nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Birman Kedi Cinsi

13 Nisan 2021
Birman Kedi Cinsi

Birmanya bölgesinde yaşayan birman kedisi "kutsal kedi" olarak da senelerdir isminden söz ettirmiştir. Birman bölgesinde bulunan Budist tapınaklarında birman kedisini dönemin rahipleri beslemişlerdir. Ölüm tanrısı ile konuştuğuna inanılan birman kedisi bu sebeplere dayanarak halkın kutsal kedisi ilan edilmiştir. Dönemin rahipleri düzenledikleri yolculuklarda birman kedisini yanına alarak seyahat ederlerdi. Avrupa ülkelerine yayılmasının hikayesi İngiliz ve Fransız subaylara bu kedinin hediye verilmesiyle başlamıştır.


Kısa süre içerisinde büyük bir popülarite kazanan birman kedisi Fransa'da "Burma'nın Kutsal Kedileri" ilan edilmiştir. Kabarık ve uzun tüyleri ile dolgun yanakları insanları anında etkilemektedir. Cam gibi gözlere sahip olan birman kedisi tamamen kendisine has özelliklere sahiptir. Bitmek bilmeyen enerjisi ve duygusal yapıları ile çocuklu aileler için uygun bir kedi ırkıdır.
Tüm Dünya üzerinde özellikle avrupa ülkelerinde herkes tarafından bilinen bir ırktır. İlk defa Myanmar bölgesinde ortaya çıkan birman kedisinin popülerliği Fransa'ya götürülerek artmaya başlamıştır. Evinizde sessizlik hakimse ve sessiz ortamı sevmiyorsanız birman kedisi tam size göre.


Birman Kedisi Tarihçesi


Bir dönem kutsal kedisi olarak tanımlanan birman kedisinin kökeni Birmanya'ya dayanmaktadır. Kısa süre içerisinde Fransa'ya götürülerek popüler bir ırk haline gelmesi sebebiyle kökeni Fransa olarak gösterilmiştir. Burma'nın (Myanmar) bölgesinde budist rahiplerinin yaşadığı Lao Tsun Tapınağı'nda sarı gözlü ve bembeyaz uzun tüylü kediler tapınakta bekçilik yapıyorlardı. Bu kedilerin ise ölen rahipleirn ruhlarını taşıdığına inanarak derin bir saygı duymuşlardır.

 

1919 tarihinde Birman kedileri Birmanya'nın yerel halkı tarafından gezginlere hediye edilmiştir. Gezginler ise Fransa'ya götürmüş ve Fransa halkı birman kedisini sevmeye başlamıştır. Tüm karakter özellikleri ile "tam bir ev kedisi" olarak da tanımlanan birman kedileri kısa süre içerisinde başta Amerika olmak üzere çoğu ülkelerde görülmeye başlamıştır. 1925 tarihinde Avrupa ülkelerine yerleşen birman kedisi orjinal ismi ile "burma" olarak anılmıştır. Fransa'da Burma kelimesinin karşılığı ise "Birmanie" dir, zamanla birman kedisi olarak kısaltılmıştır.


1967 tarihinde Washington eyaletinde kedi yetiştiricilerinin yaptığı çalışmalar sonucunda "Sacre de Birmanie" olarak tanınmış ve bir kedi ırkı olarak kayıtlara geçmiştir. Amerikan Kedi Meraklılar Derneği ( Cat Fanciers Association ), Uluslararası Kedi Federasyonu ve Kedi Meraklıları Derneği birman kedisini kayıtlara geçiren federasyonlar arasındadır.


Hangi türden oluştuğu hakkında net bir bilgiye rastlayamasak da, birman kedisinin; Ankara kedisi ve Siyam kedisinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir.


Birman Kedisi Karakteri


Birman kedisinin ruh hali genellikle neşelidir, sahipleri ile konuşmaya çalışan bu kedi ırkı tam bir gevezedir. Geveze ve sosyal özellikleri ile bilinen bu kedi ırkı, meraklı gözlerle etrafı kolaçan eder ve araştırmacı kişiliğe sahiptir. Geçmiş dönemlerde atalarından kalan "çevre keşfi" ve "analiz" yetenekleri üst seviyededir. Dışarıda gezerken ya da evde olduğunda heryeri meraklı gözlerle süzer, yeni şeyler öğrenmeye çalışır. Birman kedisi her bölgeden farklı karakter özelliklerini mizacında toplamıştır. Fransa bölgesinden drama, İrlandalılardan sevgi dolu olmayı ve İngiltere'den asaleti, Almanlardan ise sabrı ruhuna aktarmıştır.
Uysal olmalarının yanı sıra yumuşak ses tonuna sahip olan birman kedileri tam bir insan canlısıdır. Sevimli görünüşleri ve neşeli olmaları ile sahiplerinin yanından ayrılmazlar. Sahiplerinden herhangi birşey istediklerinde sahiplerine yumuşak ses tonunu kullanarak iletişim kurmayı tercih ederler, sahibinin kucağından inmeyi hiç istemezler ve sürekli ilgi ister.


