nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Maltese Terrier Köpek Cinsi

6 Nisan 2021
Maltese Terrier Köpek Cinsi

Görünüşü itibariyle tam bir süs köpeği olarak bilinen Maltese Terrier köpek ırkının anavatanı Malta'dır. Minik vücutlarının görünüşünün altında oldukça güçlü ve sağlamlık yatar. İlk gördüğünüzde kıvırcık tüylere sahip olduğunu sansanız bile alt tüyleri bulunmamaktadır ve tüyleri hiçbir zaman kıvırcık olmamaktadır. Diğer ismi Matiz olan Maltese Terrier köpeği 2800 yıllık geçmişe sahiptir.


Tam bir uykucu olan Maltese Terrier köpek ırkı 18 ila 20 saat uyku uyur. Bu yazımızda maltese terrier köpek ırkının özelliklerini, tarihçesini ve bakımı hakkında bilgileri ele alacağız.


Maltese Terrier Özellikleri


Pamuksu uzun tüylere sahip olan maltese terrier, afacan bakışları ve ufacık burnu ile insanların dikkatini kolayca üzerine çekmektedir. Maltese terrier köpek ırkı fazla bir egzersize ihtiyaç duymaz fakat oyun oynamaktan keyif alır. Sahipleri ile oyun oynarken hiç sıkılmazlar.


Bembeyaz tüyleri uzundur ve kolay kolay tüy dökmezler Verilen eğitimleri kolayca kavrayacak zekaya sahiptir. Yavru olduğunda verilen eğitimleri uygulama konusunda diğer köpek ırklarına nazaran daha başarılıdır. Bu özellikleri ve tüy dökmeme özellikleri ile apartmanda rahatlıkla besleyeceğiniz bir ırktır.

 

  • Maltese terrier köpekleri sağlıklı şekilde bakıldığında 12 ila 15 yıl arasında yaşam sürmektedir.
  • Erkek ve dişilerde vücut ağırlığı ortalama 3 ila 4 kg arasındadır.
  • Erkeklerde vücut uzunluğu 20 ila 25 cm iken, dişilerde vücut ağırlığı 20 ila 23 cm arasındadır.

Maltese Terrier Karakter Özellikleri


Maltese terrier köpeğinin karakteri de görünüşü de görünüşü gibi yumuşaktır ve sevgi doludur. Ailesine karşı son derece düşkün olan bu köpek ırkı sürekli neşelidir ve sahiplerine sürekli şirin görünmeye çalışırlar. Çocuklarla anlaşma konusunda pek başarılı değildir, bu sebepten ötürü çocuklu aileler için tavsiye etmiyoruz. Evcil köpek ve kedilerle son derece iyi anlaşmaktadırlar. Yabancıları gördükleri zaman alışma sürecinden sonra sevecen davranışını gösterir. Arkadaş canlısı olma özelliği ile sürekli sahipleri ile oyun oynamaya çalışabilirler. Eğer ki apartmanda bakacaksanız bu köpek ırkının sürekli havlama arzusunu da unutmamanız gerekir.


Maltese terrier köpek ırkı yalnız kalmaktan çok korkarlar, sahipleri tarafından iyi sözler işitmek isterler. Eğer ki köpeğizin canı sıkılırsa size darılabilir. Bu duygulara sahip olması ile hassas bir ırktır. Uzun süreli bir yere gidecekseniz ve 1 haftadan fazla süre eve gelmezseniz, bu köpek ırkı psikolojik olarak çöküntüye girebilir. Çok fazla yalnız bırakılmasını asla önermiyoruz, ayrılık kaygısını yaşayabilir. Bu duygulara maruz kaldığında ise etrafına saldırabilir, eşyaları dökebilir ve rahatsız edecek derecede sürekli havlamaya başlar.Sahiplerine sadıktır ve nazik davranışlar sergilerler.


Maltese Terrier Köpeğinin Tarihçesi


Maltese Terrier, Malta köpeği ve Bichon Maltaise isimleri ile bilinmektedir. Maltese Terrier ırkının geçmişi Akdeniz bölgesine yakın bir ada olan ve antik ticaret bölgesi olarak da bilinen Malta Adası'na dayanmaktadır. Tarih kitaplarında edinilen bilgilere göre maltese terrier köpeğinin  kökeni  M.Ö III. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tarih boyunca Maltese Lion dog, Spaniel Centle Roman Ladies Dog, Ye Ancient Dogge Of Malta (Malta antik köpeği) gibi farklı isimlerle tarih boyunca isminden söz ettirmiştir. Günümüzde ise Maltese terrier ismi ile anılmaktadır. Tarihi araştırmacılar tarafından birçok farklı kaynak incelenmiş ve Maltese Terrier köpeğinin hangi türlerden türediğine dair net bilgi bulunmamıştır. Tibet Terrier ve Pomeranya köpek ırklarından türemiş olabileceği de ihtimaller arasındadır.


