nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Chinchilla Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

10 Mayıs 2021
Chinchilla Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Görünüşü ile iran kedisini andıran Chinchilla kedi ırkı, iran kedisinin farklı bir türüdür. Kediseverler iran kedisinin en güzel türü olduğunu kabul etmiştir. Dünya üzerinde çok nadir rastlanan bu kedi ırkı en çok tercih edilen uzun tüylü kedi sınıfında yer almaktadır. Chinchilla kedi ırkı birçok kedi kuruluşu tarafından melez ırk olarak kabul edilmiştir, safkan olarak kayıtlara geçmeyen bu kedi ırkının Persian kedi ırkının bir türü olduğu kabul edilmektedir. Diğer ismi ile Silver Persian ismi ile bilinmektedir.
Sessiz, sakin, tam bir dost canlısı olan bu kedi ırkı tatlı huyu ve muhteşem kürkü ile insanları derinden etkilemektedir. Sahibine ve ailesine karşı her zaman nazik davranışlar sergileyen bu kedi ırkı sadık olması ve iyi huylu olması ile tam bir ev kedisidir. Üstün zekası ile insanların kendisi hakkında ne hissettiklerini anında anlar, bir insanın kendisini aptal olarak gördüğü zaman o insana karşı sıcak davranışlar sergilemez.


Zarif görünüşünün arkasında oldukça hassas bir yapı bulunmaktadır. Sahibinden sürekli ilgi beklemeyen bu kedi ırkı sahibini pek fazla sıkmaz. Bu özelliği ile çalışan insanlar için ve evde sürekli duramayan insanlar için en ideal kedi ırkıdır.


Chinchilla Kedi Irkının Karakter Özellikleri


Chinchilla kedi ırkı, bulunduğu ortamda sessiz, sakin ve huzurlu olmayı arzular. İnsanlarla uyum içinde yaşamayı isteyen bu kedi ırkı, sahibine karşı sürekli sevgi doludur. Nazik, uysal, kendi halinde bir kedi ırkı olarak bilinmektedir. Sahibinden ilgi bekler, sahibinin gülümsemesi ile adeta dünyalar onun olur! Evde sessiz sakin kendi halinde takılır, hiçbir şekilde eşyalara zarar vermez. Ev içerisinde tutam iplik ile hiç canı sıkılmadan vakit geçirebilir. Bu kedi ırkı oyun oynarken aynı zamanda öğrenme yetisini de güçlendirmektedir.


Chinchilla kedisi sahibinden ve çevresinden saygı gördüğünde karşısında bulunan insan ile iletişim halinde olmaktan mutluluk duyar. Hoşlanmadığı ve sevmediği durumları etrafında bulunan insanlara miyavlama sesleri ile belirtmeyi tercih eder. Aynı zamanda bakışları ile hoşnut olmadığı durumları belli eder.

Chinchilla kedi ırkı evcil kedi ve köpeklerle iyi iletişim kurabilir, uyum konusunda sorun yaşamazlar. Diğer kedi türleri ile arkadaş kalmayı tercih ederler. Karşısında ki canlının aynı insanlar ile olduğu gibi saygılı olmasını bekleyecektir, saygı unsuru Chinchilla kedi ırkı için çok önemli bir etkendir. Saygı duydukça saygı duymayı sever ve bu etken her zaman tüm canlılar için geçerlidir. Çocuklarla iletişim konusunda sorun yaşamazlar, çocuklarla oyun oynamayı ve vakit geçirmeye bayılırlar. Çocuklar bu kedi ırkını çok tatlı bulduklarından ötürü bazen canını yakacak eylemler gösterseler de Chinchilla kedi ırkı bu konuda çok sabırlıdır. Her ihtimale karşın çocuklarla bu kedi ırkı yalnız bırakılmamalıdır, mutlaka gözlem altında tutulmalıdır.

Chinchilla Kedi Irkının Tarihçesi

Chinchilla Kedisinin Tarihçesi
Chinchilla kedi ırkı bir dönemler zengin insanların açık renkli kürke sahip kedi ırkı üretme düşüncesiyle geliştirilmiş en eski kedi ırkları arasında yerini almaktadır. Kısaca bu kedi ırkı birçok kedi yetiştiricisinin deneme yaparak geliştiremediği bir ırktır. Kedi yetiştiricileri Chinchilla kedi ırkını yıllarca özenerek geliştirmiştir. İran kedisinin bir alt türü olan bu kedi ırkı 1882 tarihinde İngiltere'de doğan rengarenk iran kedisinin gümüş yavrularından biridir. Bu ırk ilk defa üretildiğinde birçok yavru sağlık sebepleri sebebiyle ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Bazı kedi yetiştiricilerinin de katkıları ile 1900 tarihinde tekrar çiftleştirilmiş ve 1900 yılının ilk aylarında günümüze kadar ulaşan Chinchilla kedisi üretilmeye başlanmıştır.


