nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakımı

11 Mayıs 2021
Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri Ve Bakımı

Exotic Shorthair kedi ırkı ülkemizde ve birçok ülkede yaşayan kediseverlerin belki de hiç bilmediği bir kedi ırkıdır. Ülkemizde en çok biline kedi ırkları arasında Bristish shorthair ve American shorthair kedi ırkları popülerliğini halen daha sürdürmektedir. Bristish shorthair ve American shorthari kedi ırklarının ortak karakter özellikleri Exotic Shorthair'de birleşmiştir.


Uysal yapıya sahip olan Exotic Shorthair kedi ırkının yumuşak ve benzersiz güzelliği ile tüm insanların beğenisini kazanmaktadır. Kısa tüylü kedi ırkları arasında yer alan Exotic Shorthair, birçok kedi ırkı ile kıyaslandığında oldukça eski bir kökene sahiptir. İran kedileri ile çok yakın akraba olan exotic shorthair kedi ırkı, iran kedisi gibi çok fazla bakım istemez. İran kedisine alternatif olarak geliştirilen bu kedi ırkı birçok kedi yetiştiricisi tarafından tam not almayı başarmıştır. Sizlere bu yazımızda exotic shorthair kedi ırkının özelliklerini, bakımını, karakter özellikleri ve tarihçesi hakkında detaylı bilgiler sunacağız.


Exotic Shorthair Kedi Irkının Fiziksel Özellikleri

Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri
Karakteri kadar muhteşem fiziksel özellikleri ile henüz bebekken yumuşacık tüylere sahip olan bu kedi ırkı yetişkin olduğunda da kısacık tüylere sahip ılur. Zaman içerisinde tüyleri değişime uğrasa bile, yumuşacık tüyleri ve gür tüyleri sadece bu kedi ırkına özgün özellikler arasında yer almaktadır. Durgun ve masun gözleri ile görenleri kendisine hayran bırakan bu kedi ırkının suratı ise çok minnoş bir görünüşe sahiptir.

 

  • Hemen hemen her renk tonunda tüy rengine sahip olan Exotic Shorthair kedi ırkının tüyleri parlak ve canlıdır görünür.
  • Derin, anlamlı ve kısık gözleri ise ışıl ışıldır. Bu özellik bu kedi ırkını çok farklı kılmaktadır.
  • Parlak tüylerinin altında gözlere çarpan büyük patileri ise tombiş görünüşüne farklı bir anlam katar. Minnoş patileri bu kedi ırkının sevimliliğini daha da arttırmaktadır.
  • Büyük boyuta sahip olan vücutları iri yapılı kedi ırkları arasında yer almasına olanak sağlar. Bu kedi ırkının geniş bir vücudu ve iri yarı kemikleri bulunmaktadır.
  • Tombul tombul yanaklara sahip olan exotic shorthair kedi ırkı bu tombul yanakları ile daha da iri bir görünüme sahiptir.
  • Yuvarlak bir kafa yapısı ile görenleri tatlılığı ile hayrete düşüren bu kedi ırkı, sivri ve dik durmayan kulaklara sahiptir. Kulakları sona doğru sivrilir ve kulakları aynı vücudu gibi kısa tüylere sahiptir.
  • Basık burna sahip olan bu kedi ırkının burnu fındık görünümüne sahiptir ve minik bir topu andırmaktadır. Burun yapısı atası olan İran kedisinden miras kalmıştır.
  • Çene kısmından sarkan muhteşem yanakları toplu durmaktadır ve ufacık ağzı ile muazzam uyum içerisindedir.
  • İri gözlere sahip olan exotic shorthair kedi ırkının gözleri canlı bakır rengi, turuncu, kahverengi ve altın rengindedir. Gözleri fosforludur ve içinde kötülük beslemeyen bir çocuğun bakışı gibidir.
  • Yetişkin bir exotic shorthair kedi ırkının vücut ağırlığı ortalama 3 ile 6 kilo arasında değişmektedr. Bu kedi ırkının vücudu belli bir noktaya geldikten sonra büyümeyi durdurur, kolay kolay kilo alamaz. Bu özellikleri ile sağlık durumunu etkilememektedir.
  • Vücudunun kısa olması, kalın kalıplı bacakları ve koskoca patileri ile tam bir uyumlu vücuda sahiptir.
  • Exotic shorthair kedi ırkının kendine has tüy rengi ve deseni yoktur.

Genel olarak şu renklerde görülmektedir:

  • Kahverengi
  • Mat siyah
  • Siyah
  • Gümüş rengi
  • Kahverengi
  • Ekru, sarı ya da kahverengi ile ekru karışımı
  • Koyu turuncu

gibi renk tonlarına sahiptir.


Exotic shorthair kedi ırkı genel olarak kahverengi ve turuncu renk tonlarında görülmektedir. İran kedisinde görülen tüm renkler aynı şekilde exotic shorthair kedi ırkında da görülmektedir. Nadiren de olsa desenli olanları da vardır.


