nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Bull Terrier Köpeğinin Özellikleri, Tarihçesi ve Bakımı

25 Mayıs 2021
Bull Terrier Köpeğinin Özellikleri, Tarihçesi ve Bakımı

Bull Terrier köpek ırkı karakteri ile köpek dünyasında tamamen farklı bir yer edinmiş köpek türüdür. Fiziksel özellikleri bakımından eşi benzeri olmayan Bull terrier köpeğinin eşsiz güzelliği bulunmaktadır. Karakter bakımından ise diğer köpek ırklarının karakter yapısına hiçbir şekilde benzemez. Korkutucu görünüşünün ardından son derece sadık ve sevgi dolu bir kişilik yatar. Geçmiş dönemlerde dövüş köpeği olarak kullanılan Bull Terrier köpeği oldukça sağlam ve güçlü yapıya sahiptir. Dövüş köpeği olarak kullanılması insanların üzerinde farklı etkiler oluşturmuştur, fakat bu önyargıyı kırabilmeniz için Bull Terrier köpek ırkının özelliklerini, tarihçesini ve karakteri hakkında tüm detayları sizlere aktaracağız.


Bull Terrier Köpeğinin Fiziksel Özellikleri


Çok güçlü bir yapıya sahip olan Bull terrier köpeği diğer köpek ırklarına nazaran oldukça güçlüdür. Vücut uzunluğu ise vücut yüksekliğinden daha fazla olmasın, ağırlık merkezinin alt tarafta kalmasına olanak sağlar. Bu özelliği ile vücudunun her bölümünde var olan kas kütlesinin yoğunluğu ile dövüşlerde Bull Terrier'i çok güçlü kılmıştır.


Çok ilginç bir kafa yapısına sahip olan Bull Terrier köpeğinin kafa görünüşü yumurta şeklini andırmaktadır. Kafa yapısı ise dümdüz şekle sahip olmakla birlikte pürüzsüzdür. Kafası aynı zamanda güçlüdür, alın bölgesinde en ufak bir kırışıklık bile bulunmaz. İçeri yerlemiş görünümlü gözleri derin ve anlamlı bakışlara sahiptir. Gözleri farklı renklerde görülebilir fakat genellikle koyu renk tonlarındadır. Kulakları aşağı inik değildir ve dik durmaktadır. Kısa kuyruğa sahip olan Bull Terrier köpeğinin kuyruk başlangıç bölümü kalındır ve sona doğru ilerledikçe incelmektedir.


Kısa tüylere sahip olan Bull Terrier köpeğinin tüyleri çok sıkıdır. Dokunduğunuzda ise elinize batma hissiyatı yaşatabilecek kadar serttir. Bull Terrier köpek ırkı, açık kahverengi, beyaz, kırçıllı siyah, kızıl ve üç farklı renk kombinasyonu ile görülebilmektedir. Kafasının deri kısmında ise pigmentasyon görülür, farklı izler taşıdığı yakından bakıldığında belli olur.


Bull Terrier Köpeğinin Karakter Özellikleri

Bull Terrier Köpeğinin Karakteri ve Çocuklarla ilişkisi
Geçmiş zamanlarda acımasız dövüş köpeği olarak insanlar tarafından yetiştirilen Bull Terrier köpeği ve minyatür türü bazı köpek yetiştiricilerinin yaptığı testlere göre tüm testleri başarıyla geçmiştir. Eski agresif tavırlarından hiçbir eser kalmamıştır. Unutmayın ki kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Amerikan Mizaç Test Topluluğu (The American Temperament Test Society) tarafından yapılan testler sonucunda tüm testleri başarıyla geçen Bull Terrier köpeğinin tehlikeli bir ırk olmadığı resmen doğrulanmıştır. Köpek ırkları yetiştirilme biçimine göre farklı karaktere bürünebilir.


Ailesine son derece bağlı olan Bull Terrier köpeği ailesi ile birlikte çeşitli aktivitelerde bulunmayı çok ister. Bu köpek ırkı sahibi ve aile üyeleri ile vakit geçirmekten çok hoşlanır. Hayat dolu, sevecen ve oyuncu tavırları ile dikkatleri üzerine çeker. Sert oyunları da seven bu köpek ırkının çocuklarla sert oyunlar oynamaması tavsiye edilir. Çocuklarla ve yaşlılarla gayet iyi anlaşır. Sahibine ve aile üyelerine karşı en ufak bir tehlikede korumacı tavırlara bürünebilir. Genel anlamda koruma köpeği olarak beslenmeyen bu köpek ırkı en ufak bir tehdit sezdiğinde fazlasıyla korumacı olabileceğini de unutmayın.
Bull Terrier köpeği avcılık içgüdüsü sebebiyle küçük bir hayvan gördüğünde anında o hayvanı kovalayacaktır. Bu içgüdüsü güçlü avcılık özelliğinden gelmektedir. Bu sebepten ötürü dışarıda gezdirirken köpeğinizi mutlaka zincirle gezdirmelisiniz.
Eğer ki evde ikinci bir evcil hayvan beslemek istiyorsanız, Bull Terrier köpeği ideal bir tercih olmayacaktır. Çünkü bu köpek ırkı kedilere, tavşanlara ve hamster gibi ufak tefek hayvanlara zarar verebilir.

