nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Cane Corso Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

27 Mayıs 2021
Cane Corso Köpeğinin Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Tam bir aile köpeği olan, duruşu ile insanları derinden etkileyen ve çok zeki olması ile dikkatleri üzerine çeken Cane Corso köpeği en çok tercih edilen köpek ırkları arasında yer almaktadır. Fiziksel özellikleri itibariyle dev bir cüsseye sahip olan Cane Corso köpek ırkı büyük boylu köpek ırkları arasında yer almaktadır. Sosyal yaşama uyum sağlama konusunda sorun yaşamayan bu köpek ırkı insanlarla çok iyi anlaşır. Chow Chow (Çin Aslanı) köpek ırklarında görülen baskın karakterler hemen hemen Cane Corso köpek ırkında da görülmektedir.


İtalya'nın güneyinde üreyen bu köpek ırkı çevikliği ve zekası ile tüm Dünya üzerinde nam salmıştır. Bu yazımızda Cane Corso köpek ırkının fiziksel özelliklerini, karakter özelliklerini, bakımı ve tarihçesi hakkında tüm detayları paylaşacağız. Eğer ki sizlerde Cane Corso köpeği sahiplenecekseniz, bu yazımız tam size göre!


Cane Corso Fiziksel Özellikleri


Cane Corso köpek ırkı büyük, kaslı  ve görkemli vücuda sahiptir. Ortalam bir cane corso köpeğinin vücut ağırlığı ise 90 ile 110 kilo arasındaıdr. Kısa tüylere sahip olan bu köpek ırkının tüyleri serttir. Genellikle görülen tüy rengi ise: Siyah, koyu gri, kahverengi ve koyu renk tonlarında görülmektedir.


İri kemiklere sahip olan Cane Corso köpeğinin vücudu çok sağlamdır ve güçlü yapısı ile bilinmektedir. Son derece atletik, kaslı ve çevik vücuda sahip olan Cane Corso köpeği her hareketi çok hızlı şekilde yapabilir. Geçmiş tarihlerden günümüze kadar uzanan zaman diliminde bu köpek ırkı bekçi köpeği olarak kullanılmıştır. Bazı avcılar domuz avına gittiklerinde yanlarında cane corso köpeğini de götürmüşlerdir. Aynı zamanda domuz avlarının vazgeçilmez köpeği lakabıyla tanınmaktadır.


Kafatası son derece geniştir ve hafif kavise sahiptir. Önden bakıldığında ise rahatlıkla kırışıklıklar belirgin olur ve sarkık yüze sahiptir. Koskoca burna sahip olan bu köpek ırkı kilometrelerce uzakta bulunan bir canlının kokusunu rahatlıkla alabilir. Sarkık yanakları ise en tatlı özelliklerinden biridir. Burun, ağız ve kulak kısımlarının renk tonu ise genellikle siyahtır.


Ön kolları arka ayaklarına nazaran daha güçlüdür ve kaslıdır. Önden bakıldığında düz olan kolları dirsek uzuvlarının yüksekliğinin yarısına eşittir. Kaslı omuzları ile dikkatleri üzerine çeker ve oldukça relax bir görünüşe sahiptir. Üst kolları ise güçlü ve kaslıdır. Göğüs kafesi ise dirseklere paralel olarak tutunmaktadır. Göğüs bölesi oldukça geniştir ve bu köpek ırkının en çok dikkat çeken fiziksel özelliği budur aslında. Çok kısa kuyruğa sahip olan bu köpek ırkının tüm vücudu tüm parçaları ile muhteşem şekilde uyumludur.


Cane Corso Karakter Özellikleri


Sert duruşu ve güçlü yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Cane Corso köpeği sahibine karşı son derece sadık, şefkatli ve koruyucudur. Sahibine karşı olası en ufak bir tehlikede ise anında saldırı pozisyonuna geçebilir ve sahibini koruma altına alır. Sakin ve uyrsal bir yapıya sahip olması için yavru döneminde sosyalleşme eğitimi verilmelidir. Sosyalleşme eğitiminin yanı sıra, itaat eğitimi de gereklidir. Eğer ki bu köpek ırkını eğitmezseniz ve gerekli olan eğitimleri vermezseniz, son derece agresif bir köpek ırkı olurlar. Çevreye zarar verebilir ve sahibini dinlemeden hareket eder. Eğer ki bu köpek ırkını sahiplenecekseniz, eğitimini mutlaka verin.