Exotic Shorthair Kedisi Tarihçesi

Exotic Shorthair Kedi Irkının Tarihçesi
1950 tarihinde birçok kedi yetiştiricisi iran kedisine alternatif bir kedi ırkı geliştirmeye çalışıyordu. Carolyn Bussey isimli bir kedi yetiştiricisi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tamamen şans eseri ortaya çıkmıştır. Bu kedi yetiştiricisinin asıl amacı kahverengi tonlarında bir fars kedisi elde etmekti, iran kedisi ile kahverengi renginde bir burmese kedisinin çapraz çiftleşmesi sonucunda exotic shorthair ırkı oluşmuştur.


İlk doğan yavruların en önemli özelliklerinden birisi ise kısa tüylere sahip olması ve kısa bacaklarıdır. İlk ortaya çıkan yavrular ise siyah rengi tonlarındaydı. Birçok kedi yetiştiricisinin dikkatini çeken bu sevimli yavrular kısa süre içerisinde çok rağbet görmüştür. Birçok hayvan severler tarafından sahiplenilerek popülerliği zirve yapmıştır. Bu kedi ırkının ortaya çıkması ile birçok kedi yetiştiricisi bu ırkın popüler bir ırk olacağına da inanmışlardır.


1950 tarihinden sonra iran kedisi yetiştiricileri bu çiftleşme sonucunda kısa tüylü bir ırkın doğmasının bir hata olduğunu düşünmüşlerdir. Bir kedi ırkının standartlara uyması için bazı kriterlere sahip olması gerektiğini savunmuşlardır ve bu kedi ırkı o tarihlerde hayvan severlere hiçbir şekilde tanıtılmamıştır.


Carolyn Bussey 'in yeni bir ırk olarak kabul ettirme çabaları nihayetinde kabul edilmiştir. Birçok kedi yetiştiricisi bu kedinin yeni bir ırk olarak tanıtılması konusunda da farklı çalışmalar ile destekte bulunmuştur. Dünyanın halen birçok bölgesinde en popüler kedi ırkları arasında exotic shorthair ırkı yer almaktadır.


Exotic Shorthar Kedi Irkının Bakımı

Exotic Shorthair kedi ırkının bakımı
İran kedisine nazaran exotic shorthair kedi ırkının bakımı daha kolaydır. İran kedileri genellikle her gün düzenli taranırken, exotic shorthair kedi ırkı ise kısa tüylere sahip olması ile haftada iki kere paslanmaz metal tarak ile taranması yeterlidir. Diğer kedi ırklarında görülen, tüylerin birbirine girmesi, düğümlenmesi ve keçeleşme sorunu bu kedi ırkında asla görülmez.


Bu kedi ırkı mevsim geçişlerinde tüy dökmektedir. Bu dönemlerde ise ekstra taramanız gerekiyor. Haftada en az dört kere ölü tüylerden arındırmanız ve banyo yaptırmanız kedinizin deri sağlığı için çok önemlidir.


Düzenli olarak egzersiz yaptırmalısınız. Miskin miskin görünüşüne aldanmayın, bu kedi ırkı eğer ki enerjisini atamazsa ev içerisinde eşyaları kırabilir.

Exotic Shorthair Sağlık Durumu


Exotic Shorthair kedi ırkı atalarından kalan genetik hastalıkları taşıdıkları için ne yazık ki bazı hastalıklara yatkındır.


İşte Exotic Shorthair Kedi Irkında Görülen Bazı Rahatsızlıklar

 

  • Diş eti rahatsızlıkları,
  • Nefes alırken zorlanma,
  • Gözde sulanma sorunu,
  • Farklı cilt rahatsızlıkları,

gibi rahatsızlıklara yatkındır. Eğer ki exotic shorthair kedi ırkından sahiplenecekseniz alacağınız kişiden annesinin ve babasının sağlık durumunu belgelerle kontrol ettirin. Bu kedi ırkını düzenli veteriner kontrolüne götürmelisiniz. Düzenli veteriner kontrolüne giden kediler daha sağlıklı bir yaşam sürebilir.


Exotic shorthair kedi ırkının düzenli bakımı yapıldığında ve sağlıklı bir yaşam sürdüğünde bu kedi ırkı tahminen 12 ile 16 yıl arasında yaşam sürmektedir. Düzenli ve zamanında yaptırılan aşılar kedilerin yaşam süresini doğrudan etkiler. Unutmayın ki kediler bakım ister, mutlu bir yaşam sürmek ister ve en önemlisi huzurlu bir ortam ister. Kedinizi arkadaşınız gibi görün ve kedinizi sevgi ile büyütün.

Nettepet ailesi olarak birçok kedi ırkını sitemiz üzerinden sahiplenebilirsiniz ve tüm alışverişlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Unutmayın ki herşeyin başı sevgidir, kedileri sevin ve onlara değer verin. Exotic Shorthair sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

 

Haber Yorumları