Muazzam güzellikleri ile göz dolduran pomernianlar ortalama olarak 12 yıl ile 16 yıl arasında yaşarlar. Bilinenin aksine çok büyümezler. Boy ortalamaları 18-30 cm arasındadır.
Yaşamları boyunca anatomik yapılarında farklılıklar gozetilmedikce pomernianlar 1.50 kg ile 3.50 kg arasında olurlar.
1.50 -2.00 kg ağırlığında olan pomernianlar ise tcup diye adlandırılır.
İyi bir pomereanianda kulaklar kafaya gömülü, Patiler kalın, yüz yuvarlak ve güzel, yanak geniş olmalıdır. Yoğun tüy yapısı nedeni ile deri görünmemelidir.
Pomereanian Yavrunuz ile yeni bir yaşam sürdürmeye karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken evinizde ona bir yaşam alanı oluşturmaktır.
bu yaşam alanının içinde yavrunun yatağı, mama kabı, su kabı, bir kaç peluş oyuncak ve diş kaşıma aparatı gibi malzemeler olmalı.
Yavrunun yaşam alanının olduğu odada halı ve tüylü malzemelerin olmaması gerekmektedir.
Pomereanian yavruları hareketli ve Oyuncu yavrulardır
kendilerine ilgi gösterilmesini ve oyun oynanmasını severler
devamlı sizin onu sevmenizi ve şımartmanızı isterler bunu yapmanız onu mutlu edecektir fakat bir zamandan sonra size her istediğini yaptırmak için karşı psikoloji uygulayacaktır
bunun için ona istediklerinizi komutlarla söylemeli ve dediğiniz komutları yerine getirdiğinde ona ödül maması vermeli yerine getirmediğinde ise ona ciddi komutlarla konuşmalısınız.
Evinize gelen yavruyu 1 hafta boyunca dışarı çıkartilmamalı her gün taramalı ve haftada bir kere pudralamalisiniz.
Bir haftanın sonunda veterinere gitmeli yavrunun iç dış parazit aşilarını tekrar yaptırmalısınız
yavruya aldığınızda 6 ayına kadar sabah öğlen akşam ve gece olacak şekilde 4 kere Kuru mama ile beslenmeli ve 6 ayından sonra öğün sayısını 3'e düşünmelisiniz.
Yavru ya yaş mama ödül bisküvisi ve ödül çikolatası dışında bir şey vermeyin acaba yer mi diye verdiğiniz ev yemekleri yavruyu rahatsız edebilir ve kuru mamadan kesebilir
bir buçuk ay boyunca canlılarla ve bebeklerle çok fazla temas ettirmemeniz faydanıza olacaktır bu süreçte biraz dikkatli olmanız size yarar sağlayacaktır
itaat ve tuvalet eğitimini başarı ile alan yavru başarıya ulaşmış eğitimli bir yavru olacaktır.
Pomereanian lar dünyadaki en akıllı ırklardan biridir. Oyun oynamayı severler, hareketliliği severler insanlarla olan diyaloğu iyidir.
Burada önemli olan konu yavru evinize ilk geldiğinde ona bir yaşam alanı olusturmanizdir. İçinde yatağının mama ve su kabının peluş oyuncaklarının diş kaşıma aparatlarının ve çiş pedi nin olduğu bu yaşam alanında onu seyrek şekilde sevmeli zamanının çoğunu burada geçirmesine dikkat etmelisiniz.
Yavruyu çok sevdiğinizde size karşı psikoloji uygulamak isteyecektir. Size istediğini yaptırmak için havlayacak tır. Burada önemli olan şey onu korkutmadan fakat ciddi bir ses tonuyla hayır yapma olmaz gibi komutlar vermektir. Yavru başta bu komutları dinlemek istemeyecektir. Devamlı onu sevmenizi isteyecek ve çite koyduğunuzda havlamaya başlayacaktır. Burada yapmanız gereken şey onu çitin'den çıkartmadan ciddi bir ses tonuyla hayır sus demeniz olacaktır. Bu komutları tekrarlamanız faydanıza olacaktır
eğer yavru komutlarınızı dinlerse onu günde iki ya da üç kere ödül bisküvisi ya da ödül çikolatası ile ödüllendirin fakat bunu alışkanlık haline getirmeyin devamlı bir beklenti içinde olursa eğitimi için faydalı olmaz. Bu yavrular şımarmaya ve karşı psikoloji uygulamaya meyilli yavrular dır aynı zamanda duygusaldır lar dolayısıyla onları severken bu hususları göz önüne alarak yaklaşmalı tatlı ve sert bir üslup içinde olmalısınız.
Eğer bu komutları eksiksiz yerine getirirseniz başarı kaçınılmaz olacaktir.
Pomereanianlar hareketli ve oyuncu olduğu kadar aynı zamanda da akıllı ırklardır.
Bu yavrulara tuvalet eğitimi vermek için şunlara dikkat etmek gerekir.
Öncelikle yavruya geniş kare ya da dikdörtgen şeklinde kurulmuş bir çit ile evde bir yaşam alanı oluşturulmalıdır.
Bu yaşam alanının içine ilk olarak yavrunun yataği koyulur.
Yatağının hemen yanına mama kabı ve su kabı koyulur. Bir kaç peluş oyuncak ve diş kaşıma aparatı ile beraber çitin geri kalan boş kısmına petler serilir.
Pelerin dört bir tarafına çiş losyonu sürülür. Yavru kokuya alışkın olduğu için genel özellikleri itibariyle yoğun koku olan yere tuvalet ihtiyacını yapar.
Burada dikkat edilmesi gereken şey mama kabinın
Çiş pedine çok yakın olmamasıdır. Çünkü yavru yemek yediği yere tuvalet ihtiyacını yapamaz.
Yavrunun tuvalet eğitimine alışması ve başarılı olması için mutlaka yaşam alanında zaman geçirmesi gerekir.
Ayrıca yerlerde halı ve tüylü malzeme olmaması önemlidir. Çünkü yavrular tuvalet eğitimine alışma döneminde halılara ve tüylü malzemelere çiş yapabilir. Belirli bir dönemden sonra tuvalet eğitiminde başarıya ulastiginizda çitin içindeki pet sayısıni azaltılabilirsiniz. yavruyu tuvalet eğitimi döneminde çokça kucağa almak sadece uyuduğunda Cite koymak tuvalet eğitiminde başarısızlığa yol açar. Yavru zamanın çoğunu kendisine hazırlanan yaşam alanında geçirmesi daha dogrudur.
Burada yavru eğer başarısız olursa ona korkutmadan psikolojisini bozmadan sakin şekilde hayır yapma gibi komutlar verilir. Verilen komutlarda yavru başarılı olduğunda ödül mamaları ile ödüllendirilmelidir. Birkaç aylık alışkanlıktan sonra artık yavaş yavaş Çitin dışına ve belirli yerlere yine petler koyun. eğer yavru petler dışında bir yere çişini yaparsa orayı özenle temizleyin ve yavruya hayır buraya yapmayacaksın gibi komutlar verin.
bu komutları başarı ile alan yavru belirli bir zamandan sonra artık düzenli olarak tuvalet ihtiyacını nereye yapacağını bilecektir ve bundan sonra yavru için bolca pet harcamanıza gerek olmayacaktır dışarı çıkarttığınız da ise yavru çişini dışarıya yapacaktır onu ödüllendirmeyi unutmayın.
İyi bir pomereanianda kulaklar kafaya gömülü, patiler kalın yüz yuvarlak ve güzel, yanak geniş olmalıdır. Yoğun tüy yapısı nedeni ile deri görünmemelidir.
Şunu çok iyi bilmek ve ayırt etmek gerekir ki, Pomernianlar ayı surat olabileceği gibi aynı zamanda tilki surat da olabilir. Bir yavrunun kulakları çok sivrilmedikce, burnu çok uzun olmadıkça, abartılı şekilde spitz ırkına dönmedikçe her şey yolunda demektir. Her pomereanianin bir çirkinlik evresi olduğunu ve büyüdükçe guzelleşeceğinide unutmamak gerekir.
Burada önemli olan ve dikkat etmemiz gereken en önemli faktörlerden biriside , donanımlı bir yerden iyi bir yavru almak.
Yavru Alacağınız yerin referansları çok önemlidir. Firma ile ilgili sosyal ağlar ve arama motorlarından arama yapılmalı, kullanıcı yorumlarına bakılmalıdır. Şikayet sitelerinden sorgulama yapılması yavru alacak hayvan severlerin faydasınadır.
İyi bir pomereanian almak için tarafınıza yazılı olarak ırk garantisi verilmelidir. Sahiplenme tarihinden itibaren en az 7 gün boyunca ölümle sonuçlanabilecek belirli hastalıklara karşı sağlık garantisi verilmesi sizi güçlü kılar.
Yavrunun günü gelen tüm aşıları yapılmış ve karnesine işli olması gerekir.
Yasa gereği yavruya mikroçip takılmış olmalıdır.
Eğitmenler tarafından yavruya WC başlangıç eğitimleri verilmiş olması sizlere büyük kolaylık sağlar.
Ayrica dünyada serbest dolaşım için TC resmi pasaportlarının tarafınıza verilmesi gerekmektedir.
Sahiplendirme sonrası 7/24 destek sizin doğru yerde olduğunuzun gostergesidir. Geriye tek bir şey kalıyor. Sevdiğiniz pomereanianı sahiplenmek.
Pomereanianlarin tüy dökümleri bir çok ırka göre azdır. Yani bu oran tüy dökme ile dökme me arasında diyebiliriz. Tüy dökümünü azaltmak için yavrumuzun tüylerini tras ettirebilirsiniz. Bu sayede zaten az olan tüy dökümü %70-%80 oranında azalacaktır.
Tüylerin tras edilirken kesinlikle makas kullanılmalı ve sadece üst katman tüyler kesilmelidir. Tras makinesi ile tras yapılırsa alttaki tüy yapısı yanabilir ve bir daha tüy çıkmayabilir.
Pomereanianlarin tüy yapısını korumak için yavru hergun geriden ileriye doğru ince yapılı tarak ile taranmali ve haftada bir kez pudralanmalidir.
Evinize 2.50 yada 3 aylık gelen pomernianlar 6. Ayına kadar günde 4 defa sabah öğlen akşam ve gece kuru mama ile beslenmelidir.6. Ayından itibaren ise öğün sayısı 3 e indirilebilir.
Verilen egitimlerde başarılı olan, sahibinin komutlarini dinleyen pomereanianlara günde çok olmamak kaydı ile 2-3 kez ödül maması verilebilir. Ödül maması olarak ödül çikolatası,ödül bisküvisi veya yaş mama verebilirsiniz. Ödül mamasının 3 den çok verilmesi yavruyu devamlı bir beklenti içine sokacağı için önerilmez.
Ayrıca ödül olarak arada bir tavuk göğsü haşlanarak kuru mama boyutunda ufak parçalara bölünüp kuru mama ile verilebilir.
Pomernianlara yemek verilmesi yada kuru mamaya katılması önerilmez. Yavru damak tadı olarak daha sonra mama yemeyebilir.
Pomereanianlar son derece popüler ırklardır.
Ev ortamında beslenebilecek en uygun yavrulardır. Ev içinde oldukça hareketlidir ler. Evde çocuklar ve diğer canlılarla en iyi anlasan ırkların başında gelir Karakteristik özellikleri ile on palana çıkan aynı zamanda oyuncu olan pomernianlar sosyal irklardir.Çocuklarla uyumu mükemmeldir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus bu yavruların çok şımartılmamasıdır. Şımarmaya müsait bu yavrular eğer iyi eğitim verilmez ise agresif olabilir. Pomernianlar her ne kadar soğuğa kısmen dayanıklı yavrular olsa da tüylerinin kirlenmesi ve tüy yapısına zarar vereceginden bahçede beslenmesi önerilmez.
Sahibine olan düşkünlüğü, sempatikliği, etrafına verdiği pozitif enerjisi ve oyuncu özelliği ile pomernianlar bütün dikkatleri üstüne çekiyor. Özellikle ön partilerini havaya kaldırarak sahibi ile oyun oynaması, hareketli yapısı ile gönülleri feth ediyor.
Pomereanianları cazip kılan özelliklerinden bir tanesi de boyut olarak küçük olmaları. Ev ve apartman hayatına uygun olmaları, büyüdüklerinde ev ve apartman dairelerinde 8 saate kadar yalnız kalabilmeleri, tüy dökme olaylarının diğer ırklara göre nispeten daha az olması ve hergun disarida gezdirme ihtiyacinin olmaması nedeni ile çokça tercih ediliyorlar.