Son derece zeki olan bu köpek ırkı eğitim süreci boyunca sahibine zorluk çıkartmaz. Otoriter bir yapıya sahiptir ve bulunduğu bölgede liderliğini korur. Köpeğinize yavru döneminde otur, kalk, yapma, dur gibi komutları kesinlikle öğretin. Aile üyelerine sevdirin ve köpeğinizin arasının iyi olmasını sağlayın. Aile üyeleri ile uyum sorunu yaşamaz, aile üyelerine karşı her türlü tehlikeyi bertaraf eder. İri cüsseye sahip olması sebebiyle apartman hayatına uygun değildir. Fakat müstakil eviniz ve bahçeniz varsa bu köpek ırkı tam size göredir!


Cane Corso Köpek Irkının Tarihçesi


Cane Corso köpeği İtalya'da geliştirilen masttif türüdür. Roma İmparatorluğu'na kadar uzanan geçmişi ile eski köpek ırkları arasında yer almaktadır. Eski Roma döneminde savaş esnasında "savaş köpeği" olarak da kullanılmıştır. Napoliten Mastif ırkı Cane Corso'nun atasıdır. Cane Corso köpek ırkı ise Napoliten Mastif ırkına nazaran daha zayıf ve ufak görünüme sahiptir. Eski tarihlerde çiftçiler bu köpek ırkını hayvan sürülerini kollamak amacıyla da kullanmışlardır. Aynı zamanda domuz avında kullanılmıştır.


Roma İmparatorluğu en güçlü dönemlerinde bu köpek ırkını yanlarında götürmüştür. Yunan adalarını işgal ederken Roma Leyjonları Molloser köpek ırkını İtalya'ya götürmüştür ve İtalya'da farklı türler geliştirilmiştir. Yunanistan adalarında ise çapraz üretime maruz kalan ve günümüze kadar gelen Cane Corso köpeği Roma İmparatorluğu döneminde önemli görevlerde yer almıştır.


İtalyan yarımadasının ve sürekli Sicilya bölgelerinin istila edilmesi ile o dönemlerde ekonomik ve politik karşıtlıklar çoğalmıştır. Çiftçilik işi de tehlikeye girdiğinde Cane Corso köpeği 20. yüzyılda yok olma eşiğine gelmiştir.  


1970 tarihinde Mastiff köpek ırkının hayranı olan bazı insanlar İtalya'da bu köpek ırkının tekrardan hayata tutunması için çeşitli çalışmalara başlamışlardır. Bu çalışma sonrasında 1983 tarihinde Cane Corso Sevenler Topluluğu resmen kurulmuş ve Cane Corso köpek ırkının popülerliği kısa sürede tekrardan sağlanmıştır. Cane Corso köpeği çeşitli köpek şovlarında birincilik elde ederek namına nam katmıştır.

Egzersiz İhtiyacı

Cane Corso köpek ırkı, iri yarı yapısı sebebiyle günlük düzenli olarak fiziksel egzersize ihtiyaç duyar. Her gün düzenli olarak hafif tempolu koşu, yürüyüş ya da top oyun egzersizleri ile egzersiz ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bir gün içinde en az iki kilometre yol yürüyebilir / koşturabilirsiniz. Eğer ki tembel bir kişiliğe sahipseniz, cane corso köpeğini sahiplenmenizi asla tavsiye etmiyoruz.
Cane corso köpeğinin yavruları vücut gelişimini 18 ay dolana kadar tamamlar. Vücut gelişimini tamamlaması için, yavruyken de egzersize ihtiyaç duymaktadır.


Bakımı


Cane corso köpeği kısa ve sert tüy yapısına sahip olduğu için haftada bir ya da iki kere taranması bile yeterli olacaktır. Kulak ve göz çevresi her zaman kontrol edilmeli ve olası akıntılara karşı temiz bezle mutlaka silmelisiniz. Bu köpek ırkının ağız sağlığı ihmal edilmemelidir. Haftalık düzenli olarak diş bakımı yapılmalı ve yavru döneminden itibaren diş temizleme alışkanlığı kazandırılmalıdır.


Beslenme


Çok atletik yapıya sahip olan cane corso köpeğinin yiyeceği mama yüksek kalitede olmalıdır. Kuru mama verecekseniz, yüksek proteinli ve besleyici mama vermelisiniz. Yetişkin cane corso köpeğinin beslenmesi ise yetişkinliğine, metabolizmasına ve günlük enerjisine göre ölçeklendirilerek verilmelidir.


Bu köpek ırkının ortalama yaşam süresi 10 ile 14 yıl arasındadır. Cane Corso köpeğini sahiplenmek istiyorsanız, ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

 

Haber Yorumları