Bull Terrier köpeğinin erken yaşta sosyalleştirilmesi gereklidir. Eğer ki köpeğinizin sağlam bir karaktere ve sizinle uyum içerisinde olmasını istiyorsanız yavru iken sosyalleştirmeniz ve itaat eğitimi vermeniz yeterlidir. Yeni yerlere götürmeli ve yeni insanlarla tanıştırarak köpeğinizin sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Her ne kadar sosyalleştirme eğitimi verseniz de Bull Terrier köpek ırkına, bu köpek ırkı dışarıda yabancı bir köpek gördüğünde hemen agresif tavırlara bürünebilir. Sürekli olarak gözünüz üzerinde olmalı ve zinciri elinizde tutmalısınız. Bu köpek ırkı çok güçlü olduğu için sizi sürükleyebilir.


Bull terrier ırkı çok zeki bir ırktır. Bu sebepten ötürü eğitimde sizi biraz zorlayabilir. Bağımsız ve inatçı ruha sahip olan Bull Terrier köpeğinin eğitimi biraz zor geçebilir. Tüm bunlara rağmen asla yılmayın ve hataları sık sık düzeltmeye çalışın. Gözden kaçırdığınız en ufak bir olayda bile köpeğinizi sevin, okşayın. Yavru Bull Terrier'lar genellikle sessiz ve sakindir. Bu sebepten ötürü erken yaşta eğitim çok önemlidir.

Bull Terrier köpeği uzun süre yalnız kaldığında ayrılık aksiyetesine yakalabilir. Bu sebepten ötürü uzun süre yalnız bırakmanızı asla tavsiye etmiyoruz.

Bull Terrier Köpeğinin Tarihçesi


Bull Terrier köpeğinin ilk üreticisi James Hinks isimli kişidir. Bull terrier köpeği 13. yüzyılda Britanyalı halk tarafından boğalarla dövüştürüldüğü bilinmektedir. James Hink dövüş köpekleri olarak kullanılan Bulldog - Terrier ve Bull And Terrier ırkını çiftleştirerek daha standart bir köpek ırkı ortaya çıkartmıştır. İlk olarak doğan bull terrier köpeği beyaz renk tonlarındaydı. 20. yüzyılın başlarında ise farklı renk tonlarında görülmeye başlanmıştır.


. Bu köpek ırkı üzerinden farklı şekilde paralar kazanılmış ve tam bir kan köpeği haline gelmişti o dönemlerde. 1830 tarihinde ise bazı hayvan severlerin tepkileri sonucunda kanlı sporlar tamamen yasaklanmıştır. Her ne kadar köpek dövüşlerinin yasaklanması resmiyete dökülse bile, bazı kötü insanlar yine bull terrier köpeğini dövüşlerde kullandı. Birçok ülke kısa zaman içerisinde ağır cezalar keserek bir nebze de olsun kanlı dövüşleri tamamen hafifletmiştir.


1800 tarihinde bazı köpek yetişriicileri tarafından bu köpek ırkı geliştirilmeye devam etmiştir. Agresif ve kavgacı karakterinden eser kalmamıştır.

Bull Terrier Köpeğinin Bakımı


Bull terrier köpeği uzun tüylere sahip olmadığı için bakımı pek zahmetli değildir. Buna rağmen haftada bir kere ölü tüylerden arındırsanız bile yeterli olacaktır. Bull terrier köpeğinin diş sağlığı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hatta yavru olduğu dönemlerden itibaren dişlerini fırçalama alışkanlığı kazandırabilirsiniz.


Uzun kulaklara sahip olması sebebiyle dışarıya çıkarttığınızda köpeğinizin kulakları kirlenebilir. Haftalık olarak düzenli kontrol sağlamanız gerekiyor. Kulaklarını ise ıslak bez ile silebilirsiniz.


Yüksek enerjiye sahip olan Bull Terrier köpeğinin düzenli olarak egzersiz ihtiyacı bulunmaktadır. Günlük köpeğiniz ile uzun yürüyüşler yapabilir, top oynayabilir, koşma aktiviteleri ve doğa yürüyüşleri ile hem fiziksel hem de zihinsel egzersiz ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bull Terrier köpeği çok itaatkar tavırlar sergiler, en çevik köpek ırkları arasında yer almaktadır. İz sürme, avlanma gibi farklı etkinliklerde ise oldukça başarılıdır.


Beslenme


Bull Terrier köpeği besliyorsanız köpeğinizin yaşına uygun besleyici mamalar vermelisiniz. Yemek artıkları sindirim sistemini bozabilir. Bu sebepten ötürü köpeğiniz için ayrı bir kaba yemeğini ayırmalısınız ya da kaliteli mama vermeniz tavsiye edilmektedir. Pişmiş kemik ve yüksek yağlı yiyecekleri köpeğinize asla vermeyin.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları