nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Danua Köpek Irkı

25 Nisan 2021
Danua Köpek Irkı

Dev görünüşü ile ilk kez görenleri korkutan bu köpek ırkı koskoca cüssesi ve güçlü kasları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Koskoca cüssesinin ardından sevgi dolu bir kalbi bulunan bu köpek ırkı sahibine karşı son derece naziktir ve sahibine son derece bağlı bir köpek ırkıdır. Danua köpek ırkı yavru olduğunda sahibi tarafından gerekli sosyalleşme eğitimine tabii tutulmalıdır. Çünkü bu köpek ırkı 1 yaşına kadar çocuk gibi eğlenir ve güçlü yapısı ile sahibini peşinden sürükleyebilir.


Simsiyah derisi ve birşeye kızdığında kan rengine dönen gözleri ile öfkesine kimi zaman sahip çıkamayabilir. Bu köpek ırkını besleyecekseniz öncelikle danua köpeği sürekli hareket halinde olmak ister ve enerjisini atabilmesi gerekmektedir. Son derece sevgi dolu olan bu köpek ırkı soylu bir geçmişe sahiptir ve sahibinin dizinin dibinden ayrılmayacak kadar sadık bir ırktır. Bu iri cüssesi ile Guinnes rekorlar kitabına girmeyi başaran Danua köpek ırkı aynı zamanda "Great Dane" ismi ile de anılmaktadır.
Bazı kaynaklarda bu köpek ırkının tehlikeli olmadığında dair bilgiler yer alsa da, eğitim almayan danua köpek ırkının kontrolü biraz zordur ve sahibini çok zorlu bir süreç bekleyeceğini de buradan belirtelim. Unutmayın ki bu köpek ırkı sürekli evde durmak istemez ve sürekli olarak boş arazide koşmak ister, uzun ayakları ile kilometrelerce koşsalar bile var olan enerjisini hemen atamaz. İşte Danua Köpek Irkı hakkında bilmeniz gerekenleri, karakter özelliklerini, tarihçesini ve bakımı hakkkında tüm detayları bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza takdim ediyoruz.

Danua Köpek Irkının Özellikleri
Fiziksel Özellikleri


Uzun vücutlara sahip olan danua köpek ırkının vücut şekli kare şekline sahiptir. Güçlü ve yapılı vücutları ile asil duruşa sahip olan bu köpek ırkının yüz ifadeleri neşeli görünüşe sahiptir. Tüylerinin kısa olması bakımını kolaylaştırmaktadır. Pürüzsüz bir görünüşe sahip olan danua köpek ırkının kısa tüyleri parlak görünmektedir. Tüy renkleri ise genellikle kahverengi  - beyaz, siyah - beyaz ve yamalı  ya da benekli mavi olarak karşımıza çıkmaktadır. Tamamen siyah olsalar da patilerinin ve boyunlarının altı beyazdır. Mavi ve kahverengi renklerinde de pati ve boyun altı kısmı genellikle beyaz izler taşımaktadır.


Yetişkin bir erkek cinsi danua ırkının vücut yüksekliği 75 cm ile 81 cm arasında değişmektedir hatta 90 santimetreye kadar çıkabilir. Dişilerde ise bu durum 69 cm ile 75 cm arasında değişmektedir, 84 cm'e kadar da çıkabilir vücut yüksekliği. Bir yetişkin danua köpek ırkının ağırlığı ortalama 63 kilo ile 80 kilo arasında değişmektedir, dişilerde ise bu durum 50 kilo ile 66 kilo arasında değişir.

Danua Köpek Irkının Tarihçesi


Antik Mısır dönemlerinde Danua köpek ırkının figürlerine rastlanmıştır. Çok eski bir geçmişe sahip olan danua ırkının bazı eserlerde bu köpek ırkının çizimleri görülmektedir.


Danua köpek ırkı ilk ortaya çıktığında domuz avında kullanılmıştır. Sahibini koruma içgüdüsüne sahip olması ile bazı insanlar bu köpek ırkını bekçi köpeği - koruma köpeği olarak da kullanmışlardır. Almanya'da bulunan yüksek zümre kişiler, evlerinde bakılabilecek danua ırkını kendileri yetiştirmişlerdir. Alman yetiştiriciler danua ırkına "Salon köpeği" ismi ile hitap etmişlerdir.
Danua ırkı, İrlanda Tazısı ile çapraz ilişki sonucunda ortaya çıkmıştır.

Danua köpeği 1876 tarihinde Almanya'nın ulusal köpeği olarak ilan edilmiştir.

Danua Irkının Karakter Özellikleri

Danua Köpek Irkının Karakter Özellikleri
Danua köpek ırkının karakterini "Nazik Dev" olarak da açıklamamız mümkündür. Bu köpek ırkını ilk defa gördüğünüzde korkunç bakışları, kaslı vücudu ve boyu ile korkabilirsiniz. Fakat bu görünüşün ardında sevgi dolu ve insanlara karşı nazik bir karakterin yattığını açıkça söyleyebiliriz. Sahiplerine karşı her zaman nazik davranışlar sergilerler, sahiplerini incitmezler ve süs köpekleri gibi evin bir köşesinde kıvrılıp uyuyabilirler.


