nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

Rottweiler Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

9 Mayıs 2021
Rottweiler Köpek Irkının Özellikleri ve Bakımı

Dünyanın en eski köpek ırkları arasında yer alan Rottweiler köpek ırkı zekası ve cesareti ile popülerliğini sürdüren bir ırktır. İri yarı yapıya sahip olan bu köpek ırkı kocaman cüssesi ile insanları hemen korkutabilir. İri yapı gövdesine nazaran, son derece sevgi dolu ve neşeli bir karaktere sahiptir. Rottweiler köpek ırkı ülkemizde ve tüm Dünya'da saldırgan ve hırçın bir ırk olarak biliniyor. Bunun sebebi ise kötü insanların beslemesi ve saldırgan yetiştirme biçimidir.


Bu yazımızda Rottweiler köpek ırkının ne kadar sevgi dolu olduğunu, saldırgan ve agresif özelliklerinin sadece bir varsayım olduğunu karakter özelliklerinde bahsedeceğiz. Unutmayın ki kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır.


Rottweiler Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri

Rottweiler Köpek Irkı
Rottweiler köpek ırkı son derece iri yapılı vücuda sahiptir. Vücudu ise tamamen eşit dağılmıştır ve bu köpek ırkının kasları açıkça belirgin görünür. Bu kas yığını köpek ırkının son derece atik olduğunu ve dayanıklı bir ırk olduğunu da hatırlatalım. Yetişkin bir Rottweiler köpeğinin erkek cinsinin vücut yüksekliği ortalama 60 ile 69 santimetre arasındadır, dişilerde ise vücut yüksekliği 54 ile 63 santimetre arasında değişmektedir. Dişilerin vücut ağırlıkları 37 ile 46 kilo arasında değişirken, erkek cinslerde ise vücut ağırlıkları 44 ile 62 kilo arasında değişmektedir.


Kafası orta büyüklüktedir, kulakları ise kafasına nazaran daha geniştir. Muhteşem burun yapısına sahip olan rottweiler köpeğinin koku alma duyusu gelişmiştir ve delikleri kocadır. Yanak bölgesinde ise elmacık kemikleri rahatlıkla ortaya çıkar. Herhangi bir tehlike ya da saldırı anında kuyrukları yukarı kalkar ve hafif kavisli görünüşe sahip olur.


Bu köpek ırkının kürkü çift katmanlıdır, orta uzunlukta tüyleri sıkıdır ve düzdür. Tüm rottweiler köpek ırkının tüy rengi aynıdır, siyah renklidir. Yanaklarda, bacaklarda ve kuyruk kısmında kahverengi beneklere rastlanılmaktadır.


Rottweiler Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Rottweiler Köpek Irkının Karakter özellikleri
Yüzyıllar boyunca Rottweiler köpeği insanlara vahşi ve tehlikeli bir ırk olarak lanse edilmiştir. Fakat hiçte öyle göründüğü gibi değildir. Rottweiler köpek ırkının eğitimsiz olması ve yavruyken saldırma eğilimi ile yetiştirilmesi bu köpek ırkının vahşi davranşlar sergilemesine sebebiyet vermektedir. Genetik olarak eğitimsiz ve dövüşçü bir köpeğin yavruları da dengesiz yapıya sahip olarak saldırgan davranışlara sebebiyet verebilir.


Sevgi dolu, oyuncu ve insanlarla en iyi anlaşabilen karakter özellikleri ile yüzyıllardır insanlar tarafından bakılmıştır. Rottweiler köpeği güçlü yapıya sahip olması ile geçmiş tarihler boyunca koruma köpeği, bekçi köpeği ve askeriye amaçlı çeşitli görevlerde kullanılmıştır. Rottweiler köpek ırkı, yabancı insanlara ve zarar verecek kişilere karşı agresif tavırlar sergiler. Eve bir yabancı girmeye kalkarsa anında o kişiyi etkisiz hale getirebilir ve sahibine karşı en ufak bir tehlikede canını ortaya koyarak sahibini korur. Bu koruma içgüdüsü gelişmiştir, korudukları bölgeye hiçbir şekilde yabancı insanları yanaştırmazlar.


