nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Bengal Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

16 Nisan 2021
Bengal Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Dış görünüşü ile vahşi bir kediyi andıran bengal kedisi leopar deseni ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bengal kedisinin yetiştiricileri oldukça sıcak kanlı bir kedi ırkıdır diyerek bu görünüşün altında son derece dost canlısı bir ırkın yattığını dile getiriyor.


Arkadaş canlısıdır, yüksek zekalıdır ve insanlara karşı sürekli sevecen tavırlar sergileyen bu kedi ırkı görünüşü ile insanları adeta mest eder. Atletik bir yapıya sahip olan bengal kedisi aynı zamanda eğlenceli bir karaktere sahiptir. Sürekli yeni bilgiler öğenerek beyin kapasitesini zorlayacaktır, yavruyken vereceğiniz eğitimlerde fazla zorluk çekmeyeceğinden emin olabilirsiniz.


Bengal kedisi sahiplenmeden önce bengal kedisinin özelliklerini, bakımını, karakterini ve tarihçesini mutlaka bilmelisiniz. Bu  yazımız bengal kedisi hakkında kapsamlı bir yazıdır ve kanıtlanmış (ispat niteliği taşıyan) bilgiler mevcuttur.


Bengal Kedisinin Karakteri

Bengal Kedisinin Karakteri
Bengal kedisi sürekli hareket halidedir. Sevecen tavırları genetiğinden gelen vahşiliği bir yenmiştir. Duygusal bir yapıya sahip olan bu kedi ırkı tamamen benzersiz benliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir.


Ömürleri boyunca sahiplerine karşı bağlılıklarını rahat bir şekilde belirgin eden bengal kedileri, sahipleri tarafından sevilmek ister. Sevgisini sahibine karşı çok basit belirgin eder. Sahipleri tarafından beklediği ilgiyi göremezse depresif tavırlar sergileyebilir. Daha önce kedi bakmamış insanların, tecrübesiz kişiler bengal kedisi sahiplendiğinde aşırı zorlanacaktır. Akıllı, hareketli ve meraklı tavırları ile sürekli hareket halinde olan bu kedi ırkı hoşlanmadığı hareketleri yaptığınızda farklı tavırlar sergileyebilir. Bengal kedisi yeteneklidir ve avcılık konusunda ustadır. Vahşi doğadan öğrendiği bilgilerle sürekli tırmanma eğilimindedir ve akvaryumda bulunan balıkları patileri ile avlayacak kapasitededir.


Evde uzun süreli yalnız kalmayı sevmez. Fakat kendilerine bir uğraş bulduklarında kendi kendine oyun oynayarak yalnızlığını bir nebze hafifletir. Bengal kedisinden bir süre uzak kalacaksanız bengal kedileri için kedi oyuncakları alarak yalnızlığını hafifletebilirsiniz. Sürekli ev ortamında durmaktan pek hoşlanmazlar. Vahşi atalarının kanını taşıdıkları için dışarıda hakimiyeti kuracak bir alana ihtiyac duyacaktır. Bu mekanlar arasında bahçeniz olabilir, kediniz için özel bölüm olabilir fakat bu eksikliği görmemesi bengal kedileri için daha iyidir.


Aile bireylerine karşı sevgi dolu olan Bengal kedileri hayat doludur ve sevecen mizacı ile tam bir aile kedisidir. Çocuklara karşı naziktir ve çocukları incitmekten kaçınır. Fakat yavru bebeğiniz varsa kediniz ile baş başa bırakmanızı tavsiye etmiyoruz. Çocuklarla oyun oynamaya bayılırlar, yabancılara karşı biraz temkinli olsalar da ilerleyen süreçte iyi iletişim kuracağından şüpheniz olmasın. Bu temkinli davranışının arkasında utangaç olması yer alıyor. Sürekli olarak etrafını meraklı gözlerle takip eder, bitmek bilmeyen enerjisi ile sürekli hareket halindedir ve ailesinden sürekli ilgi görmek ister.


Kediler suyu hiç sevmez

Bengal Kedileri Suyu Sever
Yukarıda yer alan söz hemen hemen birçok insan tarafından bilinir ve aksi iddaa edilmez niteliktedir. Bengal kedisi suyu sever, denize girer ve yüzmeyi bile bilir. Sudan korkmayan bu kedi ırkının ataları geçmiş dönemde sudan avlanarak yaşamını sürdüren ırktır. Bengal kedisi banyo yapmayı sever, suyla oynamayı da sever hatta su gördüğünde hemen suya atlayıp yüzme isteğinin de olduğunu bilmenizde fayda var.