Bu köpek ırkının çocuklarla arası çok iyidir, çocuklarınızı olası tehlikelere karşı korur ve kimseyi yaklaştırmaz. Örneğin: Çocuğunuz sokakta top oynuyorken yanına saldırgan bir köpeğin yaklaşmasına asla izin vermez danua ırkı. Ailesinde bulunan herkesi korur ve bu koruma özelliği atalarından kalmıştır. Yalnızlığı pek sevmeyen bu köpek ırkı sahipleri ile vakit geçirmekten çok hoşlanır. En mutlu olduğu zaman sahibi ve aile üyelerinin bir arada olduğu zamandır.


Danua köpek ırkı her ne kadar sevgi dolu bir ırk olsa da, cesareti ve kollama içgüdüleri ile popülerliğini devam ettirmiştir. Bu köpek ırkının hisleri çok kuvvetlidir. Evinize kötü niyetli bir kişi yaklaştığında hemen tedirgin olur ve çevresini kollamaya başlar. Kaslı vücudu tahta çitlerini bile devirecek güce sahiptir. Bu köpek ırkını sürekli evde tutmayın, çünkü yüksek enerjiye sahip olması ile günlük enerjisini atması gerekiyor bu ırkın. Genetiğinde irlanda tazısının olması sebebiyle çok hızlı koşarlar. Düzenli olarak koşturmalısınız. Fakat bu köpek ırkını koşturunca siz köpeğinize takip edemezsiniz, çok süratli koşacağından emin olabilirsiniz. Vahşi köpek gördüğünde ya da kanatlı hayvan gördüğünde hemen onun ardından gidebilir. Bu sebeplerden ötürü yavruyken aldığınızda temel itaat eğitimini mutlaka verin. Köpeğiniz sizin komutlarınız ile hareket etmelidir.


Gereksiz yere havlamazlar ve bu özelliği ile apartman hayatına uygun köpek ırkları arasında yerini korumaktadır. Ailesine son derece bağlıdır ve ailesini asla bırakmaz. Yalnız kalmaya dayanamaz, bu sebepten ötürü uzun süreli seyahatlerinizde bu köpek ırkını yanınızda götürmeniz tavsiye edilmektedir.

Danua Köpek Irkının Sağlık Durumu

Danua Köpek Irkının Sağlık Durumu
Dauna köpek ırkı genel anlamda sağlıklı bir ırktır. Eğer ki sizlerde bu köpek ırkını sahiplenmek istiyorsanız bu köpek ırkının yakalanabileceği bazı rahatsızlıkları bilmelisiniz.

İşte bazı rahatsızlıklar:


Kalça Displazisi: Bu rahatsızlık köpek ırklarında kalça çıkığı ismi ile bilinmektedir. Uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturmaması sebebiyle ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalığı X ışınları ilegörebilirsiniz ancak. Eğer ki danua köpek ırkı sahiplenecekseniz anne ve babasının kalça displazisi hastalığı olup olmadığı ve kalça displazisi tedavisi görmediğine dair belgeleri (yazılı döküman ile) alacağınız kişiden mutlaka isteyin. Bu hastalık çevresel şartlardan ötürü ortaya çıkabilmektedir;  yüksek yerlerden atlama ya da düşme sonucunda ortaya çıkmaktadır.


 Gastrik Dilatasyon(Gastrik Torsiyon): Danua köpek ırkı derin göğüslü yapıya sahip olmasından dolayı gastrik torsiyon rahatsızlığı ne yazık ki ortaya çıkabiliyor. Köpeğinize normal öğünden fazla yemek veriyorsanız ve yemek sonrasında çok su içiyorsa daha sonrasında egzersiz yaptırıyorsanız bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Yaşı ilerlemiş köpeklerde daha yaygın ortaya çıkan bu hastalık, midenin gaz ya da hava ile şişirilmesinden sonra bükülmesi olayıdır. Köpeğinizin karnı hava dolması ile ağrımaya başlar ve kusmak için öğürebilir. Kalp atışlarının normalinden fazla atması ile agresif, depresif ve huzursuz görünen köpeğinizi en kısa zamanda veterinere götürmeniz gerekiyor. Bu hastalık ölümle sonuçlanabilir, dikkat edilmesi gerekiyor.


HOD (Hipertrafik osteodistrafi): Kocaman ve iri cüsseye sahip köpek ırklarında görülebilen gelişimsel bir rahatsızlıktır.
Yukarıda yazılan rahatsızlıklar, köpeğinizde mutlaka çıkacak diye düşünmeyin. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli veteriner kontrolüne götürün ve kaliteli mama alın.


Sağlıklı bir danua ırkının ortalama yaşam süresi 7 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Danua köpeği sahiplenmek için ilanlarımıza göz atın.

 

Haber Yorumları