret yaptıklarında norveç orman kedisini yanlarında taşımışlardır. Haçlı seferlerinden getirildiğine inanılan bu kedi ırkı Norveç Mitolojisinde "Freya"'nın arabasını çeken savaş elemanları olarak da bilinmektedir. Eski isimleri: Skogkatt, orman kedisi ve Freya'nın kedileri olarak tarih boyunca farklı isimlerle anılmıştır.


Ülkemizde birçok insan tarafından evcil sahiplenilen bu kedi ırkına dair ilk bilgiler 1599 tarihinde Peter Friss (Danimarka'lı bilim adamı) yazdığı dökümanda, norveç ormanlarında yaşayan üç farklı kedi ırkı arasında norveç orman kedisinin de olduğunu dökümanında belirtmektedir. Bu dökümanda ise kürkünün kalın, cüssesinin ise iri olduğu ve aynı zamanda avcılık yeteneğinden de bahsedilmektedir.


Norveç orman kedisi İkinci Dünya Savaşı esnasında yok olma eşiğine geldiği için çapraz çiftleştirmelere maruz kalmıştır. 1930 tarihinde ise Norveç Orman Kedisi Kulübü kurularak norveç orman kedilerine sahip çıkılmış ve yok olma eşiğinden bir nebze de olsun kurtulmuştur.


Bazı kaynaklarda yer alan detaylara göre, Vikingler sefere çıktıklarında gemilerinde bulunan kedileri yakalamak için norveç orman kedilerini de yanlarında götürmüşlerdir.

Norveç Orman Kedisinin Bakımı


Uzun tüylere sahip olması sebebiyle paslanmaz çelik tarak ile taranması tavsiye edilmektedir. Her hafta tüy bakımı yapılmalıdır, hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. İlkbahar ve kış aylarında iki kere tüy döken bu kedi ırkını tüy dökme dönemlerinde haftada en az 3 kere taramanız gerekecektir. Kürkleri suya dayanıklı olan bu kedi ırkı çok pis olmadıkça banyo yapılması mnerilmez.
Norveç orman kedisi diğer kedilerde olduğu gibi diş bakımına ihtiyaç duyar. Diş eti hastalıklarına maruz kalmaması için haftada bir ya da iki kere fırçalamanız gerekecektir. Periyodik bakımında gözlerinin kenarlarını da nemli bezle silmelisiniz.


Bu kedi ırkı asla pislenmekten çekinmez, doğaları gereği ormanda üstün tırmanma becerileri üstün olduğu için bir ağaç gördüğünde hemen tırmanmak isteyecektir. Viking döneminde kalma fare avcılık içgüdüsü çok aktiftir, evde ya da ahırlarda fareleri ve diğer kemirgen hayvanları çok kolay avlayabilirler. Bu özellikleri sebebiyle Viking gemilerinde yer almıştır.

Norveç Orman Kedisinin Sağlık Durumu

Norveç orman kedileri genel anlamda sağlıklı kedi ırkları arasında yer almaktadır. Sağlıklı olması sebebiyle birçok kedi yetiştiricisi bu kedi ırkının bakımını ihmal ediyor. Kesinlikle bakımı ihmal edilmemelidir. Yaz ve kış aylarında ya da en ufak bir rahatsızlığında mutlaka veterinere götürün. Veteriner kontrolünde olması ile sağlıklı bir yaşam sürebilir. Diğer kedi ırkları olduğu gibi norveç orman kedilerinde bazı hastalıklar zamanla ortaya çıkabiliyor.


İşte O Hastalıklar

 

  • Kalça çıkığı,
  • İdrar yolunun enfeksiyon kapması,
  • Sindirim kanallarına giren tüy yumakları nefes almasını zorlaştırır.
  • Gözlerde bulunan retina'da bazı sorunlar,

Sağlıklı bir norveç orman kedisinin yaşam süresi ortalama 14 yıl ile 18 yıl arasında değişmektedir. Gerekli tedbirleri aldığınızda ve düzenli veteriner kontrolüne götürdüğünüzde kediniz sağlıklı yaşam sürecektir.

Norveç orman kedisine sahip olmak istiyorsanız nettepet üzerinden ilanlara göz atabilirsiniz.

 

Haber Yorumları