The Cat Fansiers (Kedi Federasyonu) tarafından ve Uluslararası Kedi Derneği tarafından Chinchilla kedi ırkı bir ırk olarak kabul edilmemiş, İran kedisinin bir türü olarak kabul edilmiştir. Resmen tanınmamasına nazaran, birçok kedi yetiştiricisi bu kedi ırkının yeni bir ırk olarak tanınması gerektiğini sürekli dile getiriyor. Fakat geçmişten günümüze kadar uzanan bu kedi ırkı halen daha iran kedisinin bir türü olarak kabul edilmektedir. Dünya üzerinde bazı kedi dernekleri Chinchilla kedisini bir ırk olarak kabul etmiştir. Güney Afrika Kedi Konseyi (The South African Cat Council) Chinchilla kedi ırkını resmen bir ırk olarak kayıt etmiştir.

Chinchilla Kedisi Bakımı


Muhteşem tatlılığı ile gözleri kamaştıran bu kedi ırkının haftalık düzenli taranmaya ihtiyacı vardır. Uzun tüylere sahip olması sebebiyle bakımı biraz zahmetlidir. Eğer ki bu kedi ırkını sahiplenecekseniz, tüylerini düzenli taramanız gerekiyor. Uzun tüylerinin parlak görünmesi için kediler için özel losyonlar bulunuyor, her tarama sonrasında  bu kedi ırkının tüylerine az az sürebilirsiniz. Eğer ki tüylerini düzenli olarak tüylerini taramazsanız, tüyleri düğümlenebilir ve düğümlenir. Düğümlenen tüyleri ise tıraş yapmanız gerekiyor. Chinchilla kedisinin tüy bakımını sıcak havalarda arttırmanız gerekiyor. Çünkü bu kedi ırkı sıcak havalarda normalinden fazla tüy dökmektedir. Sıcak havalarda taramayı arttırırsanız hem ölü tüylerden kurtulur hem de kediniz bu durumda rahatlamış olur.


Chinchilla kedi ırkının yavruları çok fazla tüy dökmez, fakat kedinize tüy taranma alışkanlığını küçük yaştan itibaren uygulamalısınız. İlerleyen yaşlarda kediniz, tüyleri tarandığında size sorun çıkarmaması için erken yaşta tüy bakımı önemli bir husustur. Kedinizim tüy bakımını yaparken paslanmaz çelik taraklardan kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu tarağı kullanırsanız tüy dökülmesini azaltırsınız ve tüylerin tüğümlenmesini engellersiniz.

Diş, Kulak, Tırnak ve Göz Bakımı

Chinchilla Kedisinin Özellikleri
Kedinize kuru mama veriyorsanız, dişlerinde zamanla tartar oluşacaktır. Bunun yanı sıra diş etlerinde d ezamanla enfeksiyon sorunu ortaya çıkacaktır. Bu sebeplerden ötürü sahipleneceğiniz kedinin dişlerini düzenli fırçalamanız, kedinizin sağlığı açısından ve sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından oldukça önemlidir.


Kediler çevresel faktörlerden ötürü kulakları kirlenebilir, tek başlarına kulaklarını temizleyemedikleri için sahipleri tarafından kulak temizliği yapılmalıdır. Düzenli olarak kulakları kontrol edilmelidir. Kulaklarında pislik varsa ya da kir tutmuşsa bir tutam pamuğu ılık suya batırarak kulaklarını temizleyebilirsiniz.


Kedinizin tırnaklarını ise iki haftada bir mutlaka kontrol edin. Kedinizin tırnakları uzarsa hemen kesin, kediniz tırnaklarının kesilmesine izin vermiyorsa hafifçe kedinizi okşayın ve rahatlatın. Rahatlayan kedi, tırnaklarının kesilmesine izin verecektir.

İran kedilerinde sıklıkla görülen göz sulanma problemi Chinchilla kedi ırkında da görülmektedir. Kedinizin gözünü haftada en az iki kere kontrol etmelisiniz. Göz çevresinde akıntı olduğunu gözlemlerseniz, nemli bir bez ile göz kenarlarını temizleyin. Bu esnada kedinizin gözü silerken ağır hareketlerde bulunun ve gözüne zarar vermeyin. Her iki göz için farklı bez kullanmanız enfeksiyonun yayılmasını önler.

Muhteşem güzelliği ile insanları derinden etkileyen Chinchilla  kedisi sahiplenmek istiyorsanız ilanlarımıza göz atabilirsiniz

Haber Yorumları