Rottweiler köpek ırkı bazı ülkelerde narkotik, asayiş ve farklı kolluk görevlerinde de kullanılmaktadır. Üstün zekaya sahip olması ile verilen tüm görevleri başarıyla sonuçlandırmaktadır.


Çocuklarla arası çok iyidir, fakat yavruyken yeteri kadar sosyalleştirme eğitimi verilmelidir. Sosyalleştirme eğitimi verilmeyen Rottweiler köpek ırkı tehlikelidir ve dengesiz yapısı ile ne yapacağı belli olmaz.

Rottweiler Köpek Irkının Tarihçesi

Rottweiler Köpek Irkının Tarihçesi
Rottweiler köpek ırkının geçmişi net olarak bilinmese de geçmişi Antik Roma döneminde yaşayan çoban köpeklerinden geldiği bilinmektedir. Son derece dayanıklı olan bu köpek ırkının Masstiff tipi olarak tabir edilen çoban köpeklerinden geldiği bilinmektedir. O dönemlerde Roma ordusunda görev alan bu köpek ırkı büyükbaş hayvan sürüsü gütme görevlerinde de kullanılmıştır.


Romalılar savaş döneminde daha geniş bir coğrafyaya yayılmıştır ve sürekli savaş seferleri düzenlemiştir. Millattan sonra 84 yılında bir savaş seferinde Rottweiler köpek ırkının ataları Alp dağlarını aşarak Almanya bölgesine kadar gitmeyi başarmıştır. Almanya'ya giden rottweiler köpek ırkı bu coğrafyada birçok insan tarafından sürü gütme görevinde ve koruma köpeği görevlerinde kullanılmıştır.


Rottweiler köpek ırkının ilk derneği üstün çabalar sonucunda ilk olarak 1901 tarihinde urulmuştur. Birçok insanın üstün çabalar sonucunda kurduğu dernek, kısa süre sonra ne yazık ki kapanmıştır. Bir zaman sonra rottweiler köpek ırkının estetik ve ideal formuna kavuşması amaçlanmıştır. İStenilen forma kavuştuğunda rottweiler köpeği 1907 tarihinde polis köpeği olarak tüm Dünya'ya tanıtılmıştır. 1921 tarihinde ise iki rottweiler kulübü birleşerek Allegmeiner Deutscher Rottweiler Club (ADRC) ismini almıştır.

Rottweiler Köpek Irkının Bakımı

Rottweiler Köpek Irkının Bakımı

Rottweiler köpek ırkı fazla bir bakıma ihtiyac duymaz. Haftada bir ya da iki kere tüylerini taramanz yeterlidir. Rottweiler köpek ırkı nadiren tüylerini döker, köpeğinizin tüylerinin temiz ve parlak görünmesi için losyon (köpekler için özel üretilen) sürebilirsiniz. Bunlara ek olarak köpeğinizin düzenli aşısını ihmal etmeyin. Düzenli olarak kulak temizliğini kontrol edin, kulaklarda kir oluştuysa ıslak ya da nemli bez ile kulak içini temizleyin. Kulakları temizlemezseniz kulak kiri oluşabilir ve enfeksiyona sebebiyet verebilir.


Rottweiler köpek ırkı yüksek enerjiye sahiptir, bu sebepten ötürü günlük egzersize ihtiyaç duyar. Köpeğinizi günde en az yarım saat gezdirmeniz ya da hafif tempolu koşturmanız gerekiyor. Gezdirirken köpeğinize ağızlık takın ve tasma takın. Yabancı insanlara karşı saldırı eğilimine girerse ağızlık sayesinde engel olabilirsiniz. Rottweiler köpek ırkı enerjisini atamazsa obez tehlikesi oluşabilir ve istenmeyen tehlikeli davranışları sergileyebilir. Köpeğinizin ruh sağlığını ve beden sağlığı için mutlaka egzersiz yaptırın.

Rottweiler köpek ırkı sahiplenmek için ilanlarımıza göz atınız.

Pet Taksi Hizmeti için tıklayınız.

Haber Yorumları