Birman kedileri nazik, şefkatli ve iyi huyludur. İnsanlarla ve diğer evcil hayvanlara karşı uyumlu davranışlar sergiler. Sessiz ve sakin olmaları ile insanlara huzur verir, insanların güvenini kazanır. Sahipleri ve çocuklarla oyun oynamaya bayılan bu kedi ırkının merak güdüleri sürekli etkileşim halindedir. Eve gelen yabancı kişilere ise temkinli davranışlar sergiler, adapte olduktan sonra sıcakkanlı davranışlar sergiler.


Birman kedisi aynı bebek gibi ilgiye muhtaçtır, sahiplerinden sürekli ilgi beklerler. Sahiplerine karşı her zaman sadık olan bu kedi ırkı oldukça zekidir. Hisli canlı olarak da bilinen bu kedi ırkı karşısındaki kişinin ne düşündüğünü kolaylıkla anlayabilecek zekaya sahiptir. Etrafında bulunan kişilere karşı her zaman hoşgörülü ve sabırlı davranan birman kedisi, insanlarla iletişim kurma konusunda uzmandır. Yalnızlıktan hoşlayanmayan birman kedisi, dikkatleri üzerine çekmeye bayılır. Bulunduğu çevreye karşı otoriter yapıya sahip değildir, uyum sağlar ve herkesle iyi geçinmek ister.

Birman Kedisinin Hayvanlarla  İlişkisi


Birman kedisi diğer evcil kedilerle iyi anlaşmaktadır. Onlarla oyun oynamayı sever, onlarla kovalamaca oyunu oynar ve sürekli hareket halinde olmaya bayılırlar. Karşı tarafa saygı duyar ve dengeleri kurar.


Köpeklerle de iyi iletişim kurabilen birman kedisi tüm sürecin kontrolünü elinde tutar ve arkadaşlıklarını yakından takip eder.


Birman Kedisinin Çocuklarla İlişkisi


Birman kedisi çocuklara karşı şefkatlidir, uysal tavırlar sergiler ve çocuklara karşı sevecen tavırlar gösterirler. Çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar, sürekli etkileşim halinde olmak ister.

Birman Kedisinin Bakımı

Birman kedisi uzun ve dolgun tüylere sahip olmasına rağmen bakımı zor değildir. Tüylerinin belirli aralıklarda taranması gerekiyor, dışarı çıktıktan sonra kedinizin kulaklarını kontrol etmelisiniz. Taranmaktan mutlu olan bu kedi ırkının protein ağırlıklı diyet programına tabii tutulması gerekiyor. Veteriner hekim kontrolleri ile uygun beslenme programları hazırlanmalıdır.
Diğer kedi ırklarında olduğu gibi birman kedisinin de tırnak bakımına özen gösterilmelidir. Tırnaklarını iki haftada bir mutlaka kesin. Gözlerini ve kulaklarını düzenli kontrol etmelisiniz, eğer ki çapaklanmışsa ya da akıntı varsa nemli bezle silmelisiniz.

Birman Kedisi Sağlık Durumu


Birman kedisi son derece sağlam ve güçlü bir ırktır. Birman kedisinin tüylerinin uzun olması onları soğuk havadan ve sıcak havalardan korumaktadır. Astarları ince olduğu için bu durumu tam tersine çevirmektedir. Çok soğuk, karlı havalarda bu kedi ırkını uzun süre dışarıda bırakmayın. Kedinizin yaşına göre diyet uygulayın ve fazla kilo almaması için çeşitli egzersizler yaptırın. Kilo alma eğilimine yatkın olan birman kedisi  için en büyük sorun obezitedir.


Yatkın Olduğu Hastalıklar


Birman kedisinin nasıl ürediğine dair tam bilgilere ulaşamasak da, melez cinslerden ürediği bilinmektedir. Tüm melez kedi ırklarında görülen kronik rahatsızlıklar birman kedisinde görülmektedir.

Birman Kedisinde Görülen Hastalıklar

  • Mide rahatsızlıkları
  • Gözlerde tüylerin sıklaşması sonucu gözde tüy oluşumu
  • Kalıtsal hipotrikoz
  • Sponjiyöz dejenerasyon
  • Hipertrofik kardiyomiyopati
  • Ara sıra titreme sorunu
  • Aşırı kilo sorunu "obezite"

Yukarıda yazılan rahatsızlıklar yatkın olduğu hastalıklardır. Her ihtimale karşın veteriner kontrolüne tabii tutmalısınız. En ufak bir rahatsızlığında mutlaka götürün, ihmal etmeyin. Kalp kasının kalınlaşması sonucunda Hipertrofik rahatsızlığı meydana gelmektedir. Kalp yetmezliğinin asıl sebebi ise  Arteriyel Tromboz ve Aritmiller rahatsızlıklarıdır. Bu hastalıklar kedinizde görüldüğünde kediniz fazla hareket edemeyecek ve sürekli acı çekecektir.


Sağlıklı bir birman kedisinin ortalama yaşam süresi 12 yıl ila 16 yıl arasında değişiklik gösterir.

Haber Yorumları