Maltese Terrier köpeği tarih öncesinde kemirgen hayvanları avlamak amacıyla kullanılmıştır. Uzun yıllar boyunca Malta bölgesinden dışarıya çıkmamıştır. Avrupa bölgesine ithal edilmesi konusunda ise Queen of Scotts,  Queen Elizabeth, Josephine Bonaparte ve Marie Antoinette  gibi ünlü isimlerin sayesinde ithal edilmiştir.


Maltese Terrier Bakım


Günün birinde bu tatlı köpeği sahiplenmek istiyorsanız sizlere bakımı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Maltese terrier köpek ırkı bakımı zahmetlidir. Tüylerinin düzenli taranmas gerekir ve haftada bir ya da iki kere kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Tüyleri az dökmesi sebebiyle evde kolaylıkla besleyebilirsiniz. Ağız ve göz çevresinde lekelenme oluşabilir, lekelenmelerin önüne geçmeniz için düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor. Bu bölgeleri hafif nemli pamuk yardımı ile temizleyebilirsiniz.


Kulak temizliğini ihmal etmeyin, kulaklarının içi tüylü olduğundan ötürü tüyler uzadığında kısaltmalısınız ve pamuk yardımı ile pislenmişsse temizlemelisiniz.


Maltese Terrier Sağlık


Bu köpek ırkında genetik sağlık sorunları bulunmamaktadır. Son derece sağlıklı bir ırk olan Maltese Terrier köpek türünün ortalama yaşam süresi 12 yıl ve üzeridir. Yaşam süresine etki eden faktörler arasında çevresel etkenler ve bakım doğru ortantılı olarak etki etmektedir.


Maltese Terrier Köpeğinin Yatkın Olduğu Bazı Hastalıklar


Maltese terrier köpek ırkı,Korneal ülserler, diş sorunları, karaciler şantı rahatsızlığı, bazı göz rahatsızlıkları, kolit, kalça ve bacak sorunları gibi hastalıklara yatkındır.


Göz Bölgesi


 Maltese terrier köpeğinin tüyleri uzundur, göz bölgesinde bulunan göz küresinde tüyler uzayabilir. Göz bölgesinde tüyleri kesmezseniz korneaya zarar verebilir. Kornea sıyrıkları ve konjoktivit rahasızlığı meydana gelebilir. Bu sorunların oluşmaması için göz çevreside bulunan tüylerin fazla uzamaması ve göze yaklaşması engellenmelidir. Eğer gözlerde tahriş meydana gelirse veteriner hekime derhal götürmelisiniz.


Diş Sorunu


Maltese Terrier köpek ırkında ve diğer evcil hayvanların %85' inde diş hastalıkları görülmektedir. Tartar oluşumunun başlaması ile diş kökleri enfeksiyon kapar. Eğer ki bu durumu fark etmezseniz ve tedavi etmezseniz dişleri kısa sürede dökülmeye başlayacaktır. Dişlerde oluşan iltihap ise kalbe ve karaciğere zarar vermektedir. Bu zarar köpeğinizin 3 yıl erken ölmesine sebep olabilir.


Sağlık Sorunları Nasıl Önlenir?


Köpeğinizi besliyorsanız ve arkadaşlık bağı oluşturduysanız o köpek ailenizin bir ferdidir. Sağlıklı şekilde beslenmesi ve bakımı konusunda hiçbir zaman ihmal olmamalıdır. Köpeğinizin sağlıklı olması için düzenli veteriner kontrolü şarttır.
Sağlık Sorunlarına Engel Olmanız İçin Bazı Tavsiyeler

 

  • Köpeğiniz için sağlıklı ve kaliteli mamalar alın.
  • Düzenli olarak aşılarını yaptırmalısınız.
  • Köpeğiniz için güzel bir yuva yapın.
  • Egzersizleri ise düzenli olarak yapın.
  • Veterinere düzenli olarak götürün ve kontrol ettirin.
  • Köpeğiniz yetişkin ise senede bir kere, yaşlı ise senede iki kere check-up yaptırın.
  • Köpeğinizin sağlıklı gelişimini tamamlaması için vitamin ve protein içeren besinler verin.
  • Dişlerini düzenli şekilde fırçalayın, ihmal etmeyin.

Maltese Terrier köpek ırkı ilanları için tıklayın!

Haber Yorumları