nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Golden Retriever Köpek Irkı

9 Nisan 2021
Golden Retriever Köpek Irkı

Dış görünüşü ile insanları hayran bırakan Golden Retriever tam bir dost canlısıdır. Diğer köpek ırkları ile kıyaslandığında günümüze göre daha yakın bir geçmişi bulunan Golden Retriever cinsi köpek ise birçok farklı köpek ırkının birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.


İnsanlara karşı uysal tavırları, sevecen davranışları ve saldırgan olmaması ile tam bir aile köpeğidir. Dünya üzerinde Amerika başta olmak üzere ülkemizde bile en fazla evcil olarak bakılan köpek ırklarından biridir.

Golden Retriever Köpek Irkının Özellikleri
Golden Retriever Köpek Irkı Tarihçesi


Sirkten alınan Rus çoban köpeğinin soyundan geldiğine inanılan Golden Retriever köpek ırkı İskoçya'da gelişimini tamamlayarak yaygın hale getirilmiştir. Golden Retriever gelişimini Dudley Marjoribanks isimli kişiye borçludur.


Marjorybanks isimli kişi İskoçya'da yaşayan zengin ailenin çocuğudur. Aynı zamanda meclis üyeside olan ve meclis görevi sonrasında bir arazi satın alarak doğa ile iç içe olmayı tercih eden Dudley  Marjorybanks, köpek yetiştirme konusunda çeşitli çalışmalar yapmış ve köpek yetişriciliği görevini de yapmıştır. Dudley Marjorybanks insanlarla uyum içinde olacak bir av köpeği üretmek istiyordu. 1872 tarihinde Köpek Ansiklopedisi'nde Nous isimli bir av köpeği bulunmaktadır. Golden Retriever köpeğinin oluşmasında Newfoundland, Irish Setter ve Wavy Coated Retriever köpek ırkları kullanılmıştır. Çiflteşme sonucunda ise  4 yavrusu olmuştur. Bu yavrular daha sonra İrlanda seteri ve Bloodhound gibi farklı türlerle bir daha  çiftleştirilmiştir. 50 yıl boyunca standart köpek ırkı geliştirmek için çabalayan Marjoribanks en sonunda istediğine kavuşmuştur. Hem karada hem de suda iyi bir avcı köpeği olarak avcılara yardımcı olmuştur.


Yeni geliştirilen ırkın özelliği ise, çift katlı kürkünün olması, iyi huylu olması ve insanlarla iyi anlaşabilir olması özellikleri ile tam istediği bir ırk olmuştur. En iyi itaat köpeği yarışmalarında birincilik ödülünü kazanan Golden Retriever ırkı zamanla daha çok yaygın hale gelmiştir ve popülerliğini arttırmıştır.


Golden Retriever Köpek ırkının Özellikleri


Fiziksel Özellikleri


Vücut ağırlıkları erkeklerde 25 ila 36 kg arasındadır, dişilerde ise bu durum 24 ila 31 kg arasında değişir. Boyları ise 55 - 60 cm arasındadır, dişilerde ise vücut yükseklikleri 50 ila 56 cm arasında değişir. İyi bir bakım ve doğru beslenme uygulandığında yaşam süreleri değişebilir.


Genel Özellikleri


En dikkat çekici özellikleri ise tüy rengidir. Tüy rengi altın sarısı rengine kadar değişebilir, çift katlı kürkü sebebi onu korumaktadır. Sağlam bir yapıya sahip olan Golden Retriever köpek ırkının baş kısmı aşağı doğru inince incelmeye başlar. Asil görüntüsü ile herkesi etkiler, burun rengi ise siyahtırgözleri ise koyu renklidir.


Golden Retriever köpek ırkı tam bir avcı köpeğidir. Avcı olma özellikleri yanı sıra, polis ve askeri amaçlarda kullanılmaktadır. Verilen eğitimleri başarılı bir şekilde tamamlayan bu köpek ırkı sahibinin tüm emirlerine harfiyen uymaktadır.

Golden Retriever Köpek Irkının Bilinmeyen Özellikleri

 

  • Sarı renkli olan tüylerine nazaran burunları siyahtır ve gözleri inanılmaz derecede tatlı köpek ırkıdır.
  • Öğrenmeye aşırı istekli olmaları sebebiyle eğitimleri eğlenceli ve kolaydır.
  • Her ne kadar uykuyu sevseler de bu köpek ırkının hareketsiz olmayacağı anlamına gelmez, çok hareketli bir ırktır.
  • Günün yarısını uyuyarak geçirseler bile uykuya doymazlar.
  • Şımarıklığa yatkın bir ırktır, bu özellikleri sebebiyle kontrolden çıktıkları da istisnalar arasında yer almaktadır.
  • Sahibi tarafından verilen sorumlulukları harfiyen uygulamak için elinden geleni yaparlar.
  • İnatçıcdır ve istekleri yapılana kadar peşinizi bırakmazlar.
  • Yalnız kaldıklarında evde bulunan eşyaları devirriler ya da koltukları kemirerek yalnızlık duygusunu dile getirirler.
  • Büyük, küçük ve çocuk tüm yaş grubu ile uyumludur.