Bengal Kedisinin Tarihçesi

Bengal Kedisinin Tarihçesi
Bengal kedisinin ataları vahşi kedilerdir, bengal kedilerinin ataları genellikle suda avlanarak açlığını giderirlerdi. Zamanla insanoğlunun vahşi kedileri evcilleştirmesinden nasibini alan bengal kedileri: Leopar Kedisi ( Prionailurus Bengalensis) ve Felis Silvestris Catus (Evcil kedi) ırklarının melezlenmesi ile ortaya çıkmış bir kedi ırkıdır. Bu melezlenme ile yeni bir ırkın ortaya çıkması söz konusu değildi. 1963 tarihinde Jean S. Mill isimli kedi yetiştiricisi bir dişi Leopar kedisi almıştır, öte yandan kedisinin zamanla sürekli sıkıldığına tanıklık etmiş ve yanına bir tane Prionailurus Bengalensis (evcil kedi) ırkından almıştır. Bu iki kedinin çiftleşmesi bile söz konusu değildi. Fakat beklenen olmadı ve bu iki kedi çiftleşti. Daha sonralarında ise yavrulardan sadece benekli bir dişi hayata tutundu. Daha sonralarında ise Mill yavrunun büyüdükten sonra babası ile çiftleştirerek benekli ve düz renklerde yeni yavruların doğduğuna tanıklık etmiştir. Tam da istediği gibi görünüşe sahip olan yeni yavruları o tarihlerde isteyen çok olmuştur. Dr. Willard Centerwall Asya Leoparı ile evcil kediyi çiftleştirmiştir. Willard ve Mill birlikte yeni bir ırkın doğması için çeşitli çalışmalara başlamışlardır. Burmese, Abyssinian, Egyptian Mau ve Ocicat gibi farklı kedi ırkları ile çapraz melez işlemi yapılmıştır. Bu esnada istenilen yavruları elde edemeyince Mill, Hindistan'da kahverengi ve benekli görünüşü ile dikkatleri üzerine çeken cinsi de çifleşmeye dahil etmiştir.


Leopar gibi vahşi görünümlü fakat evcil bir kedinin oluşturmak asıl amaçlarıydı. Bu melezleme programında bazı erkekler kısır olarak dünyaya gelmiştir. Daha sonralarında ise Bengal kedisinin resmen bir ırk olarak tanınması için tekrardan çiftleştirilmesi gerekiyordu. İlk defa uysal, sağlıklı, evcil ve mutlu bir karaktere sahip Bengal kedisi 1980 tarihinde Mill tarafından üretilmiştir.. 1985 tarihinde ise Bengal kedisinin üremesi hız kazanmıştır.


Bengal kedisinin bir ırk olarak tanınması 1983 tarihine dayanıyor. The International Cat Association Bengal Kedisini bir ırk olarak tanınması için çalışmalara başlamıştır. TICA tarafından 1991 tarihinde Bengal kedisi yeni bir ırk olarak tanınmıştır.

Bengal Kedisinin Bakımı

Bengal Kedisinin Bakımı

Kıs ve yumuşak tüylere sahip olan bengal kedisinin tüylerini haftada bir tarasanız bile yeterli olacaktır. Bakımı asla ihmal edilmemelidir, bakımı için mutlaka vakit ayırmanız gerekiyor. Yavruyken diş fırçalama alışkanlığını mutlaka kazandırın, genellikle bengal kedisi besleyen kişiler fırçalama konusunda zorluk yaşadıklarını dile getiriyorlar. Fakat yavru olduğunda alışkanlık kazanırsa büyüdüğünde size zorluk çıkartmayacağını söyleyebiliriz. Diş bakımını haftada bir ya da günlük temizlemeniz gerekiyor.
Kedinizin tırnakları biraz hızlı uzar ve jilet gibi keskin tırnakları bulunmaktadır. Tırnaklar tam uzamadan mutlaka kesin, ev içerisinde oyun oynarken eşyalara zararverebilir. Göz ve kulak bölgelerinin pislendiğinde mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Göz çevresini ıslak mendil yardımı ile temizleyebilirsiniz. Kulak kısmını ise bir tutam pamuk alarak, elma sirkesine bandırın ve ıslattığınız pamuk ile kulakları temizleyiniz. Kulak çubuğunu asla kullanmayın.

Bengal Kedisi Sağlık Durumu


Bengal kedileri genel anlamda güçlü bünyeleri ile bilinir aynı zamanda sağlıklı bir ırktır. Çiğ gıdalara karşı alerjisi vardır. Güçlü bünyeye sahip olsalarda belirli aralıklarda veteriner kontrolüne gitmesi gerekiyor, asla ihmal edilmemelidir. Kedinizin sağlığı için periyodik aşı takvimini eksiksiz yaptırın ve en ufak bir rahatsızlığında mutlaka veterinere götürün.


Bengal kedilerinin ataları sağlıklıdır, kalıtsal hastalıklara ise yatkın değildir. Fakat gözlerinde retina kaynaklı körlük ya da genetik bir hastalık ortaya çıkabilir. Beslenme konusunda ihmal edilmemelidir, vücudunun ihtiyaç duyduğu proteinleri mutlaka almalıdır ve bol proteinli kedi mamaları vermelisiniz. Sürekli hareket halinde olduğu için obezite sorunu ile nadir karşılaşabilirsiniz.


Sağlıklı bir bengal kedisi ortalama 12 yıl ile 18 yıl arasında yaşam sürer. Sağlıklı ve düzenli veteriner kontrolü ile yaşam süresi doğrudan orantılıdır.

NOT: Sizlerde bengal kedisi sahiplenmek istiyorsanız nettepet üzerinden "bengal kedisi ilanlarına" göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları