nettepet kategoriler
nettepet user

CİNS
ŞEHİRLER

American Curl Kedi Irkı

31 Mart 2021
American Curl Kedi Irkı

İlk görüşte tatlı bir yüz ifadesiyle karşılaşacağınız ve kulakları kıvrık olarak bilinen American Curl Kedisi tam bir dost canlısıdır. İnsanların en yakın dostu olarak bilinen bu kedi cinsi, çeşitli haylazlıkları ve sevecen harekeleri ile en çok sevilen kedi türleri arasında yer almaktadır. Kıvrılmış kulaklarının ardında zeki, dost canlısı, herşeye dikkat eden, çevresini gözetleyen ve sevgi dolu özellikleri ile insanları kendisine hayran bırakmaktadır.


American Curl Kedi Cinsinin Tarihçesi


American Curl kedi cinsi ilk olarak 1981 tarihinde Amerikan'ın California eyaletinde Joe ve Grace Rugan çiftinin uzun tüylü, siyah ve dişi sahipsiz sokak kedisinin tamamen doğal mutasyonu ile keşfedilmiştir. Keşfedilen kedi türüne ilk olarak "Shulamith" ismi verilmiştir. Shulamith kedi ırkı bölgede bulunan uzun ve kısa tüylü kedilerle çiftleştirildi. Bu çiftleşme sonucunda ise birden fazla renkte kedi türü ve tüyleri birbirinden farklı Shulamith ırkı doğmuştur. Bu yavrular arasında en çok dikkatleri çeken kıvrık kulaklı kedilerdi. Nancy Kiester tarafından satın alınan bu kedi ırkı, o tarihlerde birçok insanın dikkatini çekmiştir.
1983 tarihinde ise American Curl kedisi yetiştirme programına katılmıştır, 8 sene sonrasında ise geçici statü verilmiştir. Katıldığı birçok yarışmada şampiyonluk kazanmıştır, 1986 tarihinde ise Kedi Severler Derneği (CFA) tarafından resmen kedi ırkı olarak tanınmıştır. Bu kedi ırkının resmen tanınması ise Nancy Kiester sayesindedir.


American Curl Kedisinin Özellikleri


American Curl kedisinin kuyruk kısmı yoğu tüylüdür. Kuyruğunun aksine yüzü çok incedir ve zarif vücudu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Tüyleri ipeksidir ve yumuşaktır. Yarım ay şeklini andıran muhteşem kıvrık kulakları ile karakteristk özellikleri tam uyumludur.  Birçok insan dış görüşününden etkilenip hemen sahiplenmek istiyor. Birden fazla renge ve desende american curl kedi cinsine rastlamanız mümkündür. Vücutları büyüdükçe kulakları da kıvrılarak şekil almaktadır, kulakları 4 aylık olduklarında değişimini tamamlar ve kulakları artık gelişmez. Diğer kedi cinslerine göre american curl kedisinin duyma hassasiyeti oldukça yüksektir. American Curl kedi cinsinin yatay uzunluğu omuz hizasından yaklaşık olarak 1,5 katı civarındadır. Tamamen biçimli vücudu orantılı şekilde dağılmıştır. Dışarıdan bakıldığında dikdörtgen vücuda sahip olduğu gözlemlenir. Vücut tipleri özellikleri ile orta boylu kediler sınıfında yer almaktadır. Bacakları ise orta boy kalınlıktadır, patileri ise yuvarlak yapısı ile dikkatleri çeker.


Orta boylu kedi sınıfında yer alan American Curl kedisinin vücut ağırlığı ortalama olarak 2 ila 5 kg arasında değişkenlik göstermektedir. Erkek american curl kedisininağırlığı yaklaşık olarak 4,5  kg ila 5 kg arasında değişir. Dişilerde ise vücut ağırlıkları 3,5 kg olarak tespit edilmiştir. Bir american curl kedisi vücut gelişimini 2 ila 3 yıl arasında tamamlar. Gözleri ise genellikle mavi rengindedir, koskocaman ceviz gibi gözleri ile etrafı sürekli takip ederler.