Golden Retriever Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Golden Retriever Köpek Irkının Karakteri
Uzun uğraşlar sonucunda elde edilen bu köpek ırkı harika görünüşü ve güçlü vücudu ile aynı zamanda karakteride mükemmeldir. Oyuncu, neşeli ve kendinden emin olması ile mükemmel bir evcil köpek ırkı olan Golden Retriever sahiplerine karşı her zaman itaat eder. Yavru olduğunda yeterli eğitimi verdiyseniz, yaşı ilerledikçe tüm eğitimlere harfiyen uyacağından şüpheniz olmasın.

 

  • Çocuklarla arası mükemmel olan bu köpek ırkı çocuklu aileler için tercih edilebilecek en ideal köpek ırkıdır.
  • Evde kedi ya da köpeğiniz varsa uyum konusunda sorun yaşamazsınız.
  • Yabancılara karşı saldırgan olmayan bu köpek ırkı olası tehlikelere karşı her zaman tedbirlidir.
  • Üstün zekası ile eğitimleri kolayca tamamlayabilir.
  • Sahibine karşı her zaman bağlıdır ve itaatkar bir ırktır.
  • Oyun oynamaya bayılırlar, sahipleri ile zaman geçirmeye ve oyun oynamaktan haz alırlar.

Golden Retriever Irkının Eğitimi Ve Becerileri


Köpek ırklarının eğitimine yavru döneminde başlanmalıdır. Bu dönemler verilen tüm eğitimleri unutmadan kolayca uygulayabileceklerdir. Yavru Golden Retriever köpeğinin eğitimi 3 aylık süreçte tamamlanmaktadır. Gereksiz havlamaması, kemirle ve gerekli diğer sorumluluklar yavru köpeğe öğretilebilir. Eğitim boyunca köpeğinize hiçbir şekilde bağırmamalı ve kızmamalısınız. Köpeğiniz çekimser davranmamalı ve sahibini iyi tanımalıdır.


Eğitime yatkın olan bu köpek ırkının eğitimi zorlu değildir, doğru şekilde ve istikrarlı eğitimde sonrasında yavru köpeğiniz başarılı olacaktır.


Golden Retriever köpek ırkı yüksek zekaya sahip olması ve yetenekleri ile yıllar boyu kendinden söz ettirmiştir. Birçok eğitime tabii tutulabilir ve görevlendirilebilir.


Yatkın Görevleri

 

  • Kolluk kuvvetlerinin narkotik birimlerinde görevlendirilebilir.
  • Kayıp arama kurtarma ekibine önderlik edebilir.
  • Avcılık konusunda yeteneği oldukça fazladır, vurduğunuz avı anında size getirebilir.
  • Bomba imha köpeği olarak görevlendirilebilir.
  • Patlayıcı bomba ve düzeneklerin yerini bulabilir.
  • Yaşlı ve gözleri görmeyen insanlar için kılavuz köpeği görevinde kullanılabilir.

Yukarıda liste halinde yazdıklarımız Golden Retriever köpeğine verilen eğitimler sonucunda başarılı olabileceği görevlerdir. Dünya üzerinde zeka seviyesi en yüksek köpek ırkı listesinde yer alan bu köpek ırkı tüm görevlerde başarılıdır.


Golden Retriever Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?


Evinizde besleyecekseniz Golden Retriever köpek cinsinin tuvalet eğitimini de vermelisiniz. Köpeklerin en büyük sorunlarından birisi olan tuvalet eğitimi köpeklerin zamansız ve yersiz yapmamasından ötürü mutlaka verilmelidir. Köpeğinize tuvalet eğitimini kazandırabilmesi için yavru golden retriever köpeğinin en az 3 aylık olması gerekiyor. Ev oramında tuvalet ihtiyacını giderecek bir alan oluşturun. Bu bölgede tuvaletini yapabileceği bir kap bırakın ve üzerine kum serpin.


Köpeğiniz uyandıktan sonra ve her yemek sonrasında ihtiyaç gidermek için dışarıya çıkartın. Köpeğiniz için dış tuvalet eğitimi olarak da bilinen bu eğitim boyunca evinizin yakınına köpekler için tuvalet kabı bırakın. Köpeğiniz bir ayağını yukarı kaldıracağı zaman derhal o bölgeye götürün ve işaret edin. Yavru köpekler meraklıdır ve kolayca öğrenir. Sizlerden gördükleri bu işaretler ile köpeğiniz zamanla tuvaletini kabın içine yapacaktır.


Golden Retriever Temel İtaat Eğitimi


Köpeğiniz yetişkin hale gelmeden evvel yavruyken tüm eğitimler verilmelidir. Köpeğinizin yaşamını tamamen değiştirecek eğitimlerden birisi de itaat eğitimidir. İtaat eğitimini bir köpeğin alması için en az 3 aylık olması gerekir. Bu eğitim karakter gelişimi açısından da önemlidir.


Temel itaat eğitiminde genellikle otur, gel, yapma, git, takip, getir gibi komutlar öğretilmektedir. Bu komut öğretme sürecini ise köpeğinizin karnını doyurduktan sonra yapmanız daha faydalı olacaktır. Köpeğiniz ile iyi bir iletişim kurmaya başladığınızda ve köpeğiniz komutlarınızı anlamaya başladığında ufak ödüllerle onu kutlayabilirsiniz.

Sizlerde Golden Retriever Köpek ırkını sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

 

Haber Yorumları