Yukarıda yazdığımız ortalama ağırlıklar bakıma, çevresel faktörlere ve sağlık gibi sorunlara göre değişkenlik göstermektedir. Bir american curl kedisi sağlıklı ve ilgili bakıldığında ortalama 12 ila 16 yıl arasında yaşayabilmektedir.


Sağlık


American curl sağlıklı bir kedi ırkıdır. Genetik bozukluğu ya da fiziksel hastalıklara karşı yatkın değildir. Bu kedi ırkı sokakta barınamaz, vücutları pek alışık olmadığından ötürü soğuk havalara karşı uzun süre dayanamaz. Birçok insan kıvrılmış kulaklarının bir kusur olduğunu görmektedir. Fakat kulakları bir hastalık sonucunda meydana gelmemiştir mutasyon sonucunda ortaya çıkmıştır.
American curl kedisini sahiplenmek istiyorsanız kulak temizliğine önem vermelisinz, eğer ki düzenli kulakları temizlenmezse kir birekebilir. Kanallarda biriken kir ise zamanla enfeksiyon ile sonuçlanmaktadır.


American Curl Kedisinin Karakteri

American curl kedi ırkı tamamen dost canlısıdır. Bu kedi ırkı nazik hareketleri ile ünlenmiştir ve insanlarla kolaylıkla arkadaş olabilirler. Evli çiftler için ideal tercih olan american curl kedisi, çocuklu aileler için de tercih edilebilir. Yalnız bu kedi ırkı sahipleri ile oyun oynamaya bayılır. Çocuklarla arası son derece iyidir, çocuklarla oyun oynar ve çocuklara karşı nazik davranır. Bazı sahipleri tarafından "uyurken bile yanımızda durmayı istiyor" şeklinde tanımlanmakta ve bu tanım bu tür kedilerin sahiplerinin yanında durmaktan hoşlanan özelliklerini göstermektedir.
    
Sürekli olarak yeni şeyler keşfetme arzusu ile hareket eden american curl kedisi insanların ne yaptığını çözmeye çalışır. Sahiplerinin her hareketini dikkatlice gözlemlerler ve öğrenme becerileri oldukça yüksektir.


Diğer farklı özellikleri arasında zıplamayı sevmesi, koltuklar arasında ve evcil hayvanlar için tırmanma ağaçlarında tırmanmayı çok sevmesidir. Özgürlüklerine olan aşırı düşkünlükleri nedeniyle sürekli olarak aynı odada ve ortam içinde bulunmaktan pek haz etmezler. Bu kedi türü, sahiplerinin kucağında uyumaktan da ayrıca hoşnut olurlar.

American Curl Kedisinin Bakımı


American Curl kedi ırkının diğer kediler gibi düzenli bakıma ihtiyacı bulunmamaktadır. Rutin bakımları yaptığınızda bile bu kedi ırkı için yeterlidir. Mama seçimini yapmadan önce mutlaka veterineriniz ile görüşün.


Haftada bir tüylerinin taranması yeterlidir. Uzun tüylü olması sebebiyle tüyleri dökülebilir, bu sebepten ötürü kedinizin tüyleri çok fazla uzun olduğunda kısaltmanız gerekecektir. Eğer ki tüylerini kısaltma konusunda uzman değilseniz ya da yapamazsanız evcil hayvanlar için kuaförlere gidip tüylerini kısaltabilirsiniz. Diş eti hastalığına yakalanmaması için her gün dişlerinin fırçalanması gerekiyor. Yaz aylarında bu kedi ırkı fazla tüy döker, tüy döktüğü zamanlarda ise taranması gerekmektedir.


Ev içerisinde tuvaletini yapması için özel bir alana ihtiyaç duyar ve kum kutusunun sürekli temiz olması gerekiyor. Bu kedi ırkını hiçbir zaman dışarıda fazla tutmayın, ev içerisinde sıcak yerde durması gerekiyor. Bunlara ek olarak çok dikkat çeken bir ırk olması sebebiyle çalınma ihtimali yüksektir.

Sizlerde evcil kedi sahiplenmek istiyorsanız sitemiz üzerinden size uygun kedi ırkını bulabilirsiniz.

 

 

 

Haber Yorumları